Reagiranja

Objavljeno: 27.2.2016. u 23:23
Prikaza: 6793
|
Autor: Marijan Mihić ing.el.

Marijan Mihić:

Neinformirani novinari šire neistine

Slavonski Brod : Neinformirani novinari šire neistineNaselje Slavonija 1, Slavonski Brod (Foto: Google)

Nakon što se u medijima zahuktala tema 'Grijanje i razdjelnici', naš posjetitelj Marijan Mihić ing.el., iz Slavonskog Broda, reagirao je svojim komentarom u kojem kritizira neinformiranost novinara i neistine objavljene pod bombastičnim naslovom: 'Prevareni smo'.

U bombastičnoj objavi priloga na portalu 24 sata pod naslovom "Prevareni smo!": Morali su ugraditi razdjelnike bez analize, začudilo me koliko su novinari neinformirani, i koliko su neistina objavili u članku, pa ih u potpunosti moram demantirati. U zgradi u kojoj stanujem zamjenik sam predstavnika suvlasnika i godinama sam angažiran na problematici grijanja, pa mislim da imam dovoljno iskustva i argumenata za  navedeni slučaj.

Stanujem u zgradi koja ima 42 stana, a 95 posto stanara ima ugrađene razdjelnike topline. Susjedna zgrada je identična zgradi u kojoj ja stanujem, ali niti jedan stan nema ugrađene razdjelnike. Ukupna potrošnja toplinske energije za grijanje u mojoj zgradi 50 posto je manja nego u susjednoj zgradi.

Ugradio sam razdjelnike topline prije pet sezona i potpuno sam zadovoljan učinkom razdjelnika topline. Već nakon prve ogrjevne sezone potrošio sam toliko energije, u odnosu na stanje prije ugradnje razdjelnika, da sam trošak ugradnje isplatio. Svi korisnici centralnog grijanja koji imaju razdjelnike i tvrde da su im računi nakon ugradnje veći, te za to krive razdjelnike topline, apsolutno su dezinformirani. Iznosi na računu koje plaćaju sukladni su potrošenoj energiji, uz napomenu da razdjelnici topline ne štede energiju, nego mjere relativnu potrošnju energije u pojedinim stanovima, a stanari su ti koji će odrediti hoće li prostor zagrijati na 25 ili 21 stupanj Celzija, ili uopće neće uključivati radijatore. Tako će definirati ukupno potrošenu energiju, a time i iznos računa.

Zgrada s razdjelnicima troši duplo manje energije

Stanujem u zgradi koja ima 42 stana i 95 posto stanara ima ugrađene razdjelnike topline. Susjedna zgrada je identična, zgradi u kojoj ja stanujem, ali niti jedan stan nema ugrađene razdjelnike. Ukupna potrošnja toplinske energije za grijanje u mojoj zgradi je 50 posto manja nego u susjednoj zgradi. Samim time i računi za grijanje su, u prosjeku, manji za taj postotak, a iznosi utrošene energije za grijanje se kreću od 0 kn, za one koji nisu taj mjesec uključivali radijatore, do 1500 kn za one koji su se grijali uz radijatore otvorene na maksimum. Adekvatno tome, svi građani koji se žale na veće račune, konačno su platili onoliko koliko su energije potrošili, a to što je cijena kWh previsoka (veća nego u zemljama europske unije) i u konačnici je veća nego cijena kWh električne energije, je sasvim druga priča na koju ću se kasnije osvrnuti.

Naime, ugradnjom razdjelnika riješili smo se socijalističke ideologije iz bivše države, da grijanje svi plaćamo jednako, odnosno prema površini stana - svi plaćaju jednak iznos za istu kvadraturu stana, bez obzira grijali se ili ne. Sjećam se tog vremena, kada su svi radijatori bili otvoreni na maksimum, a kad se prostorija pregrijala, otvarani su prozori da se rashladimo. Tada je energija bila jeftina, pa nitko nije vodio računa o potrošnji. Veliki dio građana se i danas tako ponaša, pa nije ni čudno što su i veliki iznosi na računima, jer su dezinformirani ili su krivo shvatili čemu razdjelnici služe, pa misle da razdjelnici sami po sebi štede energiju.

Čemu služe razdjelnici

Pokušat ću objasniti kako razdjelnici funkcioniraju, da se razbiju fame i netočne informacije oko tog pitanja. Svi stanari neke zgrade plaćaju ukupno iznos koji je referentan očitanju na zajedničkom mjerilu toplinske energije (kalorimetar) u podstanici te zgrade. To znači da se potrošena energija za cijelu zgradu, očitana na zajedničkom mjerilu toplinske energije, razdjeljuje (odatle i naziv razdjelnik) na pojedine stanove prema očitanom broju impulsa na razdjelniku.

Na slijedećoj slici prikazan je način raspodjele toplinske energije. Važna napomena, ovo vrijedi samo ako svi stanari imaju ugrađene razdjelnike. U slučaju da neki od stanara nema ugrađene razdjelnike, utrošena toplinska energija se računa prema površini stana pomnožena s faktorom 2. U tom slučaju cijeli sustav se narušava i prema vlastitom iskustvu, stanari bez ugrađenih razdjelnika troše više energije nego što plaćaju, jer se njihova potrošnja ne može izmjeriti. Naravno, tu razliku će podmiriti stanari s ugrađenim razdjelnicima.

Da je taj faktor promjenjiv u odnosu na broj stanova bez ugrađenih razdjelnika, odnosno da se kreće u dijapazonu od 2 do 4, za 49% - 10% stanova bez ugrađenih razdjelnika, bilo bi mnogo pravednija raspodjela toplinske energije i to je razlog zašto je dio građana nezadovoljan razdjelnicima. Ali to će sve doći na svoje nakon 31. 12. 2016. godine kada će svi stanovi spojeni na zajedničko mjerilo toplinske energije morati imati ugrađene razdjelnike, čiju ugradnju u potpunosti podržavam iako je to trebao biti regulirano znatno ranije, a iz razloga da svatko plati onoliko koliko je potrošio - zar puno zahtijevam?

Pretpostavio sam da je 1 impuls = 1 kWh, a 1 kWh = 1 kn i da su svi stanovi iste kvadrature, a stanari u stanu 4 su se odjavili na mjesec dana. Iz toga proizlazi da će stanari platiti iznos za toplinsku energiju kako slijedi:

Stan1:   100 kn; Stan 2:  500 kn; Stan 3:  200 kn; Stan 4:  0 kn; Stan 5:  600 kn; Stan 6:  300 kn
--------------------
UKUPNO: 1700 kn, što je jednako cijeni utroška energije na zajedničkom mjerilu toplinske energije.

Iz primjera je vidljivo da svaki stan plaća onoliko koliko je energije potrošio, što je i poanta ugradnje razdjelnika i nitko nije prevaren niti je toplinar zaračunao veći iznos nego je očitao na zajedničkom mjerilu utroška toplinske energije. Bitno je napomenuti da se ukupna cijena na računu računa zbrojem slijedećih stavki:

Fiksni iznos (prema kvadraturi stana),
Iznos za utrošenu energiju za zagrijavanje tople vode,
Iznos za utrošenu toplinsku energiju za grijanje.

Dobiveni  iznos treba pomnožiti s PDV, da se dobije ukupni iznos na računu. Tako npr. ako je kvadratura stana oko 60m2, fiksni iznos će biti oko 200 kn (zavisi od toplinara), za dva člana obitelji iznos za utrošak energije za zagrijavanje tople vode je pretpostavimo 150 kn, pa će iznos na računu biti:

Stan1:   200 + 150 + 100 kn = 450 kn; Stan 2:  200 + 150 + 500 kn = 850 kn; Stan 3:  200 + 150 + 200 kn = 550 kn; Stan 4:  200 +    0 +     0 kn = 200 kn; Stan 5:  200 + 150 + 600 kn = 950 kn; Stan 6:  200 + 150 + 300 kn = 650 kn

Iz navedenog je vidljivo gdje toplinari zarađuju -  na fiksnom iznosu, jer taj se iznos plaća cijele godine, bez obzira da li se grijali ili ne. Osobno platim toplinaru oko 2400 kn godišnje, dok utrošenu energiju za grijanje, platim godišnje maje od 2000 kn.

Neovisno o cijeni energenta, grijanje jednako skupo 

Dodatno, u zadnjih nekoliko godina cijena toplinske energija je neopravdano porasla za više od 100%. Tako za primjer moj toplinar Brod-plin je prije nekoliko godina prelaskom toplane sa mazuta na plin uštedio oko 10 milijuna kuna na gorivu za ogrjevnu sezonu, ali građani to nisu osjetili. Međutim toplinar je to jako dobro osjetio, jer je povećao broj zaposlenih u administraciji za 100%, povećao je vozni park i povećao je plaće zaposlenicima do te mjere da imaju najveće plaće i dodatke na plaću u gradu iako su samo servis građana. Međutim udruženi s HERA-om toplinari su monopolisti.

Time sam otvorio pravo pitanje oko cijene grijanja koju plaćamo i odnos toplinara i HERA-e prema cijeloj problematici. Naravno HERA podržava toplinare, jer se od njih financira, umjesto da kao državna agencija ispravno regulira cijenu toplinske energije i time spriječi monopol toplinara. Tome ide u prilog i cijena nafte na svjetskom tržištu koja je u zadnjih godinu dana pala za nekoliko puta u odnosu na sadašnju cijenu.

Iz svega napisanog mogu izvesti zaključak da su razdjelnici nužni, kako bi svatko plaćao onoliko energije koliko je potrošio, a toplinare i HERA-u, staviti pod povećalo javnosti i nadležnog ministarstva (Ministarstvo gospodarstva) da se konačno vidi i razjasni realna situacija koja trenutno ide na štetu građana.

Mislim da je sve jasno oko raspodjele toplinske energije i tko ubire vrhnje. Zamislite kako bi bilo da električnu energiju plaćamo prema površini stana?

http://m.tportal.hr/biznis/418739/Uvodenje-razdjelnika-nije-dobro-napravljeno-ali-od-njih-se-ne-treba-odustati.html

Broj komentara: 62

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
iceland

iceland

Komentirano: 3.3.2016. | 11:53

1

@Kahfrate>>>Kombinacija oba faktora...valjda neka kriva tipka<<< Nadam se da ovo nije bio i službeni odgovor :D :D :D
Kahfrate

Kahfrate

Komentirano: 3.3.2016. | 0:25

2

iceland@ Kombinacija oba faktora...valjda neka kriva tipka. No, uvijek treba analizirati i sve se može ispraviti, nitko ne želi namjerno nekoga opelješiti. Kada postane nešto sumnjivo treba se provjeriti. I to je to. Najgore je nekoga proglasiti lopovom...Pozdrav!
iceland

iceland

Komentirano: 2.3.2016. | 22:47

3

@kahfrate, ne znam za taj slučaj. Kako se dogodilo da su upisali krivo stanje impulsa? Ljudski faktor ili tehnički?
Kahfrate

Kahfrate

Komentirano: 2.3.2016. | 22:10

4

iceland@ navodiš link na članak, kojega, usput, ocijenjuješ kao dobrim...Taj članak je naveo autora napisati protest, jer je uočio nepravilnost obračuna na jednoj kotlovnici. Kasnije je TI-SAN priznao da su krivo očitali i upisali krivo stanje impulsa. Ona "torta" iz excela je to zorno i pokazala. Poslali su pravo stanje Brod-plinu, a oni su reagirali i korektno vratili neopravdano uzet novac. To znam, jer sam i ja bio zainteresiran, pošto sam pripadao upravo toj kotlovnici. Da, autor članka je napravio zamjenu pojmova. Trebao je napisati razdjelnik umjesto kalorimetar. U članku je predviđena ova sadašnja situacija.
iceland

iceland

Komentirano: 2.3.2016. | 21:07

5

@monikabuco. Ako su vaši računi veći nego što bi trebali biti, onda su nekome u vašoj zgradi manji nego što bi trebali biti.
iceland

iceland

Komentirano: 2.3.2016. | 20:55

6

>>>>@Din_Dong http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/reagiranja/neposteno_obracunavaju_potrosnju_energije.aspx#.VtdA_JzhDcs<<<< Odličan članak! Pogađa u bit stvari što se raspodjele tiče. Jedna formalna greška: umjesto 'kalorimetar' treba pisati 'razdjelnik'.
iceland

iceland

Komentirano: 2.3.2016. | 20:42

7

Neki kažu da su vidjeli kravu kako leti, tabloidi prenijeli vijest, ali ja im nekako ne vjerujem. Čak niti dokaz ne tražim.
monikabuco

monikabuco

Komentirano: 2.3.2016. | 20:12

8

Poštovani, stanar sam nebodera u kojem je potrošnja toplinske energije manja za cca.30 000 kWh od susjednog. Računi u našem neboderu su veći te tvrdnja o uštedi i manjim računima je neistinita.
iceland

iceland

Komentirano: 2.3.2016. | 19:40

9

@2035god, točno tako, zbrajaju kruške i jabuke. Već godinama ih upozoravamo na to, a njihovo 'genijalno' rješenje je famozni korekcijski faktor, koji je prve godina bio fiksno određen za cijelu državu, da bi već slijedeće godine bilo ostavljeno predstavniku suvlasnika ga 'poveća u skladu ostvarenim uštedama'. No jedino su zaboravili: neki su već tada imali razdjelnike par sezona unatrag pa je i ta ušteda na koju su oni mislili bila postignuta nekoliko godina unatrag (!). Kad su shvatili da su prebacivanjem odgovornosti na predstavnike suvlasnika samo pogoršali stvar, onda su opet arbitrarno odredili ovu veličinu za cijelu zemlju iako bi svaka zgrada trebala imati svoj izračun (koji bi se nakon svakog pretrčavanja stanara iz jednog sustava u drugi u toku sezone, trebalo ponovno preračunavati - što je gotovo nemoguće!). U slučaju naše zgrade ovako propisani faktor se pokazao nedostatnim. To je sve zato što nisu imali hrabrosti učiniti ono što su razumni ljudi predlagali: kada u jednoj zgradi više od 50% suvlasnika odluči koristiti razdjelnike tada svi ostali MORAJU po sili zakona prijeći na taj način mjerenja - i gotova priča.
Kahfrate

Kahfrate

Komentirano: 2.3.2016. | 18:46

10

2025god ...Ovdje se svi negativni komentari svode na osobnu razinu...Znanje, tehnologiju, sustav koji imamo, uopće im nije na pameti. Pišu bez argumenata. Slažem se da razdjelnici nisu ti koji će apsolutno točno pokazati koliko je tko uzeo od ukupnog kolača (potrošio energije). Prema mojem skromnom mišljenju, to je jedini, najjeftiniji, najjednostavniji mogući način, kako natjerati ljude na štednju. A to je najvažnije. Sve je ostalo priča. Ujedno ispričavam se Razdjelniku, ali mi je digao tlak nekim stvarima...pa...

Broj komentara: 62

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 1234567

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Poricanje povijesnih činjenica i istine je pogrešno'

Veleposlanik Mor o brodskom slučaju:

'Poricanje povijesnih činjenica i istine je pogrešno'

27.5.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Očitovanje ravnatelja Industrijsko obrtničke škole

Povodom teksta SBplus-a

Očitovanje ravnatelja Industrijsko obrtničke škole

26.5.2022. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njoj pacijenti nisu samo broj. Kada bi bar svi bili kao ona.

Ivan Džepina o brodskoj liječnici:

Njoj pacijenti nisu samo broj. Kada bi bar svi bili kao ona.

10.3.2022. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Neka dođe netko iz Županije i odradi taj posao umjesto nas'

Reakcija razočaranog učitelja:

'Neka dođe netko iz Županije i odradi taj posao umjesto nas'

2.3.2022. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Devet godina trebalo je za sramotnu odluku brodskog Suda'

Komentar Mije Kokanovića:

'Devet godina trebalo je za sramotnu odluku brodskog Suda'

23.1.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Do 25.12.2021. ravnatelji nisu bili obuhvaćeni tim Zakonom'

Reagirao Ante Cvitković:

'Do 25.12.2021. ravnatelji nisu bili obuhvaćeni tim Zakonom'

13.1.2022. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sud časti proveo je montirane postupke'

Luka Krijan i drugi tvrde:

'Sud časti proveo je montirane postupke'

15.6.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li na površinama uz kanal Biđ došlo do ekocida?

Kroz osam točaka odgovorili na pitanje:

Je li na površinama uz kanal Biđ došlo do ekocida?

11.5.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo se veliki ljudi mogu i znaju ispričati

Nakon jučerašnjeg članka SBplus-a

Samo se veliki ljudi mogu i znaju ispričati

30.3.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sagradite si arku kako biste preživjeli ovaj potop'

Maras o 'Sumrak sagi Đure Đakovića'

'Sagradite si arku kako biste preživjeli ovaj potop'

17.7.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Iza najmodernijih elektrana stoji Đuro Đaković TEP"

Izgrađeno ih je pet, očekuju se još tri

"Iza najmodernijih elektrana stoji Đuro Đaković TEP"

3.9.2019. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prava zaposlenika regulirana su važećim Kolektivnim ugovorom

Reagiranje Croatia airlinesa:

Prava zaposlenika regulirana su važećim Kolektivnim ugovorom

29.7.2019. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Reagiranje slavonskobrodske policije na članak SBplus-a

Posebno strogi prema 'ponavljačima'

Reagiranje slavonskobrodske policije na članak SBplus-a

14.9.2018. | 19:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Moja obitelj nije 'spremna'. Moj sin nije 'spreman'."

Reakcija brodskog tate:

"Moja obitelj nije 'spremna'. Moj sin nije 'spreman'."

17.4.2018. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovu raspravu smatramo završenom

Reagiranje 3

Ovu raspravu smatramo završenom

9.11.2017. | 12:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ozbiljan autor morao bi se služiti točnim citatima'

Reagiranje novinara HRT-a

'Ozbiljan autor morao bi se služiti točnim citatima'

7.11.2017. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Branimir Pešut oštro odgovorio Ivanu Šeremetu

Zakašnjela polemika

Branimir Pešut oštro odgovorio Ivanu Šeremetu

31.8.2017. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nikoga ne krivite osim mene. Ja sam napravio propust'

Reagiranje Igora Đakovića:

'Nikoga ne krivite osim mene. Ja sam napravio propust'

16.2.2017. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :