SVETI PETAR U ŠUMI – Lokalna gastronomija, sa svojim okusima i mirisima, kao dio kulturne baštine, običaja ali i svakodnevnog života ljudi, u svijetu se sve izraženije ističe kao nezaobilazna sastavnica turističke ponude. Ove vrijednosti su bitan element ocjene ukupnog doživljaj i zadovoljstva gosta turističkim odredištem što upućuje na potrebu sustavnog razvoja turističke ponude u području kulinarskog nasljeđa.
Među najboljih 70 uzoraka iz raznih krajeva Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije čak dva zlata osvojio je OPG Arić iz Brodsko-posavske županije i to u kategoriji kulinovih seka i slavonske kobasice.
Imajući u vidu bogatu ponudu Brodsko–posavske županije kao i dokazane vrijedne proizvođače autohtonih proizvoda; OPG Arić i OPG Tworek Mario koji se bave proizvodnjom slavonskih delicija i OPG Vučković s proizvodnjom vrhunskih vina, TZ Brodsko–posavske županije putem sajmova i prezentacija, a zahvaljujući nositeljima spomenutih OPG-a, nastoji promovirati autohtoni turistički proizvod diljem lijepe naše, ali i izvan njenih granica.
Dodjelom pet šampionskih odličja u svih pet kategorija kobasica, ovoga vikenda je, u Svetom Petru u Šumi pokraj Pazina, svečano otvoren 6. međunarodni sajam "S klobasicom u Europu” na kojemu je ove godine svoje kobasičarske proizvode predstavilo tridesetak izlagača iz cijele Hrvatske. Zajedno s izlagačima sireva, vina, rakija, prerađevina od voća i povrća te proizvoda ekološke poljoprivrede, ukupan broj izlagača iznosi stotinjak.
Ove je godinu u ocjenjivanju bilo izloženo 70 uzoraka kobasica u pet kategorija, a o njihovoj kvaliteti najbolje svjedoči podatak kako je ove godine čak 14 kobasica ocijenjeno s više od 90 bodova, dok je na lanjskom sajmu takvu ocjenu dobila samo jedna kobasica. Za ovogodišnje odličja u Svetom Petru u Šumi konkuriralo je devet istarskih kobasica, šest kosnica, 14 kulinovih seka, 22 specifične kobasice i 18 slavonskih kobasica.
Među najboljih 70 uzoraka iz raznih krajeva Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije čak dva zlata osvojio je OPG Arić iz Brodsko-posavske županije i to u kategoriji kulinovih seka i slavonske kobasice. Svoje suhomesnate delicije je također uspješno predstavio i OPG Tworek Mario iz Nove Gradiške koji je po šesti puta na Sajmu u Svetom Petru u Šumi.
Među inim izlagačima ispred TZ BPŽ svoj OPG Vučković je uspješno predstavila i Dragica Vučković sa svojim vrhunskim vinom Cabernet Sauvignon".
Sajam je u protekla dva dana posjetilo 5-6 tisuća posjetitelja.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -