Život : Ostalo

Objavljeno: 9.11.2021. u 16:00
Prikaza: 4105
|
Autor: JZ/SBplus

Novinarsko vijeće časti

Novinaru i uredniku Jerku Zovku izreklo težu opomenu

Slavonski Brod : Novinaru i uredniku Jerku Zovku izreklo težu opomenu

Zahtjev Ivane Smolčić Jerković protiv Jerka Zovaka zbog teksta "U politici su goli obrazi puno vrjedniji od golih sisa" objavljenog 1. 6. 2021. na portalu SBplus.

Mada nisam obvezan objaviti Zaključak Novinarskog vijeća časti, koje je jednoglasno zaključilo da mi izriče težu opomenu zbog OVOG ČLANKA, držim korektnim (i) svoje čitatelje informirati o toj činjenici. Zbog toga, Zaključak prenosim u njegovu izvornom obliku uz tek jedan mali ispravak. Naime, na "uvodnoj fotografiji lokalne oporbene političarke" nisu bile u "neformalnom" nego u vrlo formalnom "izdanju" jer je lizanje sladoleda bilo u funkciji predizborne kampanje.     

SMOLČIĆ JERKOVIĆ VS ZOVAK

Zahtjev Ivane Smolčić Jerković protiv Jerka Zovaka zbog teksta "U politici su goli obrazi puno vrjedniji od golih sisa" objavljenog 1. 6. 2021. na portalu SBplus.

Drago Hedl se izuzeo iz rasprave i glasanja. 

Zaključak

Novinarsko vijeće časti jednoglasno je zaključilo (glasali su Đurđica Klancir, Jerko Bakotin, Hrvoje Šimičević, Damir Pijaca, Jurica Pavičić, Ante Pavić i Slađana Bukovac) da se novinaru i uredniku Jerku Zovaku izriče teža opomena

Obrazloženje: Novinaru i uredniku Jerku Zovaku izriče se opomena zbog komentara u kojem izrazito uvredljivo i seksistički tretira žene, a s obzirom na fotografiju uz komentar, iako u tekstu nigdje ne imenuje osobu, evidentno je da seksistički i mizogino "oslikava" konkretnu osobu s političke scene u Slavonskom Brodu. Iako su kolumne i komentari novinarska forma u kojoj se respektira autorska sloboda, cinizam i stilske figure koje mogu biti i šokantne, stil koji je u svojoj kolumni koristio novinar i urednik Zovak čisti je primjer neprofesionalnog postupanja, neugodnog i uznemirujućeg seksizma i mizoginije. Zovak je prekršio opća načela Kodeksa časti novinara Hrvatske te članak 13. i članak 25.

Prijaviteljica je upozorila Novinarsko vijeće časti na tekst objavljen na portalu Sbplus, koji smatra podložnim utjecaju gradonačelnika Slavonskog Broda, te smatra kako je "razina seksizma, mizoginije, diskriminacije na temelju spola do sada nezapamćena od ovog urednika i portala". Iako se u tekstu, komentaru, urednika i novinara Jerka Zovaka ne otkriva ime osobe kojoj je tekst posvećen, s obzirom na uvodnu fotografiju lokalne oporbene političarke u neformalnom izdanju – evidentno je o kome autor piše, a on to i ne poriče u svom očitovanju.

Novinarsko vijeće časti je u potpunosti suglasno s ocjenom prijaviteljice da tekst Jerka Zovaka vrvi seksizmom i mizoginijom, a iz njegova je očitovanja, na žalost, očito da ne razumije suštinu problema. Pohvalno je što izražava žaljenje, ali s obzirom na to da je napomenuo "ako sam pogriješio", po svemu sudeći i dalje smatra da nije pogriješio. Jerko Zovak je cijelu kolumnu gradio na metaforičkim slikama o svrakama te na neugodno isforsiranim, prigodno interpretiranim vicevima o "malom Ivici" u kojima je učiteljica oslikana vulgarno i seksistički.

Autor se bavi ženkama svrakama "koje se glasaju češće od mužjaka i imaju veću frekvenciju raspona glasa", govori o "vrlo ambicioznoj seoskoj učiteljici, poznatoj po navadi da na svakom mjestu i u svakoj prigodi osobnu seksipilnost agresivno ističe kao dodanu vrijednost", o „oblikovanim bokovima", "bujnim prsima", načinom na koji žene ližu sladoled... te nepovratno tone u tragičan stil jeftinih porno-uradaka u kojima je u pravilu žena – objekt, a muškarac nadmoćan promatrač ili akter koji ima pravo suditi i donositi neupitne zaključke.

Ovdje, međutim, nije riječ tek o tragično neuspjeloj šund-fantaziji isfrustriranog muškarca koji osjeća gotovo bijes u tretiranju mlađe ženske osobe, nego o tekstu koji se predstavlja kao novinarska kolumna, a Zovak zapravo piše o konkretnoj osobi i konkretnim i još pritom političkim događajima u lokalnoj sredini. Urednik i novinar Jerko Zovak nije smogao hrabrosti napisati tekst u kojem pod imenom i prezimenom analizira politički rad oporbene lokalne političarke, nego se s pozicije novinara i urednika medija odlučio za formu u kojoj se obrušio na izgled političarke, želeći je poniziti prije svega kao ženu.

U svom očitovanju autor smatra da je riječ o "šaljivom sadržaju", "o satiričnom prikazu sadržaja političkih poruka" koje je gospođa kojom se bavi u svom tekstu "nudila biračkom tijelu". No, ničeg od toga nema u Zovakovoj kolumni. Niti je šaljiva niti se bavi njezinim političkim porukama na suvisao način. On rečenicu u kojoj opisuje da je riječ o "ambicioznoj seoskoj učiteljici, poznatoj po navadi da na svakom mjestu i u svakoj prigodi osobnu seksipilnost agresivno ističe kao dodanu vrijednost" – ne smatra seksizmom nego istinitim prikazom ponašanja, čime pokazuje da uopće ne razumije suštinu seksizma ili mizoginije. Pregledom objava portala SBplus.hr nije zabilježeno da je portal, ili spomenuti autor, na sličan način pisao o bilo kojem muškom političaru, promatrao njegovu eventualnu eksplikaciju seksipila, te je jasno da urednik Zovak ne razumije kako je njegov način promatranja ponašanja političarke duboko pogrešan i diskriminatoran. Prema svemu sudeći, on smatra da je prihvatljivo ženskim političarkama komentirati izgled, da je dopušteno mjeriti njihov "seksipil", baviti se njihovim noktima ili obrvama ili dekolteom – odnosno, da on želi poručiti s pozicije medija, te tako utjecati na čitatelje i širu javnost, kako je poželjno da političarke ne pokazuju nikakvu ženstvenost ili "seksipil" koji on smatra nepoželjnim i neprimjerenim. On ne razumije da žene i muškarce treba tretirati na jednak način. Jerko Zovak se u obrazloženju svoje tvrdnje da "nema bolesnu mržnju prema ženama" poziva na svoj dugogodišnji brak i obiteljski život s četvero djece, no Novinarsko vijeće časti se ne bavi njegovim privatnim životom, nego njegovim profesionalnim radom. A objavom komentara "U politici su goli obrazi puno vredniji od golih sisa", prekršio je opća načelna Kodeksa časti u kojima striktno naglašeno da su novinari dužni "braniti ljudska prava, dostojanstvo, slobode i vrijednosti…" te je prekršio i članak 13., a s obzirom na to da je urednik, također i članak 25. Kodeksa časti.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
citizen

citizen

Komentirano: 9.11.2021. | 22:16

1

Psovke i uvrede su sramota novinarstva.
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 9.11.2021. | 20:42

2

Zovak ostao bez j**a.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je Marko kojeg plakatima podržavaju i 'brodske ulice'?

Nakon Šibenika, osvanuli u Slav. Brodu

Tko je Marko kojeg plakatima podržavaju i 'brodske ulice'?

17.1.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo kada je stigla prva slavonskobrodska beba

U novoj 2022. godini

Donosimo kada je stigla prva slavonskobrodska beba

1.1.2022. | 8:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ulicama već tjednima odjekuje glasna 'pucnjava'

Brođani se ne boje visokih kazni

Ulicama već tjednima odjekuje glasna 'pucnjava'

28.12.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedno od najčarobnijih blagdanskih drvaca

Tradicija i moderno

Jedno od najčarobnijih blagdanskih drvaca

25.12.2021. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donacija koja u Nebojan donosi tople boje ljudskosti

Najbolje iz 2021.

Donacija koja u Nebojan donosi tople boje ljudskosti

25.12.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njihova blagdanska trpeza daleko je skromnija od naših

Nisu zaboravljeni ni za blagdane

Njihova blagdanska trpeza daleko je skromnija od naših

25.12.2021. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mi smo ostali bez 11 tisuća kuna'

Upozorenje za sve

'Mi smo ostali bez 11 tisuća kuna'

21.12.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kad se zaletim, kod mene je sve moguće'

Ona svojim primjerom razbija stereotipe

'Kad se zaletim, kod mene je sve moguće'

7.12.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sveti Nikola razveselio one najmanje

U sklopu Adventa iz davnina

Sveti Nikola razveselio one najmanje

5.12.2021. | 19:36
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas je (i) njihov dan

Volontiranje ih čini ispunjenima

Danas je (i) njihov dan

5.12.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osjećate li se vi sigurno dok koračate ulicama svoga grada?

Europa kaže da smo među sigurnijima

Osjećate li se vi sigurno dok koračate ulicama svoga grada?

1.12.2021. | 20:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesi li (i) ti romofob ili anticigan?

Kraj godine - vrijeme za propitivanje

Jesi li (i) ti romofob ili anticigan?

29.11.2021. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vječan ti i miran let, Instruktore!'

In memoriam

'Vječan ti i miran let, Instruktore!'

29.11.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Adventski vijenci čitatelja SBplus portala

Fotogalerija

Adventski vijenci čitatelja SBplus portala

28.11.2021. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zarazite se time i ne možete to lako napustiti'

Svaki hobi je zarazan

'Zarazite se time i ne možete to lako napustiti'

21.11.2021. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su ljepotice iz socijalističkog mraka

Svaka od njih 'priča' neku svoju priču

Ovo su ljepotice iz socijalističkog mraka

9.11.2021. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šokantan plakat u slavonskobrodskoj ulici

Poruka ženama ili svima nama?

Šokantan plakat u slavonskobrodskoj ulici

8.11.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :