Politika : Političke stranke

Objavljeno: 26.5.2021. u 14:00
Prikaza: 7339
|
Autor: Jerko Zovak

Sad je i službeno

HDZ, HSP i Slavica Lemaić zajedno protiv Mirka Duspare

Slavonski Brod : HDZ, HSP i Slavica Lemaić zajedno protiv Mirka DuspareSlavica Lemaić(Foto: SBplus/arhiva)

'Niti dosad nisam bio na istoj političkoj matrici s HDZ-om i njihovim satelitom Slavicom Lemaić, prema tome, ovaj njihov dogovor i namjera za mene nisu nikakvo iznenađenje. Naprotiv.'

OČITO uvjerena kako SBplus.hr nije tek „Dusparin bilten" nego javni medij u kojem ne vlada jednoumna uređivačka politika, najagresivnija i najvlastohlepnija gradska vijećnica prošlog saziva slavonskobrodskog Gradskog vijeća, Slavica Lemaić, jutros u 8:33, službeno nam je dostavila svoje priopćenje u čijem uvodu konstatira kako „do danas, aktualni gradonačelnik nije pokušao kontaktirati" nju, Slavicu Lemaić, te u nastavku objavljuje vijest: „Na temelju razgovora koje smo vodili s predstavnicima dvaju političkih stranaka (HDZ, HSP op.a.) koje su ušle u sastav novog saziva Gradskog vijeća, javno objavljujemo da (među njima op.a.) postoji politički konsenzus o tome da Slavonskom Brodu trebaju drastične promjene".

U nastavku, bez imalo srama, lažući kako je Dusparina pobjednička stranka „izgubila ove lokalne izbore", Lemaić, ustvari, sugerira Brođankama i Brođanima neka mu uskrate povjerenje u drugom izbornom krugu za gradonačelnika. Neka se ne osvrću na dosadašnju, većinsku volju građana iz prvog izbornog kruga. Neka se ne osvrću na volju onih koji inzistiranju da Duspara nastavi čuvati zajednicu od nasrtljivaca na gradske resurse. Koji inzistiraju neka ustraje u sprečavanju gramzivaca u njihovu nastojanju da proračunska sredstva preusmjere iz sfere općeg interesa u prostor pojedinačnih i grupnih protekcionističkih ciljeva - na čemu Lemaićka godinama inzistira zastupajući krupni ratno-profiterski kapital i kriminalno poduzetništvo.

Budući da je nepristojno i nevjerodostojno da manji partner prvi objavljuje sadržaj nekog dogovora, obratili smo se dosadašnjem lideru oporbe u Gradskom vijeću, dr.sc. Josipu Samardžiću, predsjedniku HDZ-a i zamolili ga neka nam potvrdi ili demantira sadržaj priopćenja Slavice Lemaić.

- Točno je da smo i na ove izbore izašli sa svojom vijećničkom listom i svojim kandidatom za gradonačelnika jer se zalažemo za promjene u Gradu sukladno našem izbornom programu. Točno je, također, da smo razgovarali s nekim političkim subjektima koji će sudjelovati u upravljanju gradom putem svojih vijećnika u Gradskom vijeću. Pritom, postigli smo dogovor kako ćemo izabranu gradsku vijećnicu, Slavicu Lemaić, nominirati za predsjednicu Gradskog vijeća - zaključio je doktor Samardžić.

Je li netom postignuti dogovor između ova dva politička subjekta, ustvari, potvrda dugogodišnje tvrdnje njihovih oponenata kako su HDZ i Slavica Lemaić, ustvari, isti politički projekt, ostavljamo drugima neka sude, a mi smo tek potražili komentar o događaju kod drugih subjekata koji će sudjelovati u upravljanju Gradskim vijećem.

Liderica ovdašnjeg Domovinskog pokreta i saborska zastupnica te stranke, Ružica Vukovac, za SBplus, pak, kazala je: - Naravno da nismo postigli nikakav sporazum niti s jednom od strana. Mi ni s kim još uvijek ne pregovaramo. To su ružne insinuacije. Čekat ćemo da prođe drugi krug izbora za gradonačelnika i tek nakon toga možemo donositi neke odluke. Naše je podržati sve što je kvalitetno i što valja, bili mi presudni ili ne. Nikad se nismo inatili pa nećemo ni sada jer nije vrijeme za to. Treba pokrenuti Slavoniju, a ne upuštati se u igre. Bit ću razočarana ako je, primjerice, Slavica Lemaić, koja se deklarira kao nezavisna, već sada pristala bezuvjetno stati uz HDZ, čime bi samo potvrdila kuloarske priče i glasine da je ona tek jedan njihov projekt. No, nećemo tek tako vjerovati svemu što se piše. Mi ćemo čekati završetak drugog kruga, a naše glasače pozvali smo neka glasuju prema svojoj savjesti, nismo ih upućivali ni na koga. -

Budući da do SDP-ova šampiona, Stribora Valente - jedinog gradskog vijećnika koji će Partijske i/ili osobne interese zastupati u Gradskom vijeću - nismo uspjeli doći, ostavljamo ga u njemu svojstvenoj sferi interesa. Tek, zabilježit ćemo kako nam se nije želio javiti.

Dakako, od aktualnog gradonačelnika Mirka Duspare također smo zatražili komentar simptomatičnog javnog priopćenja vijećnice Lemaić. Evo što nam reče:

- Unatoč slabašnim pokušajima krivotvorenja istine, što je Lemaićkin način političkog djelovanja, Slavonski Brod sve ovo vrijeme napreduje jer su nama interesi građana bili ispred interesa stranačkih ili gospodarskih moćnika. Uostalom, to su Brođanke i Brođani potvrdili i tijekom glasovanja u prvom izbornom krugu, kako za listu tako i za gradonačelnika. Godinama sam bio ispred trenda kojeg upravo gledamo na ovim lokalnim izborima gdje kandidacijske liste građana i nezavisnih kandidata nude alternative velikim strankama. Upravo zbog toga, Slavonski Brod je sve ove godine napredovao i postao grad za primjer drugima, ne samo u Slavoniji nego i šire. Brođani su svoje povjerenje davali i daju nezavisnom gradonačelniku, a ne 'vojnicima' velikih stranaka i jednoumnoj 'vertikali vlasti'. Čvrsto sam uvjeren kako će ta želja građana biti potvrđena u drugom izbornom krugu. Niti dosad, nisam imao ambiciju gradom vladati autokratski, nego njegovim resursima upravljati demokratski. Dakako, u onoj mjeri u kojoj su drugi bili spremni na dogovore. Niti dosad nisam bio na istoj političkoj matrici s HDZ-om i njihovim satelitom Slavicom Lemaić, prema tome, ovaj njihov dogovor i namjera za mene nisu nikakvo iznenađenje. Naprotiv. - zaključio je aktualni gradonačelnik Mirko Duspara.

Za razliku od Slavice Lemaić i medija koji pišu po principu „što je babi milo to se babi snilo", SBplus ništa prejudicirati neće. Tek, konstatiramo kako će Brođanke i Brođani u nedjelju - na Dan državnosti - odlučiti tko će i u kojem pravcu nastaviti voditi Grad Slavonski Bord.

Broj komentara: 22

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
raport

raport

Komentirano: 27.5.2021. | 21:53

1

Vodovod je najveće gubitke naslijedio od HDZ-a. 7.000.000 je bilo naslijeđenog duga Peri Ćosiću. Sada više nema dugova,društvena poduzeća su stabilna pa bi se vi rado opet dočepali vlasti i očerupali sve čega bi se dohvatili. E nećete razbojnici.
MARSONIA

MARSONIA

Komentirano: 27.5.2021. | 16:01

2

Sutra dolazi pupi dati podršku našem Dadi koji sigurno pobjeđuje.....
PezdenKvicur

PezdenKvicur

Komentirano: 27.5.2021. | 15:51

3

@ivomarkic Tko malo bolje poznaje Vodovod, zna od čega su gubici. Isti nisu nastali iz poslovanja, već zaduženjem za izgradnju tvornice vode. Do kraja mora biti raščlanjeno da s jedne strane zaduženja, a s druge strane obveze prema radnicima koji su se u većini odrekli svojih potraživanja u korist stabilizacije Vodovoda.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 26.5.2021. | 23:29

4

PezdenKvicur@ . . o kakvom ti višku pričaš kad je ostavljen enormni gubitak...! Ili si mislio da se i dalje radi kao što su tvoji HDZ-njare radile...Stalno u minusu...
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 26.5.2021. | 23:26

5

PezdenKvicur@ . . Vinko Bambir nije bio dugo direktor...sve je bilo u rukama Grgića (HDZ)...repovi su ostali od njega! Čega god se HDZ dotakne, kažu ljudi, nestane...Dugoprsti su!
kockica66

kockica66

Komentirano: 26.5.2021. | 22:00

6

Jebo HSP, kad im je Prkačin zvijezda vodilja.
kockica66

kockica66

Komentirano: 26.5.2021. | 21:53

7

Slavice ponovno tvrdim , nisi ti za mudraca , nego još koju godinu za madraca, prodaj se negdje drugdje, osiguraj si stare dane.
PezdenKvicur

PezdenKvicur

Komentirano: 26.5.2021. | 21:22

8

Sav uspjeh poduzeća u vlasništvu grada prelomljen je preko radničkih leđa. Posebno se to odnosi na Komunalac i djelomično Vodovod jer u tim društvima nije više godina povećana plaća osim one zakonom propisane - minimalne plaće koje je omogućio predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković. Je li Vinko Bambir bio Hadezenjara, ni u kojem slučaju. Ovdje su pobrkani lončići. Mora se znati da gradska poduzeća trebaju biti na usluzi građanima, a ne ostvarivati ekstremne dobiti pa bi bolje bilo da je taj višak podijeljen zaposlenima i da se smanji cijene usluga.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 26.5.2021. | 21:06

9

Region@ Brod-plin je od bivše HDZ-njarske bulumente naslijedio 9.000.000 kuna duga...sada posluje pozitivno, najjeftinija plin u Hrvatskoj, a slično je i sa Vodovodom...HDZ-njare su ostavile dug preko 7.000.000 kuna, posluju pozitivno, nema više dugova, a imaju najnižu cijenu vode u Hrvatskoj...Raspitaj se kod tvoga Dade. Valjda mu vjeruješ. Komunalac neprestano pozitivan...To sada treba mijenjati? To bi samo kreteni mogli mijenjati...
Zuja_zakon

Zuja_zakon

Komentirano: 26.5.2021. | 20:52

10

Slavice,stavim te na srce.

Broj komentara: 22

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li se uspjeti složiti (i) oko ove teme?

Gradonačelnik i župan

Hoće li se uspjeti složiti (i) oko ove teme?

20.11.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Manipuliranjem, lažima i uvredama pravi društveni raskol'

Ćosić o Milanoviću:

'Manipuliranjem, lažima i uvredama pravi društveni raskol'

15.11.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo imena budućih lidera brodsko-posavskog SDP-a

Izbori 27. studenog 2021.

Saznali smo imena budućih lidera brodsko-posavskog SDP-a

7.11.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije mahao zastavom i isticao prvo bijelo polje na grbu'

Bio je istinski domoljub:

'Nije mahao zastavom i isticao prvo bijelo polje na grbu'

8.8.2021. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za GIP u brodskom Gradskom vijeću ne postoji HSP

Gradske vijećnike teško je 'pobrojati'?

Za GIP u brodskom Gradskom vijeću ne postoji HSP

2.8.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Lemaićka prljavu kampanju financirala prljavim novcem?

Pokušali smo istražiti

Je li Lemaićka prljavu kampanju financirala prljavim novcem?

21.7.2021. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Valenta lukavo pokušava ostati moneta za potkusurivanje

Posljednji tango ili?

Valenta lukavo pokušava ostati moneta za potkusurivanje

31.5.2021. | 18:28
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo u kojem je Mjesnom odboru osvojen drugi krug izbora

Analiza izbornih rezultata u S. Brodu

Evo u kojem je Mjesnom odboru osvojen drugi krug izbora

31.5.2021. | 14:09
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni će voditi pet općina u Brodskoj županiji

Nakon rezultata drugog kruga

Oni će voditi pet općina u Brodskoj županiji

31.5.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala Brođanima! Nastavljamo zajedno razvijati grad'

Gradonačelnik Mirko Duspara:

'Hvala Brođanima! Nastavljamo zajedno razvijati grad'

30.5.2021. | 21:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo prve službene rezultate drugog kruga glasovanja

Lokalni izbori 2021. godine

Donosimo prve službene rezultate drugog kruga glasovanja

30.5.2021. | 20:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodskoj županiji najmanja izlaznost u Slavonskom Brodu

Lokalni izbori 2021. godine

U Brodskoj županiji najmanja izlaznost u Slavonskom Brodu

30.5.2021. | 17:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Glasovali kandidati za gradonačelnika Slavonskog Broda

Pozvali birače da i oni izađu na izbore

Glasovali kandidati za gradonačelnika Slavonskog Broda

30.5.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odaziv birača u Slav. Brodu veći nego u prvom krugu

Drugi krug Lokalnih izbora 2021.

Odaziv birača u Slav. Brodu veći nego u prvom krugu

30.5.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na području županije jutros otvorena 104 biračka mjesta

Drugi krug lokalnih izbora 2021.

Na području županije jutros otvorena 104 biračka mjesta

30.5.2021. | 7:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jelića došli podržati ministri, a Dusparu tek običan svijet

Niti završna poruka nije im ista

Jelića došli podržati ministri, a Dusparu tek običan svijet

28.5.2021. | 22:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :