Gospodarstvo

Objavljeno: 20.5.2021. u 19:00
Prikaza: 3004
|
Autor: D.Z./SBplus

Jedina između Zagreba i Beograda

U Slavonskom Brodu je izgrađena peta hrvatska CNG punionica

K.M./Brod-plin
Foto: K.M./Brod-plinPunionica u Slavonskom Brodu na stlačeni prirodni plin
 • K.M./Brod-plin
 • K.M./Brod-plin
 • K.M./Brod-plin
 • K.M./Brod-plin
 • K.M./Brod-plin
 • K.M./Brod-plin
 • K.M./Brod-plin
 • K.M./Brod-plin

Zbog uporabe vozila na CNG ostvaruju se znatne financijske uštede (30 do 40 posto) u odnosu na vozila koja pogone benzinski i dizel motori, ali posljedično dolazi i do velikog smanjenja onečišćenja koje nastaje u prometu.

SLAVONSKI BROD - Nakon što su prošle godine izvršeni građevinski radovi, nedavno su završeni i radovi na ugradnji opreme na petoj hrvatskoj CNG punionici  (eng. CNG - compressed natural gas, hrv. SPP -  stlačeni prirodni plin), sa sjedištem u Slavonskom Brodu. Riječ je o investiciji tvrtke Brod-plin d.o.o., koja je u vlasništvu Grada Slavonskog Broda. Prošli tjedan je Brod-plin dobio i uporabnu dozvolu za navedeni objekt, a sam rad punionice očekuje se nakon ishođenja svih potrebnih suglasnosti od nadležnih državnih tijela.

Prošli tjedan je Brod-plin dobio i uporabnu dozvolu za navedeni objekt, a sam rad punionice očekuje se nakon ishođenja svih potrebnih suglasnosti od nadležnih državnih tijela.

Nakon provedenog postupka javne nabave, sredinom prošle godine posao izvođenja građevinskih radova je sklopljen sa obrtom Elektroinstalater monter iz Sibinja koji je ponudio1,05 milijuna kuna (bez PDV- a). Za izvršenje druge faze projekta (ugradnja opreme) Brod-plin je 7. listopada 2020. donio odluku kojom se odabire tvrtka Macel plin d.o.o. iz Samobora, sa ponudom od 2,4 mlijuna kuna (bez PDV-a), kao najpovoljnija. Cijela investicija je vrijedna 4,3 milijuna kuna (sa PDV-om).

CNG punionica u Slavonskom Brodu je kontejnerskog tipa sa ugrađena dva agregata za punjenje stlačenog plina u vozila - jedan za automobile (s dva priključka) i jedan za autobuse i kamione (s jednim priključkom). Punionica stlačenog prirodnog plina za vozila će prirodni plin u plinovitom stanju tlačiti na tlak od 250 bara pri 15 °C, a koji se koristi za pogon motornih vozila (automobili, autobusi, kamioni). Punionica se gradi kao "Javna postaja za opskrbu gorivom", a radno vrijeme će joj biti, za početak, najmanje u dvije smjene dok bi u konačnici trebala biti dostupna 24 sata. Predviđene su dvije prometne trake: jedna za automobile i jedna za autobuse i kamione (teška vozila). 

Punjenje plina u vozila na budućoj slavonskobrodskoj punionici će biti moguće tek nakon što sustav provjeri (za par sekundi) „solventnost" kupca, jer će se naplata obavljati isključivo putem kartica (tekućeg računa, kreditnih kartica, specijaliziranih kartica za prijevoznike, kartica Brod-plina itd.).

Europa ima preko 3500 CNG punionica

U Hrvatskoj danas postoji ukupno pet punionica, a ova u Slavonskom Brodu će bit jedina od Zagreba do Beograda. Trenutno su u funkciji dvije zagrebačke punionice (jedna za javne namjene i druga samo za potrebe ZET-a), jedna u Rijeci (javne namjene) i jedna u Puli (samo za potrebe javnog gradskog prijevoza). Sve navedene punionice (Zagreb, Rijeka, Pula) imaju posadu, tj. trošak osoblja za rad, dok će u Slavonskom Brodu biti samoposlužna punionica, što značajno pridonosi smanjenu fiksnih troškova i u konačnici omogućava povoljniju cijenu plina za kupce.

U Slavonskom Brodu će biti samoposlužna punionica, što značajno pridonosi smanjenu fiksnih troškova i u konačnici omogućava povoljniju cijenu plina za kupce.

Europa ima preko 3500 CNG punionica od čega samo u Italiji 1063 (sa više od milijun vozila), a u Njemačkoj 868. Od susjednih zemalja najviše punionica na stlačeni prirodni plin ima Srbija (25), slijede Mađarska (21), Slovenija (5) i BiH (3). Obližnja Austrija ima čak 170, Švicarska 146, a Bugarska 118 punionica.

- Predviđeni kapacitet brodske punionice je 325 m3/h plina (cca 230 kg/h). Prosječan spremnik vozila koja mi posjedujemo, automobila Vw Up (mali gradski auto) je 11 kg plina, a Vw Caddy (gospodarsko vozilo) 26 kg. Brzina punjenja je, zbog visokog tlaka plina na toj poziciji i izlaza od 30 bara, ubrzana na svega 3,5 do 5 minuta za ta naša vozila. Također punjenje autobusa i kamiona ne bi trebalo biti sporije zbog veličine spremnika. Predviđeno je u studiji isplativosti da ćemo morati puniti minimalno 100 vozila gradskih tvrtki i privatnih osoba dnevno  ili 70 vozila s autoceste kako bi ovaj projekt punionice bio održiv. Smatramo da će kroz kratko vrijeme rasti broj vozila na SPP i da je opravdano računati na gradski promet i tranzitni promet s autoceste.- kazao je za SBplus voditelj projekta Krešimir Marijanović, dipl. ing., iz Brod-plina.

Brod-plin je nabavu vozila na prirodni plin započeo 2019. godine tako da je vlastitim sredstvima nabavio tri vozila. Uz kupnju dva vozila na stlačeni prirodni plin u prošloj godini te nabavu još četiri dodatna u ovoj godini, uz vozila na benzin i dizel, njihov vozni park će činiti ukupno 13 automobila, od kojih će devet biti na stlačeni prirodni plin. Trenutno Brod-plin svojih pet SPP vozila, nekoliko sati po automobilu, puni u vlastitoj maloj punionici, a izgradnjom velike punionice u Slavonskom Brodu, u blizini Sjeverne vezne ceste, omogućiti će se puno brže punjenje za SPP vozila.

Projekt bi trebao donijeti velike koristi za grad Slavonski Brod 

Ovim projektom Brod-plin želi unaprijediti svoje poslovanje, što bi se i trebalo ostvariti zbog strateškog prometnog položaja Slavonskog Broda u Hrvatskoj i velikog prometa koji se odvija na autocesti A3 (Zagreb-Lipovac). Značajan broj prijevoznika u Europi koristi vozila na stlačeni prirodni plin i zbog toga je lokacija ove punionice (na spoju Sjeverne vezne ceste i Ulice Čavlički kraj) vrlo dobra jer se nalazi u blizini autoceste. 

Veliku korist bi trebao ostvariti i grad Slavonski Brod i njegovi stanovnici jer izgradnjom CNG punionice ostvaruju se infrastrukturne pretpostavke za masovnije korištenje vozila na stlačeni prirodni plin.

Veliku korist bi trebao ostvariti i grad Slavonski Brod i njegovi stanovnici jer izgradnjom CNG punionice ostvaruju se infrastrukturne pretpostavke za masovnije korištenje vozila na stlačeni prirodni plin. Zbog uporabe vozila na CNG ostvaruju se znatne financijske uštede (30 do 40 posto) u odnosu na vozila koja pogone benzinski i dizel motori, ali posljedično dolazi i do velikog smanjenja onečišćenja koje nastaje u prometu. Osim smanjenja emisije CO2 (oko 30 posto) i do 95 posto smanjenja NOx i sumpora, u potpunosti anulira lebdeće čestice (PM10 i PM2,5) koje u značajnom mjeri onečišćuju zrak u Slavonskom Brodu i okolici i povećavaju rizik od respiratornih bolesti. Pozitivna posljedica korištenja je i manja buka motora vozila i to za 10db, odnosno 50 posto. 

Realizacijom ovoga projekta Grad Slavonski Brod može vozila u svom vlasništvu i vozila u vlasništvu ustanova i trgovačkih društva kojima je osnivač prebaciti na stlačeni plin, tj. može nabaviti takva vozila. Grad može uvjetovati budućem gradskom koncesionaru javnog prijevoza nabavu autobusa na stlačeni prirodni plin. Lokalni prijevoznici mogu također početi koristiti vozila na CNG, kao i svi ostali pravni subjekti koji svakodnevno koriste vozila u gradskom prometu (dostavna vozila, taxi prijevoz…).

Komprimirani prirodni plin, za što se koristi kratica CNG (eng. compressed natural gas, ili hrv. stlačeni prirodni plin-SPP) je alternativno gorivo. Riječ je o tehnološki obrađenom prirodnom plinu komprimiranom na 200-250 bara. Kao takav zauzima malo prostora, pa je prikladan kao gorivo za automobile, kamione te javni prijevoz putnika. CNG ima veću toplinsku vrijednost od benzina i dizela. Kao alternativno gorivo ima i čistije izgaranje, a motori su i tiši od benzina i dizela. Komprimirani prirodni plin (CNG) i dalje se često zamjenjuje za autoplin (UNP), ali to su dvije potpuno različite vrste goriva. CNG nastaje tehnološkom obradom prirodnog plina (koji se sastoji od 99 posto metana). Prvo se izvadi iz mreže, a zatim iscijedi na 200 ili više bara.
Autoplin (LPG, eng. liquified petroleum gas) je nusproizvod prerade sirove nafte u rafinerijama. To je smjesa propana i butana koja ne nudi alternativu u pogledu korištenja obnovljivih izvora. CNG vozila također se razlikuju od LPG vozila po nekim voznim svojstvima. Pogotovo zimi, LPG vozilima treba više vremena da se prebace na plin prilikom pokretanja i vožnje, kada je potrošnja najveća, i tako dulje voze na benzin, dok CNG vozila nemaju tih problema, prelazak na plin događa se brže, a većina novih vozila započinje izravno na plin do - 10 ° C.
Doseg CNG vozila - Svako CNG vozilo ima dva spremnika, jedan za CNG, a drugi za benzin. Doseg vozila ovisi o veličini oba spremnika i u načelu je jednak ili veći od dometa automobila na benzinski pogon. Energetska vrijednost jednog kilograma CNG-a jednaka je 1,57 litara benzina, 1,39 litara dizel goriva i 1,98 litara autoplina. CNG vozila tvornički su razvijena i proizvedena te stoga pouzdana. Vozila su slična benzinskim vozilima, pa je i opseg održavanja sličan. Uz to se moraju održavati plinske instalacije za CNG vozila. Na web stranici cng.si koju je pokrenulo Gospodarsko interesno udruženje za distribuciju prirodnog plina iz Slovenije stoje podaci kako npr. vozilo VW up može za trošak od 10 eura prijeći 180 km sa benzinom i 351 km sa CNG-om (SPP-om). Također je navedeno kako vozilo Seat Arona može za 10 eura prijeći 161 km sa benzinom, 203 km sa dizelom i 302 km za CNG-om.  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  raport

  raport

  Komentirano: 20.5.2021. | 22:43

  1

  čestitke Brod-Plinu za ovaj pothvat. S novim-starim gradonačelnikom očekujemo od vas još puno dobrih projekata

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnici na ulicu, pogon na prodaju

  'Nitko nije prihvatio ponudu'

  Radnici na ulicu, pogon na prodaju

  16.11.2021. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljeno koliko godišnje zaradi predsjednik Uprave Đ.Đ.

  Prvi put javnosti poznate informacije

  Objavljeno koliko godišnje zaradi predsjednik Uprave Đ.Đ.

  12.10.2021. | 21:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najveće privatno ulaganje dogodit će se upravo u Slav. Brodu

  Prodao crpke kako bi uložio u elektranu

  Najveće privatno ulaganje dogodit će se upravo u Slav. Brodu

  7.10.2021. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Završena je izgradnja poduzetničkog inkubatora InnoBrod

  EU projekt vrijedan 15,5 mil. kn

  Završena je izgradnja poduzetničkog inkubatora InnoBrod

  4.10.2021. | 20:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo podatke o TOP 50 brodskih tvrtki u prošloj godini

  Po prihodu, dobiti i broju zaposlenih

  Donosimo podatke o TOP 50 brodskih tvrtki u prošloj godini

  29.9.2021. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Boxmark otpušta 259 radnika iz pogona u Gornjoj Vrbi

  'Odluka je bila teška, ali neophodna'

  Boxmark otpušta 259 radnika iz pogona u Gornjoj Vrbi

  14.9.2021. | 20:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ubiru velike novce, a mi ne znamo ni komu niti za što idu'

  Čitatelj oštro kritizira:

  'Ubiru velike novce, a mi ne znamo ni komu niti za što idu'

  13.8.2021. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje će inovatori moći jeftino unajmiti poslovni prostor

  Poduzetnički inkubator InnoBrod

  Ovdje će inovatori moći jeftino unajmiti poslovni prostor

  27.7.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vodovod radi na projektima vrijednim 1,5 milijardi kuna

  Donosimo iz registra projekata (6)

  Vodovod radi na projektima vrijednim 1,5 milijardi kuna

  28.5.2021. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Do kraja travnja aktivna četiri zanimljiva natječaja

  HZMO i MUP traže djelatnike

  Do kraja travnja aktivna četiri zanimljiva natječaja

  23.4.2021. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska tvrtka svoj vozni park prebacuje na prirodni plin

  Uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša

  Brodska tvrtka svoj vozni park prebacuje na prirodni plin

  22.3.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo podatke o TOP 50 slavonskobrodskih tvrtki u 2019.

  Po prihodu, dobiti i broju zaposlenih

  Donosimo podatke o TOP 50 slavonskobrodskih tvrtki u 2019.

  26.10.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sa sto radnika manje proizvodimo jednak broj vagona mjesečno

  Nakon novih odluka Skupštine Grupe:

  Sa sto radnika manje proizvodimo jednak broj vagona mjesečno

  25.8.2020. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte što planiraju raditi u Rafineriji Brod

  'Otpuštanja radnika neće biti'

  Pogledajte što planiraju raditi u Rafineriji Brod

  19.8.2020. | 20:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro će ovim cijevima do Rafinerije 'putovati' plin

  Plinofikacija pri kraju?

  Uskoro će ovim cijevima do Rafinerije 'putovati' plin

  21.7.2020. | 12:58
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najavili Glavnu skupštinu Društva

  O čemu će raspravljati?

  Najavili Glavnu skupštinu Društva

  16.7.2020. | 18:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Izvješću otkrili jedina dva moguća scenarija

  Kako su poslovali prva tri mjeseca 2020.

  U Izvješću otkrili jedina dva moguća scenarija

  6.6.2020. | 21:00

  Vezani članci

  SBplus.hr, Slavonski Brod : Važan projekt za Brod-plin, a još važniji za grad Slav. Brod

  Izgradnja punionice stlačenog plina

  Važan projekt za Brod-plin, a još važniji za grad Slav. Brod

  21.12.2020.
  Zbog uporabe vozila na SPP ostvaruju se znatne financijske uštede (do 40 posto) u odnosu na vozila koja pogone benzinski i dizel motori, ali posljedično dolazi i do velikog smanjenja onečišćenja koje nastaje u prometu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska tvrtka svoj vozni park prebacuje na prirodni plin

  Uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša

  Brodska tvrtka svoj vozni park prebacuje na prirodni plin

  22.3.2021.
  U Vladinom dokumentu je naznačeno kako je stlačeni prirodni plin pogodan kao alternativa naftnim derivatima u cestovnom prometu na kratke i srednje relacije, gdje relativnom niskom cijenom preinake vozila na SPP, jeftinijom nabavnom cijenom vozila i kraćim vremenom potrebnim za p
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani bi ove godine mogli biti zainteresiraniji za kupnju

  Fond je osigurao čak 105 milijuna kn

  Brođani bi ove godine mogli biti zainteresiraniji za kupnju

  29.4.2021.
  Građanima i tvrtkama iz Slavonskog Broda i okolice, osim nabave električnih vozila za koja već postoji nekoliko gradskih punionica, mogla bi biti posebno zanimljiva vozila na stlačeni prirodni plin (SPP; eng. CNG - compressed natural gas) jer Brod-plin upravo završava sa projekto
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :