Politika : Ostalo

Objavljeno: 3.4.2022. u 11:00
Prikaza: 732
|
Autor: A. Primorac

U nabavku je utrošeno 830 milijuna kuna

Koliko smo platili uništena cjepiva za COVID-19?!

Slavonski Brod : Koliko smo platili uništena cjepiva za COVID-19?!Cjepivo protiv COVID-19, ilustracija(Foto: Getty Images)

"S obzirom na to da se radi o sporazumu Europske komisije, jasno je kako je uloga Hrvatske u odrađivanju cijene i drugih uvjeta sporazuma bila ograničena što se odnosi i na odrađivanje količine cjepiva definiranih tzv. „proratama" koje je utvrdila Europska komisija prema broju stanovnika. Hrvatska je prilagođavala narudžbe cjepiva prema epidemiološkoj situaciji, broju stanovnika te samoj dostupnosti cjepiva."

SLAVONSKI BROD / ZAGREB - Nedavno smo objavili informaciju kako je na području Brodsko-posavske županije, zbog isteka roka trajanja, uništeno oko 200 doza raznih vrsta cjepiva namijenjenih borbi protiv koronavirusa. Tragom te informacije, pokušali smo doznati kolika je šteta nastala u financijskom smislu. Kako bismo došli do te informacije, zatražili smo podatak o tome kolika je bila cijena jedne bočice cjepiva svakog proizvođača. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije kazali s nam kako niti jedan područni zavod ne raspolaže s takvom informacijom te su nas uputili na resorno ministarstvo. A Ministarstvo zdravlja na taj nam je upit odgovorilo na sljedeći način.

"Jedinična cijena je povjerljiv podatak iz sporazuma koji je Europska komisija u ime država članica potpisala s dobavljačima te Vam jedino možemo dati informaciju o sveukupnom iznosu cjepiva koji trenutačno doseže 830 milijuna kuna.", piše u odgovoru Ministarstva zdravlja, iz kojeg su istaknuli kako je do sada na području cijele zemlje uništeno 275.799 doza cjepiva radi isteka roka trajanja i nerealiziranih donacija zbog različitih tehničkih i organizacijskih prepreka. I to 154.644 doza cjepiva Astrazeneca, 35.892 cjepiva Moderna, 76.907 doza cjepiva Johnson&Johnson i 78.266 doza cjepiva Pfizer. "Uz navedeno je potrebno naglasiti da su same donacije složen proces za koji je nužan poseban transport i skladištenje, a rok trajanja je relativno kratak, tako da se radi o vrlo malom gubitku u odnosu na 5.220.878 utrošenih doza.", dodali su u svom odgovoru. 

Iz ovih podataka koje nam je dostavilo Ministarstvo nemoguće je izračunati čak ni približan iznos troška nastalog uništenim cjepivom. Zbog čega je to tako, pokazat će vrijeme. Kada već ne možemo baratati iznosima, postavili smo pitanje je li broj uništenih doza mogao biti i manji da se naručivalo manje cjepiva? Sigurno da jest, no u Ministarstvu zdravlja ističu kako se u situaciji pandemije moralo reagirati na način da se osiguraju dovoljne količine kojih nije smjelo nedostajati za sve one koji su se željeli cijepiti. Mada niti kada su količine u pitanju nisu imali previše prostora za manevar.

"S obzirom na to da se radi o sporazumu Europske komisije, jasno je da je uloga Hrvatske u odrađivanju cijene i drugih uvjeta sporazuma bila ograničena što se odnosi i na odrađivanje količine cjepiva definiranih tzv. „proratama" koje je utvrdila Europska komisija prema broju stanovnika. Hrvatska je prilagođavala narudžbe cjepiva prema epidemiološkoj situaciji, broju stanovnika te samoj dostupnosti cjepiva. Primjerice, u periodu nestašice cjepiva, tijekom proljeća 2021. godine, osigurane su dodatne doze cjepiva, odnosno sve dostupne „prorate" kako bismo osigurali svim građanima navedena cjepiva i što više kontrolirali epidemiju. Osiguravanjem dostatnih količina cjepiva za sve dobne skupine stanovništva, dogovarali smo daljnju nabavu 50 posto doza koje su pripadale prema „proratama" Europske komisije. Rezultat navedenih narudžbi je više nego dovoljno cjepiva s obzirom da je to bio jedini način da se izbjegne nedostatak cjepiva jer manjak bi se mogao dogoditi u različitim situacijama koje je nemoguće unaprijed predvidjeti, primjerice u slučaju pojave novog soja virusa s težom kliničkom slikom i posljedičnim porastom interesa za cijepljenje, u slučaju slabljenja imuniteta i potreba za dodatnim dozama ili u slučaju razvoja novih cjepiva za više varijanti virusa SARS-CoV-2.", za SBplus su odgovorili iz resornog Ministarstva.

Prema njihovim podatcima, 'na lageru' sada u Hrvatskoj ima ukupno 5.450 doza cjepiva Astrazaneca, 198.990 doza cjepiva Moderna, 59.425 doza cjepiva Johnson&Johnson, 1.528.657 doza cjepiva Pfizer i 153.445 doza cjepiva Novavax. Od županija najviše je cjepiva na lageru u Splitsko-dalmatinskoj županiji odnosno 117.274 doza, a najviše ga ima u centralnom skladištu - 975.325 doza cjepiva različitih proizvođača. S njega je donirano 420 000 doza Astrazeneca cjepiva i 70 000 Moderne.

Kao najnovije koje se pojavilo na tržištu, cjepivom Novavax cijepljeno je ukupno 286 osoba. Na području Brodsko-posavske županije, njih dvadesetak U Ministarstvu zdravlja ističu kako je to "u okvirima očekivanog s obzirom na to da u stručnom smislu nema kategorija osoba koje bi trebale primiti upravo ovo cjepivo, a da nisu mogle primiti neko od cjepiva koje već godinu i više imamo na raspolaganju".

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li župan i gradonačelnik opasni za društvo?

Brodski plavci danas potpuno otvoreni

Jesu li župan i gradonačelnik opasni za društvo?

21.6.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko će nas koštati 'usklađivanje granica'?

Slav. Brod-Nova Gradiška i Požega-Pakrac

Koliko će nas koštati 'usklađivanje granica'?

20.6.2022. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trebamo li čekati da se sama sruši?

Pješaci ne smiju prolaziti stazom

Trebamo li čekati da se sama sruši?

24.5.2022. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodu posadili lukovice kakve rastu oko kraljevskog dvora

Nizozemska i SB od danas imaju poveznicu

U Brodu posadili lukovice kakve rastu oko kraljevskog dvora

5.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradski bazeni u lipnju će poslužiti (i) za ovo

Petodnevno događanje

Gradski bazeni u lipnju će poslužiti (i) za ovo

18.4.2022. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 'Budaka', pao i 'Tito'

Vrijeme promjena?

Nakon 'Budaka', pao i 'Tito'

13.4.2022. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Josip Samardžić kandidat za novog ministra zdravstva?

Berošu se trese fotelja

Josip Samardžić kandidat za novog ministra zdravstva?

5.4.2022. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : I u Brodu prosvjed na godišnjicu smrti malene Nikol

Nakon Nove Gradiške

I u Brodu prosvjed na godišnjicu smrti malene Nikol

4.4.2022. | 13:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni RH-a,  ni Srbija, ni Rusija ne planiraju agresiju na BiH

Milanovićeva poruka iz Slavonskog Broda:

Ni RH-a, ni Srbija, ni Rusija ne planiraju agresiju na BiH

23.3.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovu tvrtku su potkradali i pustošili kvarno i na sitno.'

Predsjednik Milanović posjetio ĐĐ Grupu:

'Ovu tvrtku su potkradali i pustošili kvarno i na sitno.'

22.3.2022. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počeli s objavom izvješća o radioaktivnosti u Hrvatskoj

Nacionalni stožer Civilne zaštite

Počeli s objavom izvješća o radioaktivnosti u Hrvatskoj

10.3.2022. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I brodskim Korzom odjekivalo je slava Ukrajini-herojam slava

Skup podrške Ukrajincima

I brodskim Korzom odjekivalo je slava Ukrajini-herojam slava

5.3.2022. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U subotu mirni prosvjed podrške ukrajinskom narodu

SLAVA UKRAJINI-HEROJAM SLAVA

U subotu mirni prosvjed podrške ukrajinskom narodu

4.3.2022. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Već nekoliko dana nisam čula sina koji je u Kijevu'

'Brodska' Ukrajinka Viktoria Račuk:

'Već nekoliko dana nisam čula sina koji je u Kijevu'

28.2.2022. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vojnici i vojna oprema u BiH ušli preko Slavonskog Broda

EUFOR pojačava snage. Pogledajte video.

Vojnici i vojna oprema u BiH ušli preko Slavonskog Broda

27.2.2022. | 21:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prve izbjeglice iz Ukrajine u brodsku županiju stižu sutra

U Brodu krizni stožer Ukrajinaca

Prve izbjeglice iz Ukrajine u brodsku županiju stižu sutra

25.2.2022. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :