Politika : Političke stranke

Objavljeno: 22.3.2018. u 12:45
Prikaza: 5640
|
Autor: J.Z./SBplus

Tako to radi ona

Donosimo priopćenje nekorumpirane gradske vijećnice

Slavonski Brod : Donosimo priopćenje nekorumpirane gradske vijećnice Najmarljivija brodska gradska vijećnica Slavica Lemaić, prof.(Foto: SBplus/arhiva)

Nakon višemjesečne borbe brodske Gradske uprave protiv mafijaških poteza Capo di tutti capi najuglednije hrvatske familije; Hrvatskih cesta; Ministarstva graditeljstva i dijela hrvatskog pravosuđa, javno se oglasila, kažu, najpametnija, najčasnija i najmoralnija, uglavnom, nekorumpirana gradska vijećnica, Slavica Lemaić. Kako ništa od njezine pameti i poštenja ne bi propalo, priopćenje prenosimo u cijelosti.

Hoće li Brođani skupo platiti postupanje gradske vlasti?

Slučaj Lidlove trgovine u Osječkoj ulici dobio je svoj zabrinjavajući nastavak. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja poništilo je rješenja Grada Slavonskog Broda, kojima se odbacuje izdavanje uporabne dozvole za Lidlovu trgovinu s rekonstrukcijom i proširenjem Osječke ulice, pa je traženu uporabnu dozvolu izdalo samo ministarstvo. Na taj potez Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja gradonačelnik je reagirao medijskom konferencijom na kojoj je objavio da je Grad Slavonski Brod podnio tužbu Upravnom sudu i kaznenu prijavu USKOK-u protiv ministarstva.
Svojim političkim neodgovornim i nepromišljenim postupanjem gradska vlast poslala je potencijalnim investitorima poruku da je Slavonski Brod opasno i rizično mjesto za ulaganje.

Gradska vlast prešućuje građanima da je, Upravni sud u Osijeku, svojim rješenjima od 27. veljače 2018. godine, odbacio obje tužbe Grada Slavonskog Broda protiv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja kao i zahtjeve za naknadom troškova upravnih sporova. U obrazloženju rješenja Upravni sud u Osijeku navodi da tužbe Grada Slavonskog Broda, u konkretnom slučaju, nisu dopuštene. Gradu Slavonskom Brodu ostaje mogućnost podnošenja žalbi Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske, ali izgledi da Visoki upravni sud prihvati te žalbe u sudskoj praksi ravni su čudu.

Na spomenutoj medijskoj konferenciji gradonačelnik je prešutio građanima neke važne informacije. Predsjednik povjerenstva za tehnički pregled koje je, gradskom Upravnom odjelu za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, predložilo neizdavanje uporabne dozvole, donator je gradonačelnikove predizborne kampanje, kao i pročelnik navedenog Upravnog odjela. Stvari postaju još zanimljivije kad se uzme u obzir da je teško prebrojati sve poslove koje su, Predsjednik povjerenstva za tehnički pregled  i njegova tvrtka, odradili za Grad Slavonski Brod za vrijeme sadašnjeg gradonačelnika. S obzirom na to da mala poduzetnička zona na Bjelišu zjapi prazna, nakon skoro punih 13 godina gradonačelnikove vladavine gradom, a da poduzetnička zona na Jelasu već duže od tri godine postoji samo na papiru, gradonačelnikova tvrdnja da je, izvedenom rekonstrukcijom i proširenjem Osječke ulice, onemogućena gradnja povezne ceste koja bi otvorila prostor za izgradnju nove poduzetničke zone, krajnje je tragikomična. Tko bi od nas to doživio uz ovakvo upravljanje gradom? Pitanje koje se nameće samo od sebe je, ako je investitor postupao protuzakonito i suprotno odredbama prostornih planova, zašto Grad Slavonski Brod nije odmah reagirao? Zašto je Grad Slavonski Brod reagirao tek onda kad je trebalo odlučiti o izdavanju uporabne dozvole? Takvo postupanje ne može se nazvati prijateljskim prema investitoru koji u naš grad može dovesti nova velika ulaganja i nova radna mjesta.

Nakon što je Upravni sud u Osijeku odbacio tužbe Grada Slavonskog Broda protiv ministarstva, realno je očekivati da će investitor tužbom od Grada Slavonskog Broda tražiti naknadu štete u višemilijunskom iznosu. Vrijeme će pokazati hoće li Brođani skupo platiti postupanje gradske vlasti u slučaju neizdavanja uporabne dozvole za Lidlovu trgovinu s rekonstrukcijom i proširenjem Osječke ulice.

Svojim političkim neodgovornim i nepromišljenim postupanjem gradska vlast poslala je potencijalnim investitorima poruku da je Slavonski Brod opasno i rizično mjesto za ulaganje. Vijest o ovoj aferi prenijeli su i nacionalni mediji čime je Slavonski Brod došao na glas kao grad u kojem vlada antipoduzetnička klima. Izdavanjem uporabne dozvole Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja spasilo nas je od puno veće medijske štete.

Konačnu odluku o tome tko je u ovom slučaju prekršio zakone treba prepustiti sudovima. S obzirom na katastrofalnu gospodarsku i demografsku situaciju u kojoj se Slavonski Brod nalazi, stav naše nezavisne liste je da si Grad Slavonski Brod više ne može i ne smije dopustiti ovakve sudske sporove i da sve probleme s investitorima treba rješavati odmah čim se uoče i to na sastancima iza zatvorenih vrata. Za sva velika privatna ulaganja nužno je odrediti odgovornu osobu u gradskoj upravi koja bi nadzirala realizaciju projekta od početka do kraja čime bi se ovakve situacije izbjegle.

Broj komentara: 19

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
WRANGLER

WRANGLER

Komentirano: 26.4.2018. | 7:29

1

Smatram dakle da nemoram biti clan niti jedne stranke da bih ovo prokomentirao, kako nisam ljubitelj odnosno (nepodrzavam niti jednu stranu) mogu samo reci da u ovom slucaju dakle u ovoj temi g. Lemaic je u pravu..... dakle vec dugo se manipulira vodom i zdravljem brođana i smatram da g. Duspara treba biti odnosno je trebao biti vec davno brz s te pozicije, ali ipak je ovo brod stoga necudi ovaj cirkus....
panonski_mornar

panonski_mornar

Komentirano: 23.3.2018. | 21:49

2

Markicu daj malo olabavi,dobro ti napisa jerihon,cemu toliko velicanje tog lika. Popusio je na sudu i sta se sad tu pravis pametan.
jerihon

jerihon

Komentirano: 23.3.2018. | 20:29

3

Ivomarkić, bilo bi me stid i sramota, vozati se poslije podne sa svojom suprugom u službenom automobilu bosanske marke Audi.. van dužnosti..pa od te plaće, valjda bih si za sve ove godine kupio nekakav krš njemačke proizvodnje...
jerihon

jerihon

Komentirano: 23.3.2018. | 20:27

4

Ivomarkiću, opusti se, dobit ćeš cirozu jetre a ne treba ti...ovo Mirko gubi definitivno, kao i kružni tok kod Kauflanda....jedino će ova situacija odgovoarati ovim komunjarama u HDZ odijelima...ne znam ćemu tolika predanost liku i djelu Mirka kao spram druga Tite..
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 23.3.2018. | 15:50

5

panonski_mornar@ ... . svojom donjom rečenicom si sve rekao o sebi. Nepismen si i ne znaš kako stvari uopće funkcioniraju. Njen način "rada" je, podmetati po uputama, željama HDZ-a, kako oni ne bi ispali naivci...
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 23.3.2018. | 15:47

6

Jerihon@ ... . .tvoja rečenica u komentaru: "Ako već želiš transparentnost, zašto tvoji puleni nisu objavili gubitak sudskog spora u koji su se toliko busali."... ..Ti si totalni naivac. O presudama se može raspravljati i nekoga kriviti za izgubljenu bitku, kada su one konačne. Obzirom na presude unas, svjedoci smo tisućama presuda prve instance: kriv je, a zatim druga instanca kaže: nije kriv. Na našu radost postoji i europski sud koji donosi konačnu odluku, gdje nema rođačkih veza, zainteresiranih odvjetnika, sudaca, koji vole da sporovi što duže traju. Sjećamo se pokušaja osječana da brođanima ospore osnivanje sveučilišta. Ustavni sud nije donio odluku u njihovu korist. Oni se nisu žalili na tu odluku, jer su i prije odluke znali da moraju izgubiti, ili na ustavnom sudu, ili na europskom sudu...Znaj da je Duspara dobio sud za Korčulu, kada su svi već odustali...Uporan je, kada zna da je u pravu. Vodi se zakonima, poštuje ih, ali i koristi svaku mogućnost kako bi dobio spor. Ne odustaje.
panonski_mornar

panonski_mornar

Komentirano: 23.3.2018. | 14:30

7

Bravo Slavice,so ukazuj i izmosi na svjetlo dana da se vidi i zna.
Stipe

Stipe

Komentirano: 23.3.2018. | 12:46

8

Smiješna mi je ova rečenica: "Konačnu odluku o tome tko je u ovom slučaju prekršio zakone treba prepustiti sudovima." - a cijeli se istup gradske vijećnice svodi na to da je ona već optužila grad. Suština cijelog problema je u nepismenim kretenima koji u RH donose zakone, a sjede u saboru, jer je previše zakona koji trpe različita tumačenja. Kada bi zakoni bili profesionalno i korektno napisani, ne bi ih svaka šuša mogla tumačiti kako mu odgovara, ali onda ne bi bilo ni prostora za mešetarenja, pogodovanja, petljanja, zamućivanja. Izdvojena rečenica je odlična, ali se vijećnica ne ponaša u skladu s njenim sadržajem. Time sama sebi ruši vjerodostojnost i ozbiljnost, no to je njezin već poznati stil bubetanja.
prometej458

prometej458

Komentirano: 23.3.2018. | 12:21

9

Gradska vijećnica nije vjerodostojna, ona samo napada gradonačelnika iako uglavnom nije u pravu. Zašto se nikada ne oglasi na stvarne propuste Vladajućih kad je u pitanju Slavonski Brod. Evo npr: Đuro Đaković gurnut na marginu, vodocrpilište Sikirevci predano Vinkovcima, o odmaralištu na Korčuli ni riječi, Njoj je očito gradonačelnik kao i još nekima za sve kriv, jer zbog njega ne mogu doći do toliko željena gradske kase i imovine, pa da po poznatom receptu rasprodaju i krčme
Jerihon

Jerihon

Komentirano: 23.3.2018. | 9:23

10

Ivo markić,sa malim (i),moja stranka je Hrvatska,niti HDZ,niti SDP,a niti udrugica nekih marginalaca u zaboravljenom gradu Brodu.Molio bih te da se prestaneš ponašati kao golub prevrtač,braniti nekoga na položaju sa certifikatom američke korporacije.Ako već želiš transparentnost,zašto tvoji puleni nisu objavili gubitak sudskog spora u koji su se toliko busali.Budimo svjesni jednoga,to je mala ekipica za male doživljaje,isto kao i oni drugovi u županiji.I jedno i drugo će se urušiti jednog dana a neće podignuti niti jedno zrnce prašine.Moj otac je pošten čovjek,poljoprivrednik,živi pd svoga rada,kao i ja,nikada neću nikome biti politički dužan,iz gore navedenih razloga,ja nisam nprStribor V.,koji je u određenom momentu bio u direktnom sukobu sa Mirkom,a na lkraju drže se za rukice.Lidl je u konačnici dobrp uzdrmao neke relacije i odnose i gradskoj upravi,a na nama je da pozorno pratimo svijet bajki...

Broj komentara: 19

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije mahao zastavom i isticao prvo bijelo polje na grbu'

Bio je istinski domoljub:

'Nije mahao zastavom i isticao prvo bijelo polje na grbu'

8.8.2021. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za GIP u brodskom Gradskom vijeću ne postoji HSP

Gradske vijećnike teško je 'pobrojati'?

Za GIP u brodskom Gradskom vijeću ne postoji HSP

2.8.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Lemaićka prljavu kampanju financirala prljavim novcem?

Pokušali smo istražiti

Je li Lemaićka prljavu kampanju financirala prljavim novcem?

21.7.2021. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Valenta lukavo pokušava ostati moneta za potkusurivanje

Posljednji tango ili?

Valenta lukavo pokušava ostati moneta za potkusurivanje

31.5.2021. | 18:28
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo u kojem je Mjesnom odboru osvojen drugi krug izbora

Analiza izbornih rezultata u S. Brodu

Evo u kojem je Mjesnom odboru osvojen drugi krug izbora

31.5.2021. | 14:09
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni će voditi pet općina u Brodskoj županiji

Nakon rezultata drugog kruga

Oni će voditi pet općina u Brodskoj županiji

31.5.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala Brođanima! Nastavljamo zajedno razvijati grad'

Gradonačelnik Mirko Duspara:

'Hvala Brođanima! Nastavljamo zajedno razvijati grad'

30.5.2021. | 21:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo prve službene rezultate drugog kruga glasovanja

Lokalni izbori 2021. godine

Donosimo prve službene rezultate drugog kruga glasovanja

30.5.2021. | 20:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodskoj županiji najmanja izlaznost u Slavonskom Brodu

Lokalni izbori 2021. godine

U Brodskoj županiji najmanja izlaznost u Slavonskom Brodu

30.5.2021. | 17:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Glasovali kandidati za gradonačelnika Slavonskog Broda

Pozvali birače da i oni izađu na izbore

Glasovali kandidati za gradonačelnika Slavonskog Broda

30.5.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odaziv birača u Slav. Brodu veći nego u prvom krugu

Drugi krug Lokalnih izbora 2021.

Odaziv birača u Slav. Brodu veći nego u prvom krugu

30.5.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na području županije jutros otvorena 104 biračka mjesta

Drugi krug lokalnih izbora 2021.

Na području županije jutros otvorena 104 biračka mjesta

30.5.2021. | 7:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jelića došli podržati ministri, a Dusparu tek običan svijet

Niti završna poruka nije im ista

Jelića došli podržati ministri, a Dusparu tek običan svijet

28.5.2021. | 22:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Što je babi milo, to se babi snilo'

Mokri snovi vlastohlepni

'Što je babi milo, to se babi snilo'

28.5.2021. | 11:11
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko vodi prljavu kampanju?

Dragan Jelić ili Mirko Duspara

Tko vodi prljavu kampanju?

27.5.2021. | 20:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :