Detalj iz predstavljene zbirke starovinskih recepata(Foto: Marija Radošević)
- Pomislio sam zašto ne bih i ja napravio kuharicu s našim domaćim jelima i kolačima i ponudio ugostiteljima. Obilazio sam mjesta gdje se kuha naša šokačka kuhinja, od Babine Grede do zapadnog dijela Slavonije, i bilo mi je ugodno ispitivati snaše kako se što radi, priprema... Sve sam zapisivao i eto, nastala je kuharica - kazao je autor.
SLAVONSKI BROD - Cjelovita kuharica starovirskih jela izašla iz
pera, široj javnosti poznatog skupljača starih slavonskih običaja i
igara, pučkog pripovjedača Mate Baboselca Mišinog iz Donje Bebrine,
predstavljena u Muzeju brodskog Posavlja, unatoč vreloj večeri privukla
je brojne znatiželjnike, piše Glas Slavonije.
Baboselac se nada da će recepte u ponudu uvrstiti voditelji restorana, a zabilježio je recepte za nakitite pogače, pržene puževe, zdropite pite, smatane torte, Lurd šnjite.
Knjiga "Bilo vam u slast!” s podnaslovom
"Starovirska jela, kolači i pila”, zbirka je starih recepata na
200-tinjak stranica, među kojima se može naći standardnih jela slavonske
kuhinje, ali i nekih već gotovo sasvim zaboravljenih, od najobičnijeg
masnog kruva i proje, preko nakitite pogače i prženih puževa do
grušavnjače, breskvica, buti, poderanih gaća, kolača oko rupe, lemuna,
zdropite pite, smatane torte, mjeseca s koricema, pite upolak sir, toga
više nema, ljubavnog pisma, Lurd šnjita, bile pite, šapa, praca..,
raznih ljepina, rezanaca... Uz pune tacne kolača i dobrog raspoloženja u
atriju Muzeja, ležerno, i uz glazbenu podlogu obiteljske družine
Matković (samičarka Ivona, Irena i Ivan), etnolog Zvonimir Toldi,
lektorica Dubravka Pletikapić i Dunja Vanić predstavili su prvu Matinu
kuharicu, a zanimljive je recepte čitala Sunčica Kaurić.
Poznati zaljubljenik u slavonsku tradiciju kaže kako mu je ideja sinula na priredbi "Kaj su jeli naši stari” u Vrbovcu.
-
Pomislio sam zašto ne bih i ja napravio kuharicu s našim domaćim jelima
i kolačima i ponudio ugostiteljima. Obilazio sam mjesta gdje se kuha
naša šokačka kuhinja, od Babine Grede do zapadnog dijela Slavonije, i
bilo mi je ugodno ispitivati snaše kako se što radi, priprema... Sve sam
zapisivao i eto, nastala je kuharica - kazao je autor.
Recepti su originalni, dolaze od kazivača, a većina bi vjerojatno bila zaboravljena da nema znatiželjnika poput Baboselca.
-
Pa baš zato što je današnja kuhinja i kod nas orijentalna, američka i
raznorazna, a naša se potire i zaboravlja - pojašnjava autor svoju
motivaciju, uvjeren kako će dobre i provjerene recepte prepoznati
vlasnici i voditelji restorana pa krenuti s ponudom i tradicijskih jela.
-
A i nije ih teško pripremati: šoljica mlika, kajmaka, na vr' noža soli,
žličica voga, noga, isici malo slanine, šunke, sve je to jako
jednostavno... - govori skupljač.
Nagodinu i druga kuharica
Među brojnim
receptima, autoru je najdraži kolač oko rupe, koji se, kaže, peče na
poklade, kad djeca obilaze na mastibrk, a od jela, kaže, "najvolim
kuvani dublek ili bundevu, a može bit i malo mesa unutra.” Kako je
ostalo još dosta prikupljenih a neobjavljenih recepata, Mata dogodine
planira izdati i drugu knjigu.