Kultura : Književnost

Objavljeno: 27.5.2021. u 9:45
Prikaza: 2179
|
Autor: Željka Gavranović

Ima li među političarima endemskih vrsta

'Borio sam se protiv jahača mržnje i isključivosti'

Ž.G./SBplus
Foto: Ž.G./SBplusAnte Klarić
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus

- Bilo je to vrijeme u kojem sam se morao sukobiti s policijskim strukturama i izvršnom vlašću i s grubijanskim interesima koji su vladali i s iracionalnim domoljubljem, agresivnim domoljubljem, diskriminacijom i isključivošću. - kazao je Ante Klarić, bivši Pučki pravobranitelj i potpredsjednik Hrvatskog sabora.

SLAVONSKI BROD - U Slavonskom Brodu sinoć je održano predstavljanje knjige autora, urednika i priređivača Frane Piplovića, naslova „Ante Klarić - endemska pojava hrvatske politike - zaštitnik siromašnih, zaboravljenih i protjeranih - govori, članci, rasprave, izvješća, komentari, izjave, razgovori, intervjui 1990.-2005.".

Predstavljanje je organizirala Udruga za očuvanje i promicanje stečevina te kulturno-povijesne baštine Slavonskog Broda iz Domovinskog rata „Krizni štab Slavonski Brod 1991./92." koja je zajedno s Gradom Slavonskim Brodom i izdavač navedene knjige.

Klarićevu rečenicu trebali bi izgovarati mnogi političari

Pozivnicu na ovaj događaj zanimljivom je učinila upečatljiva rečenica „Hrvatska se brani istinama naših nevolja". Autora smo upitali neka nam kaže nešto o njoj.

- To je rečenica kojom se Klarić cijelo vrijeme služio. Kad je prihvatio dužnost hrvatskog pravobranitelja, nakon konzultacija s predsjednikom Tuđmanom, rekao mu je da će braniti Hrvatsku istinama naših nevolja. To najviše govori o njemu samom, ali i o tomu koliko je Hrvatskoj potrebna istina, ma koliko gorka ili teška bila. Ona nas jedina može održati, okupiti, ujediniti kao društvo, narod, kulturu i regiju; najprije unutar samih nas, a onda i u našem susjedstvu. Ne možete biti mirni i stabilni ako nemate uređene odnose sa susjedima. No, tu treba biti strpljiv. Zato je jako važna ta Klarićeva rečenica koju je on potvrdio svojim djelom na područjima oslobođenim Olujom kada je došlo do mnogočega što nije koristilo na ponos Hrvatskoj. Gospodin Klarić je ušao među te ljude, ponajprije hrvatske građane srpske nacionalnosti, koji su imali probleme i o njima progovorio. Planiramo li izaći iz povijesnih neuralgičnih točaka, to je rečenica koju bi svaki političar trebao izgovoriti. - za SBplus kazao je Frano Piplović.

Klarić: 'Imao sam obvezu ustati u obranu Čovjeka'

Knjiga Frane Piplovića sadrži izabrane tekstove 64 novinara, koji su objavljivani u različitim tiskanim i elektroničkim medijima, a odnose se na javni politički rad i djelovanje Ante Klarića. Na kraju svakog teksta naznačeno je tko je autor pojedinog teksta, kada i u kojem je mediju objavljen te povodom čega. Drugi dio tekstova uvrštenih u knjigu službeni su dokumenti Hrvatskog sabora koji su nastajali pri obavljanju zastupničke dužnosti gospodina Klarića u dva uzastopna mandata u Zastupničkom domu Hrvatskog sabora te obavljanja dužnosti pučkog pravobranitelja Hrvatske od 1996. do 2004.

- Djelovao sam u vrijeme velikog društvenog preobražaja. Pravno-politički smo konstituirali hrvatsku državu, ali nismo joj odredili sadržaj u to vrijeme. A sadržaj je bio čovjek i borba za dostojanstvo, zaštita svakog čovjeka u Hrvatskoj, bez obzira na naciju i svjetonazor. Borio sam se protiv jahača mržnje, protiv jahača isključivosti, protiv svega onoga što je u to vrijeme kaosa i ratnih operacija izgubljeno. Zato sam preuzeo ustavnu, moralnu i ljudsku funkciju da ustanem u obranu čovjeka, bez obzira na to o komu se radi. Bilo je to vrijeme u kojem sam se morao sukobiti s policijskim strukturama i izvršnom vlašću i s grubijanskim interesima koji su vladali i s iracionalnim domoljubljem, agresivnim domoljubljem, diskriminacijom i isključivošću. - kazao je Ante Klarić, bivši Pučki pravobranitelj i potpredsjednik Hrvatskog sabora.

'Došlo je vrijeme prepoznavanja. Vrijeme grubijanskog interesa.'

Kao i u ono vrijeme ranih devedesetih, tako i danas Klarić otvoreno progovara o preobrazbi koju je prolazilo hrvatsko društvo.

- Bilo je to vrijeme koje je sa sobom donijelo puno kaosa. Mnoge se stvari nisu prepoznavale. Iskrsnule su zablude prošlih vremena, sukobili smo se sami sa sobom zbog prošlosti jer su neki stvarali bolje programe za tu našu nesretnu prošlost. Protiv svega toga trebao je netko ustati... snagom argumenata, snagom političke etike, snagom duha i snagom nečega što je trebalo biti u obrani općih ljudskih i ustavnih vrijednosti za koje smo se opredijelili. - opisuje Klarić te dodaje kako - nažalost - dio tog vremena baštinimo i danas, prvenstveno u deficitu demokratskog života. „Danas parlamentarizam nije utakmica programa, ideja, odlučnosti, sposobnosti, nego vlada rat svih protiv svih. Ne za opće dobro, nego za pozicije i vlastite interese. Nakon vremena oduševljenja, došlo je vrijeme razočaranja. Sreli smo se sa samima sobom u hrvatskoj državi. Došlo je vrijeme prepoznavanja. Vrijeme grubijanskog interesa." - ukratko je, ali sadržajno opisao i ovo vrijeme u kojem se danas nalazimo, a koje se ponekad doima ružnijim no ono u kojemu je djelovao.

Šabić: 'Nisu svi političari isti.'

Dvama brodskim povjesničarima, pripala je čast da prisutnima predstave knjigu koja govori o radu, djelovanju i najznačajnijem dijelu života Ante Klarića. O tomu su kazali sljedeće:

- Ovaj osebujni zbornik, kako ga je nazvao jedan od recenzenata, biskup Franjo Komarica, ima gotovo petsto stranica. Nakon uvoda o životu i radu gospodina Klarića kojeg je napisao Frano Piplović, slijedi glavni dio knjige koji prati njegov život i rad kao saborskog zastupnika i pučkog pravobranitelja i to kroz govore, saborske rasprave, izvješća, uvodne i završne riječi, novinske članke, zapise radio- i televizijskih emisija u kojima je sudjelovao te razgovore i intervjue koje je davao različitim medijima. Na kraju je izdvojeno 130 samostalnih izjava koje sumiraju opća viđenja Ante Klarića o različitim pojavama u hrvatskom društvu u razdoblju od 1991. do 2005. Ono što je u knjizi u drugom planu, ali nije ostalo nespomenuto jest i nevesela sudbina glavnog aktera nakon '71. o kojoj svjedoči nekoliko dokumenata u prilogu. Čini mi se da je specifična vrijednost ove knjige trolisna. Ona daje pregled života i rada Brođanina koji je od 1991. do 2005. ostavio važan trag u nacionalnim razmjerima. Pokazuje koliko su teški bili uvjeti razvoja mlade Hrvatske i, paralelno s tim, demokratskih standarda i građanskih prava. Treće, možda i najvažnije, ova knjiga poručuje da se i u tako teškim uvjetima čovjek dugo vremena može baviti visokom politikom te iz nje izaći čistih ruku, bez afera, priseban, pristojan i dostojanstven. To je važna poruka svima koji kažu da su svi političari isti. Nisu! - kazao je dr. sc. Marijan Šabić iz Hrvatskog instituta za povijest - Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje.

- U vrijeme kada sam i sam kao student povijesti povremeno pratio rad gospodina Klarića, svi mediji su, gotovo unisono, govorili kako se radi o narodnom tribunu, čovjeku koji je moralna vertikala. Bio je tu cijeli niz epiteta koje su mu dodjeljivali, a koje sam kasnije ponovno pročitao i u ovoj knjizi. Naslov knjige nekomu bi mogao zvučati pretenciozno, čak i hagiografski, no suzdržao bih se od takvih zaključaka i ostavio svakom tko bude čitao ovu knjigu, neka donese svoj sud, ako ga zbog osobnog poznanstva s gospodinom Klarićem, već nije stekao. Kada je riječ o formi, ova je knjiga u cijelosti dokument. Radi se o knjizi koja je zbirka povijesnih izvora. Tehnički, autor je doista gospodin Piplović, a ne samo urednik i priređivač, jer bio je veliki poduhvat napraviti selekciju u toj hiperinflaciji podataka. Ovo je tek jedan mali dio izvora koji postoje o Anti Klariću. - kazao je Domagoj Zovak, povjesničar iz Državnog arhiva u Slavonskom Brodu.

I dalje traje borba protiv malodušja

Izvještaj sa sinoćnjeg predstavljanja knjige završit ćemo rečenicom kojom nam je Ante Klarić, glavni subjekt tog tiskanog povijesnog djela, odgovorio na pitanje ima li nade ako već tri desetljeća na području Hrvatske nije došlo do promjena za koje se toliko borio. Naime, i u današnjoj svakodnevici običan nezaštićeni čovjek i pojedinac malo vrijedi bez prave stranke, pravog prezimena, prave vjere i nacije.

„I dalje sam u borbi protiv defetizma i malodušja. Nada su mladi ljudi. Ono što smo mi radili, neka vam ne bude primjer, nego neka povijest konačno bude učiteljica života. Prijašnjim generacijama to nije bila. Budućnost neka bude za vas, a za nas neka bude prošlost."

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakvo štivo najviše vole Brođani?

  Piše Ivana Seletković

  Kakvo štivo najviše vole Brođani?

  30.6.2022. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li želio ponuditi recept za sretan život?

  Piše Ivana Seletković

  Je li želio ponuditi recept za sretan život?

  19.5.2022. | 20:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bio sam jedini koji je to predavao. I najbolji i najgori.'

  Čovjek koji je olakšao učenje latinskog

  'Bio sam jedini koji je to predavao. I najbolji i najgori.'

  29.4.2022. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivanina nasljednica: 'Inspiracija mi najbolje dođe u šetnji'

  Ona je najbolje odradila 'zadaću srca'

  Ivanina nasljednica: 'Inspiracija mi najbolje dođe u šetnji'

  25.4.2022. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznatija po osebujnim tekstovima pjesama, nego po romanima

  Neobična gošća Slavonskom Brodu

  Poznatija po osebujnim tekstovima pjesama, nego po romanima

  23.4.2022. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je o sebi mislila jedna od najvećih

  Da je Slavonski Brod nije imao...

  Ovo je o sebi mislila jedna od najvećih

  18.4.2022. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Huljić, Derk, Lončarić,... stižu u Slavonski Brod

  Bogat program Noći knjige

  Huljić, Derk, Lončarić,... stižu u Slavonski Brod

  14.4.2022. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nema prave pripadnosti bez znanja jezika'

  Kako hrvatski govore u iseljeništvu?

  'Nema prave pripadnosti bez znanja jezika'

  31.3.2022. | 18:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Polovica mojih prijatelja zauvijek je ostala u planinama'

  Ekstremni uvjeti i borba sa samim sobom

  'Polovica mojih prijatelja zauvijek je ostala u planinama'

  17.3.2022. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sve je tada bilo drugačije. Čini mi se, čak i boje.'

  Stranice koje vraćaju u mladost

  'Sve je tada bilo drugačije. Čini mi se, čak i boje.'

  17.2.2022. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U rukama nećete držati knjigu, nego komadić moje duše'

  Škrinjica uspomena na slavonskoj ikavici

  'U rukama nećete držati knjigu, nego komadić moje duše'

  10.2.2022. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Proglašenje najboljih bez nazočnosti laureata

  Klupko smijeha kreće na put Hrvatskom

  Proglašenje najboljih bez nazočnosti laureata

  5.2.2022. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'On prikuplja, ali i dijeli. To ostavlja svima nama.'

  Četiri desetljeća pisanja i istraživanja

  'On prikuplja, ali i dijeli. To ostavlja svima nama.'

  13.1.2022. | 12:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne pita za cijenu - pristaje platiti je ma kolika ona bila'

  Četiri nove knjige portala SBplus

  'Ne pita za cijenu - pristaje platiti je ma kolika ona bila'

  15.12.2021. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vjerujem da postoje uistinu jako zli ljudi, ali...

  Kristian Novak:

  Vjerujem da postoje uistinu jako zli ljudi, ali...

  16.11.2021. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vrijedi hodati kroz žita i nositi zlatni sat u srcu'

  Paljetak oduševio pričama o Tadiji

  'Vrijedi hodati kroz žita i nositi zlatni sat u srcu'

  5.11.2021. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako će se Slavonski Brod sjetiti Tadije

  Ostavština bogata kao čitavo stoljeće

  Ovako će se Slavonski Brod sjetiti Tadije

  2.11.2021. | 8:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :