Život : Drukčije

Objavljeno: 31.7.2015. u 0:04
Prikaza: 7237
|
Autor: Jerko Zovak

Srbin Džakula - prvi politički Hrvat

'Oluja' je legitimna, ali ubojstva, palež i pljačke nisu!

Borislav Stipić
Foto: Borislav StipićVeljko Džakula, predsjednik SDF-a i Jerko Zovak, glavni urednik SBplus-a
  • Borislav Stipić

Možete li kazati kako je vojno-redarstvena akcije Oluja bila legitimna? Jesu li Hrvati, po Vašem mišljenju, smjeli pokrenuti akciju Oluja kako bi oslobodili okupirano teritorij, ili nisu smjeli?

Povodom predstojeće, jubilarne, 20. godišnjice Vojno redarstvene akcije 'Oluja', odlučili smo 'drukčije' osvijetliti onaj dio zapadne Slavonije koji je tijekom Domovinskog rata bio pod kontrolom pobunjenih Srba i JNA u njihovoj funkciji.
Osim toga, željeli smo usporediti akcije 'Bljesak' i 'Oluja' - kako u načinu njihove realizacije tako i u posljedicama koje su uslijedile.
Jedan od najkompetentnijih izvora za tu temu svakako jeste čovjek koji je - u vremenu od kolovoza 1990. do svibnja 1995. bio, a i poslije toga jeste - lider Srba s prostora zapadne Slavonije.
Zbog toga, u sjedištu SBplus-a, razgovarali smo s ondašnjim ministrom privrede i potpredsjednikom  Vlade tzv. SAO Krajine te aktualnim predsjednikom Srpskog demokratskog foruma (SDF) - Veljkom Džakulom.
Iz razgovora, kojeg objavljujemo u video prilogu, izdvajamo nekoliko pitanja i odgovora:

Tijekom velikosrpskih vojnih posezanja za tuđim prostorima, kojima su Slobodan Milošević i njegovi jurišnici stvarali malu Jugoslaviju kao veliku Srbiju, koju politiku ste zastupali Vi i stranka na čijem čelu ste bili u Zapadnoj Slavoniji - secesionističku, s ciljem odcjepljenje dijela hrvatskog teritorija i njegovo pripojenje Srbiji, ili teritorijalnu autonomiju u okviru Hrvatske?

Mislite li kako bi Srbi u Hrvatskoj trebali ponašati se kao politički Hrvati i biti članovi raznih političkih stranaka, a ne getoizirati se u srpskoj političkoj stranci i djelovati kao politički Srbi?
- U potpunosti se slažem s tim. SDSS nas getoizira, a SDP asimilira, zbog toga Srbi u Hrvatskoj trebaju biti u svim hrvatskim strankama - sukladno vlastitom svjetonazoru.

- S nadom, očekivali smo da Jugoslavija ostane federalna ili konfederalna, jer smo znali kako Hrvatsku nije moguće teritorijalno dijeliti. Kad smo vidjeli da od toga nema ništa, tražili smo da dobijemo teritorijalnu, političku i kulturnu autonomiju u okviru Hrvatske.

Budući da vaši sunarodnjaci i vi niste htjeli napustiti prostor Zapadne Slavonije prije, tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Bljesak, bili ste svjedoci ponašanja Hrvatske vojske nakon kapitulacije Vojske tzv. SAO Krajine? Jesu li Hrvatska vojska i policija ponašali se kao da su okupirali teritorij, a potom ubijali i pljačkali civilno stanovništvo, ili je, nakon vaše predaje, uveden red u granicama mogućeg?

- Nije nam padalo na pamet otići... Ubojstava je bilo, ali pojedinačnih. Na primjer, sedam dana poslije akcije Bljesak, kad je jedan čovjek vratio se iz zatvora kući u Skenderovce, ubijen je zajedno sa ženom, a potom su mu opljačkali novac i stoku... Ili, kad je mene htio ubiti zapovjednik policije u Kričkama, zapovjednik pakračke policije, Nikola Ivkanec, odmah ga je smijenio, želeći održati red.

Možete li Vi, kao tadašnji srpski lider u tom području, zaključiti kako cilj Hrvatske vojske i policije u Bljesku nije bio spaliti zemlju i pobiti ljude, nego osloboditi teritorij i staviti ga pod kontrolu hrvatske države?

- Mogu potvrditi kako to nije bio cilj. Vodili su računa o otme da iza sebe ne ostave prljav trag. Međutim, ni 20 godina nakon Bljeska, vlast ne dopušta našu integraciju u hrvatsko društvo.

Jesu li Vaše kolege, lideri iz SAO Krajine, u vama iz Zapadne Slavonije, mogli imati primjer što će se dogoditi kad Hrvatska vojska i policija krenu u oslobađanje okupiranog hrvatskog prostora? Da neće biti 'spaljene zemlje' i masovnih ubijanja. A ako jesu, kako onda tumačite činjenicu da su prije i tijekom akcije Oluja organizirali masovno iseljenje tamošnjeg stanovništva?

- Ne samo za vrijeme operacije Bljesak nego i u prijašnjim našim postupcima mirovne politike  mogli su imati primjer. U konačnici, nisu prihvatili niti 'Plan Z4', iako sam ih ja molio neka to učine. Zbog toga i držim da su srpski lideri odgovorni za stradanje srpskog naroda iz Krajine.

Možete li kazati kako je vojno-redarstvena akcije Oluja bila legitimna? Jesu li Hrvati, po Vašem mišljenju, smjeli pokrenuti akciju Oluja kako bi oslobodili okupirano teritorij, ili nisu smjeli?

- Da posljedice Oluje nisu bile takve kakve jesu, rezolutno bih kazao - da. Međutim, posljedice su te koje me priječe u tome. Iako su Hrvati imali pravo da uspostave kontrolu nad cijelim teritorijem Republike Hrvatske, nisu imali pravo ubijati, paliti, pljačkati... što je imalo masovni karakter nakon Oluje... 400 tisuća Srba je protjerano, ili su sami otišli kako kažu Hrvati... Zločini se moraju procesuirati. Ako se hrvatsko društvo ne distancira od tih zlodjela, ostat će trajna mrlja. Bit će poslana poruka kako akcija Oluja nije pokrenuta tek s ciljem uspostave cjelovitosti hrvatskog teritorija, nego i s ciljem protjerivanja Srba s tih prostora... Sve ukazuje da je, nakon Oluje, u Krajini dogodio se organiziran zločin.

Teško će biti uspostaviti dijalog s onim Srbima koji tvrde kako su postolujna ubijanja, pljačka i paljenje srpskih kuća bili organiziran državni zločin. Naime, vi na taj način imputirate hrvatskoj državi da je zločinačka organizacija i time falsificirate povijest - jer to naprosto nje istina.

- Ako je Vama lakše da ja kažem kako je Hrvatska uljuđena... da su sve to bili eksces... da je paljenje 165 sela u Zapadnoj Slavoniji sa 20-ak tisuća kuća bio incident... ako je to draže vašim ušima, ja ću to reći. Ako bi Hrvatima bilo blagougodno za čuti kako je spaljivanje desetak tisuća kuća poslije Oluje bio incident, ja ću reći kako je to bilo 10 tisuća sitnih, malih, beznačajnih, incidenata... Ako će Vama biti blagougodno za čuti kako su ubijnja civila poslije Oluje bili sitni mali incidenti, ja ću to reći...  Ali, ako to sve, ni 20 godina poslije Oluje, država nije spremna procesuirati, onda ja kažem da je to bilo organizirano.

Možete li Vi zamisliti, na primjer u Pravoslavnoj crkvi u Pakracu, kako za vrijeme liturgije, s jedne strane ikonostasa stoji srpska, a s druge strane hrvatska zastava - kao što je slučaj u Kanadi?

- To će se jednog dana dogoditi.

Mislite li kako Srbi u Hrvatskoj trebali bi ponašati se kao politički Hrvati i biti članovi raznih političkih stranaka, a ne getoizirati se u srpskoj političkoj stranci i djelovati kao politički Srbi?

- U potpunosti se slažem s tim. SDSS nas getoizira, a SDP asimilira, zbog toga Srbi u Hrvatskoj trebaju biti u svim hrvatskim strankama - sukladno vlastitom svjetonazoru.

Mislite, dakle, kako bi Srbi lakše integrirali se u hrvatsko društvo ako bi bili pripadnici svih političkih stranaka?

- Mislim da. Slažem se s tim, iako će Srbima to biti teško prihvatiti - jer mnogi na znaju što znači 'politički Hrvat'. Ali ja želim poslati poruku da je to dobro.

Broj komentara: 23

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
gerilac

gerilac

Komentirano: 1.8.2015. | 18:06

1

Džakulu treba iskoristiti jedino kako bi se oslabio položaj Pupovca koji Srbe u Hrvatskoj nije getoizirao već ih unatrag 15-ak godina (i s drugim akterima u hrvatskoj politici) pokušao pretvoriti u posljednji relikt jugoslavenske ostavštine mimo njihovog etničkog interesa. Ako su 1989.-1991. propustili priliku da se dogovore s Hrvatima neka to učine sada da sačuvaju barem minimum identiteta kao ostale nacionalne manjine, umjesto da traže nerealno što ih može odvesti samo u daljnje opadanje.
milenijum

milenijum

Komentirano: 1.8.2015. | 16:57

2

na ovom portalu samo g. stipe daje objektivne komentare sve ostalp na ovu ili onu stranu bravulja bašić prcko malo objektivnosti
milenijum

milenijum

Komentirano: 1.8.2015. | 16:54

3

tko ga je abolirao i stavio u saboru i kome je odgovarao umjesto pržun u sabor naša stvarnost što se čudite zna se
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 1.8.2015. | 10:14

4

Veljko Džakula je bio jedan od organizatora pobune, ali i jedan od (rijetkih) Srba koji su brzo shvatili da su iskorišteni kao marionete Miloševića samo kao ulog u dijeljenju Bosne, i da je njihov položaj neodrživ, a budućnost samo u sastavu Hrvatske ili je neće biti. Zato je kasnije od samih četnika maknut iz bilo kakvog vodstva (do zadnjih dana kad je kao jedini "viši rukovodilac" Srba preostao u zapadnoj Slavoniji, jer su ostali pobjegli, silom prilika poveo predaju zadnje grupe sa Psunja)... E sad, jesu li njegovi zločini 1991. veći od njegovih zasluga kasnije, nije na nama da sudimo, jer ga je predsjednik Tuđman abolirao i to je sada sve ad acta.
Stipe

Stipe

Komentirano: 1.8.2015. | 9:21

5

@bravulja - s jedne strane srbočetnici, a ljestve im drže bravulja i njemu slični. Nisi me izbacio iz takta nego jednostavno mrzim patološke lažljivce. Takvima kao ti Hrvtaska je isto što i običnom puku bankomat. Do tuda seže vaša ljubav. Boli vas ona stvar i za hrvatski narod kojemu takvi kao ti svakodnevno nanose štetu. To su valjda oni Čermakovi bojovnici što su preko Save slali naftu, a sve u državnom interesu, a onda im se slučajno malo i zalijepilo.
natklasic

natklasic

Komentirano: 1.8.2015. | 7:08

6

Ti srbi su patoloski lazljivci
bravulja

bravulja

Komentirano: 31.7.2015. | 22:55

7

Stipe.Znao sam što će te izvesti iz takta. Dovoljno je napisati HRVATSKA.
Stipe

Stipe

Komentirano: 31.7.2015. | 21:41

8

@bravuja - pa upravo o otome govorim. Nazivaš li i ti vukovarske silovane žene i bivše logoraše lažljivcima? Tvrdiš li i ii da Tuđman nije omogućio krvnicima da mirno žive pored svojih žrtava? Jel krmak?
veles

veles

Komentirano: 31.7.2015. | 20:30

9

Ovaj je lik tipični ostatak tuđmanovske ostavštine...abolirani četnik, pripadnik establišmenta pobunjeničke paradržave i to je to. Ovdje je isključivo zahvaljujući aboliciji.
skitač

skitač

Komentirano: 31.7.2015. | 20:18

10

Nakon što mu je Ivkanac objasnio pravila uhićenja, Džakula je mirno i bez otpora pružio ruke te su “škljocnule” lisice. Bio je to kraj Džakulina “šefovanja” u zapadnoj Slavoniji i Pakracu, na čijem je području od 1992. godine do vojno-redarstvene akcije “Bljesak” poginulo 296 osoba (200 civila, 86 pripadnika HV-a i 10 policajaca), uz 703 ranjena i 30 nestalih te više od 90 posto uništenih objekata.

Broj komentara: 23

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U svakoj stranci ima dobrih ljudi'

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić:

'U svakoj stranci ima dobrih ljudi'

31.12.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nasljednik se mora izboriti sam za sebe'

Brodski gradonačelnik Mirko Duspara:

'Nasljednik se mora izboriti sam za sebe'

30.12.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hedl s Dusparom i Vrkićem o njihovoj mogućoj suradnji

'Povijesni susret' dva gradonačelnika

Hedl s Dusparom i Vrkićem o njihovoj mogućoj suradnji

21.7.2017. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Drukčije s Hrvojem Špicerom

Video intervju

Drukčije s Hrvojem Špicerom

25.7.2015. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : S ekspertom o brodskim prometnim rješenjima

SBplus drukčije

S ekspertom o brodskim prometnim rješenjima

17.7.2015. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez dlake na jeziku o Slavonskom Brodu

Maestro Mihael Ferić

Bez dlake na jeziku o Slavonskom Brodu

11.7.2015. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki video intervju s ministrom Jakovinom

Iz redakcije SBplus

Veliki video intervju s ministrom Jakovinom

4.1.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :