Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 15.4.2021. u 9:00
Prikaza: 472
|
Autor: A. P./SBplus

Uz jedinstvo i odlučnost

Sve smo izdržali zahvaljujući i vjeri u bolje sutra

Slavonski Brod : Sve smo izdržali zahvaljujući i vjeri u bolje sutraIlustracija(Foto: Marinko Jozić/skyscrapercity)

'Preživjeli smo i ostvarili pobjedu u Domovinskom ratu, nosili se s ratnim posljedicama, borili sa učincima ekonomske krize iz 2008. godine, a ovaj kraj naše Domovine nisu štedjele ni prirodne katastrofe poput poplava, onečišćenog zraka i vode. Sve to smo izdržali zahvaljujući jedinstvu, odlučnosti i vjeri u bolje sutra.'

SLAVONSKI BROD - Zbog epidemije koronavirusa niti ove, kao što je to bilo i prošle godine, neće biti svečanog obilježavanja Dana brodsko-posavske županije, koji se obilježava na današnji dan. Tek će županijsko izaslanstvo polaganjem vijenaca na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu i kod spomenika na Trgu Stjepana Miletića odati dužnu počast umrlim i poginulim Brođanima. Zbog važećih epidemioloških mjera koje nalažu da na okupljanjima ne smije biti više od 25 osoba ove godine Brodsko-posavska županija, opravdano, odlučila je Svečanu sjednicu, na kojoj će biti dodijeljene i nagrade ovogodišnjim laureatima, odgoditi za bolje epidemiološka vremena.

"Od presudnog je značaja u vremenu pred nama sinergija predstavničke i izvršne vlasti u donošenju odluka za oporavak i razvoj Brodsko-posavske županije, jer samo zajedničkim djelovanjem lokalne samouprave, Županije i Države dugoročno možemo umanjiti posljedice i početi ostvarivati pozitivne pomake."

"Iako ovogodišnji Dan brodsko-posavske županije, 15 travnja, obilježavamo u dosada nezapamćeno vrijeme epidemiološke krize koja je pogodila cijeli svijet pa tako i ovaj dio Republike Hrvatske, prilika je podsjetiti kako upravo sada trebamo sačuvati optimizam i nadu. Hrvatski narod, nažalost, ima velikih iskustava u nošenju s krizama. Preživjeli smo i ostvarili pobjedu u Domovinskom ratu, nosili se s ratnim posljedicama, borili sa učincima ekonomske krize iz 2008. godine, a ovaj kraj naše Domovine nisu štedjele ni prirodne katastrofe poput poplava, onečišćenog zraka i vode. Sve to smo izdržali zahvaljujući jedinstvu, odlučnosti i vjeri u bolje sutra. Ostaje tek vidjeti kakve će posljedice u svijetu ostaviti globalna pandemija koronavirusa, no bit ćemo spremni za sve scenarije i nastojat ćemo ublažiti njene učinke kako bi svim našim stanovnicima zajamčili poslovnu, gospodarsku i socijalnu sigurnost u neizvjesnim vremenima koja su pred nama. Bez obzira na razvoj situacije, život, poslovanje, obrazovanje i društvo općenito – ne smiju stati i pokleknuti. Iz svega trebamo izvući pouku, ali i shvatiti ovu krizu kao izazov u sagledavanju novih mogućnosti i prilika koje će se stvoriti na socio-ekonomskom području. Zato je od presudnog značaja u vremenu pred nama sinergija predstavničke i izvršne vlasti u donošenju odluka za oporavak i razvoj Brodsko-posavske županije, jer samo zajedničkim djelovanjem lokalne samouprave, Županije i Države dugoročno možemo umanjiti posljedice i početi ostvarivati pozitivne pomake. S tom porukom, svim vijećnicima Županijske skupštine i svim stanovnicima Brodsko-posavske županije čestitamo Dan Brodsko-posavske županije, a svim dobitnicima Županijskih nagrada i priznanja od srca čestitamo na njihovom doprinosu i radu u promicanju ovog dijela Lijepe naše.", poruka je upućena građanima iz zgrade Županijske uprave Brodsko-posavske.

Objavljena su i imena ovogodišnjih laureata.

Nagrada za životno djelo - Zlatni grb Brodsko-posavske županije dodjeljuje se Tadi Opačku – posthumno – za ustrajnost i sve pretrčane ultramaratone kojima je prenosio ime Hrvatske i grada Slavonskog Broda, za nesebičnu humanost i požrtvovanost,  iznimnu upornost i hrabrost u borbi protiv ovisnosti.

Kovanicu od zlata dobili su:

1. Damir Konrad iz Slavonskog Broda, dragovoljac Domovinskog rata i 50 % hrvatski ratni vojni invalid za sudjelovanje u Domovinskom ratu i iskazanu hrabrost u obrani Brodsko-posavske županije, aktivnom sudjelovanju u radu udruga proizašlih iz Domovinskog rata te zalaganju u promicanju i očuvanju digniteta Domovinskog rata.

2. Pavle Filipović iz Nove Gradiške, predsjednik Udruge HVIDR-a i 80 % hrvatski ratni vojni invalid za izniman doprinos u stvaranju i obrani Republike Hrvatske, nesebičnu skrb o braniteljskoj populaciji, aktivno pružanje pomoći stradalnicima Domovinskog rata, te organizaciju i vođenje programa i aktivnosti namijenjenih hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

3.  Ivan Zečić iz Starog Petrovog Sela, nositelj OPG-a za uspješno poslovanje i ostvarene poslovne rezultate u području poljoprivrede i stočarstva te promicanju razvoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

4. Marija Hodak iz Bickog Sela, nositeljica OPG-a za ostvarene rezultate u povrtlarskoj proizvodnji i uspješnu proizvodnju povrtnica od presadnica do finalnog proizvoda.

5. Darija Vlajnić iz Slavonskog Broda, glumica, lutkarica i producentica u umjetničkoj organizaciji Kazališne družine „Ivana Brlić-Mažuranić" za izniman doprinos i obilježavanje 20. godišnjice umjetničkog rada kroz glumački, pedagoški i producentski rad.

6. Boris Franjić iz  Donjih Andrijevca, obrtnik za uspješno poslovanje i ostvarene poslovne rezultate u proizvodnji namještaja,  proširenje proizvodnog i izložbenog prostora te aktivno sudjelovanje u radu Udruženje obrtnika Slavonski Brod i Obrtničkoj komori Brodsko-posavske županije.

7. Kornelija Kvesić iz Slavonskog Broda, sportašica i predsjednica Košarkaškog kluba „Brod" za izniman doprinos promicanju i razvoju sporta, osobito poticanju i motiviranju mladih za uključivanje u različite sportske aktivnosti,  ostvarene osobne sportske rezultate kao vrhunske sportašice, profesionalne košarkašica sa 170 nastupa za reprezentaciju, ali i uspješne trenerice košarkaške ekipe.

Plaketu Brodsko-posavske županije ide u ruke:

1. Policijska uprava brodsko-posavska za izniman doprinos i nesebično zalaganje u zajedničkoj borbi protiv bolesti Covid-19, rješavanje problema s „migrantskom krizom", obavljanje svih aktivnosti i zadaća u interesu zaštite građana Republike Hrvatske i njihove imovine, uspješnog rada na poslovima sigurnosti u prometu te neprekidne borbe protiv općeg kriminaliteta.

2. Đuro Đaković Montaži d.o.o. za uspješno organiziranje rada i poslovanja  i postignute rezultate u proizvodnji čeličnih konstrukcija i cijevnih sustava, montaži energetskih, petrokemijskih i industrijskih postrojenja, mostova i čeličnih konstrukcija te ostvarenim iznimno dobrim poslovnim i financijskim rezultatima.

3. Hidromont industrijskoj montaži d.o.o. za uspješno poslovanje i ostvarene financijske i poslovne rezultate u području graditeljstva i to kroz gradnju stambenih i nestambenih zgrada od temelja do krova, proizvodnju i montažu metalnih konstrukcija, te montažu industrijskih postrojenja.

4. Elektroinstalater monter obrtu, Sibinj za ostvarene iznimno dobre financijske i poslovne rezultate na izgradnji elektroenergetskih objekata, mreža, dalekovoda i trafostanica. Veliku pozornost posvećuje se energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.

5. Astronomsko društvo „Gea x" Slavonski Brod za izniman 30-godišnji doprinos u proučavanju i populariziranju astronomije i STEM, promicanju vrijednosti i značaja tehničke kulture i suvremenih dosega znanosti uz primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija i znanja.

6. Književno likovno društvo „Rešetari" za poseban doprinos u kulturno-umjetničkom radu, promicanju ugleda Brodsko-posavske županije i izvan granica Republike Hrvatske kroz organizaciju likovnih izložbi i kolonija, književnih sekcija, nastupa pjesnika te drugih oblika kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

7. Kulturno-umjetničko društvo „Tamburica" za uspješno 50-godišnje djelovanje i izniman doprinos u očuvanju tradicije tamburaške glazbe i kulturne baštine hrvatskog naroda, te promicanje kulturnog amaterizma na lokalnoj, županijskoj i državnoj razini o čemu svjedoče brojni nastupi, gostovanja i priznanja.

Svi laureati će svoje zaslužene nagrade i priznanja primiti na prigodnoj svečanosti koju će Brodsko-posavska županija organizirati kada to budu dozvolile epidemiološke prilike.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koji testovi i pravila vrijede kod prelaska granice?

Tragom pitanja čitatelja

Koji testovi i pravila vrijede kod prelaska granice?

8.5.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zbog epidemije sam postao redoviti korisnik vježbališta'

Vježbališta 'niču kao gljive nakon kiše'

'Zbog epidemije sam postao redoviti korisnik vježbališta'

8.5.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je kod nekih kandidata nacionalnost 'nepoznata'?

Oglasilo se Gradsko izborno povjerenstvo

Zašto je kod nekih kandidata nacionalnost 'nepoznata'?

7.5.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad osigurao dodatnih 30 parkirnih mjesta

U naselju Andrije Hebranga

Grad osigurao dodatnih 30 parkirnih mjesta

5.5.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Znamo da je ovo mala potpora s obzirom na sve što činite'

Grad osigurao sredstva za 66 programa

'Znamo da je ovo mala potpora s obzirom na sve što činite'

4.5.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za vikend prodaja cvijeća na Trgu Ivane Brlić Mažuranić

Pozvali OPG-ove da se prijave

Za vikend prodaja cvijeća na Trgu Ivane Brlić Mažuranić

4.5.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rušenjem spremnika oslobođen prostor za novi parking

U Naselju Slavonija I

Rušenjem spremnika oslobođen prostor za novi parking

3.5.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo sve liste kandidata za Županijsku skupštinu

Lokalni izbori 2021. godine

Donosimo sve liste kandidata za Županijsku skupštinu

1.5.2021. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zajednički osigurajmo sigurniju budućnost našoj djeci'

26. obljetnica Bljeska i Dan rada

'Zajednički osigurajmo sigurniju budućnost našoj djeci'

1.5.2021. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod ulaže 2 milijuna kuna u 13 dječjih igrališta

Pogledajte gdje dolazi nova oprema

Slavonski Brod ulaže 2 milijuna kuna u 13 dječjih igrališta

30.4.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko su novaca dobile 'poljoprivredne' udruge

Potpisani ugovori

Evo koliko su novaca dobile 'poljoprivredne' udruge

30.4.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će moći vidjeti sve isplate iz gradskog proračuna

Grad otvoren prema svima

Brođani će moći vidjeti sve isplate iz gradskog proračuna

28.4.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod jedini u županiji dobio sredstva Ministarstva

Za igrališta u SRC Klasije

Slavonski Brod jedini u županiji dobio sredstva Ministarstva

27.4.2021. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :