Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 18.3.2021. u 21:00
Prikaza: 3313
|
Autor: Željka Gavranović

Brođanka iz Zvonimirove ulice pita:

Jesam li građanka drugog reda jer živim s krive strane pruge

Ž.G./SBplus
Foto: Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus

Sustav ponekad jest kompliciran, no postoje valjani razlozi zašto je takav. Ipak, to ne znači da pojedini njegovi dijelovi ne mogu biti manje kruti prema osjetljivim društvenim skupinama - primjerice, umirovljenicima.

SLAVONSKI BROD - „Mi nemamo ista prava kao oni koji žive u stambenim zgradama u centru. Pitam vas - jesam li ja građanka drugog reda zato što živim s druge strane pruge?" - dio je misli koje se 'motaju' po glavi 66-godišnje Brođanke, umirovljenice koja već 40 godina živi u Zvonimirovoj ulici, a koja se SBplus-u odlučila obratiti - barem kako bi iznijela svoje iskustvo i mišljenje.

Prošli tjedan su je, kaže, obradovali Komunalčevi djelatnici koji su došli podrezati i urediti krošnje stabala u njezinoj ulici, a koje su, prema riječima naše sugovornice, odavno prerasle normalnu visinu i širinu. No, oduševljenje je brzo splasnulo jer je shvatila kako radnici djeluju 'prema nalogu' i kako 'makeover' nije namijenjen baš svakom stablu, nego samo onima za koje je to 'naručeno' ili je tako odredio Grad. Za ona stabla koja su ostala neorezana, a koja građani smatraju neuređenima, uputili su je, moraju sami obavijestiti Grad Slavonski Brod i podnijeti zahtjev.

Zašto je sustav podnošenja zahtjeva tako kompliciran?

- U ovoj se državi sve radi prema nalogu i loptica se samo prebacuje iz ruke u ruku. Budem li ja nešto morala tražiti, zahtijevat ću to direktno od gradonačelnika Mirka Duspare. Je li normalno da moramo 'hodočastiti' u Grad kako bi bilo uređeno jedno stablo? Oni su me uputili da napišem online zahtjev, no ovo je ulica umirovljenika, nikomu od nas to nije zgodno, neki se ne znaju niti služiti internetom. Ono što je apsurd, nakon što podnesete taj zahtjev, najprije dođe dvoje ljudi iz Grada u automobilu, poslikaju to drvo, a potom šalju nalog Komunalcu koji tek tada na teren šalje svoje ljude da provjere treba li djelovati i tek onda šalju one koji stvarno djeluju, odnosno, orezuju, uklanjaju ili što je već potrebno. - ogorčena je naša sugovornica hijerarhijskim sustavom podnošenja građanskih prijava.

Kako nam je već bezbroj puta ponovio direktor Komunalca,Pero Jelinić, procedura uistinu jest takva. No, za to postoji valjan razlog.

- Sustav izravne dojave takvih problema nama ne funkcionira jer bi onda bilo slučajeva da netko uklanjanje sasvim zdravog stabla traži iz potpuno subjektivnih razloga... kako bi, primjerice, na tom mjestu mogao parkirati svoj automobil, što je neprihvatljiv razlog za sječu stabala. Ovako, nakon zahtjeva građana, nadležni gradski Upravni odjel šalje komunalnog redara na uvid, a nakon njega na teren izlazi naš tehnolog koji procjenjuje je li stablo staro, bolesno, 'zrelo' za uklanjanje ili orezivanje... ili, pak, nema objektivnog razloga za takvo što. - za SBplus kazao je direktor Komunalca, Pero Jelinić.

„Neravnopravni smo s onima u centru"

Čitateljica SBplus-a u svom se izlaganju dotaknula i činjenice da su građani prisiljeni čistiti i pokupiti lišće na javnim površinama, stazama i cestama, ispred svojih kuća, dok oni u centru grada tu obvezu nemaju, odnosno, za njih to odrade Komunalčevi djelatnici.

- Neravnopravni smo s onima u centru. Oni ne moraju kupiti lišće koje otpada sa stabala koja se nalaze uz cestu, odnosno, na javnoj površini. Mi u rubnim dijelovima grada to moramo, a imamo samo jednu smeđu kantu u koju ne stane sav taj biootpad kojeg skupimo i na ulici i u kućanstvu. Koliko sam radnih sati odradila umjesto Komunalca, čisteći svoju ulicu, trebao bi me Jelinić prijaviti kao radnicu-umirovljenicu. I nitko nas ne pita koliko dijagnoza imamo i možemo li mi to, dok se u centru grada podrazumijeva da sve to obavljaju Komunalčevi djelatnici. - nezadovoljna je Brođanka.

Vezano za taj prigovor saznajemo kako, kada je u pitanju kupljenje lišća i košenje, prioritet nije centar grada, nego veće zelene površine koje se, dakako, uglavnom nalaze u užem središtu, ali ih ima i na rubnim dijelovima. Isto tako, iz Grada Slavonskog Broda dobili smo podatak kako bi se, kada bismo pregledavali statistiku unatrag nekoliko godina, ispostavilo da Komunalac daleko veći broj naloga temeljem poziva građana izvršava na javnim površinama upravo izvan središta grada.  S druge, pak, strane za strogi centar Grad sam daje većinu naloga pa građani za to nemaju potrebe. Stoga se, kada je o analizi i usporedbi riječ, radi o 'skliskom terenu' za raspravu.

Ovisi li intenzitet održavanja o zonama kojima pripadate?

Ono što posebno 'boli', kazala je naša sugovornica, jest činjenica da je svojim radom desetljećima doprinosila, a sada uopće ne osjeća i ne vidi rezultate tog doprinosa.

Provjerili smo, potom, ima li intenzitet održavanja javnih površina ikakve veze sa zonama u kojima se nalazi pojedina javna površina, a s obzirom na postojeće razlike u komunalnim doprinosima i komunalnim naknadama. Otkrili smo, ipak, kako to nije uzročno-posljedično povezano.

Naime, komunalni doprinos je novčano javno davanje koje ulazi u prihod Proračuna Grada Slavonskog Broda i „plaća se za korištenje komunalne infrastrukture na području cijelog grada Slavonskog Broda i položajne pogodnosti građevinskog zemljišta u naselju prilikom građenja ili ozakonjenja građevine".

Za prvu je zonu on 35,60 kuna po kubnom metru, a za drugu trideset kuna.

Kada je u pitanju, pak, komunalna naknada, Grad Slavonski Brod ima ukupno četiri zone. Koeficijenti komunalne naknade po zonama su: 1,00; 0,87; 0,61 i 0,40.

Područja zona u jedinici lokalne samouprave u kojima se naplaćuje komunalna naknada određuju se s obzirom na uređenost i opremljenost područja komunalnom infrastrukturom. Prva zona je, dakle, područje jedinice lokalne samouprave koje je najbolje uređeno i opremljeno komunalnom infrastrukturom.

Prema tomu, zona (bilo komunalnog doprinosa, bilo komunalne naknade) kojoj pripadaju građani Slavonskog Broda nema nikakve veze s tim koliko će javne površine na tom gradskom području biti čišćene i održavane. Na sreću jednih, a na žalost drugih, želje građana o uklanjanju stabala ipak moraju proći određenu proceduru. U suprotnom bi nastala anarhija i prohtjevi, a ne zahtjevi, pljuštali bi sa svih strana. U konačnici, iz potpuno egocentričnih razloga, grad koji zbog onečišćenja ionako teško diše, ostao bi bez dodatnih dijelova svojih 'pluća'. To, ipak, ne znači da se kruti sustav nekad ne bi trebao prilagoditi i pomoći svojim građanima, posebice umirovljenicima.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Janjemlin

  Janjemlin

  Komentirano: 21.3.2021. | 10:51

  1

  Grad je veoma prljav i neuredan. Ništa novo. Zadnji put je Brod ličio na grad kad je bila ona direktorica Komunalca. Nakon toga je potonuo u provincijalnu zapuštenost.
  Marsonia

  Marsonia

  Komentirano: 20.3.2021. | 6:40

  2

  Kroz park Klasije normalan čovjek ne moze prolaziti. Grane padaju vrane se naselile padaju grane a izmet pogotovo tamo komunalac nije prošao 10 godina jer šefovi ne prolaze stazom nego samo sirotinja.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani prinuđeni sami čistiti oko kontejnera

  Nastavit ćemo upozoravati

  Građani prinuđeni sami čistiti oko kontejnera

  13.9.2021. | 15:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad objavio natječaj za izgradnju novoga parkirališta

  Za Naselje Slavonija I

  Grad objavio natječaj za izgradnju novoga parkirališta

  11.9.2021. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko će dobiti posao vrijedan više od devet milijuna kuna?

  Održavanje gradskih cesta

  Tko će dobiti posao vrijedan više od devet milijuna kuna?

  5.9.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grade 16,5 km nove biciklističke infrastrukure sredstvima EU

  Provjerili smo dinamiku radova

  Grade 16,5 km nove biciklističke infrastrukure sredstvima EU

  1.8.2021. | 21:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : SBplus uočio, Grad naložio, Komunalac uklonio

  Problem je riješen u tri dana

  SBplus uočio, Grad naložio, Komunalac uklonio

  23.7.2021. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Novo igralište je lijepo, ali smeta nam noćna buka'

  Grad je uredio tri sportska igrališta

  'Novo igralište je lijepo, ali smeta nam noćna buka'

  20.7.2021. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo raskrižje u centru grada ima lošu preglednost

  Zbog preraslog grmlja

  Ovo raskrižje u centru grada ima lošu preglednost

  19.7.2021. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Smeće mora biti na čestici stanara, a ne u parku"

  Gradonačelnik Duspara o kontejnerima

  "Smeće mora biti na čestici stanara, a ne u parku"

  17.7.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Divljaci su u Slavonskom Brodu opet pobijedili

  Na teret svih građana

  Divljaci su u Slavonskom Brodu opet pobijedili

  14.7.2021. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uređen još jedan parking u Slavonskom Brodu

  Na križanju Vukovarske i Pilareve ulice

  Uređen još jedan parking u Slavonskom Brodu

  10.7.2021. | 14:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Savjesni' pojedinac Lijepe Naše

  Borba s vjetrenjačama ili?

  'Savjesni' pojedinac Lijepe Naše

  14.6.2021. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za ovo Slav. Brodu nije kriv izostanak 'vertikale vlasti'

  Grad ne provodi vlastitu Odluku

  Za ovo Slav. Brodu nije kriv izostanak 'vertikale vlasti'

  7.6.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni brinu o cvjetnoj slici grada

  Na radost i zadovoljstvo svih

  Oni brinu o cvjetnoj slici grada

  7.6.2021. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koristan dodatak za jednu od najljepših brodskih šetnica

  U tijeku postavljanje na više lokacija

  Koristan dodatak za jednu od najljepših brodskih šetnica

  26.5.2021. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova su brodska naselja rekorderi po količini krupnog otpada

  Donosimo rezultate akcije

  Ova su brodska naselja rekorderi po količini krupnog otpada

  5.5.2021. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Na ovo parkirno mjesto, mogu me spustiti samo helikopterom'

  Je li moguće pronaći rješenje?

  'Na ovo parkirno mjesto, mogu me spustiti samo helikopterom'

  5.5.2021. | 8:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnova igrališta kojeg su spalili vandali

  Nove sprave za dječju igru

  Obnova igrališta kojeg su spalili vandali

  4.5.2021. | 10:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :