Život : Gastronomija

Objavljeno: 13.3.2012. u 0:07
Prikaza: 12910
|
Autor: Emil Cipar

Da se ne zaboravi

Kako Željko Rački vara svoje goste

Slavonski Brod : Kako Željko Rački vara svoje gosteTrganci sa sirom(Foto: Emil Cipar)

"Trganci sa sirom“ kod Račkog nisu samo obično jelo, kako bi se najeo na brzinu. Oni zahtijevaju više pažnje i za njih si treba uzeti vremena. I trebalo bi ih zakonom zaštititi.

SLAVONSKI BROD – Kada sam pisao o otvaranju restorana „Zrinski" u Zrinskoj, vlasnik Željko Rački najavio je u njemu internacionalnu kuhinju sa slavonskim naglaskom. Pojam internacionalna kuhinja nije me se posebno dojmio, a ovo sa slavonskim naglaskom sam već odavno zaboravio.

Ovih dana došao je u posjet šogor iz Zagreba. I u razgovoru kako to često biva …sjećanje na djetinjstvo i na jela koja su u to vrijeme bila često na stolu. Toga više gotovo i nema, ostalo je samo sjećanje.

Kako bi punica u miru mogla gledati svoju omiljenu sapunicu odlučimo otići prošetati, pa negdje na kavu. Put nas odvede do spomenutog restorana, šogor je htio vidjeti što se to izgradilo  na uglu Zrinske i Gajeve.

Nismo imali nakanu zadržavati se, jer u restoranu kod Račkog se ne puši …samo baciti pogled.

Lijepo izgleda, pa sjednemo ipak. Kasnije ćemo do „Onyxa" na kavu.

Nađe se tu i jelovnik. Nismo nešto posebno gladni, ali nađem u jelovniku jelo kojega se dobro sjećam, a i šogor isto tako.

„Trganci sa sirom". Naručimo.

Potrajalo je malo duže. Napokon stiže, ali ne ono što smo naručili. Naručeno je jasno, glasno i pred svjedocima Trganci sa sirom, a ovo što je stiglo bilo je rezano, sječeno …ili što već, ali trgano sigurno nije. Htjeli smo reklamirati, ali nismo mogli odoljeti mirisu, pa se pravimo kao da nismo ni primijetili podvalu.

Prženi crveni luk i slanina, kojim su bili preliveni širili su miris 60-tih i 70-tih. Sve u umaku od vrhnja i sira.

Okus poznat i nikad zaboravljen. Tijesto pripremaju sami u restoranu, zbog toga je malo potrajalo.

Dogodilo se ovo prije par dana. Nisam htio pisati o događaju, jer bi ispalo kao plaćeni oglas, sponzorirani članak, ili nešto slično. Ali budući da mi je jako stalo do čuvanja tradicije i običaja mislim kako to ipak moram učiniti, iako nisam neki kulinarski stručnjak. Mislim kako sve ono što je staro i vrijedno treba sačuvati, pogotovo bogatu slavonsku tradicionalnu kuhinju u ovo vrijeme brze prehrane.

Rezani „Trganci sa sirom", kod Račkog nisu samo obično jelo, kako bi se najeo na brzinu. Oni zahtijevaju više pažnje i za njih si treba uzeti vremena. I trebalo bi ih zakonom zaštititi.

A krivo etiketiranje nismo uzeli za zlo. To je već profesionalna deformacija …pa čovjek je odvjetnik po zanimanju.

 

Broj komentara: 15

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Ksantipa

Ksantipa

Komentirano: 18.3.2012. | 18:40

1

Netko se izgleda grebe za besplatnu klopu
dudek

dudek

Komentirano: 13.3.2012. | 19:33

2

Jebo vas kamen više,Gaga je posjekao cijeli Poloj zbog čačkalica,pa ni riječi,umjesto nekada kultne šume gdje su se naše guze bljeskale na mjesečini u glupim pokretima, vi o tisi, i koje čemu.Rezime, nema trganaca i drveča, ali ima dobre advokature.Amen.
Emil Cipar

Emil Cipar

Komentirano: 13.3.2012. | 19:17

3

Boro, slažem se s tobom. Kad bi se mene pitalo posadio bih grabovu živicu umjesto lovorvišnje, ali mene se ne pita i to je bolje tako jer nisam stručnjak. A sa putovanja se donosi svašta, pa su i kamenjari postali autohtoni slavonski ukrasni elementi i kanarinci u kavezu domaće životinje. O tisi nisam rekao ništa, jer pojma nemam da je uopće bila na tome mjestu.
slon

slon

Komentirano: 13.3.2012. | 16:42

4

Napadaš HSLS a hvališ Raćkog? Taktično! Sad udri po HKDU i SRPu buntovniče :D
bbbsb

bbbsb

Komentirano: 13.3.2012. | 15:43

5

bomba nalov,a u stvari b esplatna reklema.Vjerojatno si dobio ručak gratis
Emil Cipar

Emil Cipar

Komentirano: 13.3.2012. | 13:43

6

Boro žao mi je, ali ne dijelim tvoju ljubav prema drveću koja su strana našem podneblju. Ukusi su različiti, ali meni čempresi izgledaju lijepo samo u Toskani, tisa u Gorskom kotaru, a cedrovi na Mediteranu. Za drijenke ispred samostana i lipe u Horvatovoj sam spreman ići na barikade. Žao mi je svakog drveta kojeg se sruši, ali moja tuga za crnogoricom u Brodu je ograničena.
fakjurop

fakjurop

Komentirano: 13.3.2012. | 10:47

7

Da Emile?!? Piši malo o jednom od najvećih lopova u ovom gradu. Šta on sve može i smije a drugi ne. Ti nisi novinar nego obično bezmudo piskaralo. Srami se...
ernesto

ernesto

Komentirano: 13.3.2012. | 9:36

8

Prostor ispred hotela više nije zelena površina kako je projektom zamišljeno nego sada služi kao parkiralište, zadnji kat nije ravni krov pa ni terasa sada je zatvoren i sada je ruglo tj. peti kat. U toj zoni kup je promjenjen samo zbpg Račkog i promjenit u 4 katnice kad ono Rački napravio i peti kat. Neki sve mogu a neki ništa. O tome Emil nesmije pisati jer se boji. Pogledaj te malo okolo hotela pa vidite da se hotel ne uklapa jer strši a pogotovo ta drvena terasa pokrivena plastikom
ivance

ivance

Komentirano: 13.3.2012. | 8:46

9

Bravo! Odličan reklamni trik uz dozvolu kupca. Jedini problem na koji se nije mislilo je da će ( dok se ne promjeni naslov) google tražilica svakome tko upiše pojam Željko Rački ili restoran Restoran Zrinski izbacivati upravo to " Kako željko rački vara svoje goste" u prvom redu pretraživanja.
dudek

dudek

Komentirano: 13.3.2012. | 7:42

10

Svaki kuhar imam svoju percepciju jela,a činjenica da to nitko ne radi bolje kao rođena majka.Imate nadalje restorana u Brodu gdje će se potrefiti da dobijete zapečeni grah koji je prokisao.Ili pojedete sladoled od jagode koji nema ni J od jagode.I slično.Što ne znači ako je niža cijena da je kvalitetno i kvantitetno.Može se u ovome gradu fino pojesti, i polizati kvalitetan sladoled, i kolač.Popiti dobra kavica.

Broj komentara: 15

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Po danu sam poduzetnica i voditeljica, popodne blogerica'

Ona promovira Slavoniju malo drugačije

'Po danu sam poduzetnica i voditeljica, popodne blogerica'

5.11.2019. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

Otkrivamo tajne izvrsnog roštilja

Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

1.5.2019. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

Turistička zajednica županije

Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

23.4.2019. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

VINKOVO U BRODSKOM KRAJU

Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

18.1.2019. | 14:58
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

Lijepo priznanje

Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

26.11.2018. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Propast će kuleni i kobasice

Molite za niže temperature

Propast će kuleni i kobasice

7.1.2018. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

Ovdašnji specijaliteti u Šibeniku

Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

1.1.2018. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jela, kolači i pila za mušku snagu

Starovinski recepti

Jela, kolači i pila za mušku snagu

14.7.2016. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za uživanje uz nogomet

Prijedlog

Za uživanje uz nogomet

3.7.2016. | 13:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

Ivan Sever obranio titulu

Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

1.7.2016. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osvježenje na plus 30

Ljetne vrućine

Osvježenje na plus 30

26.6.2016. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

Iskustva sezonskog radnika

Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

10.3.2016. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novost u svijetu piva

Jubilej sajma

Novost u svijetu piva

18.11.2015. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadovoljni i kupci i prodavači

Slavonskobrodska Tržnica

Zadovoljni i kupci i prodavači

26.10.2015. | 11:58
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proglašeni najbolji fiš-majstori

Fišijada 2015.

Proglašeni najbolji fiš-majstori

4.7.2015. | 0:48
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspjeh brodskih kuhara

Hrvatski kuharski kup

Uspjeh brodskih kuhara

19.4.2015. | 9:16
SBplus.hr, Slavonski Brod : Galović u Londonu s čvarcima

Nakon kulina

Galović u Londonu s čvarcima

21.1.2015. | 15:36
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

Čuvarica tradicijske kuhinje

Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

25.12.2014. | 8:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podsjećamo na 'Liker od višanja'

S povodom

Podsjećamo na 'Liker od višanja'

10.6.2014. | 22:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :