Gospodarstvo : Promet

Objavljeno: 3.12.2020. u 11:00
Prikaza: 2155
|
Autor: A. Primorac

Policija i pauk u akciji

Danas posebno pazite kako i gdje parkirate

SBplus/arhiva
Foto: SBplus/arhiva
 • SBplus/arhiva
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus

kada je u pitanju policijska akcija "Znak pristupačnosti" iz policije ističu kako će u slučaju zatjecanja nepropisno parkiranih vozila na mjestima rezerviranim za vozila osoba s invaliditetom, sukladno zakonskim ovlastima, te automobile uklanjati uz pomoć "pauka". Također, provjeriti će se ispravnost horizontalne i vertikalne prometne signalizacije koja obilježava parkirališna mjesta rezervirana za vozila osoba s invaliditetom, naglasili su u najavi akcije.

SLAVONSKI BROD - "Znak pristupačnosti" naziv je represivne akcije koju će, tijekom današnjeg dana, 3. prosinca - Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, provesti policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske.

"Cilj akcije je smanjiti broj nepropisno parkiranih vozila na mjestima rezerviranima za vozila osoba s invaliditetom te upozoriti na potrebu propisanog označavanja vozila parkiranog na mjestu za osobe s invaliditetom, odnosno na važeći „znak pristupačnosti". Policijski službenici će tijekom redovne službe pojačati nadzor parkiranja na mjestima za vozila osoba s invaliditetom te represivno postupati prema svim nepropisno parkiranim vozilima, uključujući sva vozila koja nemaju propisani „znak pristupačnosti". Pojačano će se obilaziti parkirališta i mjesta gdje se okuplja veći broj građana te gdje postoje obilježena parkirališna mjesta namijenjena za parkiranje vozila osoba s invaliditetom.", poručili su iz Policijske uprave brodsko-posavske koja je županijskom Društvu oboljelih od multiple skleroze i Radiju 92FM partner u akciji "Želiš li se mijenjati za mjesto?."

Riječ je o akciji pokrenutoj prošle godine u sklopu koje su parkirna mjesta za osobe s invaliditetom personalizirana kroz prometne znakove na kojima se nalaze osobe s invaliditetom s područja Slavonskog Broda uz pitanje vozačima koji pokušaju zauzeti njihovo mjesto žele li se mijenjati s njima i za zdravlje.

- Ako uspijemo samo jednog zločestog vozača naučiti da ne koristi parking mjesta namijenjena osobama s invaliditetom - uspjeli smo u našoj priči - kazao je Tomislav Goll s radija 92FM, kazao je na samom početku akcije, u ožujku 2019. godine. Već u rujnu iste godine, kazali su kako su pomake primijetili. "Naši članovi, ali i ostali građani nam dojavljuju kako je u Slavonskom Brodu situacija sve bolja te da se uočava sve veći broj onih koji poštuju parkirna mjesta za osobe s invaliditetom. Očito znakovi s fotografijama naših članova djeluju na onom psihološkom polju, a mi kažemo, kao što smo istaknuli i na samom početku, učinili smo veliku stvar ukoliko preodgojimo i jednog ili dva vozača. - kazao je, za SBplus, Goll u rujnu kada je ova akcija pokrenuta i u Novoj Gradiški. 

No, nisu samo vozači ti koji su, u većem broju, iako još uvijek nedovoljno, počeli poštivati parkirališna mjesta namijenjena osobama s invaliditetom. Opće je poznato kako takvih parking mjesta u Slavonskom Brodu još uvijek nema u dovoljnom broju. Ipak ovih dana ispred jednog trgovačkog lanca u samom središtu Slavonskog Broda, prilikom preuređenja parkirališnog prostora, osigurali su značajan broj parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom, postavivši ih uz sami ulaz u trgovinu. Pri njihovom iscrtavanju vodili su računa da je prostor za parking dovoljno velik kako bi i oni koji koriste kolica lako iz vozila mogli izaći te neometano koristiti svoje pomagalo. Ovaj potez je za svaku pohvalu i pozitivan primjer koji svakako treba istaknuti i kojim bi se trebali povesti i ostali.

No kako još uvijek ima i onih koji su navikli u trgovinu gotovo ući svojim vozilima i dalje ima pojedinih vozača koji zlorabe mjesta za naše sugrađane koji imaju određene invaliditete. Stoga bi, u sklopu današnje preventivne akcije policija trebala obići i ovo parkiralište, na kojem osim kršenja i zauzimanja parkinga za osobe s invaliditetom, mnogi vozači 'ne čitaju' prometnu signalizaciju koja je sada jasno iscrtana i vidljiva, nego i dalje voze po vlastitoj procijeni, pa i tu ima mjesta za opomene i upozorenja te podsjećanja kako i na parkirališnom prostoru vrijedi pravilo poštivanja prometnih propisa.

Inače, kada je u pitanju policijska akcija "Znak pristupačnosti" iz policije ističu kako će u slučaju zatjecanja nepropisno parkiranih vozila na mjestima rezerviranim za vozila osoba s invaliditetom, sukladno zakonskim ovlastima, te automobile uklanjati uz pomoć "pauka". Također, provjeriti će se ispravnost horizontalne i vertikalne prometne signalizacije koja obilježava parkirališna mjesta rezervirana za vozila osoba s invaliditetom, naglasili su u najavi akcije.     

Akciju će policija provoditi in a području Požege
POŽEGA – Danas, 3. prosinca, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom policijski službenici, PU Požeško-slavonske županije, pojačano će provoditi nadzor korištenja parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom, dakako, i moguću zlouporabu znaka pristupačnosti.
Propisnim znakom pristupačnosti, svoje vozilo mogu označiti, osobe sa 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenje donjih ekstremiteta 60 ili više posto. Naravno, prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti smije koristiti samo osoba s invaliditetom, u suprotnom kaznit će se osoba, koja svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje ili ga koristi suprotno odredbi od 80 i više posto tjelesne oštećenosti i 60 ili više posto oštećenosti donjih ekstremiteta, u iznosu kazne od 700 kuna.
Dakako, novčanom kaznom u iznosu od pet do 15 tisuća kuna, kaznit će se pravna osoba ako izda znak pristupačnosti osobi koja za to nije ispunila uvjete, a ujedno i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, novčanom kaznom od 1,5 do pet tisuća kuna.
Osobama koje su dva ili više puta pravomoćno kažnjena za prekršaj, privremeno im se oduzima znak pristupačnosti na rok od dvije godine.
Ostali vozači koji zaustave ili parkiraju vozilo na označen parking za osobe s invaliditetom, biti će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu 700 kuna. (P.S./SBplus)

 

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  vladoo

  vladoo

  Komentirano: 3.12.2020. | 12:14

  1

  nemoj tako mazalo62, baš u ovo vrijeme kada se vračaju naši "gasterbajteri" imam najviše problema sa parkiranjem. Nebih to nazvao treniranjem strogoće nego provođenjem zakona...i to bi policija trebala raditi cijele godine. Pa, na kraju krajeva u pravu si...zbog toga ih i plačamo, i treba namaknuti para ljudima za plaću.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo ekskluzivnu snimku slavonskobrodske Luke

  Pogled iz ptičje perspektive

  Donosimo ekskluzivnu snimku slavonskobrodske Luke

  25.2.2021. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U gradski smo proračun uplatili 17 milijuna kuna'

  Brođani sve urednije plaćaju parking?

  'U gradski smo proračun uplatili 17 milijuna kuna'

  21.2.2021. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poginulo je sedam osoba. Njih pet na mjestu nesreće.

  U 2020. na brodskoposavskim prometnicama

  Poginulo je sedam osoba. Njih pet na mjestu nesreće.

  15.2.2021. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U godinu dana granicu prešlo šest milijuna osoba manje

  Posljedice epidemioloških mjera

  U godinu dana granicu prešlo šest milijuna osoba manje

  10.2.2021. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li čekati nesreću da bi se reagiralo?

  I dva mjeseca kasnije ista slika

  Treba li čekati nesreću da bi se reagiralo?

  1.2.2021. | 14:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Preostaje uređenje zelene površine uz parkiralište

  U cijelosti asfaltiran najveći parking

  Preostaje uređenje zelene površine uz parkiralište

  25.1.2021. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz Glogovicu jurio 129 kilometara na sat

  Uhvatili ga brodski 'plavci'

  Uz Glogovicu jurio 129 kilometara na sat

  12.1.2021. | 11:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija nastavlja s potporama i subvencijama poduzetnicima

  Zbog epidemije koronavirusa

  Županija nastavlja s potporama i subvencijama poduzetnicima

  11.1.2021. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pojačan nadzor tijekom snježnog vikenda

  Policija upozorava

  Pojačan nadzor tijekom snježnog vikenda

  8.1.2021. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani se teško privikavaju na promjene i nova pravila

  Ni prepreke ne pomažu

  Brođani se teško privikavaju na promjene i nova pravila

  4.1.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne ide li milom, morat će silom! Hoće li im stati na kraj?

  Počelo uređenje problematičnog Trga

  Ne ide li milom, morat će silom! Hoće li im stati na kraj?

  10.12.2020. | 21:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Toleriranjem ovih vozača potiču uzrokovanje tragedije

  Zakazali policija i prometni redari

  Toleriranjem ovih vozača potiču uzrokovanje tragedije

  3.12.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Duž Vukovarske iscrtani autobusni peroni

  Od ponedjeljka zatvoreno za promet

  Duž Vukovarske iscrtani autobusni peroni

  26.11.2020. | 13:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi slavonskobrodski rotor bit će dovršen do Božića

  Na gradilištu radno i tijekom pljuska

  Novi slavonskobrodski rotor bit će dovršen do Božića

  17.11.2020. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za nepoštivanje propisane obveze kazna tisuću kuna

  Ne zaboravite na prometne odredbe

  Za nepoštivanje propisane obveze kazna tisuću kuna

  14.11.2020. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zabrana prometa zbog radova

  Županijska uprava za ceste

  Zabrana prometa zbog radova

  13.11.2020. | 12:27
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :