Sport : Lov i ribolov

Objavljeno: 15.5.2018. u 0:01
Prikaza: 5484
|
Autor: Jelenko Topić / Požega.eu

ČELNIK LOVAČKOG SAVEZA

Prioritet im je lovni turizam i otvaranje muzeja

Slavonski Brod : Prioritet im je lovni turizam i otvaranje muzejaMato Grgić(Foto: SBplus/arhiva)

'Lovišta su se oporavila nakon rata tako da su nam matični fondovi divljači puni, popravlja se trofejna vrijednost divljači i najvažnije da se sve više mladih kandidata ispod 20 godina javlja na lovačke ispite, jer oni su budućnost očuvanja i unapređenja ovdašnjeg lovstva'

SLAVONSKI BROD - S gotovo dvije tisuće članova, Lovački savez Brodsko-posavske županije uspješno ostvaruje svoje planove, a u nizu aktivnosti 33 lovačke udruge vidljiva je prepoznatljivost njihova djelovanja. To se posebno očituje kroz humanitarni rad i solidarnost lovaca.

Očekuju da gradska i županijska turistička zajednica daju svoj doprinos u promidžbi muzeja.

- Već nekoliko godina organiziramo natjecanje udruga u kuhanju lovačkog čobanca, a prihod se donira u humanitarne svrhe, ponajprije za opremu učenicima osnovnih škola i djeci s posebnim potrebama - kaže Mato Grgić, predsjednik Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije koji je ušao u četvrti uzastopni mandat kao njegov čelnik.

Lovačku solidarnost pokazali su donacijom agregata za električnu energiju lovcima Gorskog kotara pogođenim olujnim nevremenom, a dali su potporu za obnovu vukovarskog vodotornja, obnovu požarom oštećenog doma LU „Srna" u Bebrini, Udruzi za autizam „Sunce" iz Nove Gradiške itd.

- Lovstvo u našoj županiji ima dobru perspektivu iz nekoliko razloga. Produžili smo lovozakup na slijedećih deset godina pod dosadašnjim uvjetima, lovišta su se oporavila nakon rata tako da su nam matični fondovi divljači puni, popravlja se trofejna vrijednost divljači i najvažnije da se sve više mladih kandidata ispod 20 godina javlja na lovačke ispite, jer oni su budućnost očuvanja i unapređenja ovdašnjeg lovstva - ističe Grgić.

Tijekom proteklog zakupa imali su problema i s granicama nekih lovišta.

- Uključili smo se u stručnu komisiju županije kako bi radom na terenu, služeći se dokumentacijom Ministarstva poljoprivrede (ARKOD-om) i Geoportalom, utvrdili granice lovišta na područjima Slavonski Kobaš - Banovci, Rešetari - Cernik, lovište Gajevi i uz cestovni koridor 5c tako da je to razgraničeno i dato na suglasnost nadležnom ministarstvu – nastavlja Grgić.

Unazad dvije godine u zgradi ovog saveza uređuju Lovački muzej.

- Otvorenje lovačkog muzeja planiramo na jesen kada počinje i školska godina jer je i zamišljen za naše najmlađe da se upoznaju s divljim životinjama našega kraja. Završni građevinski radovi i unutarnje uređenje interijera je gotovo. Samo nam je preostalo daljnje prikupljanje eksponata i njihovo postavljanje u muzej - kaže Grgić dodajući kako će muzej obogatiti turističku ponudu Grada jer je to nešto novo u Slavonskom Bordu, ali i šire, a očekuju da će gradska i županijska turistička zajednica dati doprinos u promidžbi muzeja. Otvaranjem ovog muzeja žele javnosti, a napose mladim naraštajima, približiti lovstvo kao gospodarsku granu i prikazati ga onakvim kakvo jeste, skrbeći o očuvanju i zaštiti prirode, kao i biološke raznolikosti uz dosljednu primjenu lovačke etike. Uz to dosta su angažirani na jačanju lovnog turizma.

- Kroz protekle četiri godine ovlaštenicima prava lova u brodskom i novogradiškom kraju izdano je 746 iskaznica za strane lovce, a najzastupljeniji su bili gosti iz Italije, Njemačke, Austrije, Slovenije, ali nas pohode i ljubitelji prirode i lova iz prekooceanskih zemalja - zaključio je Mato Grgić.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zlato za rogovlje srnjaka kojeg je odstrijelio lovac Hošnjak

Lubanje čaglja osvojile 17 zlata

Zlato za rogovlje srnjaka kojeg je odstrijelio lovac Hošnjak

12.6.2019. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani imaju i nagrađenu lovkinju

Nije to samo muški sport

Brođani imaju i nagrađenu lovkinju

22.3.2019. | 9:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod prvi u Slavoniji dobio Muzej lovstva

Slavonci ponosni

Slavonski Brod prvi u Slavoniji dobio Muzej lovstva

11.11.2018. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lovci koji umjesto lovišta imaju prijatelje

U brodskoj udruzi 'Posavina' ih je 87

Lovci koji umjesto lovišta imaju prijatelje

28.5.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upecao šarana kapitalca

Petnja

Upecao šarana kapitalca

18.10.2016. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potpisani ugovori o zakupu lovišta s lovačkim udrugama

Brodsko-posavska županija

Potpisani ugovori o zakupu lovišta s lovačkim udrugama

13.4.2016. | 9:38
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su najbolji u pucanju na golubove

Plasirali se u reprezentaciju

Oni su najbolji u pucanju na golubove

26.8.2013. | 14:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ribički kup na Savi

FOTO: Jutros u Brodu

Ribički kup na Savi

14.10.2012. | 18:35
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :