Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 5.9.2019. u 11:15
Prikaza: 7711
|
Autor: A. Primorac

Na početku školske godine opet problemi

Roditelji: 'Vjerojatno ćemo pisati peticiju'

AP/SBplus
Foto: AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

"Teško mi je shvatiti zbog čega učenici iz viših razreda ne idu u drugu smjenu, a ovu malu dječicu da ostave u prvoj. Kad bi to bilo tako lakše bismo 'pregurali' to što nemamo boravka, jer bi se onda tih par sati od završetka nastave do našeg povratka s posla nekako 'premostilo'. Ovako se pitam kada ću viđati svoje dijete."

SLAVONSKI BROD - U osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Slavonskom Brodu jučer je održan roditeljski sastanak za prve, druge, treće i četvrte razrede. - Sazvali su nas, između ostaloga, da nam kažu kako će naša djeca koja pohađaju treći i četvrti razred ići u poslijepodnevnu smjenu - kazala je Mirela Vrdoljak čiji sin ide u četvrti razred ove škole. Takvu odluku smatra lošom po djecu, tim više što učenici četvrtih razreda nemaju mogućnost pohađanja dnevnog boravka.

- Točno je da su roditelji iskazali svoje nezadovoljstvo, kako pitanjem dnevnog boravka tako i zbog činjenice da će učenici trećih i četvrtih razreda mijenjati smjene, što znači da će svaki drugi tjedan biti u poslijepodnevnoj. No mi smo učinili ono što je u našoj ovlasti. Dnevni boravak bio je sporan i za učenike trećih razreda no oni su osnivaču podnijeli zahtjev da se njihovoj djeci omogući pohađanje dnevnog boravka, nakon čega smo mi u školi dobili Odluku osnivača po kojoj moramo iznaći prostor. To ćemo i učiniti jer tehnički možemo učionicu razreda koji je primjerice na tjelesnom 'ponuditi' za tu namjenu, no tu valja istaknuti kako takvo tehnički moguće rješenje u svakom slučaju ide na uštrb kvalitete uvjeta boravka i rada s djecom - za SBplus kazao je Zlatko Bagarić, ravnatelj Osnovne škole Ivan Goran Kovačić.

I dok su roditelji trećih razreda riješili pitanje dnevnog boravka, zajedno s roditeljima četvrtih razreda izražavaju nezadovoljstvo time što njihova djeca idu u poslijepodnevnu smjenu.

- Teško mi je shvatiti zbog čega učenici iz viših razreda ne idu u drugu smjenu, a ovu malu dječicu da ostave u prvoj. Kad bi to bilo tako lakše bismo 'pregurali' to što nemamo boravka, jer bi se onda tih par sati od završetka nastave do našeg povratka s posla nekako 'premostilo'. Ovako se pitam kada ću viđati svoje dijete. Ja sam ujutro na poslu, on je poslijepodne u školi i zapravo po cijele dane se ne vidimo, a oni su još u dobi kada smo mi roditelji ti koji ih trebamo učiti stvaranju radnih navika. Kako to učiniti ako ih ne vidimo po cijeli dan - pita se Mirela, dodajući kako su na upite o sudbini pohađanja nastave svoje djece u predviđenim uvjetima na jučerašnjem roditeljskom dobili prijedlog da pišu peticiju osnivaču.

- Razgovarali smo nakon sastanka međusobno i čini se kako je peticija sve izglednija - najavila je ova majka koja je kao i drugi roditelji nezadovoljna trenutnim rješenjem. Ravnatelj Bagarić ističe kako je u cijeloj priči najveći problem u organizaciji nastave, jednosmjenskog rada i produženog boravka - prostor kojeg ova škola nema. 

- Mi radimo u prilično teškim prostornim uvjetima bez garderobe, blagovaonice, na 170 učenika imamo šest slavina za vodu i osam kabina za wc. Na prostoru se pokušalo prije par godina dobili pregradnjom velike u dvije manje učionice no niti to nije donijelo željene rezultate. U razgovoru s predstavnicima osnivača iznesena je s njihove strane ideja da se u blizini škole pronađe dodatni prostor u koji bi onda išli učenici trećih i četvrtih razreda čime bi se i njima omogućila jednosmjenska nastava, no sve su to vatrogasne mjere koje idu na uštrb kvalitete rada s djecom - mišljenja je ravnatelj Bagarić koji je osnivaču u više navrata iznosio ideju preuređenja potkrovlja školske zgrade.

Na taj bi se način, uvjeren je, riješio problem s kojim se sada susreću. Ideja je stara, kaže od 2006. godine, a podrazumijeva izmjenu krova i preuređenje tavanskih prostora čime bi se dobile četiri velike učionice. - Ova zgrada 2023. napunit će sto godina a isto toliko stara stolarija vapi za obnovom kao i krov. Kada bi se išlo u tu sanaciju, koja je neophodna, bilo bi dobro da se iznađu sredstva te da se odmah tavanski prostor preuredi u učionice - poručio je ravnatelj, izražavajući nadu kako će se za to sredstva uspjeti pronaći jer je krajnji cilj dobrobit djece. Nadaju se tome i roditelji učenika trećih i četvrtih razreda, koji do tada ipak žele da njihova djeca ne budu ta koja će ići drugu smjenu te traže da se do početka nastave ipak dogovori neko prijelazno i po njihovu djecu bolje i kvalitetnije rješenje. Kako će cijela priča završiti ostaje pričekati ponedjeljak, 9. rujna kada i službeno počinje novo odgojno-obrazovno razdoblje koje eto niti ove godine nije prošlo bez problema.

  Broj komentara: 9

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  ibarix

  ibarix

  Komentirano: 8.9.2019. | 19:12

  1

  Ljudi previše seru, kratko i jasno. I mi smo išli u obje smjene, pješačili daleko, nismo imali boravke, besplatne knjige, besplatno jelo i slično. A pogle danas. Toliko nezahvalnih razmaženaca. Da njihove pahuljice slučajno ne bi izvan staklenog zvona. Seratori.
  12345

  12345

  Komentirano: 6.9.2019. | 21:36

  2

  Xsize@ koji to gradski ravnatelj radi kontra grada? Prvi put za to čujem, a da taj nije bivši...
  XSIZE

  XSIZE

  Komentirano: 6.9.2019. | 7:21

  3

  12345, samo čisto informativno, o rasporedu smjena i produženog boravka odlučuje ravnatelj škole, ne gradonačelnik... Mislim da si malo pobrkao lončiće, i meni je puno razumljivije da mijenjaju smjene stariji razredi, nego razredna nastava. Valjda će netko doći pameti.
  12345

  12345

  Komentirano: 6.9.2019. | 0:11

  4

  Mrki55@ ne pričam individualno tko gdje i što radi, nego o tome da neki mogu dobiti što traže, a neki ne.... zašto lane nije uveden boravak i za treci razred kao sto ove godine jest... a ništa se nije promjenilo.. sljedeće godine ovi iz trećeg kad budu četvrti opet će izlobirat i za četvrti... vidiš neki mogu, a neki ne... ne moraš se složit, ali tako stvari stoje... da se mene pita pita razredna nastava u prvu, a predmetna u dvije smjene i bilo bi prostora i za boravak od prvog do četvtog, ali mene se ne pita, a sigurno bi bilo i onih kojima niti to ne bi odgovaralo... znači radi se preko koljena i diktatorski i to ne samo u ovoj školi... to ti je ono kad ministarstvo prepusti vlast lokalnim šerifima koji ne znaju pojam pedagoški standardi i uvjet boravka u školi... zadovoljava li velebna ideja pregrađivanja učionice broju djece po broju kvadrata u kojem bi trebali boravit... naravno da ne, ali od čeg bi onda majstor za rigips živio... imamo Hrvatsku!!
  mrki55

  mrki55

  Komentirano: 5.9.2019. | 23:46

  5

  12345 , ne slažem se. Šta je sa djecom roditelja koji rade druge ( ili treće )smjene- oni nemaju pravo vidjeti dijete? Jesu li njihova prava ugrožena???
  12345

  12345

  Komentirano: 5.9.2019. | 21:56

  6

  Uredit tavan i riješen problem. Osim ako mirko ne daje sve na livadu, a ovdje nema ni wc papira... Zanimljivo je kako neki koji nemaju djecu, a daju si za pravo komentirat, a nemaju ni pojma kojim povodom i prijedlogom je sastanak sazvan...grad osim debilnih prijedloga i diktatorskih odluka nista racionalno i pametno ne nudi... Taubek@ pa gradu su i podnjeli prijedlog roditelji koji djecu ne žele vidjet cijeli dan, a sad se žale oni četvrtaši koji će morati u dvije smene i nemaju boravak, znaći nit imaju gdje djecu ostavit, niti ce ih cjeli dan zbog druge smjene vidjet.... ak se ne varam radi se o neravnopravnosti ovom odlukom grada prema nekim razredima...zakljucak, ako se roditelj iz nekog razreda duboko u šupak uvukao gradu on dobiva što hoće, ostali nek se jeb... Znači namazat se vazelinom i pravac tvrđa...
  Taubek

  Taubek

  Komentirano: 5.9.2019. | 15:54

  7

  I roditelji su poceli cendrati...trdba mu dnevni boravak za dijete od 10 ili 11 godina...nek doma idu...kljuc mu napraviti i doma pisati zadacu
  mrki55

  mrki55

  Komentirano: 5.9.2019. | 15:18

  8

  Sastanak je bio nešto strašno!!! Nitko se nije zapitao zašto opet djeca iz Vrbe idu u tu školu??? Oni bi od ovolike škole napravili veću. Kako? Kad je ravnatelj govorio da se ne prima djecu iz drugih upisnih područja ' vršio se pritisak da se djeca ipak upišu. Sad nema mjesta za sve - nema se više kakav pritisak vršiti- djeca zbijena- bez uvjeta za rad. Sad svi pate. Izvolite svoju djecu upisati u školu kojoj pripadaju i svi će biti zadovoljni. Dijete sa Livade ne treba u školu u centru grada jer tu rade roditelji. Dijete koje pripada na Mikrorajon, neka ide na Mikrorajon. Gužve ni problema neće biti.
  portal

  portal

  Komentirano: 5.9.2019. | 14:33

  9

  "Ovako se pitam kada ću viđati svoje dijete." Možeš si misliti. Viđat ćeš ga kao i svi drugi roditelji čija djeca idu u obje smjene. U svim školama je (osim H. Badalića), do unatrag dvije godine, svaki razred mijenjao smjene i nitko od roditelja se nije pitao kada će viđati svoje dijete, samo se ova majka našla uvrijeđena. Valjda njeno dijete vrijedi više od naše.

  Broj komentara: 9

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Njihove su ruke prikupile 250 kilograma hrane za potrebite

  Brodska škola pomaže Pučkoj kuhinji

  Njihove su ruke prikupile 250 kilograma hrane za potrebite

  26.10.2020. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I u kriznim vremenima 'iskočili' su oni najbolji

  Danas je njihov dan

  I u kriznim vremenima 'iskočili' su oni najbolji

  5.10.2020. | 16:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Već drugo jutro sedmaši i roditelji prosvjeduju ispred škole

  Protive se odluci ravnateljice

  Već drugo jutro sedmaši i roditelji prosvjeduju ispred škole

  8.9.2020. | 12:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko će imati zadnju riječ - roditelji ili ravnateljica?

  Pobuna zbog spajanja razreda

  Tko će imati zadnju riječ - roditelji ili ravnateljica?

  2.9.2020. | 16:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska država getoizira Rome i u Slavonskom Brodu

  Zbog invalidnih zakona i pravilnika

  Hrvatska država getoizira Rome i u Slavonskom Brodu

  1.7.2020. | 19:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Drago mi je što na ovaj način mogu usrećiti djecu'

  Susret s lipicancima na gradskoj livadi

  'Drago mi je što na ovaj način mogu usrećiti djecu'

  23.6.2020. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I brodski osnovnoškolci mogli bi u školi boraviti do 17 sati

  Produženje nastavnog dana

  I brodski osnovnoškolci mogli bi u školi boraviti do 17 sati

  20.6.2020. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za njih vrijedi i dubiti na glavi'

  O svojim učenicima zapjevali u pjesmi:

  'Za njih vrijedi i dubiti na glavi'

  23.5.2020. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pozitivna sam. Mislim da sada možemo ići samo naprijed.'

  Stvari se pokreću - polako, ali sigurno

  'Pozitivna sam. Mislim da sada možemo ići samo naprijed.'

  9.5.2020. | 9:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Učitelji uložili ogroman trud kako bi razveselili đake

  Pogledajte što su im pripremili

  Učitelji uložili ogroman trud kako bi razveselili đake

  8.5.2020. | 18:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici pokazali da mašta uistinu može svašta

  Virtualno obilježavaju Dan škole

  Učenici pokazali da mašta uistinu može svašta

  24.4.2020. | 10:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako vam to 'nije neki novac', dajte ga brodskoj sirotinji

  Godinama mole za tu istu cifru

  Ako vam to 'nije neki novac', dajte ga brodskoj sirotinji

  13.4.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz pomoć roditelja uspjeh i rezultati dolaze brže

  Edukacijski rehabilitatori poručili:

  Uz pomoć roditelja uspjeh i rezultati dolaze brže

  3.3.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko brodski roditelji plaćaju učiteljicu tijekom praznika

  Za sumnjičavu majku istražili smo:

  Koliko brodski roditelji plaćaju učiteljicu tijekom praznika

  29.1.2020. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Osamnaest brodskih učenika otputovalo je u Celje

  Uzbudljivo zimsko putovanje

  Osamnaest brodskih učenika otputovalo je u Celje

  28.1.2020. | 14:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska osnovna škola i dalje u potrazi za pomoćnikom

  Objavljen novi Javni poziv

  Brodska osnovna škola i dalje u potrazi za pomoćnikom

  2.1.2020. | 12:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Roditelji stigli u Zagreb na Markov trg

  Iz Vlade ih još nitko nije primio

  Roditelji stigli u Zagreb na Markov trg

  14.11.2019. | 12:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Naša djeca ne znaju za bolje, no mi ćemo se za to izboriti'

  Roditelji brodskih učenika:

  'Naša djeca ne znaju za bolje, no mi ćemo se za to izboriti'

  14.11.2019. | 8:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Oni nisu plišanci, nego živa bića koja treba voljeti'

  Kad mali razmišljaju poput velikih:

  'Oni nisu plišanci, nego živa bića koja treba voljeti'

  24.10.2019. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :