Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 15.4.2019. u 15:00
Prikaza: 4519
|
Autor: Željka Gavranović

Društvu i zajednici daju puno

Hoće li im biti vraćeno istom mjerom?

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

Uz vanjski okoliš, u koji bi smjestili vrt i igralište, povećanjem broja učionica i prostorija za rehabilitacijske programe, slavonskobrodska Osnovna škola za učenike s posebnim potrebama, jedina takve vrste u Brodsko-posavskoj županiji, želi učiniti još više za društvo i postati centar podrške redovnim školama.

SLAVONSKI BROD - Slavonskobrodska Osnovna škola „Milan Amruš" za odgoj i rehabilitaciju učenika s posebnim potrebama, jedina takva na području cijele Brodsko-posavske županije, s čijeg područja i dolaze učenici, otvorila je danas trodnevni Proljetni sajam. Učenici na malom štandu prodaju uskrsne dekoracije koje su izradili svojim rukama. Akcija je to koja se odvija u sklopu UNICEF-ovog projekta „Škole za Afriku". Tako i oni nešto doprinose i daju društvu.

- Sve smo izradili sami. Pomogle su malo učiteljice i asistenti. Možete kupiti nešto, dajte koliko želite. - poručivali su ustrajni prodavači prolaznicima pa je malo tko imao srca ne potrošiti barem koju kunu na njihovu bogatom štandu.

Prvi sunčani dan, nakon niza kišnih, kao da je dao blagoslov ovoj šarenoj dječjoj akciji plemenitog cilja. Stoga smo iskoristili priliku i s ravnateljicom Mirjanom Jakovčev popričali o djelovanju i ostalim aktivnostima Škole.

- Ove godine smo ostvarili brojne uspjehe. Sudjelovali smo na Lidranu, gdje su naši učenici osvojili visoka mjesta. Sudjelovali smo i na plesnom natjecanju, a ponosni smo i što su se učenici toliko potrudili i napravili lijepe predmete te ih lijepo prezentirali u učeničkoj zadruzi, tako da idu na državno prvenstvo. Posebno je značajno što se radi o Domaćima rađenima u glini, svaki je poseban i drugačiji pa će to moći biti i dio turističke ponude Slavonskog Broda. Učenici sudjeluju i u humanitarnim akcijama. Zovu nas sa svih strana, suradnja sa zajednicom je, dakle, dobra. Uključeni smo u sve što organizira Grad Slavonski Brod i zbog toga nam je drago. Puno se toga promijenilo unazad deset godina. Društvo djecu s teškoćama uistinu nastoji uključiti, što je jako pozitivno. - kazala je ravnateljica Jakovčev, naglasivši dobru suradnju sa Srednjom medicinskom školom, kao i edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetima iz naše i susjednih zemalja.

Školu trenutno pohađa stotinu i troje učenika, ponekad i manje ili više, ovisno o njihovu zdravstvenom stanju i mogućnostima. Iako je nedostatak stručnog kadra osjetan, ravnateljica je naglasila kako je iznimno ponosna na sve s kojima surađuje - nastavnike, psihologe, pedagoge i logopede - bez kojih škola ovog tipa ne bi ni mogla funkcionirati.

- U školama uvijek nedostaje stručnih suradnika, mi bez njih ne možemo djelovati. Trenutno bi nama trebao jedan kvalitetan informatičar jer, baš kao i ostale škole, moramo odgovoriti novim zahtjevima za modernizacijom škola. Naši učenici isto se koriste računalima, rade na novim tehnikama pa bi bilo dobro novim planom i programom rada otvoriti priliku i za zapošljavanje na mjestu informatičara. Imamo puno problema. Naši psiholozi nisu podrška samo učenicima, nego i roditeljima pa i zaposlenicima Škole. Logoped utječe na razvoj dječjeg govora i govorno-glasovne komunikacije, a isto tako je jako dobar stručni suradnik u radu s učiteljima kojima pokušava pomoći da što bolje odrade svoj rad s djecom. Knjižničarka je širom otvorila vrata svoje knjižnice i učenicima i roditeljima. Brine da naš fond knjiga bude dostatan i da uvijek bude nove literature u kojoj se mogu pronaći neke nove ideje za rad s djecom. Bez pedagoga koji pomaže u organizaciji nastave i organiziranju različitih aktivnosti, također ne bi išlo. Taj multidisciplinaran tim je vrlo važan za našu školu. - pojasnila je ravnateljica i dodala kako je upravo u pripremi projekt za izvannastavnu aktivnost - odlazak skupine njihovih đaka na more kako bi 'okusili' samostalnost i naučili snalaženje u novom prostoru i situacijama.

Petnaestero učenika na ljetovanje će voditi tri pratitelja. Mnogi od njih nikada nisu bili na moru, a ravnateljičina je želja da neki i 'proplivaju' te, što je najbitnije, kroz zajedničko ljetovanje s prijateljima stvore nezaboravno iskustvo.

- Naši su učenici s težim poteškoćama u razvoju. Svi oni ostali za koje je to bilo moguće, uključeni su uz pomoćnike u redovne škole. Učenici koji pohađaju našu školu tu imaju rehabilitacijske programe i u skladu sa svojim mogućnostima svladavaju aktivnosti i znanja primjerene njima. - dodala je Jakovčev.

Iako društvu daju puno, a zajednica im jednako tako vraća, oni 'veliki' manje mare za njih. Tako već desetljećima čekaju izgradnju nove, adekvatnije školske zgrade i preseljenje iz ove u kojoj 'glume' otok, omeđeni četirima prometnim ulicama, što itekako ometa nastavne procese.

Podsjetimo, Grad Slavonski Brod prijavio je projekt izgradnje nove zgrade Osnovne škole „Milan Amruš" za financiranje darovnicom Kraljevine Norveške koja bi u projektu sudjelovala s 85 posto sredstava, a ostatak je potrebno pokriti novcem iz nacionalnog proračuna, za što su se, krajem prošle godine, uspjeli amandmanom izboriti slavonskobrodski saborski zastupnici. Barem su se time hvalili da bi kasnije Ministarstvo poručilo kako je sve i dalje upitno te dalo naslutiti kako će biti još čekanja.

- Grad je osigurao zemljište za izgradnju, postoji i dozvola. Odrađena je sva procedura i sada samo čekamo financijska sredstva kako bi građenje moglo početi. - naglasila je ravnateljica koja je pozitivna i očekuje nešto na tom planu u drugoj polovici ove godine.

Stručno i nastavno osoblje Škole želi da učenici imaju primjeren vanjski okoliš, za vrt i igralište u kojima bi provodili puno zajedničkog vremena, kako bi rehabilitacija, ali i odgoj i obrazovanje djece se teškoćama u razvoju bili što uspješniji. Osim toga, imaju velike planove i za proširenje djelatnosti jer, uz novi bi objekt, naglasila je ravnateljica, bili u mogućnosti povećati ne samo broj učionica, nego i prostorija za rehabilitacijske programe pa bi Škola mogla funkcionirati kao centar podrške za redovne škole. Tada bi radili kroz cijeli dan i svojim djelovanjem dali još više Brodsko-posavskoj županiji. Hoće li im biti vraćeno jednakom mjerom - vidjet ćemo.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počele prijave za produženi boravak u školskoj 2022./2023.

U gradskim osnovnim školama

Počele prijave za produženi boravak u školskoj 2022./2023.

6.6.2022. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su timskim radom uspjeli napraviti od 'Ivaninog imena'

'Mali' od kojih mogu učiti 'veliki'

Ovo su timskim radom uspjeli napraviti od 'Ivaninog imena'

20.5.2022. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njima su školske aktivnosti i penjanje, skijanje, plivanje

Slavonskobrodski učitelji oduševljeni

Njima su školske aktivnosti i penjanje, skijanje, plivanje

23.4.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Druga nagrada Manuelu Jeleču

Natjecanje iz harmonike

Druga nagrada Manuelu Jeleču

9.3.2022. | 8:32
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova gradska škola prelazi na jednosmjenski rad

Od ponedjeljka

Ova gradska škola prelazi na jednosmjenski rad

25.2.2022. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otišla je tiho, no kroz ovu ljubavnu priču, živjet će vječno

Brodski učenici u 'Gnijezdu ljubavi'

Otišla je tiho, no kroz ovu ljubavnu priču, živjet će vječno

14.2.2022. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte koliko vrijedi nova kuhinja brodske škole

Spremaju najviše učeničkih obroka

Pogledajte koliko vrijedi nova kuhinja brodske škole

10.2.2022. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz poduzetnu djecu i društvo će biti snažnije

'Moramo prevladati strah'

Uz poduzetnu djecu i društvo će biti snažnije

14.12.2021. | 9:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Trideset je godina rasla u školskom dvorištu'

Oproštaj od posebnog stabla

'Trideset je godina rasla u školskom dvorištu'

27.11.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je Nazorova bista desetljećima skrivena?

Brodska osnovna škola nosi njegovo ime

Zašto je Nazorova bista desetljećima skrivena?

20.11.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nezaboravno iskustvo četiri brodske učiteljice

'Trebamo podršku roditelja i društva'

Nezaboravno iskustvo četiri brodske učiteljice

12.11.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad će učenici moći natrag u klupe slavonskobrodske škole?

Saznali smo zašto ih tamo nema danima

Kad će učenici moći natrag u klupe slavonskobrodske škole?

30.10.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do kraja srpnja predaja zahtjeva za produženi boravak

U gradskim osnovnim školama

Do kraja srpnja predaja zahtjeva za produženi boravak

1.6.2021. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sve ovo 'proizveli' smo mi?'

Evo zašto je važno vidjeti svojim očima

'Sve ovo 'proizveli' smo mi?'

4.3.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradskoj osnovnoj školi potreban komunikacijski posrednik

60 pomoćnika već radi u školama

Gradskoj osnovnoj školi potreban komunikacijski posrednik

8.11.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njihove su ruke prikupile 250 kilograma hrane za potrebite

Brodska škola pomaže Pučkoj kuhinji

Njihove su ruke prikupile 250 kilograma hrane za potrebite

26.10.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : I u kriznim vremenima 'iskočili' su oni najbolji

Danas je njihov dan

I u kriznim vremenima 'iskočili' su oni najbolji

5.10.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Već drugo jutro sedmaši i roditelji prosvjeduju ispred škole

Protive se odluci ravnateljice

Već drugo jutro sedmaši i roditelji prosvjeduju ispred škole

8.9.2020. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :