Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 11.12.2018. u 13:40
Prikaza: 4965
|
Autor: Željka Gavranović

Partneri Projekta poručili:

Među brodskim Romima uskoro želimo vidjeti doktore znanosti

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

Od potpune integracije Roma među većinsko stanovništvo u Slavonskom Brodu, koristi bi imale obje strane. Bila bi to, kako Englezi kažu, 'win-'win' situacija u kojoj svi dobivaju ono najbolje. Zbog truda slavonskobrodskih vrtića, škole, Centra, Razvojne agencije, romskih udruga i Grada, taj se san čini puno bližim.

SLAVONSKI BROD - Veliki projekt Grada Slavonskog Broda naslova „Win-Win" - programi produženog boravka i predškole za djecu i učenike romske nacionalne manjine u Slavonskom Brodu, samo je nastavak rada na što ranijoj integraciji manjinskog u većinsko stanovništvo. Kako samo ime projekta kaže - situacija je to od koje će obje skupine itekako profitirati.

Stoga su u Projekt koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu od milijun i 600 tisuća kuna uključeni brojni partneri - Osnovna škola Hugo Badalić Slavonski Brod, Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić Slavonski Brod, Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod, Romska udruga mladih Brodsko-posavske županije te Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda, čiji su predstavnici danas potpisali ugovore u zgradi Gradske uprave.

- Svaki partner ima veliku ulogu u projektu i nosi dio 'tereta'. Škola je odgovorna za program produženog boravka za stotinu svojih učenika, nabavku didaktičkih materijala i organizaciju studijskog putovanja te ljetnog kampa za učenike. Dječji vrtić 'pokriva' predškolski program koji se, radi praktičnosti, također odvija u Područnoj školi Hugo Badalić, a zaduženi su i za pripremu te dostavu toplih obroka toj djeci. Romska udruga mladih vrijedan je partner, imenovali su romskog koordinatora i zapošljavaju dva pratitelja za polaznike predškolskog programa. Angažirali su se i oko prijevoda pa su letci, plakati i sve ostalo vezano za projekt dvojezični. Centar za socijalnu skrb okupio je 136 sudionika predavanja za djelatnike Vrtića i Škole kako bi projekt bio proveden što bolje. Razvojna agencija uključena je u sve projekte koji poboljšavaju standard života svih stanovnika, sudjelovali smo i u pripremi projekta, a sada brinemo o komunikaciji među partnerima i povlačenju novca za njegovu provedbu. - kazala je Anita Vačić iz Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda.

Provedbom projekta „WIn-Win" partneri nastoje u školskoj odnosno pedagoškoj godini 2018./2019. pružiti potporu uključivanju 25-ero djece romske nacionalne pripadnosti u program predškole te, isto tako, podršku za stotinu učenika romske nacionalne pripadnosti, od 1. do 4. razreda osnovne škole koji su uključeni u program produženog boravka s ciljem poboljšanja njihovih obrazovnih postignuća i uspješnije socijalizacije.

- Nakon projekta „Krenimo zajedno" u kojemu je naglasak bio na poticajnom roditeljstvu, Grad Slavonski Brod projekt je proširio i na prijevoz učenika u obavezni program predškole. Isto tako, financirao je dvije učiteljice. Opremljen je tada i dio učionica. Sva ta iskustva unijeli smo i u projekt Win-Win koji smo prijavili na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za strukovno obrazovanje odraslih gdje smo se pokazali kao najuspješniji prijavitelj u Hrvatskoj jer smo dobili stopostotono odobren projekt u najvišem iznosu.- poručio je zamjenik gradonačelnika, Hrvoje Andrić.

Ovim Projektom, produženi boravak bit će organiziran za razrede Osnovne škole Hugo Badalić od prvog do četvrtog i obuhvatit će stotinu učenika romske nacionalne manjine. Ovaj program će omogućiti ostvarenje boljeg školskog uspjeha za učenike romske nacionalne manjine s obzirom da će djeca ostvariti pomoć pri pisanju zadaća i ponavljanja gradiva, dok će vrijeme raspoloživo za druženje i igru pospješiti socijalizaciju i integraciju ciljane skupine. Organizirani program predškole za 25-ero djece romske nacionalne manjine, nadaju se partneri projekta i njegov nositelj, Grad, rezultirat će poboljšanjem njihovih obrazovnih postignuća te boljim znanjem hrvatskog jezika koje je preduvjet praćenja tempa školskog kurikuluma. Samim time, pozitivno će se odraziti na sva daljnja obrazovna postignuća djece u narednim programima obrazovanja.

- Djeca su svaki dan duže u školi, pišu zadaću i već je to veliki pomak. Osnovni je problem bio što veliki broj učenika romske nacionalne manjine nije pisao zadaću. Sada su dobili priliku to raditi u školi gdje imaju osiguran topli obrok, ali i vremena za igru. Za veći je iskorak potreban ipak duži period za potpunu integraciju. Za kvalitetan proces integracije broj učenika romske nacionalne manjine u odnosu na većinsko stanovništvo bi trebao biti manji, a kod nas je 50:50, tako da imamo cijele razrede u kojima su isključivo romska djeca. Tu ne možemo govoriti o integraciji. Trebali bi pronaći kvalitetno rješenje, a jedno od mogućih je da učenike romske nacionalne manjine rasporedimo i u druge gradske škole. - poručila je ravnateljica Osnovne škole „Hugo Badalić" Irena Čugura Ćerić.

U drugim je slavonskobrodskim školama i vrtićima gotovo nemoguće sresti dijete romske nacionalne manjine, upravo zbog činjenice da oni niti prostorno nisu integrirani među većinsko stanovništvo nego žive u izdvojenom dijelu grada. Postupna integracija koju promiče i ovaj projekt, to bi trebala promijeniti.

- Bili smo iznimno nezadovoljni što u slavonskobrodskim vrtićima u kojima boravi 1300 djece u redovitom i oko osamsto djece u kraćim popodnevnim predškolskim programima, nismo imali djecu romske nacionalne manjine.  Pronašli smo način kako da to promijenimo putem različitih programa koje provodimo. Već dvije godine djeca prolaze program od 250 sati. To su djeca koja imaju još dvije godine ili godinu do polaska u školu. Zadovoljni smo, polasci u predškolu su redovni. Veliku su ulogu pritom odigrala naša dva suradnika, Milan i Marina, pratitelji iz romske zajednice koji su kontakt s roditeljima, pratnja djeci u autobusu, ali i pomoć odgojiteljicama tijekom aktivnosti. - kazala je Zorana Butorac, ravnateljica ustanove Dječji vrtić „Ivana Brlić-Mažuranić", dodavši kako je prvotni strah odgojiteljica, zbog izazova rada s romskom djecom, s vremenom prerastao u zadovoljstvo, ispunjenost i sreću te kontakte koje s djecom i roditeljima održavaju i nakon prestanka programa.

Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda dugi niz godina nastoji sudjelovati u svim projektima koji kao opće dobro i poboljšanje životnih uvjeta imaju bilo koju skupinu ljudi na području grada. Stoga njezini predstavnici danas nisu mogli skriti oduševljenje provedbom projekta i konačnim plodovima višegodišnjeg rada.

- Godinama smo se borili za promjenu mogućnosti u obrazovanju za romsku djecu. Ovaj je projekt objedinio sve što smo dosad pokušavali kroz druge načine financiranja. Djeca i roditelji oduševljeni su programima, dok smo prije nekoliko godina roditelje morali moliti da dođu na edukaciju. Sada su oni shvatili da je jedini put uspjeha njihove djece upravo obrazovanje, prvenstveno predškolsko koje daje temelje.- pojasnio je Dejan Vuksanović, direktor slavonskobrodske Razvojne agencije.

O prihvaćenosti projekta među pripadnicima romske nacionalne manjine, čija su djeca ciljana skupina, najbolje može reći neumorni borac za njihova prava koji je potvrdio kako se promjena u razmišljanju i odnosu prema bitnosti školovanja itekako vidi pa se roditelji-Romi bune ako je zbog nekog razloga dio programa otkazan ili odgođen. Pokazatelj je to kako su se itekako naviknuli na školske obaveze svoje djece.

- Reakcije romske zajednice su pozitivne. Pomažemo roditeljima oko administrativnog djela pri upisu u sve faze obrazovanja. Ovo je rezultat aktivnog višegodišnjeg rada. Nadamo se da ćemo u budućnosti  imati i visoko obrazovane Rome te da će se naš stručni kadar obogatiti. Nadamo se akademicima te doktorima znanosti u bliskoj budućnosti. To jest veliki zalogaj, ali i naše ambicije su velike.- kazao je Milan Mitrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Slavonskog Broda.

S obzirom na to da je veliki broj slavonskobrodskih Roma korisnik zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb, djelatnici te ustanove svakodnevnim kontaktom s obiteljima saznaju i puno o odnosu roditelja i djeca te obrazovanju romske djece, a 'uskaču' i kada se radi o zanemarivanju roditeljskih dužnosti. I oni su potvrdili pomake koji su vidljivi nakon provedbe brojnih gradskih programa usmjerenih na tu skupinu.

- U nadležnosti Centra su neprimjerena ponašanja roditelja prema djeci i novčane naknade. Ovo je iskorak u drugom smjeru gdje se djeci romske nacionalne manjine pruža mogućnost sudjelovanja u programima, a nama je to odmah prevencija naših budućih postupaka. Primijetili smo da je manji broj zanemarene djece u pogledu obrazovanja, uključivanja u školski i predškolski program. Dosad je Centar imao poteškoće s velikim brojem nepolaznika škole djece romske nacionalne manjine. Ove će aktivnosti taj broj smanjiti. - kazala je Anica Gusak Krajnović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb.

Svi su se sudionici današnjeg potpisivanja ugovora za ovaj veliki Projekt složili kako nitko nije tu radi njegove puke provedbe, nego u svrhu istinskog poboljšanja stanja stvari i konačne potpune integracije Roma koji su desetljećima ogroman dio kulture i stanovništva grada Slavonskog Broda.

Kako podatci o Projektu zvuče na jeziku Roma koji obogaćuje i slavonskobrodsku kulturu, pročitajte u nastavku:
„Win-Win" – programurlje d kupi karje rmnje n boravak š d kupi alu Romilor karje pljak n" škola amik n" Slavonski Brod.
Kt vridjaštje projektu: 1.600.000,00 kn
Kt d" EU: 1.600.000,00 kn
Kt cinje projektu: 30.8.2018. - 29.11.2019.
- 100 školarculj d la 1. pnd la 4. razred d osnovna škola d kupi alu ludarilor
- 25 kupi alu ludarilor d škola amik
D če s fače projektu: S ažutje alu kupilor alu ludarilor s pljače n" škola amik" š d kupi d la 1. pnd la 4. s rmje n" boravak s obrazujask" maj binje š s fije ku toc ka unu

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 11.12.2018. | 13:51

1

Ako imaju Tottija, što ne bi imali i doktora? Možda ga sada nemaju jer ih to prije nije zanimalo.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počele prijave za produženi boravak u školskoj 2022./2023.

U gradskim osnovnim školama

Počele prijave za produženi boravak u školskoj 2022./2023.

6.6.2022. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su timskim radom uspjeli napraviti od 'Ivaninog imena'

'Mali' od kojih mogu učiti 'veliki'

Ovo su timskim radom uspjeli napraviti od 'Ivaninog imena'

20.5.2022. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njima su školske aktivnosti i penjanje, skijanje, plivanje

Slavonskobrodski učitelji oduševljeni

Njima su školske aktivnosti i penjanje, skijanje, plivanje

23.4.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Druga nagrada Manuelu Jeleču

Natjecanje iz harmonike

Druga nagrada Manuelu Jeleču

9.3.2022. | 8:32
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova gradska škola prelazi na jednosmjenski rad

Od ponedjeljka

Ova gradska škola prelazi na jednosmjenski rad

25.2.2022. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otišla je tiho, no kroz ovu ljubavnu priču, živjet će vječno

Brodski učenici u 'Gnijezdu ljubavi'

Otišla je tiho, no kroz ovu ljubavnu priču, živjet će vječno

14.2.2022. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte koliko vrijedi nova kuhinja brodske škole

Spremaju najviše učeničkih obroka

Pogledajte koliko vrijedi nova kuhinja brodske škole

10.2.2022. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz poduzetnu djecu i društvo će biti snažnije

'Moramo prevladati strah'

Uz poduzetnu djecu i društvo će biti snažnije

14.12.2021. | 9:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Trideset je godina rasla u školskom dvorištu'

Oproštaj od posebnog stabla

'Trideset je godina rasla u školskom dvorištu'

27.11.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je Nazorova bista desetljećima skrivena?

Brodska osnovna škola nosi njegovo ime

Zašto je Nazorova bista desetljećima skrivena?

20.11.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nezaboravno iskustvo četiri brodske učiteljice

'Trebamo podršku roditelja i društva'

Nezaboravno iskustvo četiri brodske učiteljice

12.11.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad će učenici moći natrag u klupe slavonskobrodske škole?

Saznali smo zašto ih tamo nema danima

Kad će učenici moći natrag u klupe slavonskobrodske škole?

30.10.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do kraja srpnja predaja zahtjeva za produženi boravak

U gradskim osnovnim školama

Do kraja srpnja predaja zahtjeva za produženi boravak

1.6.2021. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sve ovo 'proizveli' smo mi?'

Evo zašto je važno vidjeti svojim očima

'Sve ovo 'proizveli' smo mi?'

4.3.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradskoj osnovnoj školi potreban komunikacijski posrednik

60 pomoćnika već radi u školama

Gradskoj osnovnoj školi potreban komunikacijski posrednik

8.11.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njihove su ruke prikupile 250 kilograma hrane za potrebite

Brodska škola pomaže Pučkoj kuhinji

Njihove su ruke prikupile 250 kilograma hrane za potrebite

26.10.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : I u kriznim vremenima 'iskočili' su oni najbolji

Danas je njihov dan

I u kriznim vremenima 'iskočili' su oni najbolji

5.10.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Već drugo jutro sedmaši i roditelji prosvjeduju ispred škole

Protive se odluci ravnateljice

Već drugo jutro sedmaši i roditelji prosvjeduju ispred škole

8.9.2020. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :