Život : Potrošači

Objavljeno: 22.10.2021. u 13:10
Prikaza: 3758
|
Autor: Željka Gavranović

Mirko Botica (65) osjeća se izigrano

'Ovo je priča o jednom ubojstvu'

Ž.G./SBplus
Foto: Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus

Nakon gotovo četiri desetljeća rada, Mirko Botica osjeća se prevarenim. Njegova zamršena priča zanima malokoga, a mirovinski sustavi dviju zemalja ne pronalaze rješenje za njegovu situaciju.

SLAVONSKI BROD - Mirko Botica, 65-godišnjak iz Trnjanskih Kuta koji je više od dva desetljeća proveo na radu u Švicarskoj, u poznim se godinama suočio s mirovinskim sustavima obje zemlje. Zbog neostvarenih prava, smatra ih jednako korumpiranima i nepravednima. S obzirom na to da nam je detaljno prepričao posljednjih pet godina svog života te u tančine opisao sve pravno-administrativne bitke koje vodi, pokušat ćemo čitateljima ukratko predstaviti njegovu priču.

Prije radnog iskustva u Švicarskoj, Botica je u Đuro Đaković Montaži ostvario staž od 16 godina i 11 mjeseci. U rujnu 2011. godine teško je nastradao u nesreći na švicarskom radnom mjestu, nakon čega jedno vrijeme nije mogao ni hodati. Stoga je - barem je tako mislio - imao prava na mirovinu u koju će biti uračunato radno iskustvo iz obje države, ali i spomenuto stradavanje. No, pojavili su se problemi koji su pokazali kako svi njegovi zahtjevi neće biti ispunjeni tako lako.

Radi jasnoće, najprije navodimo kronologiju događaja ovog slučaja izdvojenu iz pisma kojim se ministar Josip Aladrović, u rujnu prošle godine, očitovao Mirku Botici na njegove prigovore. Riječ je o tijeku Mirkova postupka u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

- Rješenjem područne službe Zavoda u Osijeku od 21. svibnja 2020. godine, odbijen Vam je zahtjev za priznavanjem prava na invalidsku mirovinu podnesen 24. travnja 2020. godine, uz obrazloženje da Vam je rješenjem Područne službe Zavoda u Zagrebu od 30. svibnja 2018. godine priznato pravo na razmjerni dio starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika, počevši od 25. siječnja 2016. godine. Što se tiče gore provedenog postupka, podsjećamo da Vam je Zavod uputio dopis 28. ožujka 2019. godine, na koji Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike nije imalo primjedbi. Nadalje, na rješenje Područne službe Zavoda u Osijeku od 21. svibnja 2020. godine uložili ste žalbu koja je, rješenjem Središnje službe Zavoda od 22. rujna 2020. godine, odbijena kao neosnovana, uz obrazloženje da ste od 25. siječnja 2016. godine korisnik starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika. Zakonom o mirovinskom osiguranju nije propisana mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu nakon ostvarivanja prava na starosnu, prijevremenu starosnu, odnosno, starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranik... - stoji u dijelu pisma kojeg potpisuje ministar Aladrović.

Iz tog je ministrovog pisma vidljiv tek dio Mirkovih problema. Naime, on smatra kako su mu netransparentnost i aljkavost sustava te (ne)namjerno falsificiranje/izmjena dokumentacije uskratili pravo na invalidsku mirovinu.

- Zahtjev za hrvatsku mirovinu podnio sam krajem 2015. godine. U travnju 2016. on je odbijen zbog nedovoljnih godina staža. Tada još nisam razumio o čemu se radi. Tek 2018. godine dobio sam rješenje o prijevremenoj starosnoj mirovini pa se žalio na odluku. Naime, rješenje je protuzakonito jer se odnosi na ugovor E205 CH koji ne postoji. Kako u Hrvatskoj imam radni staž veći od 16 godina, pripadam pod ugovor CH-ERU-207. Nisam ga htio potpisati bez točne dijagnoze. U dokumentaciji, između ostalog, stoji kako sam u Švicarskoj bio osiguran do kraja 2015. godine, što također nije točno.- za SBplus kazao je Mirko Botica, naglasivši kako su problemi počeli od spomenute nesreće na radnom mjestu. U otpusnom pismu, tvrdi, nije bilo dijagnoze, a zbog pogrešnog liječenja, prema njegovim je riječima, došlo i do krivotvorenja švicarske dokumentacije te, kako to naziva, „krađe police osiguranja". Naime, broj police - prema njegovim tvrdnjama - preuzet je s kartice poništene još 2009. godine.

Botici je, dakle, u međuvremenu odobrena mirovina, ali temeljem te - kako je naziva -  'falsificirane' dokumentacije. On, naime, nije želio ostvariti prijevremenu starosnu, nego invalidsku mirovinu. No, kako mu je prva odobrena prije druge, a osoba koja je već korisnik imovine ne može ostvariti novo pravo na invalidsku mirovinu - našao se u pravnom škripcu.

- Moj ugovor s poslodavcem uopće nije ugovor koji se navodi u dokumentaciji. Riječ je o različitim člancima istog zakona (319. i 321.). Naglašavam to jer ne želim biti dio njihove predstave i posla odrađenog na brzinu. - kazao je Botica. Korijen njegovog problema očigledno je u Švicarskoj, gdje je moguće da su pogriješile bolnička ustanova u kojoj je bio hospitaliziran ili, pak, osiguravateljska kuća. U svakom slučaju, Botica tvrdi kako je u rukama držao netočnu dokumentaciju.

Na putovanju prema pravdi i borbi protiv vjetrenjača, Botica se obratio svima - švicarskim i hrvatskim sudovima, Europskom sudu za ljudska prava, ministrima, premijeru,... No, čini se kako za ovu pomalo zamršenu priču nitko nema vremena.

- Ovo je priča o jednom ubojstvu. To ne kreće od dna, nego od vrha, od Europske komisije. Premijer Andrej Plenković i ministar Josip Aladrović samo su kotačići korumpiranog sustava. U ožujku ove godine poslao sam žalbu visokom Upravnom sudu Republike Hrvatske. - zaključuje naš ogorčeni sugovornik.

Kako pojedinačne slučajeve ne smiju komentirati, iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje opširno su nam pojasnili detalje koje je u cijelosti moguće pročitati u našoj galeriji fotografija, a mi u nastavku prenosimo samo dio:

„Radi zaštite osobnih podataka nismo u mogućnosti detaljnije komentirati konkretan predmet iz Vašeg upita, ali možemo načelno istaknuti sljedeće. Uz svaki zahtjev za ostvarivanje prava na mirovinu podnositelj zahtjeva je dužan dostaviti i propisanu dokumentaciju, a kad se radi o osiguranicima koji su radili u inozemstvu obavezni su dokazi o navršenim razdobljima osiguranja u drugim državama s kojim Hrvatska primjenjuje neki od instrumenata koordinacije. Ako podnositelj zahtjeva ne posjeduje pisani dokaz o radu u inozemstvu, u zahtjevu treba navesti naziv poslodavca, sjedište i adresu te razdoblje zaposlenja. Bez navedenih podataka, postupak utvrđivanja staža u inozemstvu je otežan, odnosno, trajat će znatno duže no što je inače potrebno. Također, važno je naglasiti kako, prema članku 56. Zakona o mirovinskom osiguranju, pravo na invalidsku mirovinu ostvaruju osiguranici. Navedena odredba ne odnosi se na korisnike, odnosno, osobe koje su pravomoćnim rješenjem već ostvarile pravo na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu. - stoji u dijelu odgovora HZMO-a.

Zanimljiv je i dio odgovora koji se može preslikati upravo na slučaj Mirka Botice: „Što se tiče osiguranja za slučaj nesreće na radu ili profesionalne bolesti (tzv. profesionalni rizici). opće je pravilo da se pravo na davanja stječe samom činjenicom nastanka osiguranog slučaja, pri čemu nije od značaja postojanje određenog mirovinskog staža, već je dovoljno samo svojstvo osiguranika u trenutku nesreće. Teret davanja za nesreće na radu pada na osiguranje države u kojoj je došlo do te nesreće, što znači da za isti osigurani slučaj pripada pravo, odnosno, davanje iz osiguranja samo jedne države.". Dakle, Švicarska je jedina zemlja koja je gospodinu Botici trebala isplatiti odštetu za nesreću na radnom mjestu iz 2011. godine, ali je očigledno neriješen odnos poslodavca i radnika, doveo i do kasnijih problema u ostvarivanju prava na imovinu. I to ne bilo koju, nego onu invalidsku koju je tražio naš sugovornik. Odluku o zahtjevu za takvom mirovinom u Švicarskoj, donijet će tamošnje mirovinsko osiguranje, no - s obzirom na dokumentaciju kojom Botica trenutno raspolaže - ono će teško biti pozitivno.

Čini se kako je Mirko Botica još jedna žrtva neumoljivog svijeta birokracije koji - nažalost -  ni u ovom slučaju nema drugog izbora no držati se slova na papiru. A kako znamo da papir trpi svašta, potencijalne pogreške koje su 'natipkane' i unesene tko zna kad i tko zna gdje, očigledno su dovele do daljnjih zavrzlama iz kojih je sada gotovo nemoguće izvući se.

  Broj komentara: 3

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  kockica66

  kockica66

  Komentirano: 22.10.2021. | 20:54

  1

  Da pojasnim , oboljenja od povrede na radu smatra se kao bolest odnosno kao sve druge bolesti, te spada u nadležnost IV-u osiguranja. ali zbog naglog porasta invalida u Švicarskoj ( od 1996 do 2002 ,broj invalidskih mirovina popeo se sa 164 000 na 700 000 tisuća , zato je zakon pooštren da bi se smanjio broj invalidskih mirovina. A tražiti invalidsku mirovinu može svatko bio bolestan ili zdrav , a dali će ju dobiti to je drugo pitanje, ili slično kao i ovo iz gornjeg naslova.
  kockica66

  kockica66

  Komentirano: 22.10.2021. | 20:37

  2

  Rješenje postoji ukoliko su ispunjene zakonske odredbe. Kako vidim iz ovog slučaja, bolest je proizašla iz povrede na radu, Svi zaposlenici u švicarskoj su osigurani od povreda na radu kod SUVA-e (Schweitzerische Unfall Versicherung). Kod suve ima popis svih ozljeda na radu te profesionalna oboljenja, ako je bolest nastala iz povrede na radu ista povreda spada u kategoriju invalidskog osiguranja, koje podliježe pod IV( Invalid Versicherungs ). U Švicarskoj je usvojen zakon od 2004 god. da bolesti vezane za kičmu koja je stradala od teškog rada , može biti ali i ne mora (ovisno od procenta invalidnosti) usvojena. Radnik ne može više obavaljati posao koji je do juče radio ,nudi mu se preškolovanje , ili da si nađe lakši posao. Ako je bolesnik 68 % invalid dodjeljuje mu se status 100% invalida, sa 63% je 50% invalid s tim da uz bolest kičme moraju postojati i psihičke smetnje-depresija. Sve utvrđuje komisija IV-a , i po tome donosi rješenje , ako nisu ispunjeni ovi uvjeti ili jedan od njih , bolesnik-radnik će biti odbijen i od IV, i SUVA-e. Doktori ne mogu falsificirati svoje izvješće , zadnju riječ ima komisija odnosno doktor-vještak , uz CT snimke , Magnetnu rezonancu ,nalaz krvi, urina i.t.d. Odluka SUVA-e i IV-u je nepobitna, nijedan sud u Švicarskoj ne može tu odluku- rješenje pobiti. Rado ću dati i pojašnjena ukoliko to nekoga zanima.
  Samo_istina

  Samo_istina

  Komentirano: 22.10.2021. | 13:26

  3

  Covjek koji je radio skoro cijeli radni staž u ĐĐ Montaži pidnese zahtjev za mirovinom i dobije mizeriju i kad se zalio i predocio papire da je cijelo vrijeme radio u inozemstvu oni mu odgovore da im je zao ali Montaza nije uplacivala doprinose.

  Broj komentara: 3

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje ćete moći kupiti bicikl koji nije skuplji od 40 kuna

  Rasprodaja u dvorištu

  Ovdje ćete moći kupiti bicikl koji nije skuplji od 40 kuna

  27.5.2022. | 14:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto Brođani još nisu dobili račune za travanj?

  Neće biti zateznih kamata

  Zašto Brođani još nisu dobili račune za travanj?

  23.5.2022. | 10:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na adrese Brođana stigli novi ugovori. Što oni znače?

  HEP preuzima ulogu Brod Plina

  Na adrese Brođana stigli novi ugovori. Što oni znače?

  19.5.2022. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tržnica je danas najživlje mjesto u gradu

  Brođani požurili u kupovinu prije kiše

  Tržnica je danas najživlje mjesto u gradu

  9.4.2022. | 10:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nove cijene goriva kao u socijalizmu

  Jutros smo obišli benzinske crpke

  Nove cijene goriva kao u socijalizmu

  22.3.2022. | 9:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će i dalje plaćati najnižu cijenu plina u Hrvatskoj

  Poskupljenje će osjetiti svi, ali...

  Brođani će i dalje plaćati najnižu cijenu plina u Hrvatskoj

  7.2.2022. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog kvara u Sikirevcima, moguće zamućenje vode u gradu

  Iz Vodovoda u javljaju

  Zbog kvara u Sikirevcima, moguće zamućenje vode u gradu

  27.1.2022. | 17:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo kada počinje sezona grijanja

  Već ovaj tjedan 'otvorite' radijatore

  Saznali smo kada počinje sezona grijanja

  4.10.2021. | 20:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'HRT-ovi kontrolori love u mutnom pa ako prođe - prođe'

  Brođani tvrde da su im narušena prava:

  'HRT-ovi kontrolori love u mutnom pa ako prođe - prođe'

  4.10.2021. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Postoji li ulaz za njih samo u teoriji ili i u praksi?

  (Ne)riješena pristupačnost

  Postoji li ulaz za njih samo u teoriji ili i u praksi?

  27.6.2021. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Radno vrijeme na državne praznike

  Obavijest građanima

  Radno vrijeme na državne praznike

  1.6.2021. | 9:58
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani bi ove godine mogli biti zainteresiraniji za kupnju

  Fond je osigurao čak 105 milijuna kn

  Brođani bi ove godine mogli biti zainteresiraniji za kupnju

  29.4.2021. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj tjedan završava ogrjevna sezona

  Dolaze topliji dani

  Ovaj tjedan završava ogrjevna sezona

  26.4.2021. | 13:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stari spremnici odlaze u povijest

  Počelo rušenje

  Stari spremnici odlaze u povijest

  31.3.2021. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijedi li sadržaj SBplus-a jednu kunu mjesečne pretplate?

  O slobodi i neovisnosti medija

  Vrijedi li sadržaj SBplus-a jednu kunu mjesečne pretplate?

  13.3.2021. | 19:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :