Život : Pisani intervju - brodski zaslužnici

Objavljeno: 10.4.2018. u 13:00
Prikaza: 4334
|
Autor: Marija Radošević

Snježana Missoni

Život posvećen glazbi, folkloru i odgoju generacija

Marija Radošević/SBplus
Foto: Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus

"Najponosnija sam time što sam na djecu uspjela prenijeti ljubav prema folkloru i tradiciji, što sam puno generacija naučila nečemu što je kvalitetno i što su njihova djeca nastavila taj put."

SLAVONSKI BROD - Premda je navršila sedam desetljeća, Snježana Missoni svoje umirovljeničke dane provodi družeći se s folklorom i glazbom. To joj je skoro četiri desetljeća bio posao od kojega je živjela, ali i hobi u kojem je uživala. Danas je samo mentorica mlađim kolegama Folklornog ansambla Broda, no svakodnevno prebiranje po uspomenama dok lista brojne albume s fotografijama, isječke iz novina, dok sluša izvorne slavonske pjesme koje je vježbala s mladima... daje smisao njezinu življenju jer su folkloraši, osim nekolicine članova obitelji i prijatelja, njezina jedina obitelj.

Nije, kaže, imala vlastitu djecu, ali odgojila je mnoge generacije učeći ih kako je važno družiti se s vršnjacima, a istovemeno savladavati koreografije uz glazbu koju su davno nekada smislili naši preci i na taj način im se odužiti, sačuvati od zaborava tradiciju kraja iz kojega potičemo. Rijetko koji ljubitelj folklora i tradicijske pjesme na području Broda i puno šire nije upoznao rad ove iznimno vrijedne i odgovorne voditeljice folkloraša koja se gotovo slučajno u tome našla.

Naime, rođena Zagrepčanka od drugog razreda osnovne škole preselila se s obitelji u Grubišno Polje gdje se školovala, a studij tjelesne kulture završila je u Zagrebu, nakon čega je 1970.godine došla u Slavonski Brod kao nastavnik tjelesnog odgoja u bivšoj OŠ I. L. Ribar (B.Šulek). U područnoj školi u Vranovcima nedugo zatim je pokrenula dječju folklornu skupinu pa voli reći da su oni "krivi" što je život posvetila folkloru.

"Ne osjećam ništa dok koncert traje, u grču sam i stalno sve držim pod kontrolom, a kada vidim da se ansambl "spojio" s publikom i da ona uživa u nastupu što je i bio cilj, onda popuste kočnice. Shvatiš  da se uloženi trud isplatio, i tada sam se  osjećala sretno i prekrasno, to je neopisivi osjećaj..."

 "Ta djeca su bila tako razigrana i stalno su plesala, a kako kao nastavnik tjelesnog nisam imala dvoranu, prilagođavala sam se uvjetima pa sam ih počela uvježbavati folklor."

I to se pokazalo punim pogotkom već od prvog nastupa za Dan škole. "Nakon toga išli smo u Karlovac na republičku smotru jer su bili odlični i to je bio prvi nastup uopće jedne dječje skupine na važnoj smotri, a veliki folklorist Zvonimir Ljevaković je tada predložio da idemo i na međunarodnu smotru folklora u Zagreb. I tako redom..."

Od tada je na sugestiju Mihaela Ferića desetak godina Missoni odlazila na seminare folklora što je organizirao Prosvjetni sabor Hrvatske, nakon čega je s folklorašima mogla vježbati sve plesove bivše države.

Osamdesetih godina u centru za kulturu "Đuro Salaj" postojao je izvrstan zbor koji je vodio Josip Jerković i tamburaški orkestar koji je vodio Ferić a tada je i "Đuro Đaković" kao prestižna tvrtka tražio profesionalnog voditelja istoimenog RKUD-a što je Snježana prihvatila. Poslije ukupno 14 godina rada s folklorašima RKUD-a i brojnih putovanja, vrsnih nastupa, nezaboravnih prijateljstava, 1995.godine se zbog obiteljskih razloga vratila u Grubišno polje gdje je kao voditeljica Centra za kulturu osnovala folklornu grupu, a uspjela je okupiti čak 140 djece u pet skupina iz osnovne i srednje škole.

"U početku nije bilo ničega, ni jedne nošnje ni tambure... sve je to trebalo ustrojiti a djecu sama uvježbati. Digla sam na noge sve njihove roditelje, a uz pomoć lokane zajednice i Ministrastva kulture sve smo uspjeli nabaviti. Djeca su se davala maksimalno, pa je bilo i rezultata. Uvježbali smo Bilogoru, Bunjevačke, Stare splitke plesove i mnoge druge, također smo putovali na smotre i na festivale, išli smo u Nizozemsku, Tursku Italiju...to je svima puno značilo, puno smo dali jedni drugima, no dosta me sve iscrpilo..." prisjeća se Missoni zbog čega je namjeravala u prijevremenu mirovinu. 

"No Josip Perčević me zvao da se vratim u Brod u FAB a tako je i bilo od 2003.godine, još 10 godina, a nakon brojnih putovanja, nastupa, divnih a istovremeno zamornih turneja po Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, Baltičkim zemljama, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj...osjetila sam da je dosta".

Povukla se a prije toga je odgojila nove voditelje FAB-a, Igora i Katarinu, koji su odlično nastavili posao uz njezino mentorstvo. Kroz gotovo četiri desetljeća rada s djecom, Snježana je pedantno vodila i sačuvala dokumentaciju o svemu što je radila i iza sebe ostavila. A bilo je toga puno.

Istovremeno s FAB-om, kratko je vodila KUD Perkovci a cijelo desetljeće je bila vanjski suradnik oriovačkim folklorašima. "Tu mi je bilo fantastično, najviše smo radili izvornu glazbu i izvorni folklor Posavine a na državnoj smotri osvojili smo treće mjesto, ispred velikih gradova. Snimili smo dva nosača zvuka sa ukupno preko 30 pjesama i plesova oriovačkog kraja gdje zajedno pjevaju i plešu stari i mladi..." kaže voditeljica dok pokazuje albume pune fotografija i prelijepih uspomena. 

Svemu ju je, već davno privukla glazba, a premda je bilo teških trenutaka, brige o djeci posebice na putovanjima, nervoze... sada s dalekim odmakom,kaže, ostala su samo lijepa sjećanja. "Ne osjećam ništa dok koncert traje, u grču sam i stalno sve držim pod kontrolom, a kada vidim da se ansambl "spojio" s publikom i da ona uživa u nastupu što je i bio cilj, onda popuste kočnice. Shvatiš da se uloženi trud isplatio, i tada sam se osjećala sretno i prekrasno, to je neopisivi osjećaj..."

Među današnjim veteranima ima četrdesetak bračnih parova koje je povezala ljubav prema glazbi i folkloru, a premda je u dvorani bila stroga i tražila disciplinu jer jedino tako se ,kaže, može postići uspjeh, svi su joj zahvalni, javljaju se i posjećuju je. Zato Missoni kaže; najponosnija sam time što sam na djecu uspjela prenijeti ljubav prema folkloru i tradiciji, što sam puno generacija naučila nečemu što je kvalitetno i što su njihova djeca nastavila taj put". 

Odlazi i danas redovito na njihove koncerte i uživa u glazbi kojoj je posvetila život kao i djeci kakvu je odgajala kroz folklor. 
Njezin trud i zalaganje prepoznale su i lokalne zajednice pa je prije deset godina Snježana Missoni nagrađena Grbom Grada Broda za 30 godina rada na promicanju folklornih vrijednosti brodskog Posavlja, za iznimne rezultate u stručnom plesačkom kao i u odgoju i obrazovanju mladih folkloraša, dok joj je Grubišno Polje dodijelilo povelju za promicanje imena toga Grada. 

Cijeli život je posvetila glazbi i folkloru te putovanjima (Irska, Rusija, Norveška, Maroko...) koje obožava jer upoznavanje drugih sredina oplemenjuje, a danas iako živi skromno uz malu mirovinu ističe kako nikada nije radila zbog novca. Zato, parafrazirajući rečenicu M.Gorkog "Život, to je umjetnost da se u svemu nađe ljepota i radost" Snježana Missoni uvjereno zaključuje kako bi da se ponovo rodi, odabrala sve isto.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Beskompromisni roker kojeg nije teško voljeti

  Zlatko Burić - Paja

  Beskompromisni roker kojeg nije teško voljeti

  1.5.2022. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Da se deset puta rodim, bio bih učitelj'

  Upamćeni ravnatelj Vlado Prskalo:

  'Da se deset puta rodim, bio bih učitelj'

  24.4.2022. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pored Vukovara i Jasenovac mora biti dio našeg pamćenja

  Povjesničar i književnik, Stanko Andrić

  Pored Vukovara i Jasenovac mora biti dio našeg pamćenja

  20.3.2022. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Tapetarstvo mi i danas kola žilama'

  Poduzetnik i aktivist Dževad Haurdić:

  'Tapetarstvo mi i danas kola žilama'

  27.2.2022. | 10:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Doprinos u ratu nije kruna mog života. U ratu majke plaču.

  Pukovnik kolekcionar Josip Kecerin

  Doprinos u ratu nije kruna mog života. U ratu majke plaču.

  13.2.2022. | 10:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva desetljeća potrage za istinom i pravdom

  Julijana Rosandić

  Dva desetljeća potrage za istinom i pravdom

  6.2.2022. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najsjajnija zvijezda brodskog sportskog neba

  Marija Radošević s Venijem Losertom

  Najsjajnija zvijezda brodskog sportskog neba

  23.1.2022. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Neostvareni san - plesati barem jedan dan

  Gordana Mišković - Goga

  Neostvareni san - plesati barem jedan dan

  19.12.2021. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Srce ispunjeno sportom, ponajviše boksom

  Husein Čamdžić - Huso

  Srce ispunjeno sportom, ponajviše boksom

  28.11.2021. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedini čuvari zanata koji izumire

  Brodska obitelj Tomić

  Jedini čuvari zanata koji izumire

  29.8.2021. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Obični, a tako različiti

  Nada i Antun-Tona Balić

  Obični, a tako različiti

  1.8.2021. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Život je zajebancija!'

  Majstor ozbiljnog humora:

  'Život je zajebancija!'

  11.7.2021. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od rađanja do smrti „Đurinog" lista

  Novinar Nikola Đuraković

  Od rađanja do smrti „Đurinog" lista

  20.6.2021. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Majstor života

  Glazbenik i poduzetnik, Tvrtko Exle

  Majstor života

  6.6.2021. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Desetljeća brige za mentalno zdravlje sugrađana

  Dr. Tatjana Bakula Vlaisavljević

  Desetljeća brige za mentalno zdravlje sugrađana

  2.5.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najtrofejniji brodski sportaš

  Vladimir Pokopčić

  Najtrofejniji brodski sportaš

  18.4.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od siromašnog djetinjstva do života „prinčeva“

  Zdenka i Jozo Meter

  Od siromašnog djetinjstva do života „prinčeva“

  4.4.2021. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Radijski posao živio svim srcem

  Županijski kukurijek, Dražen Kasun

  Radijski posao živio svim srcem

  21.3.2021. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :