Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 11.4.2021. u 17:05
Prikaza: 1411
|
Autor: A. Primorac

Hoće li biti povrata sredstava?

Tko je od medija dobio najveću financijsku potporu Županije?

Slavonski Brod : Tko je od medija dobio najveću financijsku potporu Županije?Ilustracija (fotografija nema izravne veze s događajem opisanim u članku)(Foto: SBplus/arhiva)

Kako i po kojem kriteriju Županija financijski pomaže medije? Tko je ove godine dobio najveći iznos? Hoće li za prošlu godinu, s obzirom da su mnogi događaji koji su trebali biti praćeni, otkazani zbog korone, mediji morati vratiti dio sredstava prošlogodišnje potpore? Doznali smo u županijskom UO za obrazovanje, šport i kulturu.

SLAVONSKI BROD - Ukupno 750 tisuća 'županijskih proračunskih' kuna dobilo je osam medija koji djeluju na području Brodsko-posavske županije, a koji su se javili na 18. veljače ove godine objavljeni Javni poziv Županijske uprave. 

Nakon što su prispjele prijave medija pregledane svi koji su se prijavili sredstva su i dobili, no ne u istom iznosu. Najviše, 255 tisuća kuna, pripalo je Slavonskobrodskoj televiziji. Odmah iza njih je Slavonska Posavina d.o.o. sa 165 tisuća kuna, dok je tek pet tisuća manje dobila Lasica. U ova dva slučaja riječ je zapravo o radio Slavoniji, odnosno Posavskoj Hrvatskoj. Radio Psunj iz Nove Gradiške dobio je 55, a Radio Bljesak iz Okučana 45 tisuća kuna županijske potpore. Na javi poziv prijavile su se još tri radijske postaje. Tako je radio 92 fm Društva multiple skleroze dobio 30, a novogradiški Radio Prkos te slavonskobrodski Laganini Brod po 20 tisuća kuna. 

Svi su, različite, iznose dobili za isti program odnosno namjenu, a to je 'Medijsko praćenje aktivnosti i manifestacija na području Brodsko-posavske županije u 2021. godini', odnosno 'Promicanje društvenih i gospodarskih aktivnosti od interesa za Brodsko-posavsku županiju'. Ako su program i namjena za sve isti temeljem čega su onda iznosi drugačiji? U Brodsko-posavskoj županiji, kazali su nam, kako je iznos uvjetovan načinom na koji će pojedini sadržaj biti predstavljen gledateljima, slušateljima i čitateljima.

"Brodsko-posavska županija dodjeljuje potpore male vrijednosti medijima na području BPŽ temeljem kriterija za vrednovanje programskog sadržaja navedenih u tekstu Javnog poziva i MEDIA PLANA (aktivnosti i programi koji su od interesa za BPŽ). MEDIA PLAN je sastavni dio dokumentacije Javnog poziva i svaki podnositelj zahtjeva dužan ga je ispuniti u dijelu u kojem će medijski popratiti naznačene aktivnosti. Zbroj navedenih elemenata (kriteriji i Media plan) definira iznos dotacije za svakog pojedinog prijavitelja. Promicanje društvenih i gospodarskih aktivnosti od interesa za BPŽ kriterij je koji se odnosi na programsku usmjerenost samog prijavitelja." piše u službenom odgovoru Brodsko-posavske županije koji nam je dostavio Zvonimir Penić, dipl. nov. viši savjetnik specijalist za odnose s javnošću u Županijskoj upravi.

Dakle, prevedeno, to znači kako je svaki pojedini događaj koji je važan za županiju pojedini medij dužan odraditi na način kako je to naveo u priloženom Media planu, a to znači da s jednog te istog događaja netko planira raditi reportažu, netko izvještaj, drugi pak tek vijest. Upravo o tome ovisi i vrednovanje odnosno iznos dotacije, potvrdila je SBplus portalu Anica Vukašinović, pročelnica županijskog UO za obrazovanje pri čijem se odjelu nalaze 'mediji'.

Kako je prošla korona godina bila, opravdano, 'siromašna' događanjima koja su se zbog nimalo povoljne epidemiološke slike morala otkazivati, zanimalo nas je hoće li onda prošlogodišnja eventualno 'neodrađena' sredstva biti samo 'prebačena' na ovu godinu. - Jedan od uvjeta za prijavu na novi, pa tako i ovogodišnji javni poziv, jeste prilaganje materijala iz kojih je vidljivo što je od predloženog za prethodnu godinu realizirano. No, kako je prošla godina bila specifična te se puno toga, opravdano, nije ni moglo medijski pratiti jer je otkazano, mediji su izvještavali o drugim, u tom trenutku iznimno važnim događajima za Županiju i njene građane. A to su, primjerice, izvješća sa Stožera civilne zaštite, njihove medijske konferencije, obavijesti o promjenama vezanim uz rad škola, i slično. Bilo je puno tih događaja, tako da su mediji svoj posao i svoje 'dotacije' odradili. - za SBplus kazala je Vukašinović, dodajući kako je upravo činjenica da se izvještavanje o, primjerice, epidemiji uzima kao, nazvat ćemo ga, pokriće za neodrađene otkazane događaje predstavlja, kaže, svojevrsnu gospodarsku pomoć Županije medijima.

Naime, poznato je, kako je epidemija koronavirusa uzrokovala probleme na tržištu. Odrazilo se to, neminovno, i na poslovanje medija čiji je marketinški financijski dio kolača poprilično oslabio. Vodeći i o tome računa, ali i s obzirom i na detaljna i brojčano značajna izvještavanja vezana uz epidemiju koronavirusa u Županiji su kazali kako povrata sredstava ili njegovog prebacivanja iz prošle na ovu godinu neće biti. To sasvim sigurno predstavlja određenu financijsku pomoć u poslovanju medija. Doduše, ta je pomoć kod nekih veća, kod drugih značajno manja. Opravdano ili ne, to valjda ponajbolje znaju oni koji dotacije dodjeljuju i kontroliraju, kao i oni koji ih primaju i za taj novac posao odrađuju. 

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
zivap

zivap

Komentirano: 11.4.2021. | 20:17

1

Pohvalno i transparentno. Očekujemo članak o financijskim sredstvima koji medijima daje Grad Slavonski Brod i gradska javna poduzeća.
bubalu

bubalu

Komentirano: 11.4.2021. | 17:57

2

Da javnost i zainteresirabi mediji budu uvjereni u pravednu i opravdanu raspodjelu sredstava, neka oni koji su primili najviše objave pravdanje troškova. Tako će oni što su primili manje znati u čemu su fulali. Ili možda, nisu?

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zahvaljujući dograđenom dijelu u vrtić primaju još djece

Obnova vrijedna gotovo pola milijuna kn

Zahvaljujući dograđenom dijelu u vrtić primaju još djece

13.5.2021. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istraživanja pokazala - dva km ispod zemlje krije se blago

Probne bušotine kao sljedeći cilj

Istraživanja pokazala - dva km ispod zemlje krije se blago

12.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod želi izgraditi nadvožnjak po uzoru na Dansku

Razvijaju biciklističku infrastrukturu

Slavonski Brod želi izgraditi nadvožnjak po uzoru na Dansku

12.5.2021. | 18:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bilo je izazovno, ali uspjeli smo Kući Brlić vratiti sjaj'

Pri kraju radovi u povijesnoj građevini

'Bilo je izazovno, ali uspjeli smo Kući Brlić vratiti sjaj'

12.5.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su ulice u kojima se nalazi 19 novih zemljišta za kuće

Novi gradski natječaj

Ovo su ulice u kojima se nalazi 19 novih zemljišta za kuće

12.5.2021. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kućice na Korčuli neće biti uklonjene

Sada je i službeno

Kućice na Korčuli neće biti uklonjene

11.5.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Natječajem ponuđeno šest zemljišta na Bjelišu

U susjedstvu budućeg inkubatora

Natječajem ponuđeno šest zemljišta na Bjelišu

10.5.2021. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korzo 'okupano' bojama i mirisima

Prodaja cvijeća

Korzo 'okupano' bojama i mirisima

9.5.2021. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koji testovi i pravila vrijede kod prelaska granice?

Tragom pitanja čitatelja

Koji testovi i pravila vrijede kod prelaska granice?

8.5.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zbog epidemije sam postao redoviti korisnik vježbališta'

Vježbališta 'niču kao gljive nakon kiše'

'Zbog epidemije sam postao redoviti korisnik vježbališta'

8.5.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je kod nekih kandidata nacionalnost 'nepoznata'?

Oglasilo se Gradsko izborno povjerenstvo

Zašto je kod nekih kandidata nacionalnost 'nepoznata'?

7.5.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad osigurao dodatnih 30 parkirnih mjesta

U naselju Andrije Hebranga

Grad osigurao dodatnih 30 parkirnih mjesta

5.5.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Znamo da je ovo mala potpora s obzirom na sve što činite'

Grad osigurao sredstva za 66 programa

'Znamo da je ovo mala potpora s obzirom na sve što činite'

4.5.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za vikend prodaja cvijeća na Trgu Ivane Brlić Mažuranić

Pozvali OPG-ove da se prijave

Za vikend prodaja cvijeća na Trgu Ivane Brlić Mažuranić

4.5.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rušenjem spremnika oslobođen prostor za novi parking

U Naselju Slavonija I

Rušenjem spremnika oslobođen prostor za novi parking

3.5.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :