Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 12.5.2021. u 21:00
Prikaza: 3632
|
Autor: Željka Gavranović

Probne bušotine kao sljedeći cilj

Istraživanja pokazala - dva km ispod zemlje krije se blago

Slavonski Brod : Istraživanja pokazala - dva km ispod zemlje krije se blago

Voda za rekreaciju i terapiju, trebala bi imati temperaturu između 30 i 40 stupnjeva, dok bi termalna voda koja služi za grijanje, morala doseći 60 do 80 stupnjeva Celzijevih. Dubine interesantne za takve gradske planove su 1500 do 2000 metara ispod površine zemlje.

SLAVONSKI BROD - Slavonski Brod kao lokacija na kojoj se nalaze lječilište, toplice, kućanstva grijana i opskrbljivana toplom vodom koja dolazi iz dubokog podzemlja,... Danas sve navedeno zvuči kao neostvariva priča ili čista fikcija, no sve to moglo bi biti budućnost grada na Savi koji se nalazi na prostoru takozvanog 'panonskog bazena'.

Želeći istražiti geotermalne potencijale, Grad Slavonski Brod još je 2019. godine naručio izradu Studije o mogućnosti pronalaženja geotermalnih izvora vode koja je pokazala kako se na prostoru Tvrđave Brod, na dubini od 25 do 50 metara nalazi vodonosni sloj.

Sljedeći cilj Grada - probne bušotine dubine dva kilometra

- Prije godinu i pol dana krenuli smo sa istraživanjima o tomu na koji bismo način mogli doći do obnovljivih izvora energije. Konkretno, radi se o geotermalnim izvorima tople vode na području grada Slavonskog Broda. U suradnji s hidrogeološkim institutom iz Zagreba, napravljena je studija koja pokazuje kako Slavonski Brod sigurno leži na tim izvorima, samo je pitanje na kojoj je to dubini i ono što bi sad trebalo odraditi jest kandidatura projekta za financiranje europskim sredstvima. Samo za dokumentaciju potrebno je oko 60 tisuća eura. To je prvi korak kako bismo mogli krenuti s probnim bušotinama koje koštaju puno više, oko tisuću eura po metru, a potrebno je bušiti do dubine od dva kilometra. - SBplus-u dio je projektne priče otkrio gradonačelnik, Mirko Duspara.

Dosadašnja istraživanja obuhvatila su 'kopanja' na više gradskih lokacija, a prva su takva u povijesti grada.

- Provedena istraživanja trajala su više od godinu dana. Postavljali su sonde na različitim gradskim lokacijama, ali i bližoj okolici. Prošli su teren ne samo grada, nego i Brodsko-posavske županije gdje postoje bunari u kojima se mjerila temperatura vode. Temeljem toga izrađena je studija koja ukazuje na to da ležimo na toploj vodi koja je na dubini od kilometra i pol, a moguće i većoj od dva kilometra. Kod geotermalnih izvora temperatura može biti različita, od 30 do 40 stupnjeva, što je dovoljno za zagrijavanje bazena pa sve do temperature iznad sto stupnjeva, gdje je onda moguće proizvoditi električnu energiju i koristiti toplu vodu i u druge svrhe. Tu su veliki potencijali i izvrsni su izgledi da se to realizira. Prvi dio smo odradili, sada nam je potrebna tehnička potpora u projektiranju dokumentacije za prvu bušotinu i uključenje u europske fondove. Nakon toga znat ćemo koliko je cijeli projekt isplativ i što ćemo sve moći dalje koristiti od tih izvora. - pojasnio je gradonačelnik Duspara.

Izravno korištenje topline u gradu - najizglednija opcija

Razvoj svakoga geotermalnog projekta moguće je podijeliti u šest glavnih faza. Studija koju je naručio Grad Slavonski Brod predstavlja prvu od njih, a to je definiranje projektnog područja i inicijalna evaluacija temeljem postojećih podataka. Njome je, između ostalog, utvrđeno kako su na širem području Grada Slavonskoga Broda, tijekom 1950ih godina, izbušene dvije bušotine s ciljem istraživanja ugljikovodika. Budući da istraživanje geotermalnih voda u to vrijeme nije bilo predviđeno, od opsežnih istražnih radova ostalo je relativno malo danas upotrebljivih informacija. Glavni su problem plitke bušotine, nedostatak ispitivanja pridobivih količina vode te činjenica da nisu izuzeti uzorci voda za kemijske analize.

Studija je, ipak, uspjela pokazati kako se, u skladu s temperaturama izmjerenima u postojećoj najbližoj bušotini na garčinskom području te ostalim bušotinama u 'savskoj depresiji' najizglednijom opcijom u Gradu Slavonskome Brodu čini izravno korištenje topline.

Budući da u gradu postoji sustav daljinskog grijanja, najelegantnija bi varijanta, prema mišljenju stručnjaka, bila pronalaženje lokacija za daljnja istraživanja u blizini postojećih toplana jer transport vode od bušotine do izmjenjivača topline u toplani podrazumijeva toplinski izolirane vrelovode koji su po definiciji velika kapitalna investicija te ih je po mogućnosti poželjno skratiti. Također, poznato je da Grad Slavonski Brod ima problema s onečišćenjem zraka iz različitih izvora koji u velikoj mjeri dolaze iz prometa, kućnih ložišta na kruta goriva, toplana i industrije.

Geotermalni izvori (i) kao rješenje za onečišćenje zraka

- U perspektivi od 2021. do 2027. naglasak je upravo na obnovljivim izvorima energije. Kako smo grad koji ima problema sa zagađenjem, iskoristimo li toplu vodu za grijanje, riješili bismo problem onečišćenja zbog ložišta na kruta goriva. Korištenje geotermalnih voda u zatvorenim sustavima, bilo za izravno korištenje toplinske energije ili u binarnim elektranama, ima emisiju plinova gotovo jednaku nuli, velika je korist očigledna. Dodamo li tomu još, primjerice, rekreaciju i terapiju, jasno je kako se radi o velikoj priči koja bi mogla biti oživotvorena kroz europska sredstva, ali i različite privatne investicije. Nije zanemariva ni mogućnost geotermalnih projekata da stvaraju relativno velik broj kvalitetnih radnih mjesta, što je značajno u svakoj sredini. - dodaje gradonačelnik.

Osim korištenja postojećih starih bušotina za prvotna istraživanja, prema narudžbi Grada Slavonskog Broda, Geotehnički fakultet iz Varaždina već je pregledao područje Tvrđave Brod u svrhu pronalaska najpovoljnije lokacije za bušenje istražno-eksploatacijskog zdenca za zahvat podzemne vode za potrebe dizalica topline.

Prva istraživanja te vrste na području grada

Provedena geofizička istraživanja predstavljaju prvi uvid u podzemlje ispod samoga grada. Ona se, dakle, ne mogu osloniti ni na koju drugu metodu osim bušenja kao jedini direktni uvid u ono što se događa u velikim dubinama. Ipak, saznanja do kojih se došlo dosad, itekako su vrijedna.

- Prema dostupnim podatcima, na području istraživanja prisutan je prosječan geotermalni gradijent (porast od tridesetak stupnjeva Celzijevih po kilometru dubine), ako je željeni modalitet korištenja za grijanje te potom za rekreaciju i, eventualno, terapiju (ako bi zahvaćena termalna voda imala balneološki povoljne karakteristike), dubine interesantne za zahvat voda su otprilike od 1500 do 2000 metara. Kao potencijalni geotermalni vodonosnici od interesa mogu se, na području Grada Slavonskoga Broda, smatrati svi oni iz kojih bi se zahvaćena voda mogla koristiti za grijanje i/ili za rekreaciju i balneoterapiju. Uzimajući to u obzir, jasno je da se razmatraju različite željene temperature: ako se voda koristi za rekreaciju i terapiju, dovoljno je da ima temperaturu između 30 i 40 stupnjeva Celzijevih; ako se pak razmatra da termalna voda posluži i za grijanje, potrebno je pridobiti vodu temperature od 60 do 80 stupnjeva Celzijevih, zavisno od sustava koji bi se primijenio. - zaključak je stručnjaka koji su sudjelovali u izradi Studije.

Geotermalni izvori vode u Slavonskom Brodu, dakle, mogli bi itekako utjecati na smjer daljnjeg razvoja grada te potaknuti kako gradske, tako i privatne investicije, a s njima i otvaranje novih radnih mjesta te ugodniju, ekonomičniju i ekološki osvješteniju svakodnevicu.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad će biti raspisan novi natječaj za gradske stanove?

Radovi u završnoj fazi

Kad će biti raspisan novi natječaj za gradske stanove?

14.6.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradska uprava ipak organizira zajedničko navijanje

Praćenje prvenstva u Tvrđavi Brod

Gradska uprava ipak organizira zajedničko navijanje

12.6.2021. | 13:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Liječnik anesteziolog, otac petero djece, dragovoljac

Drugo lice Mirka Duspare

Liječnik anesteziolog, otac petero djece, dragovoljac

11.6.2021. | 10:49
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnova 'Klasija' i parka značit će puno za život centra

Veliki radovi u nekoliko faza

Obnova 'Klasija' i parka značit će puno za život centra

11.6.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Davor Šuker ispunio obećanje dano Gradu?

Provjerili smo

Je li Davor Šuker ispunio obećanje dano Gradu?

10.6.2021. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad nastavlja popunjavati Gospodarsku zonu Bjeliš

Prilika za rad u dobrom susjedstvu

Grad nastavlja popunjavati Gospodarsku zonu Bjeliš

9.6.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Doznali smo zašto prirodni plin nije krenuo prema Rafineriji

Iako je sve trebalo početi 1. lipnja

Doznali smo zašto prirodni plin nije krenuo prema Rafineriji

9.6.2021. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodskim osnovnoškolcima ni ovog ljeta neće biti dosadno

Prijave traju tjedan dana

Brodskim osnovnoškolcima ni ovog ljeta neće biti dosadno

8.6.2021. | 13:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ugostitelji će dobiti više prostora

Promjena u gradskom natječaju

Ugostitelji će dobiti više prostora

5.6.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Prilika koju pruža Grad nama je velika odskočna daska'

Oni prvi ulaze u Zonu Bjeliš

'Prilika koju pruža Grad nama je velika odskočna daska'

4.6.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bijelo biserje' opet će se 'rasuti' brodskim ulicama

Konjogojstvena udruga Slavonija

'Bijelo biserje' opet će se 'rasuti' brodskim ulicama

4.6.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zapošljavaju više osoba na ugovore o djelu

Gradska uprava raspisala javni poziv

Zapošljavaju više osoba na ugovore o djelu

4.6.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sada bilo tko može vidjeti svaku isplatu iz gradske riznice

Ništa ne ostaje skriveno

Sada bilo tko može vidjeti svaku isplatu iz gradske riznice

2.6.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Lijep je život na Savi'

Uz njezin Dan

'Lijep je život na Savi'

1.6.2021. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : U tijeku je prijava šteta izazvanih elementarnom nepogodom

Iz Gradske uprave podsjećaju

U tijeku je prijava šteta izazvanih elementarnom nepogodom

31.5.2021. | 18:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod provodi projekte vrijedne 320.000.000 kn

Sa svojim trg. društvima i ustanovama

Grad Slavonski Brod provodi projekte vrijedne 320.000.000 kn

28.5.2021. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi pješačko-biciklistički nadvožnjak, preko pruge, u RH

Donosimo buduće gradske projekte (5)

Prvi pješačko-biciklistički nadvožnjak, preko pruge, u RH

28.5.2021. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Razgrabljeno svih 19 ponuđenih gradskih zemljišta

Nikad veći interes za gradsku mjeru

Razgrabljeno svih 19 ponuđenih gradskih zemljišta

28.5.2021. | 13:13
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :