Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 5.10.2020. u 16:15
Prikaza: 2652
|
Autor: Željka Gavranović

Danas je njihov dan

I u kriznim vremenima 'iskočili' su oni najbolji

Slavonski Brod : I u kriznim vremenima 'iskočili' su oni najboljiNastava u Donjim Andrijevcima

Učiteljima je koronakriza svijet okrenula naglavačke, no malotko se glasno bunio. I u virtualnom svijetu dali su najbolje od sebe.

SLAVONSKI BROD - Učiteljski poziv mnogi nazivaju najvažnijim za razvoj čovjeka i društva, no to koliko su prosvjetni djelatnici danas cijenjeni i plaćeni, pokazuje kako odnos okoline prema njima nije recipročan tom shvaćanju.

Danas se diljem svijeta obilježava Dan učitelja. Peti listopada odabran je za to jer je 1966. godine na taj datum potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Svrha programa izobrazbe učitelja treba biti razvoj općeg obrazovanja i osobne kulture svakog studenta, razvoj njegovih sposobnosti poučavanja, odgoja i obrazovanja drugih te svijesti o načelima na kojima se temelje dobri međuljudski odnosi unutar i izvan nacionalnih granica, kao i osjećaja odgovornosti da se poučavanjem i primjerom pridonosi društvenom, kulturnom i gospodarskom napretku. - stoji u Preporuci.

Svaki odrasli čovjek može se prisjetiti koliko su učitelji utjecali na njegov odgoj i obrazovanje. Usađivanje znanja prve četiri godine osnovnoškolskog obrazovanja nije jedina zadaća učitelja. Oni su nerijetko i neizbježno sociolozi, psiholozi, zaštitnici, prijatelji, moralni putokazi,…

Koronagodina u velikoj je mjeri utjecala na status i obveze učitelja. 'Lockdown' je paralizirao rad škola i učionice preselio u virtualni svijet.

- Sustav obrazovanja bio je suočen s potpunim saltom; prebacivanjem s normalnog tipa nastave za koju smo školovani, osposobljeni i imamo iskustva, na online nastavu koja nije ni približno slična onomu što se od nastave očekuje. Dali smo sve što smo mogli kao nastavnici i ostalo osoblje škole. Imali smo sreću da je ljeto došlo relativno brzo pa smo se mogli za novu školsku godinu pripremiti daleko bolje. - kazala je u ranijem razgovoru za SBplus prosvjetna djelatnica Nada Lovrić.

Svoj dan učitelji danas ipak slave u pravim učionicama, stojeći pred svojim učenicima. Doduše, s maskama na licu i 'pod mjerama' za 'novo normalno', ali ipak radeći posao kojeg - pretpostavljamo - vole.

Učiteljica jednog razreda donjoandrijevačke Osnovne škole „Viktor Car Emin" pokazala je kako svatko, potrudi li se, može i ove neobične dane učiniti boljima i ljepšima za djecu s kojom se svakodnevno druži i radi. Jednostavan čin nastave na otvorenom - primjer je dobre prakse u ovim koronavremenima.

Ranije smo pisali i o Područnoj školi Klokočevik čije su se učiteljice potrudile boravak u učionici učiniti zanimljivim pa učenici nastavu prate na pilates loptama - čuvajući time fizičko zdravlje, ali i živce.

Sve su to lijepi primjeri dobrih učitelja kojima društvo treba zahvaliti jer oblikuju sposobne i dobre članove. Nadamo se kako će barem danas zaboraviti na male plaće, zahtjevne roditelje, neposlušne đake i neizvjesna vremena koja su pred svima nama. Danas je ipak njihov svečani dan.

Na virtualnoj svečanosti danas dodijeljene i nagrade najboljima

Na javni poziv za izbor ovogodišnjih najboljih prosvjetara, raspisan sredinom svibnja, prijavilo se ukupno 1769 kandidata, a 15-eročlano Povjerenstvo za nagrađivanje, na čelu s izv.prof.dr. Eminom Berbić Kolar s Fakulteta za odgojne i obrazovne djelatnosti Sveučilišta u Osijeku, izabralo je 504 najuspješnija u protekloj školskoj godini. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u tu je svrhu osiguralo pet milijuna kuna. Zbog samoizolacije u kojoj se nalazi nekoliko dana, nagrađenima se putem videolinka na njihov dan obratio resorni ministar Radovan Fuchs te im uputio prigodnu čestitiku:

„Izazovi koji se stavljaju pred odgojno-obrazovne radnike svaki danom su sve veći i od vas se traži sve više vještina, kompetencija i zalaganja. 2020. je godina, složit ćete se, nepredvidljiva, zahtjevna, bez presedana i jedna velika lekcija za sve nas."

Među 504 najbolja učitelja u Hrvatskoj, nalaze se i oni iz slavonskobrodskih škola. U nikad težoj školskoj godini nagradu od deset tisuća kuna bruto, između ostalih, zaslužili su:

Kristina Krtalić, OŠ Hugo Badalić

Krešimir Škuljević, OŠ Vladimir Nazor

Luka Pongračić, OŠ Vladimir Nazor

Nagrađeni su i nastavnici te profesori srednjih škola, a među njima je jedna iz Slavonskog Broda:

Ivana Opačak, Ekonomsko-birotehnička

Anemarija Jurišić iz Osnovne škole Vjekoslav Klaić u Garčinu, također je nagrađena učiteljica s područja Brodsko-posavske županije. 

Čestitka župana i predsjednika Županijske skupštine 
Poštovane učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici, profesorice i profesori,
povodom Svjetskog dana učitelja, 5. listopada, želim Vam u ime Brodsko-posavske županije svoje osobno ime, uputiti čestitke i poželjeti vam puno uspjeha i zadovoljstva u Vašem plemenitom zvanju.
Vaš poziv jedan je od najplemenitijih, ali i najodgovornijih poziva kojeg pojedinac u  društvu može obavljati. Pomažete djeci i mladima u stjecanju novih znanja i vještina, u otkrivanju i razvijanju vlastitih potencijala, u stvaranju novih iskustava, u gradnji kvalitetnih međuljudskih odnosa.
Svjesni izazova današnjeg vremena Brodsko-posavska županija želi svim učiteljima svoje županije dati društvenu važnost koju zaslužuju, kako bi svoj djeci i njihovim roditeljima, te ranjivijim populacijama, kao što su djeca s teškoćama u razvoju ili siromašna djeca koja žive u ruralnim ili udaljenim područjima, ukazali na napore da je rad učitelja i nastavnika temelj svake reforme i napretka društva.
Hvala Vam na svakodnevnom trudu, ustrajnosti i potpori koju pružate učenicima, kao i na tome što škole činite mjestima u kojima se djeca osjećaju dobrodošlima, ohrabrenima, sretnima i u kojima se prema svakom djetetu odnosi s dostojanstvom, omogućavajući mu tako da ispuni sav svoj potencijal.
Župan Danijel Marušić i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić
Čestitka gradonačelnika
Prema zahtjevima UNESCO-a, 5. listopada svake godine obilježavamo Dan učitelja gdje se učiteljima i nastavnicima diljem svijeta odaje priznanje za njihov rad koji je neophodan za razvoj društva u cjelini. Učiteljski posao nije lagan, puno je truda, strpljenja, ljubavi i rada potrebno kako bi se učenicima prenijela sva potrebna znanja koja će im biti upotrebljiva u svakodnevnom životu.
Povodom Svjetskog dana učitelja upućujem iskrene čestitke svim učiteljima i učiteljicama u obavljanju ove važne zadaće. Zahvaljujem se na Vašem svakodnevnom radu, trudu, ustrajnosti, strpljenju i potpori koju pružate učenicima kako bi postigli zajednički cilj – da djeca u konačnici ostvare kvalitetno obrazovanje kao preduvjet za perspektivnu budućnost.
Gradonačelnik
Mirko Duspara, dr. med.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njima su školske aktivnosti i penjanje, skijanje, plivanje

Slavonskobrodski učitelji oduševljeni

Njima su školske aktivnosti i penjanje, skijanje, plivanje

23.4.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Druga nagrada Manuelu Jeleču

Natjecanje iz harmonike

Druga nagrada Manuelu Jeleču

9.3.2022. | 8:32
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova gradska škola prelazi na jednosmjenski rad

Od ponedjeljka

Ova gradska škola prelazi na jednosmjenski rad

25.2.2022. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otišla je tiho, no kroz ovu ljubavnu priču, živjet će vječno

Brodski učenici u 'Gnijezdu ljubavi'

Otišla je tiho, no kroz ovu ljubavnu priču, živjet će vječno

14.2.2022. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte koliko vrijedi nova kuhinja brodske škole

Spremaju najviše učeničkih obroka

Pogledajte koliko vrijedi nova kuhinja brodske škole

10.2.2022. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz poduzetnu djecu i društvo će biti snažnije

'Moramo prevladati strah'

Uz poduzetnu djecu i društvo će biti snažnije

14.12.2021. | 9:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Trideset je godina rasla u školskom dvorištu'

Oproštaj od posebnog stabla

'Trideset je godina rasla u školskom dvorištu'

27.11.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je Nazorova bista desetljećima skrivena?

Brodska osnovna škola nosi njegovo ime

Zašto je Nazorova bista desetljećima skrivena?

20.11.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nezaboravno iskustvo četiri brodske učiteljice

'Trebamo podršku roditelja i društva'

Nezaboravno iskustvo četiri brodske učiteljice

12.11.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad će učenici moći natrag u klupe slavonskobrodske škole?

Saznali smo zašto ih tamo nema danima

Kad će učenici moći natrag u klupe slavonskobrodske škole?

30.10.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do kraja srpnja predaja zahtjeva za produženi boravak

U gradskim osnovnim školama

Do kraja srpnja predaja zahtjeva za produženi boravak

1.6.2021. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sve ovo 'proizveli' smo mi?'

Evo zašto je važno vidjeti svojim očima

'Sve ovo 'proizveli' smo mi?'

4.3.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradskoj osnovnoj školi potreban komunikacijski posrednik

60 pomoćnika već radi u školama

Gradskoj osnovnoj školi potreban komunikacijski posrednik

8.11.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njihove su ruke prikupile 250 kilograma hrane za potrebite

Brodska škola pomaže Pučkoj kuhinji

Njihove su ruke prikupile 250 kilograma hrane za potrebite

26.10.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Već drugo jutro sedmaši i roditelji prosvjeduju ispred škole

Protive se odluci ravnateljice

Već drugo jutro sedmaši i roditelji prosvjeduju ispred škole

8.9.2020. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko će imati zadnju riječ - roditelji ili ravnateljica?

Pobuna zbog spajanja razreda

Tko će imati zadnju riječ - roditelji ili ravnateljica?

2.9.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska država getoizira Rome i u Slavonskom Brodu

Zbog invalidnih zakona i pravilnika

Hrvatska država getoizira Rome i u Slavonskom Brodu

1.7.2020. | 19:35
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :