Život : Zdravlje

Objavljeno: 16.10.2021. u 10:00
Prikaza: 2373
|
Autor: A. Primorac

Do kraja godine

Za njih je sada plivanje na bazenima besplatno

AP/SBplus
Foto: AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus

"Sada smo u mogućnosti svoj djeci i mladima s teškoćama ponuditi besplatno korištenje bazena do kraja ove kalendarske godine. Nadamo se da će nam se priključiti i dio onih koji ranije nisu dolazili na ove programe, jer to nisu bili u prilici zbog financijskih uvjeta."

SLAVONSKI BROD Lovro je sada puno opušteniji, lakše svladava prepreke na koje nailazi i puno se smirenije nosi s poteškoćama - kazao nam je Tomislav Marić, otac osmogodišnjeg Lovre koji ima poremećaj iz spektra autizma. Sve ove pozitivne stvari koje su se dogodile kod Lovre posljedica su odlazaka na bazene, uvjeren je otac Tomislav.

"Lovro ne govori, ali kada mu kažemo da je vrijeme za odlazak na bazene sreća mu ozari lice i sam se krene pripremati za odlazak. Jako se veseli ovome, a osim što je njemu donijelo koristi, dobro je i za nas roditelje. Prvo jer smo sretni što program čini dobro našoj djeci, a onda i što kvalitetno provodimo vrijeme s njima te i sami naučimo nove stvari kojima možemo pomoći svojoj djeci."

Lovro je, naime, polaznik programa rehabilitacijskog plivanja Halliwick koje provodi Paraplivački klub 'Marsonia' u suradnji sa slavonskobrodskom Ustanovom za gospodarenje športskim objektima u čijoj su ingerenciji i Gradski bazeni. A upravo tamo, dva puta tjedno, dolaze djeca i mladi s teškoćama u razvoju. Program Halliwick je koncept star 70 godina koji se posljednjih nekoliko godina primjenjuje i na slavonskobrodskim bazenima. Provodi se kroz deset točaka.

- Cilj je da djeca i mladi s teškoćama u razvoju nauče plivati bez pomagala. Od deset točaka programa glavne su one koje se odnose na mentalnu prilagodbu i kontrolu ravnoteže kako bi se osjećali sigurno i opušteno u vodi, a onda se uči i kontrola disanja, da bi se na kraju došlo do svladavanja osnovnih plivačkih pokreta - kazao nam je trener Davor Lulić, izražavajući zadovoljstvo što jedan ovakav projekt postoji u Slavonskom Brodu.

Tim više što su djeca i mladi koji ga pohađaju iznimno sretni i zadovoljni. Donedavna su pohađanje ovoga programa osobe s invaliditetom plaćale mjesečno osamdeset kuna. Zahvaljujući projektu kojeg je prijavio Paraplivački klub 'Marsonia' sada je ovaj program pristupačniji većem broju osoba s invaliditetom.

- Radi se o projektu „Hidrokinezi terapijom do zdravlja" koji je, kao i projekt „Učimo plivati", dobar primjer prakse i suradnje paraplivačkog kluba 'Marsonia' s gradskom Ustanovom za gospodarenje športskim objektima. Cilj je integrirati djecu s teškoćama u naše redovne programe sa željom da svoje prve plivačke korake naprave upravo na ovim bazenima. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva turizma i sporta, koje financira ovaj naš projekt, u  mogućnosti smo svoj djeci i mladima s teškoćama ponuditi besplatno korištenje bazena do kraja ove kalendarske godine. Nadamo se da će nam se sada priključiti i dio onih koji ranije nisu dolazili na ove programe, jer to nisu bili u prilici zbog financijskih uvjeta - istaknuo je Ivan Holik predsjednik Paraplivačkog kluba 'Marsonia'.

Valja kazati kako dobrobit sudjelovanja u ovom programu nije samo u učenju plivanja. Prednosti i koristi su višestruke. Naime, voda je medij koji djeluje blagotvorno i dobro na svaku osobu, a posebno na one s teškoćama. I svi oni se mogu priključiti programu, bez obzira na plivački potencijal. Jer voda će ih opustiti i pomoći im na više načina.

- Jako volim vodu i plivanje. Redovno dolazim na bazene i meni to uistinu puno znači jer sam od rođenja vezana uz kolica. Stalno sjedim, ne mogu se kretati tako da se sva moja tjelesna aktivnost svodi na ovu u bazenu. Pomaže mi moja asistentica Ana. Blagodati osjećam i izvan bazena. Kada dođem kući ne bole me toliko leđa, a i ruke mi budu opuštenije i pokretljivije jer mi se u vodi svi mišići opuste - s osmijehom na licu kazala nam je Kristina Terihaj i odmah se udaljila od nas nastavljajući uživati u vodi.

Baš kao i maleni Lovro koji se plivanju veseli više nego bilo čemu drugome. - Lovro ne govori, ali kada mu kažemo da je vrijeme za odlazak na bazene sreća mu ozari lice i sam se krene pripremati za odlazak. Jako se veseli ovome, a osim što je njemu donijelo koristi, dobro je i za nas roditelje. Prvo jer smo sretni što program čini dobro našoj djeci, a onda i što kvalitetno provodimo vrijeme s njima te i sami naučimo nove stvari kojima možemo pomoći svojoj djeci - kazao je Lovrin otac Tomislav, dodavši kako je sudjelovanje u programu prilika i za druženje i razmjenu iskustava.

Naime, u sklopu projekta osiguran je i psiholog koji radi s roditeljima dok su djeca u vodi.

- Malo manje vremena imamo za rad s roditeljima koji su s djecom u bazenu, ali zato s roditeljima čija su djeca već svladala plivanje provodimo vrijeme u razgovoru kojem je cilj razmjena iskustava i smanjivanje stresa. Roditelji ove djece dijele dosta sličnih problema i poteškoća s kojima se suočavaju pa je svaka podrška dobrodošla. Razgovaramo ovdje o vječnoj temi stresa preko rada na prepoznavanju vlastitih vrijednosti, do toga kako da prepoznaju svoje emocije i nauče ih regulirati, ali i na pružanju samopodrške - kazala je  magistra Davorka Čavar Lovrić, specijalista kliničke psihologije.

I sama dodaje kako je ovo višestruko koristan projekt. Tim više što roditelji djece s teškoćama u razvoju vrlo često nemaju kome ostaviti djecu kako bi mogli doći na grupne razgovore koji su im od višestrukog značaja, kako za dobrobit djece tako i za njih same. - Ovdje na bazenima djeca su im 'na oku', a oni u prilici razmijeniti iskustva, pomoći jedni drugima te u konačnici malo se i opustiti - dodala je magistra Čavar.

Zadovoljni su voditelji programa, zadovoljna je psihologinja, roditelji, ali ono što je najvažnije zadovoljna su ova djeca i mladi. Pa da i nema konkretne zdravstvene dobrobiti, a ima, već sami osmjesi i uživanje  u vodi, gdje im je pomoć drugih manje potrebna, neprocjenjivi su. Stoga bi ovakvih projekata i programa trebalo biti i više. Na dobrobit svih građana Slavonskog Broda. 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prve količine cjepiva 'planule', stižu nove doze

Nastavni zavod za javno zdravstvo

Prve količine cjepiva 'planule', stižu nove doze

25.11.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : On svijet oko sebe doživljava drugačije od nas

Svi zaslužujemo jednake uvjete

On svijet oko sebe doživljava drugačije od nas

15.11.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada sazna za dijagnozu svaki je roditelj u šoku

Potrebni su prilagodba i ustrajnost

Kada sazna za dijagnozu svaki je roditelj u šoku

13.11.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro kreće cijepljenje protiv gripe

Pristiglo gotovo osam tisuća doza

Uskoro kreće cijepljenje protiv gripe

25.10.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je brodski palčić preskočio sve prepreke i pobijedio

Ohrabrujuća priča o borbi za život

Kako je brodski palčić preskočio sve prepreke i pobijedio

17.10.2021. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promijenjene lokacije punktova za cijeplljenje

Epidemija koronavirusa

Promijenjene lokacije punktova za cijeplljenje

12.10.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ozbiljan incident ili neozbiljna prijava?

U uglednom Dječjem centru Logos

Ozbiljan incident ili neozbiljna prijava?

9.10.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Moj život promijenio se u posljednje četiri godine'

Magdalena (24) o životu sa shizofrenijom

'Moj život promijenio se u posljednje četiri godine'

9.10.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Strahujem za njegovo zdravlje. Odluka je prepuštena meni.'

Očajna majka tinejdžera:

'Strahujem za njegovo zdravlje. Odluka je prepuštena meni.'

1.10.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U gradu sve više lisica. Ima li razloga za strah?

Mudre životinje

U gradu sve više lisica. Ima li razloga za strah?

25.9.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za razliku od nas, vi danas imate izbor'

Mjesec i pol dana bila je na rubu smrti

'Za razliku od nas, vi danas imate izbor'

17.9.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo u što će biti pretvoreno ovo mjesto

Nastavljaju obavljati zadaću države

Saznali smo u što će biti pretvoreno ovo mjesto

15.9.2021. | 20:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska bolnica neće imati problema s organizacijom rada

Službeni naputak još nije stigao

Brodska bolnica neće imati problema s organizacijom rada

14.9.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako je ova bolest otkrivena na početku ona je 100% izlječiva

Dr. Mahovne o važnosti prevencije

Ako je ova bolest otkrivena na početku ona je 100% izlječiva

12.9.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Naša briga je skrb o najmlađima'

33. simpozij pedijatara pulmologa

'Naša briga je skrb o najmlađima'

10.9.2021. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bolest se dogodi u trenutku i može napasti svakog od nas'

Donacijskom utrkom protiv raka

'Bolest se dogodi u trenutku i može napasti svakog od nas'

4.9.2021. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odgovornost snosimo svi

Trenutno stanje nije najbolje:

Odgovornost snosimo svi

26.8.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :