Život : Zdravlje

Objavljeno: 9.10.2021. u 14:00
Prikaza: 5458
|
Autor: Željka Gavranović

U uglednom Dječjem centru Logos

Ozbiljan incident ili neozbiljna prijava?

Slavonski Brod : Ozbiljan incident ili neozbiljna prijava?U krugu: Ana Pitlović, logopetkinja(Foto: ŽG/SBplus/arhiva)

Je li riječ o izoliranom slučaju i pogrešnom tumačenju događaja ili o pravilu - najbolje mogu procijeniti oni Brođani koji su godinama korisnici usluga Centra Logos.

SLAVONSKI BROD - U kolovozu 2018. godine, portal SBplus pratio je preseljenje Udruge Logos i Dječjeg kluba „Gita" u prostorije novouređenog podruma zgrade Hrvatskog doma. Što takav program znači u zemlji u kojoj svaki šesti predškolac ima govorni poremećaj, a nedostatak stručnog kadra je toliki da u pojedinim gradovima postoji jedan logoped na više od tri tisuće djece - suvišno je govoriti. Zaključismo kako se radi o vrijednim programima i ljudima koje ovaj grad mora čuvati želi li biti bolji od svog okruženja.

Jutros nas je, stoga, izrazito neugodno iznenadila poruka roditelja s javnom prozivkom uglednog Centra i oštrom kritikom njegova rada. Mada je očitovanje stiglo kao anonimno, na upit SBplus-a pošiljatelj je otkrio identitet, ali i odlučio da ti podatci ostanu poznati samo redakciji. Dakako, zatražili smo i komentar kritike na rad Udruge pa u nastavku donosimo dvije verzije istog događaja.

Pismo roditelja
Javno prozivam LOGOS, Dječji klub Gita u Slavonskom Brodu (Matije Mesića 11 (Hrvatski dom)), radi zastrašivanja malog djeteta od pet godina kako ne smije reći da su je dvije djevojčice iz grupe ZLATNA TRUBLJA (5-7 godina) u petak 8. listopada 2021., u razdoblju od 17 do 19 sati udarale rukama po bubrezima i što ta odgojiteljica nije htjela reagirati.
Sve počinje od kada je dijete prebačeno u tu grupu srijedom i petkom da se dijete počinje žaliti kako joj se djeca iz grupe smiju i rugaju zato što nosi crne tajice i, naravno, dotična odgojiteljica nije na to htjela reagirati. I da je to tu stalo, nego ta ista odgojiteljica 8. listopada 2021. godine nije htjela reagirati na nasilje, nego je to isto nasilje htjela da prikriti i zataškati. Odgojiteljica iz grupe ZLATNA TRUBLJA je zastrašivanjem malog djeteta pokušala prikriti nasilje nad djetetom i napraviti ga doslovno glupim i lažovom.
U 19 sati, po dolasku po dijete, ono je zatečeno na klupi s odgojiteljicom tužno i uplakano. Na pitanje što se dogodilo, ta odgojiteljica je rekla da se nije ništa dogodilo i kako je mala Ema samo pospana i umorna. Dok je djetetu obuvala patike, majka ga je upitala tko te rastužio, da bi to jadno dijete pogledalo u odgojiteljicu i počelo plakati. Kada smo izašli iz te radionice ponovno smo dijete upitali što se dogodilo, a ono j ponovno počelo plakati na sav glas. Istovremeno je plakalo i kašljalo. Kada se smirila, rekla nam je kao su je dvije curice iz grupe tukle i da joj je odgojiteljica rekla kako to ne smije nikome reći, nego mora šutjeti. Dijete je reklo da se boji odgojiteljice.
Dijete sam kod auta pregledao i bili su vidljivi udarci kod lijevog bubrega. Vratio sam se do Logosa kako bih rekao da dijete ima udarce po bubrezima da bih zatekao njih tri kako stoje i dogovaraju se što će sada napraviti ako mala kaže da je dobila batina. Ja uđem i kažem da dijete ima udarce, a meni logoped kaže „Ma nije!” i još kaže kako su dijete ispisale iz radionice da više ne dolazi i to bez ikakvog objašnjenja.
Ljudi pazite gdje šaljete svoju djecu i kome plaćate.
Očitovanje predsjednice Udruge Dječji centar Logos, logopetkinje Ane Pitlović
Situacija navedena u ovom dopisu samo je djelomično istinita, odnosno, većim je dijelom neistinita. Prvo, djevojčica nije ispisana na našu inicijativu, nego je brat djevojčice E.Š.D. usmeno zatražio račun za prvih tjedan dana koje je djevojčica u ovom mjesecu pohađala. Na to je upitan želi li djevojčicu ispisati iz programa, a na njegov potvrdan odgovor rečeno mu je kako je za to dovoljan usmeni zahtjev. On je to odmah potvrdio te je djevojčica na taj način ispisana.
Nadalje, od listopada je došlo do promjene u terminima provođenja igraonice jer je upisan veći broj djece te su ona morala biti podijeljena u dvije skupine kako bi sve odgovaralo pedagoškim standardima. Djeca su podijeljena isključivo po dobi i ni po kakvim drugim kriterijima.
Nismo upoznati s time da je djevojčicu bilo tko zadirkivao zbog bilo čega, a kamoli zastrašivao. Smatramo kako su roditelji trebali na vrijeme reagirati ako se djevojčica već ranije žalila na probleme.
Djevojčica se u petak, posljednjih pola sata boravka u Centru, žalila kako je umorna, na što joj je odgovoreno da će uskoro ići kući. Niti jednom se odgojiteljici nije požalila na zlostavljanje niti je uočeno da ju je bilo tko tukao. Napomenimo pritom kako je odgojiteljica cijelo vrijeme prisutna u prostoru u kojemu se nalaze djeca, dok je u susjednoj prostoriji prisutna i logopetkinja.
Prema našim saznanjima, djevojčica je dosad vrlo rado dolazila u igraonicu te je tijekom njezina trajanja dosad uvijek bila vedra i nasmijana.
Dakako, po prijavi roditelja kako nešto tog dana nije prošlo u redu, odmah sam obavila razgovor s odgojiteljicom koja tvrdi kako je čitav petak bio izrazito miran. Tim više jer je broj prisutne djece u grupi, zbog lošeg vremena, bio prilično smanjen. S obzirom na to da sam čitavo vrijeme i sama bila prisutna u susjednoj sobi, vjerujem kako bih i ja čula (te dakako reagirala) da je došlo do bilo kakvog fizičkog ili verbalnog okršaja među djevojčicama. U krajnjem slučaju, vjerojatno bi djevojčica koju udaraju druge dvije djevojčice tražila pomoć ili zapomagala, što nikako nije moglo proći nezapaženo.
Također, odbacujemo bilo kakve navode o zastrašivanju i prijetnjama. Uistinu ne postoji nikakav motiv
U ovom slučaju, smatramo kako smo postupili ispravno, a ako roditelji žele ponovno upisati djevojčicu u program, to naravno mogu učiniti. Sva su djeca, kao i dosad, kod nas dobrodošla, prema svima njima odnosimo se s jednakom pozornošću te im pridajemo jednaku pažnju. S njima rade stručne osobe koje nemaju razloga niti motiva raditi bilo kakve razlike u programima koji su isključivo namijenjeni dobrobiti naših najmlađih.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
realansb

realansb

Komentirano: 9.10.2021. | 22:10

1

Mislim da je ovo kombinacije gluposti jedne i druge strane. S jedne strane imate danasnje standardnk umazeno dijete, kojima roditelji beskrajno vjeruju (bez obzira sto ima 5 godina i u opisu karaktera joj je laganje), i ona je najpametnije, najbolje i sve naj dijete koje vec sad ima predispozicije da bude direktorica svemira. S druge strane imate frustrirane, dobrim dijelom neadekvatne i nesposobne odgojteljice koje su po spletkarenju i lazima na nivou te 5-godisnje curice. I onda se dobije ovo sto sam upravo procitao, nakon cega sam dobio potrebu obaviti veliku fiziolosku obvezu i cim prije zaboraviti clanak
kresimirf

kresimirf

Komentirano: 9.10.2021. | 15:24

2

Postoje rijetki roditelji, "različiti" od drugih roditelja, koji svoju djecu usmjeravaju krivim putem. To je lijepo, slikovito, objasnio George Carlin koji je rekao: Ako je vaše dijete bezobrazno malo govno VI STE KRIVI, nije muzika, nije društvo, nisu igrice, VI STE ! Mala škola, vrtići, škole, samo su dopuna tijekom cijelokupnog stvaranja pojedinca i njegove osobnosti, kako bi bio koristan društvu i sebi...Eto, teta u maloj školi ne voli baš vaše dijete...od njih pedeset naprimjer. Malo sutra. Dakako, tete roditeljima trebaju na pedagoški način prokazati ponašanje njihove djece u tom okruženju, neka ga preodgajaju dok je vrijeme, dok ne postane prekasno...

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prve količine cjepiva 'planule', stižu nove doze

Nastavni zavod za javno zdravstvo

Prve količine cjepiva 'planule', stižu nove doze

25.11.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : On svijet oko sebe doživljava drugačije od nas

Svi zaslužujemo jednake uvjete

On svijet oko sebe doživljava drugačije od nas

15.11.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada sazna za dijagnozu svaki je roditelj u šoku

Potrebni su prilagodba i ustrajnost

Kada sazna za dijagnozu svaki je roditelj u šoku

13.11.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro kreće cijepljenje protiv gripe

Pristiglo gotovo osam tisuća doza

Uskoro kreće cijepljenje protiv gripe

25.10.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je brodski palčić preskočio sve prepreke i pobijedio

Ohrabrujuća priča o borbi za život

Kako je brodski palčić preskočio sve prepreke i pobijedio

17.10.2021. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za njih je sada plivanje na bazenima besplatno

Do kraja godine

Za njih je sada plivanje na bazenima besplatno

16.10.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promijenjene lokacije punktova za cijeplljenje

Epidemija koronavirusa

Promijenjene lokacije punktova za cijeplljenje

12.10.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Moj život promijenio se u posljednje četiri godine'

Magdalena (24) o životu sa shizofrenijom

'Moj život promijenio se u posljednje četiri godine'

9.10.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Strahujem za njegovo zdravlje. Odluka je prepuštena meni.'

Očajna majka tinejdžera:

'Strahujem za njegovo zdravlje. Odluka je prepuštena meni.'

1.10.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U gradu sve više lisica. Ima li razloga za strah?

Mudre životinje

U gradu sve više lisica. Ima li razloga za strah?

25.9.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za razliku od nas, vi danas imate izbor'

Mjesec i pol dana bila je na rubu smrti

'Za razliku od nas, vi danas imate izbor'

17.9.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo u što će biti pretvoreno ovo mjesto

Nastavljaju obavljati zadaću države

Saznali smo u što će biti pretvoreno ovo mjesto

15.9.2021. | 20:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska bolnica neće imati problema s organizacijom rada

Službeni naputak još nije stigao

Brodska bolnica neće imati problema s organizacijom rada

14.9.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako je ova bolest otkrivena na početku ona je 100% izlječiva

Dr. Mahovne o važnosti prevencije

Ako je ova bolest otkrivena na početku ona je 100% izlječiva

12.9.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Naša briga je skrb o najmlađima'

33. simpozij pedijatara pulmologa

'Naša briga je skrb o najmlađima'

10.9.2021. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bolest se dogodi u trenutku i može napasti svakog od nas'

Donacijskom utrkom protiv raka

'Bolest se dogodi u trenutku i može napasti svakog od nas'

4.9.2021. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odgovornost snosimo svi

Trenutno stanje nije najbolje:

Odgovornost snosimo svi

26.8.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :