Život : Drukčije

Objavljeno: 17.7.2015. u 22:30
Prikaza: 7332
|
Autor: Miroslav Mazurek

SBplus drukčije

S ekspertom o brodskim prometnim rješenjima

Slavonski Brod : S ekspertom o brodskim prometnim rješenjima

Tko planira i "naručuje" pojedina prometna rješenja? Jesu li upravo ta rješenja - u prometnoj teoriji i praksi - dobra i poželjna za Slavonski Brod, kao i odgovre na niz drugih pitanja vezanih uz ovu temu pogledajte u trećem video prilogu rubrike 'drukčije', koju je nedavno uveo SBplus.

SLAVONSKI BROD - Građani Slavonskog Broda, kao i putnici koji kroz njega prolaze, svjedoci su dinamične izgradnje prometne infrastrukture te drastičnih promjena u nadzoru i regulaciji prometa.

Najuočljivije promjene odnose se na uvođenje brojnih kružnih tokova, ili popularnih „rotora", zbog čega neki sugeriraju kako prvi Brođanin, gradonačelnik Mirko Duspara, radi nekih osobnih interesa, provodi 'rotorizaciju' na prometnicama Slavonskog Broda.

Drugi prometni trend, svojevrsna kopenhagenizacija Slavonskog Broda, odnosno drastično povećanje biciklističkih staza, također je prouzrokovala brojne polemike među građanima.

Kako mi u Hrvatskoj, često, sami sebi zakompliciramo život, nema jednog glavnog i odgovornog za implementiranje prometnih rješenja u nekom gradu, već je uspostavljen poprilično složen sustav višerazinskog odlučivanja. Čak niti gradonačelnik nema ovlasti samostalno donositi odluke o gradskom prometnom pejzažu.

Zbog toga, o prometnim rješenjima razgovaramo s Franjom Galićem, voditeljem odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave brodsko-posavske, odsjeka u kojem se odobravaju sva predložena prometna rješenja na našem području.

Tko planira i "naručuje" pojedina prometna rješenja? Jesu li upravo ta rješenja - u prometnoj teoriji i praksi - dobra i poželjna za Slavonski Brod, kao i odgovre na niz drugih pitanja vezanih uz ovu temu pogledajte u trećem video prilogu rubrike 'drukčije', koju je nedavno uveo SBplus.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
homebox

homebox

Komentirano: 18.7.2015. | 15:29

1

Pokušajte biciklom doći iz centra u MO "Mali Pariz". Kad prođete podvožnjak. biciklistička staza na novom privremenom rotoru vodi vas na pješački nogostup. A to je kažnjivo. Svi oni čija djeca biciklima idu u srednje škole moraju biti zabrinuti. Prije sam osuđivao bicikliste koji voze pješačkim stazama. Više ne. Prijatelj mi je u Kumičićevoj ulici propisno vozio bicikl i pri mimoilaženju kamion ga ja udario u lakat. Skoro je pao pod kamion. Danas je na našim cestama puno mladih, neobuzdanih i neiskusnih vozača kamiona, autobusa, taksija i osobnih automobila koji voze brzo i riskantno. U gradu izbjegavam koristiti automobil i koristim bicikl kad god mogu, ali sve je riskantnije za bicikliste. Na žalost i biciklisti se ne ponašaju uvijek odgovorno. Puno se dobrih stvari napravilo u poboljšanju prometa u gradu. Biciklističke staze treba prvo graditi tamo gdje su najpotrebnije, a to su glavne i najprometnije ulice u gradu. Daleko manja potreba je crtati biciklističke trake po Korzu i centru. Nikako mi nije jasno da se u Kumičićevoj ulici proširenjem pješačkih staza ne mogu napraviti i biciklističke staze. Ili uz cestu. Npr. automobili bi se mogli ispred kuća parkirati paralelno sa cestom ili u dvorištima. Trava pred kućama ionako ničemu ne služi. Po potrebi moglo bi se i zaobići neko veliko drvo... Naravno, to je posao za prometne znance, ali posao koji se hitno mora odraditi.
manemoj

manemoj

Komentirano: 18.7.2015. | 14:03

2

Mjesecima se u medijima milioni "prometnih stručnjaka" u SBrodu natežu oko tih rotora i podvožnjaka....vako valja, vako ne valja, ja bi vako, ja bi nako..mi bi vako, mi bi nako, a sada kad vam je čovjek pokušao objasniti neke stvari..sad vam je dugačak.....video!!
brodskodijete

brodskodijete

Komentirano: 18.7.2015. | 11:36

3

Nisam ja reko da treba odlucivati jedan gradonacelnik ili nedaj boze lokalni serif nacelnik , vec na nivou zupanije neki ured , kao sto imas min poljop pa na nivou zupanije savjetodavnu agenciju selekcijsku, min zdravlja pa na nivou zupanije hitne.., policiju pa na nivou zupanije pol upravu..
Kometa

Kometa

Komentirano: 18.7.2015. | 11:35

4

Solidno u svakom smislu. Galić je već pronašao alternativu za policijski posao. Čovjek u dokolici piše romane, a Mazurek bi mogao konkurirati kod Galovića na SBTV-u na mjestu reportera umjesto nedostajuće nam Darije Jakičić. Da je ovaj ipak predugi intervju bio prekidan snimcima lokacija o kojima su stručnjaci pričali, mogao bi se prodati CNN-u, he, he...
Stipe

Stipe

Komentirano: 18.7.2015. | 9:51

5

Po meni, taj komplicirani sustav služi da se spriječi samovolja jednog čovjeka koji je dobio mandat da upravlja nekim gradom ili općinom. Je li to baš pametno ili se moglo i drugačije? Ovako se lakše sakriti od odgovornosti.
brodskodijete

brodskodijete

Komentirano: 18.7.2015. | 9:20

6

Znaci jednom rijecju KOMPLICIRAMO !! covjek je u prve dvije minute nabrojao 6-7 " firmi" koje planiraju prometnice i promet, zasto na nivou drzave nemaju HRVATSKE CESTE, i onda one na nivou županija oglucuju o svim cestama u zupaniji i gotovo !! A ovako sve te " firme" ilitiga uredi sluze za uhljebe i stranacku masineriju ( cast izuzetcima )

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U svakoj stranci ima dobrih ljudi'

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić:

'U svakoj stranci ima dobrih ljudi'

31.12.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nasljednik se mora izboriti sam za sebe'

Brodski gradonačelnik Mirko Duspara:

'Nasljednik se mora izboriti sam za sebe'

30.12.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hedl s Dusparom i Vrkićem o njihovoj mogućoj suradnji

'Povijesni susret' dva gradonačelnika

Hedl s Dusparom i Vrkićem o njihovoj mogućoj suradnji

21.7.2017. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Oluja' je legitimna, ali ubojstva, palež i pljačke nisu!

Srbin Džakula - prvi politički Hrvat

'Oluja' je legitimna, ali ubojstva, palež i pljačke nisu!

31.7.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Drukčije s Hrvojem Špicerom

Video intervju

Drukčije s Hrvojem Špicerom

25.7.2015. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez dlake na jeziku o Slavonskom Brodu

Maestro Mihael Ferić

Bez dlake na jeziku o Slavonskom Brodu

11.7.2015. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki video intervju s ministrom Jakovinom

Iz redakcije SBplus

Veliki video intervju s ministrom Jakovinom

4.1.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :