Život : Vjerski život

Objavljeno: 3.12.2020. u 8:00
Prikaza: 6630
|
Autor: A. P./SBplus

Iz pisma biskupa Škvorčevića:

Poznato kako će ispovijedati i svetiti kuće

Slavonski Brod : Poznato kako će ispovijedati i svetiti kućeIlustracija (fotografija nije izravno povezana s događajima opisanima u članku)(Foto: Glas Koncila)

"Ukoliko je moguće na dekanatskoj razini pribavit će se zaštitne pregrade od „pleksiglasa“ ili drugih prikladnih materijala te ih upotrijebiti u svakoj župi za svetu ispovijed."

SLAVONSKI BROD/NOVA GRADIŠKA/POŽEGA - S epidemijom korona-virusa susreli smo se početkom godine, a upravo u vrijeme uskršnjih blagdana Hrvatska je bila u općoj karanteni. Izostao je blagoslov jela, a medijske stupce punili su napisi o onim svećenicima i vjernicima koji su kršili propisane epidemiološke mjere i preporuke Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Uslijedilo je ljeto, mjere su popustile, a onda, nakon osrednjeg listopada došao je studeni u kojima je broj zaraženih naglo skočio, kao i broj umrlih koji su bili zaraženi koroanvirusom. Zbog svega toga Stožer je donio pooštrene mjere koje su na snagu stupile u subotu, uoči prva adventske nedjelje. Jasno je kako ni vjernička priprava za Božić neće biti ista kao i ranijih godina. Za mise je jasno. Više od 25 vjernika, uz obvezu da svaki od njih ima četiri kvadrata neto površine za sebe, ne smije nazočiti misama. Svećenici su se tome prilagodili svako na svoj način, a sve s ciljem kako bi 'pomirili' potrebu vjernika za duhovnim, ali i obvezu poštivanja mjera s ciljem zaštite svih, pa tako i svećenika i vjernika.

Mnogi se, približavanjem blagdana Božića, pitaju što će biti s ispovijedima, ali i blagoslovom kuća. Biskup Antun Škovrčević, iz Požeško-slavonske biskupije

"Poštovana i draga braćo svećenici!

Na nedavnim jesenskim arhiđakonatskim susretima trajne formacije svećenika Požeške biskupije predmet rasprave bilo je i pitanje predbožićnih tzv. „velikih" ispovijedi vjernika i božićnog blagoslova domova u okolnostima pandemije. U zaključcima razgovora o navedenim pitanjima očitovala se svećenička svijest kako ne bi bilo u skladu s vašim poslanjem izostaviti određene pastoralne programe u sadašnjem stanju ugroze koronavirusom te duhovno isprazniti proslavu Božića, nego da je potrebno i ovom prigodom primijeniti naše biskupijsko načelo „ne dokidati nego prilagoditi". Prilagodba epidemiološkoj situaciji traži od nas poštivanje propisanih ili preporučenih mjera zaštite od zaraze kako sebe, tako onih kojima služimo te da pastoralno učinimo ono što je u tim okolnostima moguće. Na temelju zaključaka razgovora svećenika na susretima trajne formacije donosimo upute prema kojima se trebamo ravnati i o njima na prikladan način  upoznati vjernike.

1. S obzirom na adventsku ispovijed i pričest bolesnih i starijih osoba u njihovim kućama razložno je da ih svećenik pohodi na početku došašća o čemu će se s njima dogovoriti te slaviti svete sakramente tako da nitko ne bude izložen opasnosti zaraze.

2. Svaki župnik i drugi svećenici gdje ih ima, napose u većim župama cijelog će adventa prije misa zornica i nedjeljnih svetih slavlja omogućiti vjernicima da pristupe sakramentu svete ispovijedi kako bi na taj način smanjili broj onih koji će se ispovijedati na dan župne „velike" ispovijedi. Za tu prigodu župnik će oblikovati raspored ispovijedanja u svojoj župi po grupama tako da se izbjegnu veća istovremena okupljanja u crkvama i vremenski će nastojati produžiti mogućnost ispovijedanja, ako treba i na dva dana u većim župama. Uz nošenje zaštitne maske na licu i dezinfekciju ruku valja obratiti pozornost i na higijensko održavanje crkve, prozračivanje prostora te razmak između svećenika i vjernika. Ukoliko je moguće na dekanatskoj razini pribavit će se zaštitne pregrade od „pleksiglasa" ili drugih prikladnih materijala, kao što smo imali na ljetnim hodočašćima u Voćin i Pleternicu, te ih upotrijebiti u svakoj župi za svetu ispovijed.

3. U vrijeme pandemije župnici neće tražiti strane svećenike za pomoć u blagoslovu obitelji koji ne poznaju župu i prilike u kojima se nalaze vjernici, nego će u vlastitoj župi ako treba produžiti vrijeme pohoda obiteljima te svjedočiti svojim župljanima kršćansku blizinu, molitvom donijeti ohrabrenje, učvršćivati svoju povezanosti s njima i produbljivati župno zajedništvo vjere, nade i ljubavi. U župama Požeške biskupije nema većih gradova s visokogradnjama i opasnosti da se neposrednim ulaskom i izlaskom iz malog prostora jednog stana u drugi izloži većoj opasnosti zaraze, nego većina vjernika stanuje u obiteljskim kućama, što omogućuje da blagoslov domova obavimo na redovit način, uz sljedeće napomene.

4. Osim održavanja epidemioloških mjera, za blagoslov obitelji neće sa svećenikom ulaziti u kuće veći broj ministranata, nego samo jedan odrasli pratitelj, po mogućnosti član Župnog pastoralnog vijeća. Osim toga, oni će izbjegavati bliske kontakte s ukućanima i održati slavlje blagoslova na ulaznom dijelu kuće ili u nekom drugom prikladnom prostoru. Članovi kućanstva iskazat će svoje poštovanje Isusu Kristu poljupcem vlastitog križa koji imaju u svome obiteljskom domu ili na neki drugi primjeren način. Svećenik će imati svoje škropilo s blagoslovljenom vodom, koju će čuvati čistom i izbjegavati škropljenje po nazočnim osobama. Valja u najavi blagoslova kuća protumačiti vjernicima kako je blagoslovljena voda sakramental koji služi njihovoj vjeri i krsnoj pripadnosti Isusu Kristu, te ona nije zarazno opasna, kao što bi mogla biti ona koju bi stavili u škropionicu na ulazu u crkvu u koju bi brojne osobe stavljale svoje ruke prije znaka križa. Ukoliko bi se u nekoj župi pojavilo ozbiljnije žarište epidemije u vrijeme blagoslova domova, valja ga odgoditi a ne dokinuti.

Zahvaljujem svim svećenicima što i u sadašnjim izvanrednim okolnostima nastoje vjerno vršiti svoje poslanje i pomažu vjernicima da po svetim slavljima budu što dublje dionici božićnog otajstva.", piše u priopćenju koje je svećenicima i vjernicima uputio biskup Škvorčević.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
raport

raport

Komentirano: 4.12.2020. | 16:19

1

Crkva je postojalla i opstala i prije ove i ovakve vlasti, opstala je i u Komunizmu koji ju je želio iskorijeniti, a nevladine udruge nemaju baš veliku povijesnu tradiciju, bar ne na ovakoav način. Što ne znači da one pojedine nemaju svoju svrhu, ali ne baš sve.A sama vlada prizlazi iz demokratskog procesa upravljanja. Izbori, Sabor, Vlada. Ali neznam zašto vama smeztaju "dađžbine" koje mi dobrovoljno dajemo da naša "nevladina" udruga opstane. Mene ne zanimaju udruge tipa BABA kako i zašto njihovi članovi plaćaju , ili kako se Antifašisti financiraju.
raport

raport

Komentirano: 4.12.2020. | 12:27

2

Ja plaćam sve to što ste nabrojili, ali dobrovoljno, i još dodatno dajem prilog za gradnju crkve. Nije obavezno kao što su bile članarine u SKJ-u ili danas u političkim strankama. Oprostite ali kod nas je primjerena riječ svećenik a ne pop. A gospođu pitam kakav posao rade ljudi u kojekakvim nevladinim udrugama a žive dobro od tod nerada, npr g-đa Tešelić, udruga BABE i slični.
raport

raport

Komentirano: 4.12.2020. | 9:06

3

A zašto mržnja prema svećenicima? Pa i oni su dio crkve, bez njih ne bi bilo ni crkve. Kako vi to zamišljate crkvu bez svećenika. Tko bi onda taj posao radio?
raport

raport

Komentirano: 3.12.2020. | 15:47

4

Da li Vas netko tjera silom da moraš primiti svećenika ? Što bi Vi zabranili ? Čemu ta mržnja prema crkvi ?

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Putem kojeg prelazimo, povezujemo naše dvije države'

Smisao: borba za život u Bos. Posavini

'Putem kojeg prelazimo, povezujemo naše dvije države'

12.6.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li moguće glazbom spasiti svijet?

'Jazz omotan porukama Isusa Krista'

Je li moguće glazbom spasiti svijet?

8.6.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi su primili izbjeglice u crkvu. Nastavljaju pomagati.

Na koncert pozvali sve Brođane

Prvi su primili izbjeglice u crkvu. Nastavljaju pomagati.

2.6.2022. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sreća i radost nisu potpune dok se ne podijele s drugima

Bajramska čestitka Husreta Hasanovića

Sreća i radost nisu potpune dok se ne podijele s drugima

2.5.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Budimo okrenuti ljubavi jer nas na to upućuje glas anđela'

Patrijarh Porfirije povodom Vaskrsa:

'Budimo okrenuti ljubavi jer nas na to upućuje glas anđela'

24.4.2022. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto T. Ćurića, danas Brođanima Uskrs čestita A. Nyeko

Nema poruke s 'domaćeg' oltara

Umjesto T. Ćurića, danas Brođanima Uskrs čestita A. Nyeko

17.4.2022. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li im S. Brod pružiti priliku za bolji i mirniji život?

'Pomozimo novim sugrađanima'

Može li im S. Brod pružiti priliku za bolji i mirniji život?

16.3.2022. | 16:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znate li kakvi se izbori održavaju? Donosimo sve o njima.

Župljani danas imaju priliku glasovati

Znate li kakvi se izbori održavaju? Donosimo sve o njima.

13.3.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik i župan vjernicima čestitali Božić

Proslava Isusova rođenja

Gradonačelnik i župan vjernicima čestitali Božić

7.1.2022. | 6:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tradicionalni badnjak zapaljen u brodskom romskom naselju

'Želimo da ovo postane tradicija'

Tradicionalni badnjak zapaljen u brodskom romskom naselju

6.1.2022. | 21:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poziv na kršćansku vjerodostojnost i suodgovornost

Čestitka nadbiskupa Hranića

Poziv na kršćansku vjerodostojnost i suodgovornost

25.12.2021. | 6:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počivali u miru Božjem

Svi sveti i Dušni dan

Počivali u miru Božjem

1.11.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Roditelji tvrde - dug je popis onoga što moramo platiti

Prva pričest ima svoju cijenu

Roditelji tvrde - dug je popis onoga što moramo platiti

29.9.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Gospa je s nama u domovini i izvan nje. Prati nas i jača.'

'Izvana' stigli proslaviti Veliku Gospu

'Gospa je s nama u domovini i izvan nje. Prati nas i jača.'

15.8.2021. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Blagdan koji će okupiti brojne vjernike u Brodskom Vinogorju

Donosimo raspored misnih slavlja

Blagdan koji će okupiti brojne vjernike u Brodskom Vinogorju

13.8.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bezbrojni su ovdje duhom i tijelom jačani'

Brođani se opraštaju od župnika

'Bezbrojni su ovdje duhom i tijelom jačani'

10.8.2021. | 13:08
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treća mlada misa u Slavonskom Brodu u kratkom vremenu

Grad dao tri nova mlada svećenika

Treća mlada misa u Slavonskom Brodu u kratkom vremenu

18.7.2021. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala dragom Bogu neka je stigao.'

Vjernici dočekali trometarski kip:

'Hvala dragom Bogu neka je stigao.'

10.7.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Članovi ove brodske crkve ponovno izlaze na ulice

Ne zatvaraju se u bogomolje

Članovi ove brodske crkve ponovno izlaze na ulice

6.7.2021. | 19:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanin fra Mislav proslavio mladu misu

Uz geslo 'Ljubav nije ljubljena'

Brođanin fra Mislav proslavio mladu misu

28.6.2021. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :