Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 10.1.2020. u 14:00
Prikaza: 4078
|
Autor: Željka Gavranović

Nije namijenjen pogonu osobnih vozila

Dodijeljene količine plavog dizela poljoprivrednicima

Slavonski Brod : Dodijeljene količine plavog dizela poljoprivrednicimaIlustracija(Foto: icv.hr)

Zbog ranijih čestih slučajeva zlouporabe ove pogodnosti koja pripada samo poljoprivrednicima, kontrole su danas strože i češće.

SLAVONSKI BROD - Sukladno Pravilniku o primjeni Zakona o trošarinama koji se odnosi na plavi dizel za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjenu u ribolovu, Ministarstvo poljoprivrede je ovaj tjedan poljoprivrednicima na kartice plavog goriva dodijelilo količine plavog dizela za potrošnju u 2020. godini.

Ukupan broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za koje su određene količine je čak 97.200, dok je ukupno dodijeljeno više od 173 milijuna litara plavog dizela. Najviše od toga u kategoriji 'Ostale poljoprivredne površine u programu izravnih potpora'.

Karticu goriva koja je neprenosiva, korisnicima prava na potrošnju plavog dizela u poljoprivredi na zahtjev izdaje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Plavi dizel korisnici prava za namjene u poljoprivredi mogu koristiti samo za pogon poljoprivrednih strojeva i registriranih vozila za pčelarske potrebe.

Godišnje količine na koje poljoprivrednici imaju pravo razlikuju se ovisno o broju hektara koje obrađuju ili, primjerice, broju grla koje posjeduju. Tako se u slučaju voćnjaka i vinograda, dodjeljuje količina od tristo litara po hektru, dok se za tov goveda može dobiti dvadeset litara po grlu. Pčelari mogu dobiti 450 litara po takozvanoj selećoj jedinici.

Što je plavi dizel?
Plavi dizel obojan je plavim markerom zbog kontrole potrošnje te kako bi oni koji imaju pravo na njegovo korištenje bili oslobođeni plaćanja poreza. Kvaliteta plavog dizela posebno dolazi do izražaja kod novih traktorskih i brodskih motora jer zbog niskog sadržaja sumpora i minimalnog udjela nečistoća ne stvara nikakve probleme (začepljenja, blokade) kod sofisticiranih motora. Plavi dizel pogodan je za sve vrste i generacije motora jer zbog svojih karakteristika produljuje radni vijek motora i za nekoliko tisuća kilometara te istodobno produljuje vijek filtera i katalizatora.

Kako se kontrolira potrošnja?
Fina je uspostavila sustav za nadzor potrošnje posebnih goriva označenih plavom bojom – Plavi dizel. Sustavom se evidentira svaka prodaja plavog dizela korisnicima prava, čime se nadzire korištenje prava na kupnju plavog dizela u čiju cijenu nije uračunata trošarina. U sustavu su evidentirana i javno objavljena sva registrirana prodajna mjesta plavog dizela, a zabilježeni su i potrebni podaci o svi korisnicima prava i pripadajućim odobrenim količinama plavog dizela za namjensku potrošnju – kvotama. Sustav se temelji na kartici za kontrolu potrošnje goriva posebnih namjena. Karticom se na posebnim uređajima postavljenim na prodajnim mjestima potvrđuje pravo na kupnju i bilježi kupljena količina te se na taj način, u gotovo realnom vremenu, vodi evidencija realizirane prodaje plavog dizela ograničena na iznos pojedinačne godišnje kvote.

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Jankel_sokacki

Jankel_sokacki

Komentirano: 12.1.2020. | 9:37

1

Od vremena pleistocen( kada se smatra da je započela evaluacija čovjeka ka današnjem obliku),međutim imamo dokaza da su pojedinci još u tome dobu,ja znam cca 10-cu,npr.stipe,pa do današnjih dana uvijek je bilo i bit će ovakvih čiji je me(t)ntalnii sklop programiran da se bavi kriminalnim radnjama,od plemena do danas ali nikada kao od 90-ih pa ovamo,onda je procvjetao kriminal Kada je došlo pleme kradezejovacs,Stipe tvoje pleme?! Al još veći je problem tamna brojka kriminala,Stipe ne da mi se objašnjavati šta je to sam nađi,valjda si toliko pismen,polupismeni. A ti dođi da ti ja natočim rezerva,dva,tri plavog dizela u auto pa da vidim bili imo muda voziti ga ,kad trag ostaje u rezervatu i filterima i nakon nekoliko rezervata euro dizela. A kazne su paprene Nadalje netko ne sadi,netko možda sije. Što se tiče proizvodnje stvaranje dodatne vrijednosti to nije uvjet jer za dobivanje plavog dizela. Vidi se da pojma nemaš da si "gradsko dete" i da pišeš gluposti a da ni sam ne znaš čemu to.
Bonaca_bonaca

Bonaca_bonaca

Komentirano: 11.1.2020. | 20:54

2

Zato što ti znaš tamo nekih 10 osoba što manipuliraju s plavom dizelom treba svima zabraniti plavi dizel? Stvarno budala na ovom svijetu
Stipe

Stipe

Komentirano: 11.1.2020. | 15:45

3

Retardi, po tome što postoji niz ljudi, ja ih znam bar 10, koji u životu ni mrkvu nisu posadili, a u svoje skupocjene terence redovito toče plavi dizel. Ne kažem da pravim poljoprivrednicima ne treba osigurati plavi dizel iako treba mati na umu da je to diskriminatorska mjera, već da se kao i obično kontrola kod nas provodi traljavo ili nikako. No, sve je skupa tako i zamišljeno da se pod skute onih koji logično to dobivaju, sakriju i oni koji na to ne bi trebali imati pravo. Već sam sustav poticaja na prijavljenu površinu, umjesto na proizvedenu količinu je kriminalan i diskriminatorski.
Jankel_sokacki

Jankel_sokacki

Komentirano: 11.1.2020. | 12:59

4

Porezne olakšice za mlađe od 25 godina. Porezne olakšice za mlađe od 30 godina. Šta je s onima od 26 plus godina? Šta je s onima od 31 plus godina? A imaju osnovu za dobiti jel su zaposleni. A šta bi ti netko kao ti koji živi "na asfaltu" na 6,7 katu u gradu da dobiješ plavi dizel?!? Zašto? Šta će ti? Da točiš u svog Mercedesa? Hajde budalo poklopi se ušima i šuti. POS stanogradnja? Oni koji nisu "te sreće" šta s njima? Il' ti npr.90-god koji su odjednom velike rvatine pridobivali stanove u koji a i dan danas žive ili ostali koji su po tržišnim uvjetima kod poslovnih banaka dizalu kredite na 30.35 godina da bi imali jednu nekretninu za život, I kakvih ti diskriminaciji plavog dizela pišeš ?!?!
Stipe

Stipe

Komentirano: 11.1.2020. | 0:20

5

"prodaja plavog dizela korisnicima prava, čime se nadzire korištenje prava na kupnju plavog dizela" - ako to fina nadzire, onda zasigurno nema nikakvih makinacija.
Stipe

Stipe

Komentirano: 11.1.2020. | 0:18

6

Ne mogu ga dobiti svi građani - daklem radi se diskriminacija. Zloupotrebljava se tako da ga dobijaju ljudi koji ne proizvode nikakve poljoprivredne proizvode, ali su suludim odredbama vlasnici OPG-ova ili u registru poljoprivrednih proizvođača. Ako nisi s time upoznat, onda živiš u 3pm, a ne na selu, ergo, ti pišeš gluposti.
Jankel_sokacki

Jankel_sokacki

Komentirano: 10.1.2020. | 17:58

7

Koga diskriminira? Na koji način se zloupotrebljava? I ko kome poklanja? Pišeš gluposti koje nemaju veze s zdravim razumom,po starom dobrom običaju
Stipe

Stipe

Komentirano: 10.1.2020. | 15:52

8

Diskriminatorska mjera koja se strašno zloupotrebljava. Poduzetnicima u poljoprivredi (bez obzira na to što i koliko se proizvede) se poklanja novca i goriva što drugi poduzretnici ne dobijaju. Čista diskriminacija.

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poljoprivrednicima na raspolaganju 1,3 milijarde kuna

Evo kako do sredstava

Poljoprivrednicima na raspolaganju 1,3 milijarde kuna

17.3.2022. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekome 126, a nekome gotovo 50 tisuća kuna

Potpore u poljoprivredi

Nekome 126, a nekome gotovo 50 tisuća kuna

8.12.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kozja krv nedaleko Slavonskog Broda

Iz grada su otišli na selo

Kozja krv nedaleko Slavonskog Broda

23.6.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mljekomati moraju imati softver i uređaj za fiskalizaciju

Stiže pomoć poljoprivrednicima

Mljekomati moraju imati softver i uređaj za fiskalizaciju

19.1.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su stočari koji su dobili potpore

Brodsko-posavska županija objavila:

Ovo su stočari koji su dobili potpore

14.1.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potpisani ugovori vrijedni 1,5 milijuna kuna

Povećanje konkurentnosti

Potpisani ugovori vrijedni 1,5 milijuna kuna

25.9.2020. | 14:26
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi supružnici svoju priču grade kroz eko šipak

Za sve je 'kriv' punac

Mladi supružnici svoju priču grade kroz eko šipak

16.9.2020. | 18:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni na svojoj 'maloj tržnici' nude jeftine ekoproizvode

Traže ih i izvan granica županije

Oni na svojoj 'maloj tržnici' nude jeftine ekoproizvode

8.8.2020. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osigurali milijun kuna za poljoprivrednike

Prijave za potpore su u tijeku

Osigurali milijun kuna za poljoprivrednike

5.7.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U tijeku je prijava šteta, no ostaje pitanje visine isplata

Proglašeno stanje prirodne nepogode

U tijeku je prijava šteta, no ostaje pitanje visine isplata

1.7.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su godinama u izolaciji od modernog društva

Njima 'karantena' ide u prilog

Oni su godinama u izolaciji od modernog društva

2.5.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Tamo stoje u redovima, a ovdje prodaja slabo ide'

Prošetali smo Gradskom Tržnicom

'Tamo stoje u redovima, a ovdje prodaja slabo ide'

27.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za komad salate trgovački lanci mi nude 50 lipa'

Hoće li korona spasiti OPG-e?

'Za komad salate trgovački lanci mi nude 50 lipa'

18.4.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako od mraza nešto i ostane birat ćemo najjeftinije

Hoćemo li biti gladni?

Ako od mraza nešto i ostane birat ćemo najjeftinije

15.4.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo kamo su nestala najbrže rastuća stabla

S polja u Slavonskom Brodu

Saznali smo kamo su nestala najbrže rastuća stabla

11.1.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolje da izumre selo, nego običaji

Kolinje, svinjokolja, klanje, krmina

Bolje da izumre selo, nego običaji

30.11.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Održavaju pašnjak i daju slasne janjiće, ali...

'Za' i 'protiv' uzgoja ovaca

Održavaju pašnjak i daju slasne janjiće, ali...

29.11.2019. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imat ćemo i poljoprivredne redare

Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Imat ćemo i poljoprivredne redare

12.11.2019. | 18:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zakon koji ograničava temeljna ustavna prava građanina'

Raspolagnje poljoprivrednim zemljištem

'Zakon koji ograničava temeljna ustavna prava građanina'

5.11.2019. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :