Politika : EU fondovi

Objavljeno: 3.10.2020. u 17:00
Prikaza: 2669
|
Autor: SBplus/Promo

Projekt iz kojeg su svi profitirali

'Koliko je nama trebala pomoć, toliko je njoj trebao posao'

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplusObitelj Koropatnicki s Anđeljkom Jovičić Šumanovac
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Ž.G./SBplus
  • Ž.G./SBplus

U početku je, kazuje Ivanka Koropatnicki, teško pustiti nekog u kuću da umjesto vas obavlja sve poslove. Strahovala je, napominje, da će time povrijediti i svoju djecu. No, sada strahuje samo od toga da druge faze projekta neće biti. Pomoglo je ovo i korisnicima i zaposlenim ženama.

SLAVONSKI BROD - Brođanka Ivanka Koropatnicki jedna je od 518 korisnika gradskog Projekta „Zaposlena" – pružanje podrške u svakodnevnom životu starijim osobama s područja grada Slavonskog Broda. Projekt je vrijedan 9.947.797,60 kuna i provodi se već dvije godine u okviru instrumenta "Zaželi - Program zapošljavanja žena, UP.02.1.1.05" te je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali". Ugovorno tijelo je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, dok funkciju posredničkog tijela obnaša Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Gospođa Ivanka nas je ovaj tjedan primila u svoj dom i otkrila nam koliko su joj tijekom prethodne dvije godine značili svakodnevni obilasci i pomoć u kući te je li se sprijateljila sa svojom gerontodomaćicom.

- Bilo je zadovoljstvo. Ovaj projekt je hvalevrijedan, samo želimo da potraje i dalje. Koliko je pomoć trebala nama korisnicima, toliko je radno mjesto dobro došlo zaposlenim ženama. Anđeljka je za nas obavljala uglavnom kućne poslove, usisavala je, čistila. I muž i ja smo osobe s invaliditetom, a imamo veliko dvorište, tako da je ta pomoć uistinu bila potrebna. Samo utorkom i subotom bili smo bez nje, tako da smo razvili prijateljski odnos. Ona je 'dijete' iz mog susjedstva pa ćemo zasigurno taj odnos i zadržati. S punim povjerenjem smo je prihvatili. Poznajem i druge korisnice Projekta - sestričnu, šogoricu, prijateljicu - i svi su zadovoljni rezultatima. Dugo sam se nećkala hoću li prihvatiti takvu pomoć, najteže je u početku. Bojite se da ćete povrijediti svoju djecu. No, lomovi noge, operacija mrene, muževljeve dvije operacije srca, karcinom,... sve nas je to natjeralo da priznamo kako ipak trebamo dodatnu pomoć. Imamo dobru djecu, no oni rade, imaju svoje obitelji, ne mogu uz nas biti u svakom trenutku. Naravno, kada su velike radne akcije poput cijepanja drva, opet nam dolaze pomoći. Ovaj vikend će, primjerice, sin preštihati jedan dio zemlje. Mislim da sam ovime olakšala i njima i sebi. - kazala je iskreno gospođa Ivanka. 

Podsjetimo, potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, 20. srpnja 2018. godine, Grad Slavonski Brod započeo je s provedbom projektnih aktivnosti koje su imale za cilj ublaživanje rizika od siromaštva kroz zapošljavanje nezaposlenih žena, njihovo osposobljavanje i angažman u pružanju podrške u svakodnevnom životu za starije i nemoćne osobe na urbanom području Slavonskog Broda.

Od 5. studenog 2018. zaposlene su 62 žene koje su protekle dvije godine pružale podršku u svakodnevnom životu za 380 starijih osoba s područja grada Slavonskog Broda. Kako je postojala mogućnost za dodatno zapošljavanje, preraspodjelom sredstava, od 1. lipnja 2020., omogućeno je zapošljavanje dodatne 23 žene, a broj korisnika proširen je na 518.

- Najprije želim zahvaliti onomu tko je pisao Projekt. Ovi ljudi trebaju pomoć, a mi stariji od 50 trebamo posao. Dobro su nam došla druženja i sve aktivnosti u sklopu rada. Stekli smo nova prijateljstva, mnoge od njih osjećam kao svoje mame i tate jer, da su moji roditelji živi, imali bi 85 godina poput njih. I mi starimo te će nam jednog dana trebati pomoć. S takvim pristupom svakoj osobi i ispunjavanjem njihovih osnovnih prava, možemo stvarati ljepše društvo. Sa svoja četiri bračna para i dva samca koje sam obilazila, iznimno sam zadovoljna, a nadam se da je to obostrano. Rado dolazim k njima i izvan radnog vremena koje je od sedam do 15 sati. Ovaj posao podrazumijeva trčanje od jednog do drugog korisnika, odlaske liječniku, nabavku i dostavu potrepština te lijekova, plaćanje računa i slično, ali sve radimo po dogovoru i rasporedu, tako da ide glatko. Cijeli život radim s ljudima, volim to i nadam se nastavku ovog projekta. Ni s jednim od šestero korisnika nije bilo neugodnih iskustava. - kazala je Anđeljka Jovičić Šumanovac, jedna od zaposlenica koja je u sklopu Projekta prošla i tečaj njemačkog jezika.

Naime, Projektom predviđeno osposobljavanje žena za vještine i zanimanja potrebna na tržištu rada također je pri kraju tako da će po završetku Projekta 62 žene dobiti isprave o završenom osposobljavanju za: cvjećarku/aranžerku, računalnog operatera, njegovateljicu, tečaj njemačkog i engleskog jezika te vozačke dozvole.

- Zaposlene na projektu prestaju s radom 31. listopada 2020., a sam projekt završava 20. siječnja 2021., do kada se nadamo, da ćemo već imati informacije o njegovu nastavku jer je Grad Slavonski Brod prijavio drugu fazu projekta „Zaposlena". Za potrebe evaluacije projekta, ali i prikupljanja podataka o interesu korisnika za nastavak primanja usluge podrške, ovih dana provodimo anketu, što će - dođe li do druge faze provedbe - uvelike ubrzati sam početak rada s korisnicima. - poručila je voditeljica Projekta, Ivana Matić.

Nositelj projekta je Grad Slavonski Brod, a partneri u provedbi su Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Slavonski Brod, Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod, Dom zdravlja Slavonski Brod i Kreativna udruga „Obraduj sebe i druge". Podršku u provedbi projekta pruža Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda.

- O značaju i veličini Projekta, najbolje govore brojke. Vrijedan je gotovo deset milijuna kuna i radi se o sto posto bespovratnim sredstvima. U ovoj završnoj fazi, u Projekt je izravno bilo uključeno više od šesto osoba; bilo kao krajnji korisnici ili kao zaposlenici. Rad gerontodomaćica završava se krajem ovog mjeseca, ali već smo prijavili drugu fazu na nedavno otvoren Poziv. Naime, Grad je s partnerima već imao spreman projektni prijedlog. Nakon jednog dana Poziv je već zatvoren jer je stiglo previše prijava. Očekujemo da bismo neposredno nakon završetka Projekta u siječnju mogli krenuti s drugom fazom. Uvjeti su nešto izmijenjeni, smanjena su sredstva pa je maksimalni iznos oko pet milijuna kuna, ali je i trajanje projekta kraće - 16 mjeseci. Ne sumnjam da će nam 'proći' i ta druga faza Projekta. - kazao je optimistično zamjenik gradonačelnika, Hrvoje Andrić.

Projekt: „Zaposlena" – pružanje podrške u svakodnevnom životu starijim osobama s područja grada Slavonskog Broda
Korisnik: Grad Slavonski Brod
Partneri u provedbi: Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Slavonski Brod
Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod, Dom zdravlja Slavonski Brod
Kreativna udruga „Obraduj sebe i druge"
Vrijednost projekta: 9.947.797,60 kuna
Iznos koji sufinancira EU: 9.947.797,60 kuna

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Grada Slavonskog Broda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski će roditelji postati najbolji terapeuti svojoj djeci

Uz pomoć ove terapeutkinje igrom

Brodski će roditelji postati najbolji terapeuti svojoj djeci

19.5.2022. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Znanje je uvijek na cijeni'

Uspješno završen projekt Perspektiva

'Znanje je uvijek na cijeni'

11.3.2022. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni u šezdesetoj nije kasno za učenje i nova znanja

Dubravka je dokaz:

Ni u šezdesetoj nije kasno za učenje i nova znanja

2.12.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za energetsku obnovu osigurano 300 milijuna kuna

Počinju prijave

Za energetsku obnovu osigurano 300 milijuna kuna

13.10.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Odmah po završetku osposobljavanja, pronašla sam posao'

Novopečena njegovateljica:

'Odmah po završetku osposobljavanja, pronašla sam posao'

28.9.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Brođani mirnije spavati tijekom visokih vodostaja?

Na nasipu radovi u punom jeku

Hoće li Brođani mirnije spavati tijekom visokih vodostaja?

17.9.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko će biti smanjena potrošnja u zgradi staroj 70 godina?

Bolji uvjeti za policijske službenike

Koliko će biti smanjena potrošnja u zgradi staroj 70 godina?

18.5.2021. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnovljene tvrđavske prometnice vodit će do svakog kutka

Rekonstrukcija dijela gradske prošlosti

Obnovljene tvrđavske prometnice vodit će do svakog kutka

20.4.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dovršen projekt obnove vrijedan gotovo devet milijuna kuna

Velika ulaganja u energetsku obnovu

Dovršen projekt obnove vrijedan gotovo devet milijuna kuna

24.3.2021. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod završio projekt jedinstven u svijetu

Uspješno koriste europska sredstva

Slavonski Brod završio projekt jedinstven u svijetu

23.3.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priključenje Tvrđave na prometnu i infrastrukturnu mrežu

Istovremeno provode više projekata

Priključenje Tvrđave na prometnu i infrastrukturnu mrežu

22.3.2021. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U rad puštena prva tvrđavska sunčana elektrana

Dovršeno uređenje 2500 'kvadrata'

U rad puštena prva tvrđavska sunčana elektrana

17.3.2021. | 8:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradska uprava s 21 mil. kuna doprinosi čišćem zraku

Proširenje biciklističke mreže

Gradska uprava s 21 mil. kuna doprinosi čišćem zraku

20.2.2021. | 12:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Želite se besplatno osposobiti za jedno od ova 3 zanimanja?

Zavarivač, cvjećar, kozmetičar

Želite se besplatno osposobiti za jedno od ova 3 zanimanja?

20.2.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uporabna dozvola za rekonstruirani dio tvrđavskih građevina

Zavirili smo u unutrašnjost

Uporabna dozvola za rekonstruirani dio tvrđavskih građevina

6.2.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod ulaže 21 mil. kn iz EU u biciklističku mrežu

Osam ponuditelja poslalo 41 ponudu

Slavonski Brod ulaže 21 mil. kn iz EU u biciklističku mrežu

19.1.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Anketa pokazala - projektom je zadovoljno 510 korisnika

Većina želi nastavak korištenja usluge

Anketa pokazala - projektom je zadovoljno 510 korisnika

16.1.2021. | 15:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Posao od 19 mil. kn u brodskoj Tvrđavi ide Hidromontu

DKOM nije uvažio žalbu tvrtke Šprajc THD

Posao od 19 mil. kn u brodskoj Tvrđavi ide Hidromontu

14.1.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od podruma do potkrovlja - radno na više od tisuću kvadrata

Kuća bogate povijesti

Od podruma do potkrovlja - radno na više od tisuću kvadrata

19.12.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste novi autobusni kolodvor, nestaje dio starog

Sraz prošlosti i budućnosti

Raste novi autobusni kolodvor, nestaje dio starog

19.12.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :