Davor Petrović(Foto: Ivica Galović)
Davor Petrović više od 20 godina konobari na Jadranu. Sezona mu obično počinje krajem travnja i traje do početka studenog. Kaže da se tijekom tih šest mjeseci može uštedjeti za ostatak godine.
SLAVONSKI
BROD - Brođanin Davor Petrović (50) jedan je od najdugovječnijih sezonaca. Više od 20 godina konobari na Jadranu, prvo u
Crikvenici, sada na Hvaru. Zarađuje oko osam tisuća kuna mjesečno radeći u elitnom hotelu "Sunčani Hvar" s četiri zvjezdice, u koji zalaze gosti dubljeg
džepa, pa je i napojnica na zavidnoj razini. Za
stan i hranu odbijaju mu 700 kuna. Plaće konobara u barovima u hotelima s dvije
zvjezdice, pak, uglavnom su od 5500 do 6000 kuna. Izvan sezone Davor Petrović se - odmara.
Mladi konobari dolaze raditi, a zapravo razmišljaju o zabavi pa cijelu plaću spiskaju za jedan dan. Savjeti budućim sezoncima - dobro znati jezike te imati strpljenja i za najzahtjevniji goste
Treba se znati prilagoditi
-
Oduvijek radim kao sezonac. Zimi mi znaju "uletjeti" svatovi, prve
pričesti ili
catering, ali ne trčim previše za tim jer se za šest mjeseci na moru može uštedjeti dovoljno za cijelu godinu. Međutim, ne smije biti rasipanja - kaže Petrović.
Sezona
obično počinje potkraj travnja i traje do početka studenog. Dnevno radi sedam do osam
sati, jedan dan u tjednu mu je slobodan. Tko želi, može raditi i prekovremeno i sve je plaćeno. Ima dovoljno vremena za kupanje i
izlaske, ali u njima ne uživa previše jer je na Hvaru sve skupo. Primjerice, kava
stoji 15 kuna, kapučino i Coca- Cola 20, pivo Heineken 50, a
kokteli od 60 do 80 kuna.
Kad mladi konobari razmišljaju o zabavi
Problem je, kaže, s mlađim konobarima koji dolaze raditi, a zapravo
razmišljaju o
zabavi, pa cijelu plaću "spiskaju" za jedan dan. Nakon
završetka radnog
vremena odlaze u kafiće koji rade cijelu noć. Osim toga, Hvar je poznat po marihuani,
koje ondje ima na
svakom kantunu, pa onda na posao dolaze pijani i "napušeni" i sve se pretvara u katastrofu -
opisuje Petrović.
- Ako želiš donijeti kući nešto novca, sok moraš uzimati iz aparata, a kavu si sam kuhati u
sobi i piti je na balkonu. Međutim, mladi to ne shvaćaju. Jednog mladića kojeg sam ja doveo gazda je otjerao jer je
pušio travu.
Osramotio me je i još sam mu morao posuditi 100 kuna za kartu da
se može vratiti
kući
- nastavlja Petrović.
Budućim
sezoncima Slavonac preporučuje da se najprije dobro raspitaju kod koga
dolaze raditi jer ima loših iskustava s privatnicima. Bitno je znati
prilagoditi se jer svaka godina donosi nešto novo. Zatreba li, morat će znati pripremati koktele ili, primjerice,
posluživati
doručak
gostima u
pansionu. Savjetuje im da ne dolaze bez dobrog poznavanja engleskog, po mogućnosti
i još jednog stranog jezika te da se dobro naoružaju strpljenjem kako bi
ostali ljubazni i pribrani i onda kada im postave najčudnije zahtjeve. Jer,
gost je uvijek u pravu, čak i ako ti "digne tlak na 800".
Neobični zahtjevi gostiju
- Gostima ponekad ne možete objasniti da mi ovdje
nemamo neke stvari koje oni imaju kod svoje kuće. Preklani je princeza iz Abu
Dhabija, koja svake godine dolazi na Hvar, tražila hladnu čokoladu, ali da bude
mlaka. Onda sam joj još morao objašnjavati kako to da nemamo klimu na terasi
- završio je konobar, koji će i ove godine, kao i tisuće drugih sezonaca iz
Slavonije, krenuti put Jadrana.