Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 2.9.2020. u 16:15
Prikaza: 7067
|
Autor: Željka Gavranović

Pobuna zbog spajanja razreda

Tko će imati zadnju riječ - roditelji ili ravnateljica?

Slavonski Brod : Tko će imati zadnju riječ - roditelji ili ravnateljica?U krugu: ravnateljica Veronika Čerenko(Foto: SBplus/arhiva)

Nekadašnja tri razreda u narednoj bi školskoj godini trebala biti 'razbijena' i raspoređena u dva nova odjela - s 27, odnosno, 28 učenika.

SLAVONSKI BROD - Slavonskobrodska Osnovna škola „Blaž Tadijanović" i ravnateljica Veronika Čerenko našli su se pred novim izazovima nakon što su se, tik pred početak nove školske godine, roditelji pobunili protiv reustroja razrednih odjela njihove djece koja su završila šeste, a trebala bi u ponedjeljak krenuti u sedme razrede škole smještene u Naselju Podvinje.

Nekadašnja tri razreda podijeljena prema broju učenika na 18-18-19, sada bi trebala postati dva s 27, odnosno, 28 đaka u tim novim dvama odjelima. Negoduju djeca, negoduju roditelji koji smatraju kako se time nepotrebno unosi razdor, a strahuju i od nedovoljnog poštivanja epidemioloških mjera u puno većim razrednim odjelima.

- Nikoga nije briga za našu djecu, njihove želje i potrebe, a još manje za provođenje epidemioloških mjera koje će biti teže spoje li ih u dva razreda. U vrijeme godišnjih odmora 29-ero roditelja potpisalo je peticiju protiv prijedloga ravnateljice te smo išli na sastanke s njom, a obratili smo se i Gradu te Županiji. Prosvjetna inspekcija rekla nam je da je ravnateljica s obje odluke u zakonskom okviru, no ne vidimo zašto baš u ovakvoj situaciji spajati razrede. - za SBplus kazali su roditelji djece koja bi u predstojećoj školskoj 2020./2021. godini trebala krenuti u sedme razrede.

S obzirom na to da Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije provjerava zakonsku utemeljenost i pravilnost takvih odluka te ih, prema potrebi, šalje na potvrdu Ministarstvu znanosti i obrazovanja, najprije smo se obratili njima za pojašnjenje situacije.

- Kronologija događaja je sljedeća. Ravnateljica je najprije našem Upravnom odjelu uputila prijedlog ustroja razrednih odjela prema ovom principu kakvog danas zahtijevaju roditelji. Dakle, prvotno je predložila tri razredna odjela, što je zbog odlaska jednog učenika s teškoćama, odstupalo od 'Pravilnika o broju učenika u redovitom i kombiniranom razrednom odjelu i odgojno-obrazovnoj skupinu u osnovnoj školi'. Stoga smo, kako bismo od Ministarstva znanosti i obrazovanja mogli zatražiti odobrenje za takav ustroj usprkos manjku učenika, ravnateljici uputili zahtjev neka tom prijedlogu priloži obrazloženje zašto bi trebala ostati tri razredna odjela. Da je to obrazloženje poslala najvjerojatnije bi Ministarstvo (sukladno trenutnoj situaciji) dopustilo takav razvoj događaja jer smo 19 raznoraznih odobrenja već dobili. No, ravnateljica nije poslala obrazloženje, nego nam je uputila novi prijedlog o ustroju dva nova razredna odjela sa sveukupno 55 učenika koji će biti podijeljeni na razrede s 27, odnosno, 28 učenika. Bez obrazloženja prvotnog ustroja, a s novim prijedlogom ravnateljice koji je sukladan Pravilniku nema potrebe više za našom intervencijom i time da ga šaljemo u Ministarstvo na odobrenje. Mi više nismo imali dvojbe i mogli smo samostalno odobriti takav ustroj jer je sukladan Pravilniku. Samo u slučaju kada to nije, šaljemo ga Ministarstvu. Ravnateljica je postupila zakonito i sukladno Pravilniku. Takve odluke imaju veze s puno toga; od prostornih mogućnosti do dvosmjenskog rada na koji sada prelaze sve osnovne škole, o čemu odlučuje i osnivač kojeg je ravnateljica vjerojatno kontaktirala. U svakom slučaju, još uvijek stignemo odraditi sve potrebno za možebitne promjene ustroja, no bude li se opet razmišljalo o tri razreda, morat ćemo takav prijedlog najprije proslijediti Ministarstvu na odobrenje. - za SBplus kazala je pročelnica Anica Vukašinović.

O svemu smo pitali i osnivača, Grad Slavonski Brod.

- Ravnateljica je ustroj razrednih odjela predložila prema Pravilniku. Tu je odluku donijela sukladno promjeni okolnosti koje su se ticale odlaska djeteta s teškoćama iz jednog od triju razreda, nakon čega više ne postoje nužni uvjeti za postojanje tri razredna odjela, nego se oni mogu spojiti u dva. Županijski Upravni odjel, a nakon toga i mi, sve smo odobrili jer je ravnateljica postupila prema Pravilniku. Ne možemo od nje zahtijevati promjenu ustroja i odstupanje od Pravilnika. No, u slučaju da ona to samostalno odluči učiniti, taj će prijedlog opet morati proći županijski Upravni odjel i dobiti odobrenje Ministarstva. Pravog opravdanja za odstupanje od Pravilnika ravnateljica možda nije imala, odnosno, u traženo obrazloženje svoje prvotne odluke nije imala što dodati. - za SBplus kazala je Vesna Zlatarević, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Slavonskog Broda.

Dakle, zadnju riječ u ovakvoj situaciji ipak ima ravnateljica Škole koja će, prema onomu što nam je danas rekla, ostati pri svojoj posljednjoj odluci i neće obrazloženjem pokušati 'namoliti' Ministarstvo na tri sedma razreda u svojoj matičnoj školi. 

- Sadašnji ustroj, odnosno, podjela učenika sedmog razreda na dva odjela, legalna je i zakonita. Usto, osim što je novi ustroj u cijelosti u skladu s Pravilnikom, on je sukladan i propisanim epidemiološkim mjerama prema kojima u jednom razredu smije biti najviše 29-ero učenika. O ustroju, osim toga, ovise i ostala ravnateljska zaduženja poput odluke o nastavnicima koji su tehnološki višak te, primjerice, raspored sati. Sve je to već određeno, a moralo bi biti promijenjeno kada bih odlučila mijenjati odluku koja je ionako zakonita. Naknadne promjene ticale bi se ne samo mene i učenika, nego i osamdeset djelatnika Škole. S obzirom na to da su, prema sadašnjem ustroju, dva nastavnika proglašena tehnološkim viškom, to dovodi u pitanje i mogućnost sudskih sporova koje bi Škola mogla izgubiti. Nije to nešto što možemo mijenjati kako nam se svidi niti je riječ o bezazlenim odlukama. - za SBplus pojasnila je ravnateljica Škole, Veronika Čerenko, poručivši tako da će sedmaši podvinjske Osnovne škole u ponedjeljak u novu školsku godinu ipak uploviti u dva nova razreda. 

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
tkonamjekriv

tkonamjekriv

Komentirano: 8.9.2020. | 12:06

1

Zato što je ravnateljica u zakonskom okviru i u jednom i u drugom slučaju. Razlika je u benefitu!!! Njezinom ili dječjem. Očito je prevagnulo što je njoj lakše, a ne što je najbolje za djecu. U medijima nam pričaju o povećanju broja učitelja s obzirom na COVID i povećanju broja razreda dok jednino ova škola smanjuje broje razreda. I svi šute!
tkonamjekriv

tkonamjekriv

Komentirano: 2.9.2020. | 20:08

2

19 odobrenja dobili, a ovo nije ni poslano!

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz poduzetnu djecu i društvo će biti snažnije

'Moramo prevladati strah'

Uz poduzetnu djecu i društvo će biti snažnije

14.12.2021. | 9:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Trideset je godina rasla u školskom dvorištu'

Oproštaj od posebnog stabla

'Trideset je godina rasla u školskom dvorištu'

27.11.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je Nazorova bista desetljećima skrivena?

Brodska osnovna škola nosi njegovo ime

Zašto je Nazorova bista desetljećima skrivena?

20.11.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nezaboravno iskustvo četiri brodske učiteljice

'Trebamo podršku roditelja i društva'

Nezaboravno iskustvo četiri brodske učiteljice

12.11.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad će učenici moći natrag u klupe slavonskobrodske škole?

Saznali smo zašto ih tamo nema danima

Kad će učenici moći natrag u klupe slavonskobrodske škole?

30.10.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do kraja srpnja predaja zahtjeva za produženi boravak

U gradskim osnovnim školama

Do kraja srpnja predaja zahtjeva za produženi boravak

1.6.2021. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sve ovo 'proizveli' smo mi?'

Evo zašto je važno vidjeti svojim očima

'Sve ovo 'proizveli' smo mi?'

4.3.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradskoj osnovnoj školi potreban komunikacijski posrednik

60 pomoćnika već radi u školama

Gradskoj osnovnoj školi potreban komunikacijski posrednik

8.11.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njihove su ruke prikupile 250 kilograma hrane za potrebite

Brodska škola pomaže Pučkoj kuhinji

Njihove su ruke prikupile 250 kilograma hrane za potrebite

26.10.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : I u kriznim vremenima 'iskočili' su oni najbolji

Danas je njihov dan

I u kriznim vremenima 'iskočili' su oni najbolji

5.10.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Već drugo jutro sedmaši i roditelji prosvjeduju ispred škole

Protive se odluci ravnateljice

Već drugo jutro sedmaši i roditelji prosvjeduju ispred škole

8.9.2020. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska država getoizira Rome i u Slavonskom Brodu

Zbog invalidnih zakona i pravilnika

Hrvatska država getoizira Rome i u Slavonskom Brodu

1.7.2020. | 19:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Drago mi je što na ovaj način mogu usrećiti djecu'

Susret s lipicancima na gradskoj livadi

'Drago mi je što na ovaj način mogu usrećiti djecu'

23.6.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : I brodski osnovnoškolci mogli bi u školi boraviti do 17 sati

Produženje nastavnog dana

I brodski osnovnoškolci mogli bi u školi boraviti do 17 sati

20.6.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za njih vrijedi i dubiti na glavi'

O svojim učenicima zapjevali u pjesmi:

'Za njih vrijedi i dubiti na glavi'

23.5.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pozitivna sam. Mislim da sada možemo ići samo naprijed.'

Stvari se pokreću - polako, ali sigurno

'Pozitivna sam. Mislim da sada možemo ići samo naprijed.'

9.5.2020. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učitelji uložili ogroman trud kako bi razveselili đake

Pogledajte što su im pripremili

Učitelji uložili ogroman trud kako bi razveselili đake

8.5.2020. | 18:55
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :