Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 6.9.2021. u 8:00
Prikaza: 716
|
Autor: A. Primorac

Policija poziva na oprez

Prvi dan nastave uz poštivanje epidemioloških mjera

Slavonski Brod : Prvi dan nastave uz poštivanje epidemioloških mjeraIlustracija(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Uz prvi dan nastave Stožer apelira na poštivanje epidemioloških mjera, a tu je i policija koja upozorava vozače na nužnost opreza u prometu, tim više što podatci govore kako je tijekom prošle godine na cestama smrtno stradalo troje djece, dok je ove godine u istom razdoblju, u uvjetima povećanog i gušćeg prometa, smrtno stradalo šestero djece.

SLAVONSKI BROD - Prvi je dan nastave odgojno obrazovne 2021./2022. godine u koja će, kao i prethodna, započeti, uz epidemiju koronavirusa i obvezu pridržavanja propisanih epidemioloških mjera. Nastava započinje po modelu A, dakle u školskim klupama, uz apele, kako nacionalnog, tako i županijskog Stožera o važnosti pridržavanja propisanih mjera prema kojima je potrebno u razredima održati fizičku distancu, a poseban naglasak pojačano dati na higijenu ruku i njihovu dezinfekciju. 

Kako je današnji dan poseban za učenike prvih razreda osnovnih škola za njih je u većini ustanova priređen prigodan program. - Kod nas učenici prvih razreda danas iznimno dolaze na nastavu u 9 sati u pratnji roditelja jer smo za njih pripremili prigodan program. Imamo dva razreda prvašića i možemo omogućiti taj program uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, u prvom redu potrebnog razmaka, pa ćemo im tako ovaj dan prirediti dobrodošlicu kao što smo to činili i kod ranijih generacija - najavio je Zlatko Bagarić, ravnatelj Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" u koju ove godine u prve razrede kreće 32 učenika, koliko ih je bilo i u prethodnoj generaciji. 

Inače, u sve prve razrede a području Brodsko-posavske županije, kreće ukupno 1.205 učenika prvih razreda što je za 31 učenika manje nego li godinu ranije. Od ukupnog broja ovogodišnjih prvašića njih 552 nastavu će pohađati u slavonskobrodskim školama, u kojima ove godine, u svim razredima, imamo 4947 učenika, za razliku od prošlogodišnjih 5046.

Na sve njih, a posebice na prvašiće, treba posebno paziti u prometu, podsjeća brodsko-posavska Policijska uprava. Poziva vozače na dodatni oprez u prometu, prilagođavanje brzine u blizini škola. "Osim što će djelatnici policije prvoga dana nastave biti u blizini škola, tijekom rujna policajci će pojačano mjeriti brzinu na prometnicama u zonama škola i kažnjavati vozače koji ne poštuju ograničenja brzine. Također, u vrijeme trajanja akcije u zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži. Njihova zadaća je da u vrijeme dolaska i odlaska djece upravljaju prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole. U ostalom vremenu, upozoravat će vozače koji nepropisno parkiraju vozila,  Policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nadzirati i autobuse kojima se organizirano prevoze djeca. Policijske aktivnosti i način provođenja bit će usklađen s aktualnim epidemiološkim situacijama kako na nacionalnoj, tako i na lokalnim razinama. Isto tako, posjete školama će biti realizirane isključivo u izravnom dogovoru s ravnateljima.", poručili su iz PU brodsko-posavske iz koje podsjećaju kako je tijekom prošle godine na cestama smrtno stradalo troje djece, dok je ove godine u istom razdoblju, u uvjetima povećanog i gušćeg prometa, smrtno stradalo šestero djece.

"Najgore je da su djeca putnici najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba, s kojima bi trebala biti i najsigurnija, ali stvarnost je drugačija. Roditelji djecu nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije.", poručili su iz policije čiji će djelatnici i ove godine, u suradnji sa školama, organizirati i preventivna predavanja za djecu i roditelje.

 APEL STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE:
Uoči početka nove školske godine 2021./22., a uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj, Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije uputio je apel roditeljima, učenicima i učiteljima da posebnu pozornost obrate na propisane mjere i preporuke Nacionalnog stožera CZ , posebice onih koji se odnose na odvijanje nastave u vrijeme pandemije COVID-19.
Pozvali su ovom prilikom sve školske ustanove da linkove, koji su objavljeni i na stranici Brodsko-posavske županije, objave na svojim mrežnim stranicama kako bi važne informacije i načini postupanja za vrijeme epidemije bile dostupnije, a time i omogućavale nesmetano i sigurno odvijanje nastave.
Odgoj i obrazovanje:
Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2021./2022.
Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022.(26/08/2021)
Pitanja i odgovori s virtualnog sastanka ministra i ravnatelja osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova(30. 8. 2021.)
Mogućnosti izvođenja izvanučioničke nastave vezano uz pandemiju COVID-19 (02/06/2021)- Izvor: HZJZ
Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) (03/05/2021)- Izvor: HZJZ
Posebni uvjeti za učenike s izrečenom mjerom samoizolacije tijekom polaganja ispita državne mature (03/05/2021) - Izvor: HZJZ
Preporuke za rad škola stranih jezika i drugih sličnih oblika edukacije tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19)(15/02/2021) - Izvor: HZJZ
- Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u učeničkim domovima s obzirom na epidemiju COVID-19 u školskoj godini 2020./2021.(24/09/2020)
Preporuke za rad umjetničkih škola tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19)(29/08/2020)
Preporuke za rad plesnih škola tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19)(27/08/2020)
Visoko školstvo:
Preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti COVID-19 uz primjenu protuepidemijskih mjera (28/05/2021) - Izvor: HZJZ
Najava webinara „Odgovor visokog obrazovanja na pandemiju COVID-19: izgradnja održivije i demokratičnije budućnosti"
Preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti COVID-19 uz primjenu protuepidemijskih mjera- nadopuna preporuka od 31. kolovoza 2020. (27/11/2020)
Upute za rad studentskih domova s obzirom na epidemiju COVID-19 u školskoj godini 2020./2021. - nadopunjeno (30/10/2020)
Upute za rad studentskih domova s obzirom na epidemiju COVID-19 u školskoj godini 2020./2021. (15/09/2020)
Preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti COVID-19 uz primjenu protuepidemijskih mjera (02/09/2020)
"Podsjećamo kako se sve aktualne mjere i preporuke za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa  za obavljanje gospodarskih i društvenih aktivnosti mogu pronaći na mrežnim stranicama  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na koje bi se , s obzirom na početak nove školske godine, bilo dobro još jedanput podsjetiti: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/", apelirali su iz brodsko-posavskog Stožera Civilne zaštite.
 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod prodaje šest nekretnina

Raspisan natječaj

Grad Slavonski Brod prodaje šest nekretnina

24.10.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo koliki su im prihodi, a kolike plaće

Izvješće o radu brodske knjižnice

Donosimo koliki su im prihodi, a kolike plaće

23.10.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izabrana predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova

Konstituirajuća sjednica

Izabrana predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova

22.10.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raspisan natječaj za predstavljanje udruga i zaklada

Hrvatska zajednica županija

Raspisan natječaj za predstavljanje udruga i zaklada

22.10.2021. | 9:16
SBplus.hr, Slavonski Brod : Značajne odluke za nove mogućnosti u brodskom odmaralištu

Pregovori Korčule i Slavonskog Broda

Značajne odluke za nove mogućnosti u brodskom odmaralištu

21.10.2021. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moraju li biti neuredni i bagerom zakopavati pokojnike?

Gradonačelnik obećao riješiti problem

Moraju li biti neuredni i bagerom zakopavati pokojnike?

20.10.2021. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove godine jubilarni 25. Katarinski sajam

U tijeku su prijave izlagača

Ove godine jubilarni 25. Katarinski sajam

20.10.2021. | 13:11
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još traju prijave za stipendiranje studenata

Natječaj u tijeku

Još traju prijave za stipendiranje studenata

19.10.2021. | 9:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko je vremena i sredstava potrebno za rekonstrukciju?

Stanje u brodskom vodoopskrbnom sustavu

Koliko je vremena i sredstava potrebno za rekonstrukciju?

19.10.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kamo će štićenici zatvore li se obiteljski domovi?

Razmišlja li tko

Kamo će štićenici zatvore li se obiteljski domovi?

16.10.2021. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija subvencionira prijevoz studenata

Javni poziv je u tijeku

Županija subvencionira prijevoz studenata

16.10.2021. | 13:34
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potpisan ugovor o izgradnji osnovne katoličke škole

Kao što je SBplus i najavio

Potpisan ugovor o izgradnji osnovne katoličke škole

14.10.2021. | 12:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Po ovome je Slavonski Brod treći u zemlji

'Povukli' gotovo 50 milijuna kuna

Po ovome je Slavonski Brod treći u zemlji

14.10.2021. | 8:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službeno je. Grad će dobiti prvu katoličku osnovnu školu.

Grad Nadbiskupiji daje pravo građenja

Službeno je. Grad će dobiti prvu katoličku osnovnu školu.

13.10.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko ste puta provjerili isplate iz gradske blagajne?

Više glava misli bolje no jedna

Koliko ste puta provjerili isplate iz gradske blagajne?

12.10.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad odabrao izvođača za investiciju vrijednu 29 mil. kuna

Stara tribina odlazi u povijest

Grad odabrao izvođača za investiciju vrijednu 29 mil. kuna

11.10.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan od najlošije urađenih poslova u Slavonskom Brodu

Biciklističke trake u Kumičićevoj ulici

Jedan od najlošije urađenih poslova u Slavonskom Brodu

11.10.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad prodaje tri susjedna zemljišta

Natječaj je raspisan

Grad prodaje tri susjedna zemljišta

8.10.2021. | 10:55
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :