Politika : Političke stranke

Objavljeno: 16.5.2021. u 8:00
Prikaza: 2588
|
Autor: Jerko Zovak

Lokalni izbori 2021.

Donosimo tko je s kim, gdje i koliko kandidata nominirao

Slavonski Brod : Donosimo tko je s kim, gdje i koliko kandidata nominirao

Prilog za statistiku lokalnih izbora u Brodsko-posavskoj županiji 16. svibnja 2021. godine

SLAVONSKI BROD - U nedjelju 16. svibnja na lokalnim izborima u Brodsko-posavskoj županiji biramo kandidate za Skupštinu županije (37), gradska vijeća (21 u Slavonskom Brodu i 15 u Novoj Gradiški)tei u 26 općina (u 8 općina po 9 kandidata i u 18 općina po 13 kandidata)

Biramo župana ili županicu i njegovog zamjenika te dva gradonačelnika ili gradonačelnice i njihove zamjenike. Biramo također načelnike u 26 općina i u dvije općine zamjenike načelnika iz reda srpska nacionalne manjine (Dragalić, Okučani).

Ukupno biramo 33 dužnosnika (među koje spadaju i zamjenici župana i gradonačelnika u oba grada, te dva zamjenika načelnika  iz reda nacionalnih manjina)  i 379 vijećnika ili kako je vidljivije u tablici

 Funkcija

Bira se

Kandidata

Vijećnika/ca u Županijskoj skupštini

37

333

Vijećnika u gradskim vijećima

36

330

Vijećnika/ca u općinskim vijećima

306

1009

Načelnika/ca

26

62

Župan/icai

1

5

Gradonačelnik/ca

2

13

Zamjenici načelnika srpska manjina

2

3

Ukupno

410

1755

Naravno da ukupan broj kandidata nije realan nego je manji barem 20 posto budući da se veliki broj kandidata kandidirao i za načelnike i za liste, a neki i za načelnike i za lokalne liste i za županijsku listu.

Tko s kim i gdje

Snaga pojedinih stranka ne vidi se samo u anketama javnog mnijenja nego još bolje u broju stranačkih lista na Izborima za lokalnu samoupravu.

Na izborima za 29 jedinica lokalne i područne samouprave sudjeluje 112 lista od kojih su 99 stranačke i 13 nezavisnih odnosno lista koje su predložile grupe birača.

Od 99 stranačkih lista 15 su koalicijske, a 84 liste jedne stranke.

Očekivano, najveći broj lista (24) ima HDZ u općinama i listu u Novoj Gradišci, te koalicijske liste HDZ-HSP u dvije općine i gradu Slavonskom Brodu, te listu HDZ-HKS-HSP za Županijsku skupštinu. HDZ također ima 22 kandidata za načelnike općina, u dvije općine i gradu Slavonskom Brodu u koaliciji s HSP, te kandidata za župana u koaliciji sa Hrvatskom konzervativnom strankom i Hrvatskom strankom prava. Tri načelnika koje je HDZ kandidirao samostalno već su izabrani jer nisu imali protukandidate (u općinama Vrpolje, Donji Andrijevci i Cernik) kao i svih 13 članova Općinskog vijeća Donji Andrijevci jer su jedini predložili kandidacijsku listu.. 

SDP ima  samostalne liste u 10 općina, u gradu Novoj Gradiški i za Županijsku skupštinu, te koalicijske liste u Slavonskom Brodu sa HNS i HSLS, u jednoj općini s HNS i HSS, te zajedničke liste sa HSS u dvije općine. SDP ima samostalno kandidate za načelnike u dvije općine, kandidate za gradonačelnike Slavonskog Broda i župana Brodsko-posavske županiji, te u koaliciji kandidate za načelnike u tri općine: dvije sa HSS-om i jednoj općini s HSN i HSS. Također, SDP ima kandidata za zamjenika načelnika u jednoj općini iz reda srpske nacionalne manjine.

Domovinski pokret ima samostalne liste u šest općina, gradu Slavonskom Brodu, gadu Novoj Gradiški i za Županijsku skupštinu te dvije koalicijske liste u općinama - jednu s Mostom i drugu s HSS-om. Samostalno ima kandidate za gradonačelnike Slavonskog Broda i Nove Gradiške, župana Brodsko-posavske županije te samostalno kandidate za načelnike u tri općine i u koaliciji s HSS u jednoj općini i s Mostom u jednoj općini.

HSS ima sedam samostalnih lista u općinama, te uz četiri koalicijske liste u općinama, jednu s Mostom, jednu s Domovinskim pokretom te s HSU u dvije općine, kao i u gradovima Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški i za Županijsku skupštinu.  HSS ima samostalno kandidate za načelnika u četiri općine, u koaliciji s SDP u dvije općini, u koaliciji s SDP i HNS u jednoj općini, u koaliciji s Domovinskim pokretom u jednoj općini i kandidata za gradonačelnika Nove Gradiške u koaliciji s HSU.

Nezavisna lista Duspara Mirko koja je politička stranka, a ne lista grupe birača, ima samostalne liste u šest općina, u gradu Slavonskom Brodu i za Županijsku skupštinu. Nezavisna lista Duspara Mirko ima samostalno kandidate za načelnike u pet općina, kandidata za gradonačelnika Slavonskog Broda i župana Brodsko-posavske županije.

HSLS ima samostalne liste u četiri općine, te koalicijske liste s HSP u jednoj općini, u gradu Slavonskom Brodu s HNS i SDP, u gradu Nova Gradiška s Mostom i s HNS za Županijsku Skupštinu. Samostalno, kandidata za načelnika HSLS ima u četiri općine, u koaliciji s HSP u jednoj općini, kandidata za gradonačelnika Nove Gradiške u koaliciji s Mostom te kandidata za gradonačelnika Slavonskog Broda u koaliciji sa SDP i HNS.

Hrvatska demokršćanska stranka HDS ima samostalne liste u četiri općine, u gradu Slavonskom Brodu, gradu Nova Gradiška i za Županijsku skupštinu.

MOST ima samostalne liste u gradu Slavonskom Brodu i za Županijsku skupštinu, te koalicijske liste u gradu Nova Gradiška s HSLS-om i u jednoj općini s Domovinskim pokretom. Samostalno Most ima kandidata za župana, te u koaliciji s Domovinskim pokretom kandidate za gradonačelnika Nove Gradiške i za načelnika jedne općine.

Stranka umirovljenika SU ima samostalnu listu u jednoj općini te koalicijske liste s HSS u dvije općine, kao i u gradovima Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu te za Županijsku skupštinu. Stanka umirovljenika ima i kandidata za gradonačelnika Nove Gradiške u koaliciji s HSU.

HNS ima koalicijske liste sa SDP i HSS u jednoj općini, te koalicijsku listu s SDP i HSLS u Slavonskom Brodu i sa HSLS za Županijsku skupštinu. HNS također ima kandidata za načelnika jedne općine u koaliciji sa SDP i HNS.

Snaga Slavonije i Baranje ima samostalnu listu u gradu Slavonskom Brodu i za Županijsku skupštinu i kandidata za gradonačelnika Slavonskog Broda.

Samostalna demokratska srpska stranka SDSS ima listu u jednoj općini i kandidate za zamjenike načelnika iz reda srpske nacionalne manjine u dvije općine.

Jednu listu i jednog kandidata za načelnika općine ima Hrvatska konzervativna stranka HKS kao i zajedničkog kandidata s HDZ i HSP za župana.

Jednu listu imaju Hrvatski suverenisti listu za Gradsko vijeće u gradu Slavonskom Brodu.

Iz navedenog je vidljivo kako svoje liste i kandidate na ovim lokalnim izborima u Brodsko posavskoj županiji ima 15 stranaka od 175 registriranih političkih stranaka koje aktivno djeluju u Republici Hrvatskoj, te 13 lista grupe birača.

Grupe birača kandidirale su liste u 10 općina, listu u gradu Slavonskom Brodu i dvije liste u gradu Nova Gradiška. Grupe birača predložile su kandidate za načelnika u 13 općina, dva kandidata za gradonačelnika Nove Gradiške i jednog kandidata za gradonačelnika Slavonskog Broda. Od predloženih kandidata grupa birača za načelnika općina kandidat za načelnika općine Vrbje već je izabran jer nema protukandidata.

Regularnost izbornog procesa u kojem sudjeluje kako smo naveli manje od 1.700 kandidata nadgledat će 3.048 članova izbornih tijela - 12 članova Županijskog izbornog povjerenstva, 12 članova gradskog izbornog povjerenstva Slavonskog Broda, 12 članova gradskog izbornog povjerenstva Nove Gradiške, 312 članova općinskih izbornih povjerenstava i 2.700 članova biračkih odbora za čije će naknade za rad jedinice lokalne samouprave izdvojiti iz svojih proračuna milijun i 548 tisuća kuna.

Broj lista i kandidata

Najveća konkurencija stranačkih lista je u gradu Slavonskom Brodu gdje birači biraju između 10 lista, dok se za Županijsku skupštinu brodsko-posavsku nadmeće devet lista, a u gradu Nova Gradiška osam lista.

U općinama, najveći broj lista je pet za općinsko vijeće u Bebrini, Garčinu, Oriovcu, Staroj Gradiški, po četiri liste nadmeću se u općinama Cernik, Gornja Vrba, Okučani, Oprisavci, Rešetari i Staro Petrovo Selo,  po tri u općinama Brodski Stupnik, Dragalić, Gornji Bogičevci, Gundinci, Klakar, Nova Kapela, Sibnj, Sikirevci i Vrpolje, dok se po dvije liste nadmeću u općinama Davor, Podcrkavlje, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrbje. U općini Donji Andrijevci istaknuta je samo jedna lista koja je već izabrana ako izborima pristupi barem jedan birač.

Među kandidatima najveće se nadmetanje očekuje u Novoj Gtradiški gdje na izborima sudjeluje sedam kandidata/kinja, u Slavonskom Brodu šest kandidata/kina, za Župana pet kandidata/kinja,.

U općinama najveći broj kandidata za načelnika, po četiri, ima u Bebrini, Oprisavcima i Oriovcu, po tri kandidata su u općinama Brodski Stupnik, Bukovlje, Garčin, Klakar, Nova Kapela, Rešetari, Stara gradiška i Staro Petrovo Selo, po dva kandidata Davor, Dragalić, Gornja Vrba, Gornji Bogićevci, Gundinci,  Okučani, Podcrkavlje, Sibinj, Sikirevci, Slavonski Šamac i Velika Kopanica. Dva su kandidata i u općini Dragalić za zamjenika načelnika iz reda srpske nacionalne manjine.

Već su izabrani, ako izborima pristupi barem jedan birač, kandidat u općinama Cernik, Donji Andrijevci, Vrbje i Vrpolje, kao i kandidat za zamjenika načelnika u općini Okučani.

Napomenimo kako bi kandidati bili izabrani u prvom izbornom krugu potrebno je da dobiju više od 50 posto glasova od broja birača koji su glasovali, da u drugi krug, koji će se održati 30. svibnja, ulaze dva koji su dobili najveći broj kandidata,  a ako kojim slučajem tri ili više kandidata imaju isti broj glasova ili jedan kandidat ima najviše glasova, a sljedeća dva ili više kandidata imaju isti broj gasova svi oni ulaze u drugi krug glasovanja ali i tada je izabran kandidat koji dobije više od 50 posto glasova, a ako su u drugom krugu izbora dva kandidata izabran je onaj koji je dobio veći broj glasova. Ako u drugom krugu kandidati dobiju isti broj glasova, nakon 14 dana, 13. lipnja,  održat će treći krug glasovanja. Ako i u trećem krugu kandidati dobiju isti broj glasova, izborni postupak u cijelosti će se ponoviti.

Za razliku od kandidata u izborima za gradska i općinska vijeća i Županijsku skupštinu, broj izabranih članova utvrdit će se već nakon prvog kruga glasovanja između lista koje su dobile više od pet posto važećih glasova primjenom D'Hontove metode, a ne kao kod izbora dužnosnika od broja glasova birača koji su pristupili glasovanju.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
PrijeSvegaBaja

PrijeSvegaBaja

Komentirano: 19.5.2021. | 21:25

1

Kako to da je samo jedan kandidat bio u Vrpolju,pa zar u Perkovci nema više "kvalitetnih" kandidata? Ima biseraša koji po ulici viču za ljudima neka glupa prezimena.
Uspinjaca

Uspinjaca

Komentirano: 16.5.2021. | 13:06

2

A zašto bi se nacelnici i vjecnici upitali ,sta im fali? I prije " utakmice" znaju da su pobjednici. Niti se moraju turuditi,dokazivati,obecavati,lafati muljati,jednostavno se kandidiraju i hop,sigurna placa 4 godine za nacelnika a vjecnici ko vjecnici pidrzavaju takvog nacelnika. Zapitati se trebamo svi mi ostali gradani zasto smo tako pasivni i dozvolili da nemamo sta birati,nema opcije A i opcije B,. U tome je problem veliki problem inetrnosti i pasivnosti stanovnistva a ne ti vjecnici i nacelnici
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 16.5.2021. | 12:28

3

Ovi što imaju jednu listu ili jednog kandidata: to je vraćanje u natrag i to ne malo nego 35 godina. Samo da ne nastavimo i još više u minus, a moglo bi. Demokracija u ovim sredinama ne funkcionira . Tu nešto ne štima . Zapitajte se načelnici i vijećnici, i nema vam mjesta za slavlje. To je kao kad u sportu protivnik ne dođe i dobijete 3:0 bez borbe. Žalost a ne radost.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sramotno je da su 40 godina u neadekvatnom prostoru'

Brodska saborska zastupnica ne odustaje

'Sramotno je da su 40 godina u neadekvatnom prostoru'

2.7.2022. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ogromnim plakatima okupirao slavonskobrodski trg

'Netko je morao reći - Car je gol!'

Ogromnim plakatima okupirao slavonskobrodski trg

1.7.2022. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima li projekt star više od tri desetljeća novu budućnost?

Eksperimentalno naselje u Slav. Brodu

Ima li projekt star više od tri desetljeća novu budućnost?

15.6.2022. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Srami li se premijer Plenković službenog stava svoje Vlade?

Pobjegao od pitanja brodskih novinara

Srami li se premijer Plenković službenog stava svoje Vlade?

2.6.2022. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kakav apsurd - svake dvije godine moraju na vještačenje.'

Zbog prava na osobnu invalidninu

'Kakav apsurd - svake dvije godine moraju na vještačenje.'

21.5.2022. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ono na što on cilja, to mogu dobiti samo krotki!'

Zbog jedne šnicle kolje vola?

'Ono na što on cilja, to mogu dobiti samo krotki!'

16.5.2022. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : ‘Spriječite političko sakaćenje Sveučilišta’

Predsjednik rektoru s pozornice:

‘Spriječite političko sakaćenje Sveučilišta’

16.5.2022. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : ‘Imamo programe za ljepši i ugodniji život u Sl. Brodu’

Nakon jučerašnjih izbora:

‘Imamo programe za ljepši i ugodniji život u Sl. Brodu’

16.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ uvjerljivo najjača slavonskobrodska politička stranka

Brodski izborni rezultati 2022.

HDZ uvjerljivo najjača slavonskobrodska politička stranka

15.5.2022. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otkrili kako kane voditi ovo brodsko naselje

Izbori u nedjelju

Otkrili kako kane voditi ovo brodsko naselje

13.5.2022. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto HDZ građanima 1. maja ne dijeli grah?

'Proleteri' kao govno na kiši

Zašto HDZ građanima 1. maja ne dijeli grah?

1.5.2022. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko obrađuje 32 tisuće hektara najplodnije hrvatske ravnice?

Vukovac pitala Plenkovića:

Tko obrađuje 32 tisuće hektara najplodnije hrvatske ravnice?

20.4.2022. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marina Opačak Bilić založila se za 'male ljude'

Govorom u Hrvatskom saboru

Marina Opačak Bilić založila se za 'male ljude'

8.4.2022. | 9:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : SDP u Brod doveo čovjeka koji nije valjao demagoške floskule

Lalovac precizno i jasno o inflaciji

SDP u Brod doveo čovjeka koji nije valjao demagoške floskule

6.4.2022. | 20:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mostovci sami zaključili: 'Sve novo, nije ujedno i dobro!'

Prazno i šuplje šestominutno obraćanje

Mostovci sami zaključili: 'Sve novo, nije ujedno i dobro!'

22.3.2022. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država će im plaćati najmanje 30 posto mjesečne rate kredita

Do sada je odobreno gotovo 800 zahtjeva

Država će im plaćati najmanje 30 posto mjesečne rate kredita

20.3.2022. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otkrila što vidi kao 'zlatnu koku'

Saborska zastupnica iz Slav Broda

Otkrila što vidi kao 'zlatnu koku'

13.3.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : ''Rane su duboke. Trebat će vremena da ih zaliječimo."

Vučinić: 'Socijaldemokracija nije mrtva'

''Rane su duboke. Trebat će vremena da ih zaliječimo."

8.3.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne predaju li izvješća, slijedi obustava financiranja

Obveza stranaka, zastupnika i vijećnika

Ne predaju li izvješća, slijedi obustava financiranja

8.2.2022. | 16:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovo je zadnji vlak!'

Saborski zastupnik s brodskog korza:

'Ovo je zadnji vlak!'

17.12.2021. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :