Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 12.12.2020. u 10:10
Prikaza: 2499
|
Autor: D.Z./SBplus

U sklopu projekta vrijednog 21 mil. kn

Za godinu dana bi Brođani mogli imati Zvjezdarnicu u Tvrđavi

SBplus.hr/tzbpz.hr
Foto: SBplus.hr/tzbpz.hrZapadni dio sjevernog kavalira Tvrđave Brod
 • SBplus.hr/tzbpz.hr
 • Hidroenerga d.o.o. Osijek
 • Hidroenerga d.o.o. Osijek
 • Hidroenerga d.o.o. Osijek
 • Hidroenerga d.o.o. Osijek
 • Hidroenerga d.o.o. Osijek

Projektom je predviđena rekonstrukcija zapadnog dijela sjevernog kavalira Tvrđave Brod ukupne neto površine 1.686,90 m2 (na dvije etaže) za potrebe budućeg edukativno-multimedijskog centra koji će u prizemlju obuhvaćati informacijski centar, izložbeni prostor, prostor virtualne i proširene stvarnosti, multimedijalnu i prezentacijsku dvoranu, dok će na katu biti smješten Centar za nematerijalnu baštinu te Zvjezdarnica Brod.

SLAVONSKI BROD - Nakon nedavne realizacije projekta „Kuća tambure – Slavonska notna bajka – infrastrukturni radovi" vrijednoga 27.372.625,00 kn, od čega je 23.266.731,25 kn sufinancirano iz EU, Grad Slavonski Brod je krenuo u novi projekt uređenja brodske Tvrđave. Naime, Grad je objavio 16. listopada 2020. javni poziv za postupak javne nabave radova na rekonstrukciji i prenamjeni zapadnog dijela sjevernog kavalira u Tvrđavi Brod, a koji se svojom pozicijom spaja na sjeverni dio zapadnoga kavalira čime zajedno čine jednu cjelinu.

Navedeni radovi obuhvaćeni su projektom pod nazivom „Obnova Tvrđave – infrastrukturni radovi", koji je sa 85 posto sredstava sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektom je predviđena rekonstrukcija zapadnog dijela sjevernog kavalira Tvrđave Brod ukupne neto površine 1.686,90 m2 (na dvije etaže) za potrebe budućeg edukativno-multimedijskog centra s ciljem stvaranja inovativnih edukativnih sadržaja i njihovu projekciju pomoću najmodernije informacijsko-komunikacijske tehnologije. Ukupna bruto površina zgrade iznosi 2.508,26 m2.

Taj edukativno-multimedijski centar će u prizemlju obuhvaćati informacijski centar, izložbeni prostor, prostor virtualne i proširene stvarnosti, multimedijalnu i prezentacijsku dvoranu, dok će na katu biti smješten Centar za nematerijalnu baštinu te Zvjezdarnica Brod. Samo opremanje objekta će biti predmetom zasebnog natječaja.

Taj edukativno-multimedijski centar će u prizemlju obuhvaćati informacijski centar, izložbeni prostor, prostor virtualne i proširene stvarnosti, multimedijalnu i prezentacijsku dvoranu, dok će na katu biti smješten Centar za nematerijalnu baštinu te Zvjezdarnica Brod.

Prema podacima iz Razvojne agencije Grada Slavonskoga Broda, cilj projekta je stvaranje preduvjeta za namjenu objekta (zapadni dio sjevernoga kavalira) u javne kulturne i obrazovne svrhe i kulturni proizvod koji će zadovoljiti obrazovne i kulturne potrebe stanovništva Urbanog područja Slavonski Brod te doprinijeti njegovom održivom razvoju, urbanizaciji i turističkoj ponudi te se pozicionirati kao kulturna i turistička atrakcija kontinentalne Hrvatske.

Procijenjena vrijednost javne nabave iz ovoga poziva iznosi 16.406.400,00 kn bez PDV-a, dok je ukupna vrijednost projekta  21.140.760,08 kn, a iznos bespovratnih EU sredstava je 17.969.000,00 kn. Razdoblje provedbe je od 1. travnja 2020.  do 1. prosinca 2021. godine. Korisnik projekta je Grad Slavonski Brod, a partner je Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda d.o.o.

Na javni poziv odazvale su se četiri tvrtke od kojih je najnižu ponudu predala tvrtka Hidromont-SB d.o.o. iz Slavonskog Broda s cijenom od 15.382.101,70 kn (bez PDV-a) ili 19.227.627,13 (s PDV-om). Ostale ponude (svi iznosi izraženi bez PDV-a) predali su tvrtke Šprajc THD d.o.o. iz Slavonskog Broda (15.492.653,85 kn), Hedom d.o.o. iz Zagreba (16.374.507,99 kn) i Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege (15.759.325,13 kn).

Grad Slavonski Brod je odluku o najpovoljnijem ponuditelju donio 30. studenoga 2020. i nakon dostave (svakom ponuditelju) odluke o odabiru počeo je teći rok mirovanja od 15 dana.

Iako je rok mirovanja trebao isteći sljedeći tjedan, saznajemo kako će početak realizacije ovoga projekta ovisiti o ishodu nedavne žalbe jedne od tvrtki koja je ponudila višu cijenu na ovome natječaju. O tome je li žalba utemeljena ili ne odlučiti će Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM).

Previđeni rok završetka radova je 12 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Povijesni razvoj kavalira (podaci iz projekta)
 • Gradnja nove suvremene tvrđave započela je 1715. godine, prema projektu ing. Willera i Perette, u duhu Voubanove fortifikacijske škole.
 • Gradnja osnovnog obrambenog korpusa tekla je postupno i trajala do 1750. godine, od kada se popravlja i održava.
 • Kavalir brodske tvrđave jedinstven je prema svom smještaju unutar tvrđave, po svojim gabaritima i po svom tlocrtnom rasporedu. Smješten je na središnjem kvadratnom platou tvrđave koji zatvaraju ranije izgrađeni bastioni povezani kurtinama. Tlocrtno je U oblika, čija tri krila (zapadno, sjeverno i istočno) teku paralelno s kurtinama, zatvarajući veliki unutrašnji plato – Oružni trg.
 • Krila kavalira su u SZ i SI uglu međusobno povezana velikim prolazima, a jednaki prolazi se nalaze i u središtu svakog krila. Ovi prolazi omogućavaju brzu, istovremenu i direktnu komunikaciju s vanjskim fortifikacijskim prstenom i izlazak u jurišne otvore u kurtinama.
 • Kavalir je postupno (istočno, pa sjeverno i najmlađe zapadno krilo) građen od 1766. do 1784. godine, a kontinuirano su izvođeni zahvati na sanaciji vlage i prenamjeni prostora za nove funkcije. Čitav kavalir je imao fortifikacijsku funkciju, osim koje je svako krilo imalo i posebnu namjenu.
 • Tako se na Planu iz 1767./68. godine izričito navode funkcije: zapadno je provijantno krilo; sjeverno je artiljerijsko, a istočno garnizonsko. S vremenom su se te funkcije mijenjale i miješale, a prostor se prilagođavao novim potrebama.
 • Prilikom projektiranja se pazilo na njegovu fortifikacijsku funkciju. Tako je krovna ploha pokrivena zemljom, a njeni vanjski rubovi su izdignuti u funkciji prsobrana. Njegova ukupna visina je uvjetovana visinom bastiona i kurtina - kavalir je viši od njih za cca 3 metra.
 • Krila svojom tlocrtnom dispozicijom zatvaraju veliki unutrašnji prostor, Oružni trg s kapelom u središtu, čime se na neki način postiže distinkcija između: unutra - siguran prostor koji omogućava jednostavno svakodnevno, gotovo civilno funkcioniranje velikog broja ljudi i vani - prostor kojem su okrenuta vanjska pročelja kavalira, a u koji vodi 5 prolaza u središtima krila i u kutovima; prostor rezerviran za vojne namjene.
 • Zanimljiva je i sama prostorna organizacija krila kavalira koja su formirana nizanjem kazamata kao modula koji se onda različitim oblikovanjem interijera prilagođavaju specifičnoj namjeni. Jedan kazamat, kao modul relativno je uzak i dugačak, obuhvaća visinu dvije etaže (prizemlje i kat) te je lučno zaključen bačvastim svodom. 
 • Takav modularni sistem konstruktivno je pogodan za fortifikacijske objekte jer u slučaju direktnog pogotka jednog kazamata, ostali ostaju neoštećeni – što je potvrđeno oštećenjima u III. i IV. kazamatu zapadnog dijela sjevernog krila kavalira, koji su bili direktno pogođen tijekom Domovinskog rata.


  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 13.12.2020. | 10:11

  1

  Zanimljiv projekt. Treba sve planirati kao da će glavni posjetitelji biti naši građani i naša djeca, a ne imaginarni, nepostojeći turisti. Ako to usvoje i prihvate domaći ljudi, već će se naći i zainteresiranih kineza, koreanaca i inih globtrotera. Ono što ja jedva čekam kod takvih projekata su natječaji za zapošljavanje. Baš da vidim koji će se to stručnjaci za multimediju i moderne tehnologije zaposliti. Možda grad već stipendira neko nadareno dijete koje će planira baviti tim područjem? Pojavi se tu i tamo dobrih ideja, nađe se i novca, ali na kraju ništa od toga ne bude kad se zaposli netalentuirana rodbina sa završenim Velučilištem u Nedođiji.
  Jablanovi_kraj_Gloge

  Jablanovi_kraj_Gloge

  Komentirano: 13.12.2020. | 9:51

  2

  Hvale vrijedan projekt koji gleda u budućnost ! Znam da se za revitalizaciju tvrđave vjerojatno lakše dobiva EU novac, ali što ćemo sa modernijim ruinama koje kao da nemaju nikakvu svrhu ? Npr. zadnji kat Milovićke također ne bi bio loš položaj za jednu zvjezdarnicu, nalazi se iznad svog svjetlosnog gradskog onećišćenja, a može se povući i lova za modernizaciju liftova :) Ne bi li to trebalo početi polako puniti, ili planirate rušenje ?!

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se prijaviti za najam stana u vlasništvu Grada?

  Donosimo popis potrebnih dokumenata

  Kako se prijaviti za najam stana u vlasništvu Grada?

  23.5.2022. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grešku Ministarstva ispravit će Grad?

  Našli rješenje za besmislenu stazu

  Grešku Ministarstva ispravit će Grad?

  18.5.2022. | 10:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su najbolja motivacija za pokrenuti se u životu

  Vrhunski sportaši grada Slavonskog Broda

  Oni su najbolja motivacija za pokrenuti se u životu

  17.5.2022. | 22:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : On je bio židovski dječak kojega je spasio Brođanin Kirhofer

  Nakon 80 godina, vratio se u Slav. Brod

  On je bio židovski dječak kojega je spasio Brođanin Kirhofer

  17.5.2022. | 15:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako je Grad zahvalio posebnom profesoru i Čovjeku

  Nagrada koju nije stigao primiti osobno

  Ovako je Grad zahvalio posebnom profesoru i Čovjeku

  17.5.2022. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su ovogodišnji dobitnici priznanja

  Povodom Dana grada Slavonskog Broda

  Oni su ovogodišnji dobitnici priznanja

  16.5.2022. | 14:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala svima koji unaprjeđujete kvalitetu života u gradu'

  Čestitka gradonačelnika Duspare:

  'Hvala svima koji unaprjeđujete kvalitetu života u gradu'

  16.5.2022. | 7:59
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U ovom gradu lijepo je sve, ali najljepši ste vi - ljudi'

  Gradonačelnik zapalio ivanjski krijes

  'U ovom gradu lijepo je sve, ali najljepši ste vi - ljudi'

  15.5.2022. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je pozvan, a tko je potvrdio dolazak na svečanu sjednicu

  Dan grada Slavonskog Broda

  Tko je pozvan, a tko je potvrdio dolazak na svečanu sjednicu

  15.5.2022. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduju radovi na izgradnji stadiona u Slavonskom Brodu

  Projekt vrijedan 29 milijuna kuna

  Napreduju radovi na izgradnji stadiona u Slavonskom Brodu

  12.5.2022. | 20:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod prijavljuje izgradnju tri nova vrtića

  Dobra prilika za EU sufinanciranje

  Grad Slavonski Brod prijavljuje izgradnju tri nova vrtića

  12.5.2022. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje će graditi još jedan kružni tok u Slavonskom Brodu

  Kvar semafora ubrzao projekt

  Ovdje će graditi još jedan kružni tok u Slavonskom Brodu

  11.5.2022. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Malenoj Brođanki pripala velika čast

  Svečano otvoren Mjesni dom

  Malenoj Brođanki pripala velika čast

  10.5.2022. | 19:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ako ne možete kroz sustav, idite pored njega'

  Inspirativan govornik u Slavonskom Brodu

  'Ako ne možete kroz sustav, idite pored njega'

  9.5.2022. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto se posjetitelji iznova vraćaju brodskom Florafestu?

  Kvaliteta i raznovrsnost izlagača govore

  Zašto se posjetitelji iznova vraćaju brodskom Florafestu?

  7.5.2022. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi Ukrajinci oduševili Brođane svojim nastupom

  Pjesmom i plesom 'rascvjetali' Tvrđavu

  Mladi Ukrajinci oduševili Brođane svojim nastupom

  7.5.2022. | 14:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Igrališta s umjetnom travom dobila su uporabnu dozvolu

  SBplus je saznao datum otvaranja

  Igrališta s umjetnom travom dobila su uporabnu dozvolu

  7.5.2022. | 10:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :