Jozefina Birindžić(Foto: Marija Radošević/Glas Slavonije)
Kreativna Brođanka Jozefina Birindžić ima udrugu i kuharicu Moj gastro, te web stranicu na kojoj od zaborava čuva tradicisjke recepte. Božićne kolače darivala je djeci Dječjeg odjela brodske Opće bolnice.
SLAVONSKI
BROD - Iako joj
kuhanje i pečenje kolača nije struka, Brođanka Jozefina Birindžić ne samo da
uživa u smišljanju i pripremanju slano-slatkih delicija nego je prije godinu i
pol osnovala udrugu Moj gastro, kako bi što primjerenije očuvala kulturu
tradicijske kuhinje, piše Glas Slavonije.
Prijateljice Renata Barić, Nedžada Jukić, Tanja Havić, Mirica Mrvelj, Nikolina
Birindžić, Tina Jelinić,Tina Blatančić... odmah su se priključile udruzi, pa i
same u kuhanju svladavaju ono što im je bilo nepoznato. U općoj poplavi
kulinarskih "predstava” stalo im je da se vrate pravom kuhanju, a ne
dovršavanju polusmrznutog obroka. Osim toga, ljudima je dosadilo gledati i
slušati loše vijesti na TV-u ili zuriti u sapunice. U Jozefininu programu
kuhanja mogu vidjeti nešto ležerno, neopterećujuće i korisno.
Premda joj
nije cilj proizvodnja slastica, ovih se dana iz kuhinje Birindžić širi zamamni
miris božićnih kolačića, cimeta, klinčića..., koji će završiti kod rodbine i
prijatelja, a danas i na Dječjem odjelu brodske bolnice kako bi izmamila osmijeh
djeci koja blagdane provode u toj ustanovi
Premda joj
nije cilj proizvodnja slastica, ovih se dana iz kuhinje Birindžić širi zamamni
miris božićnih kolačića, cimeta, klinčića..., koji će završiti kod rodbine i
prijatelja, a danas i na Dječjem odjelu brodske bolnice kako bi izmamila osmijeh
djeci koja blagdane provode u toj ustanovi. Djeca su inače redovni posjetitelji
njezinih radionica, na kojima im prenosi znanje i ljubav prema dobroj i
kvalitetnoj hrani. Nakon radionice na Katarincu ovih su se dana mališani
okušali u pripremanju prigodnih božićnih kolačića raznih oblika, pokazujući sve
svoje umijeće.
'Uvođenjem
brze hrane izgubili smo kulturu kuhanja i zbog toga kroz radionice učim
mališane od vrtićke dobi o vrijednosti domaće kuhinje, a oni su oduševljeni dok
isprobavaju vlastitu vještinu', kaže Jozefina, koja je ljubav prema kuhanju
naslijedila od majke.
'Majka je
bila odlična domaćica, a otac je pravi estet i uvijek je upozorio ako nešto ne
izgleda lijepo. Još u srednjoj školi sestra i ja smo nastojale prirediti nešto
što je neobično, drugačije, a i život u Njemačkoj, više od pet godina, pružio
mi je priliku dolaska do začina i namirnica koje se nisu mogle naći na našim
prostorima. Eksperimentirala sam... Najviše su me cijenili zbog mojih torti i
kolača, prijateljice su tražile recepte...', kaže majstorica "slatkog hobija”.
I onda je
prije pet godina napravila vlastitu kuharicu Moj gastro, a potom otvorila i web
stranicu. Tu nudi vlastite recepte, ali i one koje je naslijedila od majke,
svekrve, bake. No najdraža joj je, kaže, prastara kuharica suprugove daljnje
rođakinje iz Njemačke pisana krasopisom na njemačkom jeziku. Tu su jela i
kolači po izboru, a najviše je privlače razne knedle koje se u Njemačkoj
oduvijek rade. Nastoji kuhati zdravo, ekološki uzgojeno, svježe.
'To su
osnovna pravila', kaže Jozefina birajući i za neizbježno šarene čarobne dječje
torte što prirodnije, provjerene i jestive boje. Prigodno su to sada bajkovite
kućice prekrivene snijegom i slatkišima, ili prema želji onih kojima su
namijenjene.
'Svi mogu
svladati kuhanje, a presudna je volja', ističe majstorica, čija je želja i cilj
brendiranje brodskog kolačića, za koji od davnina postoji recept.
