Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 4.8.2020. u 21:00
Prikaza: 2720
|
Autor: A. Primorac

Otpad naš svagdanji

Mogu ga besplatno predati, ali ga radije bace gdje ne smiju

U Vukovarskoj ulici u Slavonskom Brodu netko je napravio divlju deponiju

Kada netko, unatoč svemu što mu se nudi, radije otpad baca pored kontejnera, na zelenu površinu, po livadama,.. onda za takvo ponašanje jednostavno nema opravdanja. A odgovorni bi, možda, mogli razmisliti i o puno drastičnijim kaznama. Kao i o efikasnijem pristupu otkrivanja počinitelja, jer očito je da ovaj dosadašnji ne daje puno rezultata, a kada nema počinitelja ni kazne nemaju smisla.

SLAVONSKI BROD - Kartonske kutije, stari kauč, okvir prozora, staklo, plastične kante i još koješta našlo se na gomili koju je netko, prije nekoliko dana, odbacio uz kontejnere u samom središtu grada. Na istoj lokaciji na kojoj je i prošle godine odbačen glomazni otpad, a o čemu smo pisali OVDJE.

Nesavjesnima su spremnici ispred stambenih zgrada 'poziv' na komunalni nered

Prošle godine osoba koja je svjesno napravila divlju deponiju nije otkrivena, baš kao niti ove. - Trgovačko društvo Komunalac d.o.o. je dana 29. srpnja zaprimilo mail sa slikom odbačenog otpada na lokaciji Vukovarska ulica, između kućnog broja 2 i 6. Isti dan su na teren upućeni kontrolori komunalnih usluga koji su utvrdili da se radi o nezakonitom odloženom građevinskom i miješanom komunalnom otpadu. Kontaktirali su stanare predmetnih zgrada kako bi utvrdili je li odbačeni otpad ostavio netko od njih ili je dovezen, ali stanari su imali različite stavove tako da ne možemo sa sigurnošću znati identitet počinitelja. Dana 31. srpnja 2020. godine društvo je zaprimilo Nalog za uklanjanje otpada u Vukovarskoj ulici Klasa: 363-04/20-01/1012 Urbroj: 2178/01-09-20-3 od 30. srpnja, a isti smo u cijelosti izvršili dana 3. kolovoza ove godine. - na upit SBplus portala odgovorila je Sofija Brkić, voditelj zaštite okoliša, marketinga i komercijale slavonskobrodskog Komunalca, dodavši kako ovo nije usamljen slučaj.

- Na žalost, ovakve i slične situacije događaju se svakodnevno što je još jedan dokaz kako su spremnici postavljeni za stambene zgrade „poziv" na komunalni nered, a vrijedni angažman Upravnog odjela za komunalni sustav i komunalno redarstvo i radnika Komunalca nesavjesni sugrađani shvate kao znak da je takvo ponašanje dopušteno i da je javna površina centra grada zaista jedno veliko odlagalište - istaknuli su u Komunalcu.

Automobilima dovoze otpad koji odlažu uz kontejnere

Da su u pravu svjedoči i izjava jedne od stanarki slavonskobrodskog Naselja Lutvinka, koja se SBplus portalu javila prije nekoliko dana. - Stajala sam na balkonu i vidjela kako automobil dolazi od smjera podvožnjaka u Osječkoj ulici. Parkirao se uz kontejnere postavljene na početku Naselja Lutvinka u blizini trgovine Gorenje, nakon čega je vozač izašao, otvorio prtljažnik i pokraj kontejnera ostavio poveću gomilu vreća s otpadom. Žao mi je što nisam uspjela snimiti registraciju da se počinitelja otkrije, jer ovo već postaje neizdrživo,. Gotovo svakodnevno nam oni, koji očito nemaju ugovorenu uslugu odvoza otpada, smeće izbacuju pod prozor - ogorčena je bila čitateljica.

I dok bi ona, kako sama kaže, da je uspjela snimiti registraciju - počinitelja prijavila, mnogi to ne žele učiniti. Nažalost, samo oni čiji se identitet otkrije platit će kazne. I možda više neće počiniti takav zločin prema okolišu.

"Prilikom prijave ili opažanja nepropisnog odlaganja glomaznog otpada izvan vremena trajanja akcija prikupljanja glomaznog otpada, komunalni redari na terenu utvrđuju činjenično stanje te vlasnicima zemljišta upućuju naloge i upozorenja za uklanjanje otpada. Konkretno, u ovom slučaju u Vukovarskoj ulici, čim smo zaprimili prijavu komunalni redar je u nekoliko navrata izvršio nadzor na javnoj površini između kućnog broja 2 i 6 te je utvrđeno odlaganje građevinskog otpada u središtu grada na mjesto koje nije predviđeno za to – pored spremnika za odlaganje miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te izvan vremena kada je u tijeku prikupljanje otpada.

Novčane kazne i do 10 tisuća kuna

Komunalni redari razgovarali su prilikom nadzora s nekoliko stanara zgrada na navedenoj lokaciji, no nitko nije znao tko je počinitelj. Kako zatečeno stanje nije u skladu s odredbama Odluke o komunalnom redu te se nije mogao utvrditi počinitelj Grad Slavonski Brod izvršio je prijavu PU brodsko-posavskoj protiv nepoznatog počinitelja. TD Komunalac će očistiti navedenu lokaciju od otpada. Kada se utvrdi počinitelj prekršaja, bit će novčano kažnjen za počinjeni prekršaj.", odgovorili su iz Gradske uprave na naš upit.

Kazne za one za koje se dokaže da su odbacili otpad na površinu koja nije za to kreću se u iznosu od 300 do 10 tisuća kuna.

"Ukoliko se dokažu počinitelji kaznit će se novčanom kaznom za počinjeni prekršaj pravna osoba i s njom izjednačena osoba u iznosu od tisuću do deset tisuća kuna, fizička osoba obrtnika i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost u iznosu od 500 do pet tisuća te fizička osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi u iznosu od 300 do dvije tisuće kuna.", specificirali su iz Gradske uprave Slavonskom Broda.

Kako ovo nije usamljen slučaj ponašanja pojedinaca pitali smo Grad i policiju kakve su im ovlasti i što mogu učiniti kako bi se ovakve pojave svele na minimum, a odgovorni bili sankcionirani.

"Redovitim nadzorom pokušavaju se pronaći počinitelji, no u trenutku nadzora na licu mjesta najčešće se ne zatiču počinitelji. Korisnici usluga uvijek se zamole da na vrijeme obavijeste komunalno redarstvo ukoliko uoče počinitelje na licu mjesta.Komunalni redari su i u ovom, kako to čine i u drugim slučajevima, prilikom nadzora razgovarali sa stanarima zgrada. U situacijama kada se ne utvrdi počinitelj, a zatečeno stanje nije u skladu s odredbama Odluke o komunalnom redu, Grad Slavonski Brod ide s prijavom PU brodsko-posavskoj protiv nepoznatog počinitelja.", pojasnili su iz Grada.

Policija pak u situacijama kada zaprime dojavu ili kada njeni djelatnici sami na terenu uoče slike slične ovoj iz Vukovarske ulice, "o svemu obavijeste mjerodavne gradske službe u čijoj je to nadležnosti".  "Napominjem da policijski službenici imaju dobru suradnju sa zaposlenicima gradskih službi, između ostaloga i Upravnim odjelom za komunalni sustav i komunalno redarstvo, koje kontaktiraju u ovakvim ili sličnim slučajevima te s kojima po potrebi razmjenjuju podatke od interesa za službu.", piše u odgovoru koji je potpisala glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nujić.

Možda treba pronaći drugačiji pristup

I tako počinitelji u pravilu ostaju nekažnjeni. No ostaje pitanje zašto to čine. Tim više jer glomazni otpad mogu odložiti za vrijeme trajanja akcije prikupljanja glomaznog otpada, ili ga jednostavno mogu odvesti te besplatno predati u Reciklažno dvorište.

Kada netko, unatoč tome što mu se nudi, radije otpad baca pored kontejnera, na zelenu površinu, po livadama,.. onda za takvo ponašanje jednostavno nema opravdanja. A odgovorni bi, možda, mogli razmisliti i o puno drastičnijim kaznama. Kao i o efikasnijem pristupu otkrivanja počinitelja, jer očito je da ovaj dosadašnji ne daje puno rezultata, a kada nema počinitelja ni kazne nemaju smisla.

Table s upozorenjem
TD Komunalac dalo je izraditi 50 tabli s natpisom 'Strogo zabranjeno odlaganje otpada izvan posuda'. Table će biti postavljene u slavonskobrodskim naseljima uz spremnike za miješani komunalni otpad i zelene otoke za reciklabilni otpad, što znači da će se jedna takva naći i u Vukovarskoj ulici na mjestu gdje su djelatnici Komunalca jučer (03. srpnja) završili sa sanacijom divljeg odlagališta. Koliko će table potaknuti neodgovorne pojedince da ne čine nered ostaje vidjeti.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Jack_Sparrow

  Jack_Sparrow

  Komentirano: 5.8.2020. | 9:56

  1

  O pa Komunalac odgovara na mailove. Ja jos nisam dobio odgovor ni na jedan mail od njih. Isto tako je i u mom naselju. To je takav nered oko kontejnera a i dalje po naselju. Neki dan gledam kako idu sa kamionom iz Komunalca i samo kupe tu i tamo neku dasku, male plasticne stolice a kontejneri kipe ili jos bolje su potrgani i jedva ih se otvori. A kad kose tek onda ostane isto veliki nered iza njih.
  Budainka14

  Budainka14

  Komentirano: 5.8.2020. | 8:21

  2

  Sramota je da u sedmom gradu po veličini u RH njegovo komunalno poduzeće sebi dopušta odvoz glomaznog smeća jedanput godišnje i pražnjenje kontejnera jednom tjedno. Muka me gledati kako u mojem naselju srijedom prazne kontejnere koji ''kipe'' od smeća da se skoro ne mogu zatvoriti. A tek oko njih krš i golet od izbacanog smeća od onih koji preturaju po njima tražeći boce. Ružne slike oko kontejnera, smrad i moguća zaraza. Osim toga, premalo je kontejnera po naseljima obzirom na gustoću naseljenosti i broj stanovnika. Odvojeno smeće se sve zajedno miješa i odvozi - puno puta uočeno i snimljeno. Kad su bili oni stari veliki metalni kontejneri grad je bio 10 x čistiji.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na grobljima idućih dana očekuju i COVID redare

  Ne zaboravite maske

  Na grobljima idućih dana očekuju i COVID redare

  29.10.2020. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova podizna platforma zamjenjuje onu tri desetljeća staru

  Domaći proizvod u gradskom društvu

  Nova podizna platforma zamjenjuje onu tri desetljeća staru

  22.10.2020. | 15:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li 'pao' projekt vrijedan pola milijarde kuna?

  Provjerili smo u brodskom Vodovodu:

  Je li 'pao' projekt vrijedan pola milijarde kuna?

  21.10.2020. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ajde dođi, moramo pokidati ovo

  Brodska djeca na Slavoniji II:

  'Ajde dođi, moramo pokidati ovo

  15.10.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo tko je kriv zbog zapuštenosti okoliša

  Komu se žaliti u slučaju nezadovoljstva?

  Provjerili smo tko je kriv zbog zapuštenosti okoliša

  13.10.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Što kada izvođač radova ne odradi sve kako treba?

  Garancija za obavljeni posao

  Što kada izvođač radova ne odradi sve kako treba?

  7.10.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najprije sanacija sustava kanalizacije, potom obnova ceste

  Snimke otkrile dionice 'zrele za obnovu'

  Najprije sanacija sustava kanalizacije, potom obnova ceste

  3.10.2020. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najavili početak sezone grijanja

  Iz Brod-plina

  Najavili početak sezone grijanja

  30.9.2020. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Smanjenje cijene za još jednu kategoriju potrošača

  Od listopada 2020.

  Smanjenje cijene za još jednu kategoriju potrošača

  29.9.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Grad grafite može prebojati i tako ih ukloniti'

  Hoće li to i učiniti?

  'Grad grafite može prebojati i tako ih ukloniti'

  28.9.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz Brod-plina o novoj ogrjevnoj sezoni

  Obavijest

  Iz Brod-plina o novoj ogrjevnoj sezoni

  28.9.2020. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreće dugoočekivana investicija teška pola milijarde kuna

  U Brodu najavili početak Projekta

  Kreće dugoočekivana investicija teška pola milijarde kuna

  14.9.2020. | 12:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Više od tjedan dana čekaju sanaciju kvara

  Iako su prijavili

  Više od tjedan dana čekaju sanaciju kvara

  14.9.2020. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi građani platit će sanaciju ovog divljeg odlagališta

  Tko je ovdje bacio sto kubika smeća?

  Svi građani platit će sanaciju ovog divljeg odlagališta

  12.9.2020. | 22:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova vozila nitko nije preuzeo više od godinu dana

  Nakon što ih je 'dignuo Pauk'

  Ova vozila nitko nije preuzeo više od godinu dana

  12.9.2020. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :