Sport : Košarka

Objavljeno: 28.1.2021. u 17:45
Prikaza: 1485
|
Autor: Tihomir Begić/Ženska košarka

KK Brod iz Slavonskog Broda

'Naš klub gradimo stepenicu po stepenicu.'

KK Brod/FB profil
Foto: KK Brod/FB profil
 • KK Brod/FB profil
 • KK Brod/FB profil
 • KK Brod/FB profil
 • KK Brod/FB profil

Ambicije kluba su uvijek velike, međutim naš klub gradimo stepenicu po stepenicu rezultatski i organizacijski.

SLAVONSKI BROD - Često se u mnogim sredinama rade izvrsni sportski poslovi, u sredinama "daleko od očiju” neki ljudi vrijedno rade i stvaraju nove sportaše, ali su zapostavljeni i javnost se prema njima nerijetko ponaša kao da se tamo baš ništa ne događa ili ne radi. A upravo tamo, potiho i daleko od očiju javnosti rade ljudi, bruse talente i spremaju za velike arene. Ili ako ništa od toga i ne bude – rade s mladim ljudima i sportom ih otimaju mnogobrojnim svakodnevnim porocima i usmjeravaju zdravim životnim putovima.

Prvi portal o hrvatskoj ženskoj košarci Ženska košarka, čiji članak u nastavku prenosimo u cijelosti, upravo pričom iz Slavonskog Broda otvara jednu novu seriju predstavljanja klubova – najprije onih drugoligaških, njih deset, pa potom i onih koji nisu izišli izvan županijskih okvira. O KK Brodu danas govori poznata košarkašica Kornelija Kvesić, košarkašica koja se u svojoj karijeri okitila mnogim priznanjima, a mi za ovaj put izdvajamo one najvažnije –  srebrenu olimpijsku medalju iz Seoula 1988. i istu takvu sa Svjetskog prvenstva u Kuala Lumpuru 1990. godine, srebrenu medalju na Europskom prvenstvu u Cadizu  1987. i broncu na Univerzijadi 1985. u Kobeu. Impozantan niz! Važno je istaknuti kako prestankom igranja nije otišla iz košarke. Završila je Kineziološki fakultet u Zagrebu, smjer – košarka, i vratila se je u Slavonski Brod u kojem je i počela s košarkom.

ŽK: Kada je nastao KK Brod i u kojim je ligama nastupao do sada?

Kornelija Kvesić: Košarkaški klub "Brod” osnovan je 2001. godine pod imenom Ženski košarkaški klub "Brod”. Osnovala ga je skupina brodskih zaljubljenika u žensku košarku na čelu sa Goranom Mesićem. Klub se od tada do danas razvijao organizacijski, pa smo od 2018. godine klubu priključili i četiri selekcije dječaka. S obzirom na to klub je promijenio ima u Košarkaški klub "Brod”. Od trenutka osnivanja klub se natjecao u Drugoj ženskoj ligi sa seniorkama, a sa mlađim kategorijama sudjelovali smo na svim natjecanjima Regije Slavonije i Baranje i nastupali smo na poluzavršnicama državnih prvenstava. U 2010. godini seniorska ženska ekipa rezultatski je izborila igranje kvalifikacija za ulazak u Prvu ligu. U čudnim i nepravednim uvjetima smo izgubili tu utakmicu. Teško je bilo zadržati tu darovitu generaciju koja je uskoro nakon toga i prestala sa treniranjem košarke. Trenutno igramo Prvu žensku ligu sa djevojkama seniorkama.

ŽK: Koliko okupljate članova i imate li mlađe uzraste? Koliko ste angažirali trenera u klubu?

Kornelija Kvesić: Košarkaški klub "Brod” iz godine u godinu povećava broj članova i trenutno nas je 140 igračica i igrača. Za organizaciju i provedbu svih programa i djelatnosti kluba zaduženi su odrasli članovi iz Skupštine kluba i treneri kluba. U klubu su organizirane selekcije koje treniraju po godištima, a u školi košarke treniraju zajedno naše najmlađe djevojčice i dječaci. Mlađe uzrasne kategorije su sve natjecateljske tako da djevojčice igraju kadetsku ligu, predkadestku ligu, ligu za početnice i natjecanje u Mini basketu. Dječaci imaju natjecanja u kadetskoj ligi, u predkadetskoj ligi imamo dvije ekipe u konkurenciji i izvan konkurencije zbog velikog broja igrača, ligu za početnike i natjecanje u Mini basketu. S obzirom na ovako veliki igrački potencijal i broj djece, klub je angažirao veliki broj trenera kako bi se osigurali adekvatni uvjeti svima za kvalitetno treniranje. U našem klubu rade trenerica Kristina Pehar i Kornelija Kvesić. Dovođenjem trenera Krunoslava Rimca, Marina Bitunjca i Davorin Rupčić, stvorili smo stručnu i profesionalnu trenersku ekipu koja funkcionira na zavidnoj razini. Naši roditelji i cjelokupna sredina prepoznala je naš rad. S obzirom da smo tek dvije godine zajedno vjerujem kako će rezultati našeg rada iz dana u dan biti sve bolji i bolji. Moram spomenuti našu doktoricu Dinu Vučinić i fizioterapeuta Josipa Luketića.

ŽK: Igrate Prvu žensku ligu (nekadašnja Druga ženska liga). Koje su vam ambicije?

Kornelija Kvesić: Ambicije kluba su uvijek velike, međutim naš klub gradimo stepenicu po stepenicu rezultatski i organizacijski. Planovi koje smo rezultatski htjeli i trebali ostvariti sa nekoliko selekcija neće se realizirati zbog prekida natjecanja uzokovanih epidemijom Covid-19. Trenutno smo usmjereni samo na seniorsku žensku ekipu kojoj je dozvoljeno treniranje i natjecanje u Prvoj ženskoj ligi. U ovoj sezoni 2020./2021. cilj nam je ući u Ligu za prvaka i osvajanje 2. mjesta i igranje kvalifikacija za ulazak u Premijer ligu.

ŽK: Koji su najveći problemi koji opterećuju rad Kluba?

Kornelija Kvesić: Trenutno nam je najveći problem zabrana treniranja svih mlađih dobnih skupina. Jako veliki broj djece je ostavljen bez organiziranog vježbanja. Posljedice će biti velike kako za djecu tako i za nas klubove. Moram spomenuti kako će netreniranje ostalih kategorija ostaviti velike negativne posljedice na djecu i njihove navike svakodnevnog treniranja. Brojni treneri nemaju koga trenirati, ugrožena je egzistencija mnogih sportskih djelatnika. U cjelokupnom radu uvijek postoje problemi, sve planove i programe za sada uspijevamo realizirati. Za veće ambicije i veće domete potrebna su veća financijska sredstva. Mi u svom razvojnom planu stvaramo dobre temelje za buduće generacije. Osim financijski problema, jedan od najvećih problema je što nam igračice i igrači po završetku srednje škole napuštaju Slavonski Brod. Veliku nadu u budućnosti vidimo u otvorenom Sveučilištu u Slavonskom Brodu, što otvara prostor za studiranjem u Slavonskom Brodu. Veliki problem je što nam iz sporta odlaze i školovane osobe treneri, brojni kineziolozi ne žele raditi u sportu jer ih se ne može adekvatno platiti. U našoj sredini za razliku od drugih sredina nije riješen sustav zapošljavanja trenera ovisno o Ligi u kojoj se natječemo. To bi uvelike olakšalo rad klubovima.

ŽK: Kakav vam je igrački potencijal? Može li Slavonski Brod Hrvatskoj podariti neki košarkaški dragulj?

Kornelija Kvesić: Trenutno u klubu imamo kadetsku reprezentativku Ninu Novak koja je 2005. godište. Nina je 2019. godina osvojila s reprezentacijom zlatnu medalju na "Slovenia ball 2019”. Nina je perspektivna igračica koja pravilnim i strpljivim radom može postati vrhunska igračica. Imamo i talentiranu djevojku Andreu Stanković, koja je 2006. godište, i koja bi trebala biti pozvana u reprezentaciju Slovenia ball 2021. godine. Kod dječaka moram istaknuti Luku Balena, koji je 2003. godište, i Karlo Sudić, koji je 2006. godište, koji su sudjelovali na reprezentativnim okupljanjima, koja su nažalost prekinuta zbog korone.

Košarka je u Slavonskom Brodu trenutno najmasovniji sport nakon nogometa, tako da će samo vrijeme pokazati tko će od tih djevojčica i dječaka možda postati košarkaški "dragulj”. Osim igrača i naši treneri su također uključeni u rad reprezentacija. Krunoslav Rimac je pomoćni trener muške kadetske reprezentacije, a kao pomoćni trener u 2019. godine osvojio je zlatnu medalju sa djevojkama na "Slovenia ballu” 2019. godine. Trener Davorin Rupčić postao je pomoćni trener ženske kadetske reprezentacije.

ŽK: Kakva je vaša uloga u Klubu? Jeste li "katica za sve” kako to najčešće biva u ženskim klubovima?

Kornelija Kvesić: U današnje vrijeme teško je pronaći zainteresirane ljude koji će dio svog života posvetiti sportu. U vođenju kluba je također bitno da uključite ljude koji će zajednički raditi u interesu Kluba i koji mogu pratiti organiziran i profesionalan sustav. Od 2014. godine preuzela sam predsjedničku funkciju i naravno da većina poslova pripadam meni. Osim te uloge i dan danas se spustim na teren i vodim treninge. Smatram da moraš dati cijelog sebe u nešto ako želiš ostaviti nešto iza sebe. Imam veliku podršku i sportske direktorice Kristine Pehar, bivše igračice, koja nam organizira sve programe. Kroz godine rada uspjela sam sa Upravom klubu stvoriti prepoznatljiv Klub u gradu, županiji i šire.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Počeo sam igrati košarku zbog Kobea Bryanta

  Košarkaš Zornotze, Antun Maričević:

  Počeo sam igrati košarku zbog Kobea Bryanta

  9.5.2022. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U finalu slavio Košarkaški klub invalida Split

  Završnica Kupa Hrvatske

  U finalu slavio Košarkaški klub invalida Split

  8.5.2022. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj vikend turniri u čak četiri sporta

  U grad dolazi i muška reprezentacija

  Ovaj vikend turniri u čak četiri sporta

  22.4.2022. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon dvije godine ponovo u eliti

  Doigravanje za Premjer ligu

  Nakon dvije godine ponovo u eliti

  26.4.2021. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanke na koračić do Premjerlige

  Liga za prvaka Prve ženske lige

  Brođanke na koračić do Premjerlige

  11.4.2021. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvjerljiva pobjeda nad Vodicama

  Košarka-Prva ženska liga

  Uvjerljiva pobjeda nad Vodicama

  22.3.2021. | 8:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prisjećanje na slavne dane

  Ženska košarka

  Prisjećanje na slavne dane

  5.12.2019. | 23:33
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slav. Brod ima prvake Hrvatske u košarci i malom nogometu

  Završnica Igara mladih u Splitu

  Slav. Brod ima prvake Hrvatske u košarci i malom nogometu

  31.7.2019. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvjerljiva pobjeda Hrvatica

  Prijateljska utakmica juniorki

  Uvjerljiva pobjeda Hrvatica

  2.7.2019. | 23:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zagrepčanke u finalu bolje od Splićanki

  Završnica PH predkadetkinje

  Zagrepčanke u finalu bolje od Splićanki

  19.5.2019. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod na Savi prošao u završnicu

  Poluzavršnica PH za juniorke

  Brod na Savi prošao u završnicu

  5.5.2019. | 21:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Natjecanje u Slav. Brodu okupilo 250 sportaša i 30 ekipa

  Međunarodni sportski susret invalida

  Natjecanje u Slav. Brodu okupilo 250 sportaša i 30 ekipa

  27.4.2019. | 16:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U finalu Cibona nadigrala Crvenu Zvezdu

  Završnica ABA lige za juniore

  U finalu Cibona nadigrala Crvenu Zvezdu

  7.4.2019. | 23:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Igokea iz Aleksandrovca brani naslov

  Završnica ABA lige za juniore

  Igokea iz Aleksandrovca brani naslov

  5.4.2019. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ozljeda koljena zaustavila njegovu karijeru

  'Bombarder iz Livna'

  Ozljeda koljena zaustavila njegovu karijeru

  20.3.2019. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Trešnjevka i Brod na Savi u završnici

  Poluzavršnica PH kadetkinje

  Trešnjevka i Brod na Savi u završnici

  3.2.2019. | 20:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Očekivani domaći poraz od Splićanki

  Prva ženska košarkaška liga

  Očekivani domaći poraz od Splićanki

  27.1.2019. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadranke otežale put Brođankama ka očuvanju statusa

  Prva ženska košarkaška liga

  Zadranke otežale put Brođankama ka očuvanju statusa

  12.1.2019. | 20:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Šibenčanke uz bolju igru do zaslužene pobjede

  Prva ženska košarkaška liga

  Šibenčanke uz bolju igru do zaslužene pobjede

  23.12.2018. | 20:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :