Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 1.7.2020. u 19:35
Prikaza: 4770
|
Autor: Željka Gavranović

Zbog invalidnih zakona i pravilnika

Hrvatska država getoizira Rome i u Slavonskom Brodu

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplusRoditelji nakon sastanka ispred matične Osnovne škole Hugo Badalić na Plavom polju.
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

Nastavno osoblje Područne škole Jelas već godinama radi lavovski posao, nastojeći integrirati romske mališane - najprije u razred, a potom i u društvo. No, sada kada su djeca romske nacionalnosti u toj školi većina - je li došlo vrijeme da teret integracije na svoja leđa preuzmu i druge gradske škole?

SLAVONSKI BROD - Ni ovogodišnji upisi prvašića u Osnovnoj školi Hugo Badalić u Slavonskom Brodu neće početi ni proteći jednostavno. Naime, u Područnoj školi Jelas koja je, između ostalog, upisno područje za najveći broj djece pripadnika romske nacionalne manjine u Slavonskom Brodu, sada su 'većinci' postali manjina jer su razredi uglavnom 'romski'. O integraciji Roma u društvo, dakle, tu nema ni govora jer su, na neki način, opet izolirani od ostatka stanovništva i 'zbijeni među svoje', dok je roditeljima neromske djece sporan način održavanja nastave u takvom okruženju. Činjenica je, naime, da će njihova djeca sjediti u razredu s očekivano sporijim tempom usvajanja gradiva jer mnogi romski mališani koji su im školske kolege najprije moraju usvojiti osnovne stvari - počevši od rušenja jezične barijere pa nadalje.

Stvari bi možda bile jednostavnije da devetnaestero NE-romskih đaka-prvaka kojima je upisno područje upravo Jelas, roditelji nisu pokušali upisati u matičnu školu na Plavom polju - upravo kako bi izbjegli gore navedeno. Međutim, što onda s NE-romskom djecom koja zbog toga, praktički, na Jelasu ostaju sama u potpuno romskim razredima. I, ono najbitnije, što s integracijom Roma? No, roditelji ni u kojem slučaju nisu krivi jer pokušavaju učiniti najbolje za svoje dijete.

Ranije smo pisali o toj temi i napomenuli kako je sugovornike za tako osjetljiv dijalog iznimno teško naći. I sami neprestano 'biramo riječi' kako niti jedna strana ne bi bila uvrijeđena, no svima je odavno jasno kako teret integracije manjine u većinsko stanovništvo ne može pasti na leđa jedne ravnateljice, jedne škole, određene grupe nastavnog osoblja, nego bi trebao biti ravnomjerno raspoređen u sve gradske osnovne škole koje, takvom disperzijom učenika, ne bi ni 'osjetile' sve teškoće s kojima se Osnovna škola Hugo Badalić nosi godinama.

'Šaraj malo brate'

- Ravnateljica tvrdi da je prije četiri godine inzistirala da se integracija Roma provodi u cijelom gradu, odnosno, u svim gradskim osnovnim školama. Navodno nikad nije dobila odgovor. Da se to radi na takav način, ne bi uopće bilo problema. Naša želja je da se Romi podijele po cijelom gradu, a ne samo u jednu školu. Uostalom, oni iz Romskog naselja za djecu već imaju organiziran prijevoz autobusima. - počeli su zajednički razgovor za SBplus roditelji djece koja najesen trebaju krenuti u prvi razred Osnovne škole Hugo Badalić, naglasivši kako su zadovoljni naporima koje ravnateljica Irena Čugura Ćerić ulaže kako bi svima bilo bolje. No, ni vodstvo škole nema baš previše izbora u nastojanju da balansira i odobrovolji obje strane.

Sastanci s roditeljima romske nacionalnosti, kao i današnji, iz 'nepoznatog' razloga (ili onog kojeg nitko ne želi izgovoriti) održani su odvojeno, a zapravo su roditelji ti koji bi jedni druge trebali podržati jer integracija Roma u društvo interes je obje strane.

- Ne znamo zašto je Škola razdvojila sastanke za nas i romske roditelje, vjerojatno smatraju kako bi bilo preburno ili da ne bi bila ostvarena nikakva kvalitetna komunikacija. Dakako, ima roditelja koji uopće ne žele romsku djecu u razredu svog djeteta. To je druga priča o diskriminaciji i netrepeljivosti. Zašto smo problem mi koji želimo da djeca ostanu u školi na Jelasu, ali da se napravi raspodjela i da se, jednostavno, ne dopusti 'zbijanje' sve romske djece u dva razreda u kojima su onda naša djeca manjinci. Problem nisu romska djeca, nego sustav koji ih ne zna integrirati. Naša djeca na Jelasu odrastaju s njima, druže se, igraju, malotko ima što protiv toga, ali se integracija ne može više provoditi na ovakav način. - dodali su roditelji.

Ovako - romskim roditeljima ostaje strah od 'slanja' djece u druge gradske osnovne škole u kojima bi (brojčano oslabljeni) bili lakša meta onima koji im se vole rugati, a s druge strane - roditelji NE-romske djece ne mogu pristati na to da temelji obrazovanja njihovoj djeci u startu budu klimavi zbog okruženja u kakvom su se našli. Ključno je, pritom, naglasiti kako romske roditelje nitko ne može 'prisiliti' da djecu upišu u druge gradske osnovne škole.

Svima jednak broj malih Roma

Ipak, danas je postignut dogovor koji bi mogao biti prvi korak prema onomu što roditelji žele postići.

- Dobili smo čvrsto obećanje ravnateljice da će praviti pet razreda te da će trideset prvašića-Roma biti podijeljeno na pet razreda, odnosno, neće se ići u tom smjeru da na Jelasu, primjerice, postoje dva gotovo 'čista' romska razreda. Znači, sada je roditeljima s ovog područja svejedno u koji će razred njihova djeca ići - onaj na Plavom polju u matičnoj školi ili onaj u Područnoj na Jelasu - jer će u svakom od tih razreda biti jednak broj Roma - njih šestero. Nastava će biti jednosmjenska, Jelas će dobiti i produženi boravak i sve uvjete koje imaju druge gradske škole. Djeca NE-Romi s upisnog područja Jelas, neće se moći 'prebaciti' u matičnu školu, osim ako stariji brat ili sestra već pohađaju matičnu školu. U matičnoj školi bit će A i B razredi, a na Jelasu C, D i E. - kazali su ujedinjeno roditelji koji su smatrali kako je sastanku trebao nazočiti i netko iz Gradske uprave jer je, očigledno, s ovim problemom potrebno ići na 'više instance' (primjerice, Ministarstvo obrazovanja), kako bi zakonski bilo riješeno pitanje upisnih područja te obaveza da ostale gradske škole upisuju određenu kvotu djece iz manjinskog stanovništva. Škola takav pritisak na 'nadležne' nikako ne može učiniti sama, no jedno može - zabraniti 'bježanje' većinaca iz područne u matičnu školu.

U svakom slučaju, roditelji su danas sa sastanka otišli donekle zadovoljni jer im je obećano 'razbijanje čistih razreda' i izbjegavanje dosadašnjeg načina podjele većinaca i manjinaca prema razredima (ili, suprotno, podjele razreda prema nacionalnosti). Osmero romskih đaka, odnosno, njihovi roditelji, dogovorili su upis svoje djece u matičnu školu na Plavom polju (iako prema upisnom području pripadaju Jelasu), no potrebno je da to učini njih još četvero kako bi ono što je zamišljeno bilo i postignuto.

- I ovo je pomak. Dvanaest učenika nije malo. Dosad nitko od romske djece nije pohađao matičnu školu, nego su svi bili na Jelasu. Nadam se da će i romski roditelji pristati na to kako bi nam svima bilo bolje. Upisi su pri kraju, valjda će sve biti kako je dogovoreno. - zaključili su roditelji i pozvali na pritisak 'na više instance' koji će dovesti do disperzije romske djece na ostale gradske škole.

  Broj komentara: 5

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  sisa_od_issa

  sisa_od_issa

  Komentirano: 3.7.2020. | 8:55

  1

  @lalakoala ne bi ni tebi bilo zgorega da se vratiš u školu kad se učilo "č" i "ć". Rugala se sova sjenici...
  milanium87

  milanium87

  Komentirano: 2.7.2020. | 11:51

  2

  Ja mislim da Nikola priča iz iskustva... Tako je on svoje dijete branio u školi pa misli da svi tako...
  MENTALIST

  MENTALIST

  Komentirano: 2.7.2020. | 7:03

  3

  Nikola ili ide na dopunsku nastavu ili je završio leteći jednodnevni fakultet u Orašju
  lalakoala

  lalakoala

  Komentirano: 2.7.2020. | 6:28

  4

  Za svaku pohvalu! Ćlanak je odlićano istažen i napisan! .......a Ti nikolajuric, kad ćeš Ti upisati školu?
  nikolajuric

  nikolajuric

  Komentirano: 1.7.2020. | 23:21

  5

  Zašto malog Roma kad krene u 1. razred nitko od kolega ne smije dirati? - Zato jer mu je tata u 5. razredu!

  Broj komentara: 5

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su timskim radom uspjeli napraviti od 'Ivaninog imena'

  'Mali' od kojih mogu učiti 'veliki'

  Ovo su timskim radom uspjeli napraviti od 'Ivaninog imena'

  20.5.2022. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Njima su školske aktivnosti i penjanje, skijanje, plivanje

  Slavonskobrodski učitelji oduševljeni

  Njima su školske aktivnosti i penjanje, skijanje, plivanje

  23.4.2022. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Druga nagrada Manuelu Jeleču

  Natjecanje iz harmonike

  Druga nagrada Manuelu Jeleču

  9.3.2022. | 8:32
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova gradska škola prelazi na jednosmjenski rad

  Od ponedjeljka

  Ova gradska škola prelazi na jednosmjenski rad

  25.2.2022. | 17:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Otišla je tiho, no kroz ovu ljubavnu priču, živjet će vječno

  Brodski učenici u 'Gnijezdu ljubavi'

  Otišla je tiho, no kroz ovu ljubavnu priču, živjet će vječno

  14.2.2022. | 16:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte koliko vrijedi nova kuhinja brodske škole

  Spremaju najviše učeničkih obroka

  Pogledajte koliko vrijedi nova kuhinja brodske škole

  10.2.2022. | 8:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz poduzetnu djecu i društvo će biti snažnije

  'Moramo prevladati strah'

  Uz poduzetnu djecu i društvo će biti snažnije

  14.12.2021. | 9:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Trideset je godina rasla u školskom dvorištu'

  Oproštaj od posebnog stabla

  'Trideset je godina rasla u školskom dvorištu'

  27.11.2021. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je Nazorova bista desetljećima skrivena?

  Brodska osnovna škola nosi njegovo ime

  Zašto je Nazorova bista desetljećima skrivena?

  20.11.2021. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nezaboravno iskustvo četiri brodske učiteljice

  'Trebamo podršku roditelja i društva'

  Nezaboravno iskustvo četiri brodske učiteljice

  12.11.2021. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad će učenici moći natrag u klupe slavonskobrodske škole?

  Saznali smo zašto ih tamo nema danima

  Kad će učenici moći natrag u klupe slavonskobrodske škole?

  30.10.2021. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Do kraja srpnja predaja zahtjeva za produženi boravak

  U gradskim osnovnim školama

  Do kraja srpnja predaja zahtjeva za produženi boravak

  1.6.2021. | 10:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sve ovo 'proizveli' smo mi?'

  Evo zašto je važno vidjeti svojim očima

  'Sve ovo 'proizveli' smo mi?'

  4.3.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradskoj osnovnoj školi potreban komunikacijski posrednik

  60 pomoćnika već radi u školama

  Gradskoj osnovnoj školi potreban komunikacijski posrednik

  8.11.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Njihove su ruke prikupile 250 kilograma hrane za potrebite

  Brodska škola pomaže Pučkoj kuhinji

  Njihove su ruke prikupile 250 kilograma hrane za potrebite

  26.10.2020. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I u kriznim vremenima 'iskočili' su oni najbolji

  Danas je njihov dan

  I u kriznim vremenima 'iskočili' su oni najbolji

  5.10.2020. | 16:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Već drugo jutro sedmaši i roditelji prosvjeduju ispred škole

  Protive se odluci ravnateljice

  Već drugo jutro sedmaši i roditelji prosvjeduju ispred škole

  8.9.2020. | 12:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko će imati zadnju riječ - roditelji ili ravnateljica?

  Pobuna zbog spajanja razreda

  Tko će imati zadnju riječ - roditelji ili ravnateljica?

  2.9.2020. | 16:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :