Gospodarstvo : Obrtništvo

Objavljeno: 6.6.2019. u 8:00
Prikaza: 6331
|
Autor: Marija Radošević

Smetaju li i vama dok urlaju na razglas?

'Sakupljamo stare kade, frižidere, akumulatore…'

Marija Radošević/SBplus
Foto: Marija Radošević/SBplus
  • Marija Radošević/SBplus
  • Marija Radošević/SBplus
  • Marija Radošević/SBplus
  • Ž.G./SBplus

„Ako policijski službenici utvrde da sakupljači sekundarnih sirovina, kao fizičke osobe ili kao obrtnici ne posjeduju dozvolu za obavljanje djelatnosti sakupljanja otpada te nisu upisani u očevidnik prijevoznika otpada, prosljeđuju obavijest o počinjenom prekršaju mjerodavnom Ministarstvu zaštite okoliša i prirode zbog prekršaja iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Novčane kazne za fizičku osobu su od tri do deset tisuća kuna, a za pravnu osobu od sto do 300 tisuća kuna.“

SLAVONSKI BROD - „Ima li spasa kada su u pitanju ljudi koji skupljaju sekundarne sirovine, a svaki dan se vozikaju istim ulicama i urlaju s razglasa? Ne vode računa o tome je li jutro, vrijeme ručka ili poslijepodnevnog odmora. Svako malo svojom drekom probude mi unuke koje čuvam, a koliko znam smetaju i ostalima pa me zanima kako se to može spriječiti", upitala je čitateljica SBplus-a.

I nije jedina. Sličnih je upita bilo upućeno i gradonačelniku Mirku Duspari u nedavnoj radio emisiji, jer gotovo svakog dana, dijelovima grada, prigradskih naselja i općina sakupljači sirovina svojom drekom remete mir.

„To je pravi teror koji godinama doživljavamo po našim kvartovima, popodne, nedjeljom, praznikom. Nije mi jasno da to nitko ne može ili ne želi zabraniti" komentirao je stariji sugrađanin. Iako kod nekih ima razumijevanja za ljude koji skupljaju staro željezo i od toga žive, pitaju se je li potrebna takva buka. „Ja mislim da nije. Nekad kruži nekoliko kombija ili kamiona. Prvo se dere jedan pa malo kasnije drugi, onda treći. Krenu prijepodne. Voze sporo i kmeče na megafon uvijek jedno te isto, u potrazi za starim mašinama, akumulatorima, frižiderima. To je čisto maltretiranje", zaključuje jedan komentator navodeći kako trgovačko društvo također odvozi krupni otpad i to besplatno, a nikoga ne dave.

U radijskoj emisiji, gradonačelnik je na upit slušateljice odgovorio kako bi komunalni redar svakako reagirao u slučaju da preglasnog skupljača sirovina zatekne na licu mjesta, a inače se uznemiravanje treba prijaviti policiji zbog narušavanja javnog reda i mira.

Da to baš i nije tako, saznajemo od komunalnog redara u Bukovlju, Miroslava Brblića. „To nije u našoj nadležnosti nego bi se o tome trebala brinuti inspekcija zaštite okoliša. I mi u Općini dvaput godišnje skupljamo glomazni otpad, no nekim mještanima se ne da čekati sljedeće prikupljanje pa im čak dobro dođe kada naiđu oni koji se bave skupljanjem sirovina na zakonit način. A ako je riječ o velikoj buci, to je u nadležnosti policije", kazao je komunalni redar.

I danas je na području iste općine kružio kamion našičkih registracijskih oznaka u potrazi za starim aparatima. Od jutra je uspio skupiti kolica za prijevoz tereta, frižider i nekoliko sitnih električnih aparata. „Ne radim nigdje i ovo je način da zaradim nešto za svoju obitelj", nevoljko je odgovorio čovjek koji nije želio reći svoje ime.

Sukladno odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom, pravna i fizička osoba - obrtnik može obavljati djelatnost sakupljanja otpada nakon što ishodi odgovarajuću dozvolu. Zahtjev za izdavanje dozvole podnosi se nadležnom upravnom tijelu koje se bavi zaštitom prirode i okoliša. Što se tiče prijevoza otpada, pravna ili fizička osoba može obavljati prijevoz otpada ako je upisana u očevidnik prijevoznika otpada, a prilikom prijevoza, dužan je imati propisanu dokumentaciju o otpadu kojeg prevozi.

Međutim, relativno često se događa da osobe bez potrebnih odobrenja na području Slavonskog Broda i okolice sakupljaju i prevoze sekundarne sirovine, a pritom još narušavaju javni red i mir.

Što je u tom slučaju nadležnost policije, upitali smo glasnogovornicu PU Brodsko posavske, Katu Nujić.

„Ako policijski službenici utvrde da sakupljači sekundarnih sirovina, kao fizičke osobe ili kao obrtnici ne posjeduju dozvolu za obavljanje djelatnosti sakupljanja otpada te nisu upisani u očevidnik prijevoznika otpada, prosljeđuju obavijest o počinjenom prekršaju mjerodavnom Ministarstvu zaštite okoliša i prirode zbog prekršaja iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom (čl. 84 st. 1 kažnjivo po čl. 170, st. 1, toč. 14, Zakona o održivom gospodarenju otpadom uz primjenu st. 4 citiranog članka, te iz čl. 110 st. 1 kažnjivo po čl. 170, st. 1, toč. 16, uz primjenu st. 4 citiranog zakona), odnosno optužni prijedlog iz spomenutog Zakona. Novčane kazne za fizičku osobu su od tri do deset tisuća kuna, a za pravnu osobu od sto do 300 tisuća kuna", odgovorila je Nujić.

Saznajemo i kako je do sada na brodskom području zabilježeno dosta slučajeva kontrole osoba koje se bave sakupljanjem otpada, na temelju dojava građana ili još češće neposrednim zapažanjem policijskih službenika koji tada postupe sukladno važećim propisima. Točnije, ako je riječ o prekršaju iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom ili prekršaju iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, policija će protiv te osobe podnijeti optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu te o svemu obavijestiti nadležno tijelo Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
PatakKlis

PatakKlis

Komentirano: 6.6.2019. | 17:41

1

Tu dernjavu preko megafona treba zakonom zabraniti i kod ovakvih slucajeva sakupljaca i kod politickih kampanja . No po meni je najmanji problem njihova buka (mislim na sakupljace sekundarnih sirovina) vec je veliki problem sto oni pri tom obilazenju ulica ujedno i "snimaju teren" pa obicno ljudima preko noci svasta nestaje iz dvorista . Po danu snimaju a po noci operiraju . Sto mislite zasto te manjine najmanje ima u SAD-u ? E , tamo se prvo puca na svom posjedu pa onda pita ;tko je . . . .
12345

12345

Komentirano: 6.6.2019. | 15:24

2

Stoka nekulturna! Ionako ako netko hoće nešto poklonit sakupljačima to ostavi uz cestu. Čemu vikanje i takvo glasanje? Prošle sezone su bili hit i na moru....a da smo država bez reda i poretka to znamo.
Grga123

Grga123

Komentirano: 6.6.2019. | 14:38

3

Jako smjesno... Tko od stanovnika pocne urlati odmah je to remecenje javnog reda i mira A ovi godinama urlaju po ulicama jos je gore u popodnevnim satima kad bi čovjek htjeo da odmori poslije posla a oni nabrajaju. Neka portal napravi anketu koliko su djece Probudili i koliko su zastoja u prometu napravili..
original

original

Komentirano: 6.6.2019. | 11:56

4

Radis cijeli tjedan i hoces u jutro malo duze odmorit al ne evo njih. Dali je to dozvoljeno il ne, neznam al je uzasno do bola. To treba zabranit.
Taubek

Taubek

Komentirano: 6.6.2019. | 8:56

5

Nazalosnije je to sto policija prolazi kraj nac. manjine i ne reagira nego samo pogledaju i idu dalje jer ih nesmiju dirati.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedna od tri pozitivne priče stiže upravo iz Slav. Broda

Lijepe vijesti iz Hrvatske

Jedna od tri pozitivne priče stiže upravo iz Slav. Broda

17.4.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dugo bi morali obrazlagati koliko smo pomogli obrtnicima'

Županija je puno pomogla obrtnicima?

'Dugo bi morali obrazlagati koliko smo pomogli obrtnicima'

18.2.2021. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrabrost, kreativnost, prilagodljivost - recept za opstanak

Mrvica Vedranine vedrine u 'doba korone'

Hrabrost, kreativnost, prilagodljivost - recept za opstanak

8.12.2020. | 22:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ugostitelji BPŽ zabrinuti za sudbinu tisuću uposlenika

Zbog najnovije epidemiološke mjere

Ugostitelji BPŽ zabrinuti za sudbinu tisuću uposlenika

27.11.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Usprkos koroni, dogodile su se brojne pozitivne promjene'

Kako danas dišu brodski obrtnici?

'Usprkos koroni, dogodile su se brojne pozitivne promjene'

8.6.2020. | 13:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne 'izvozimo' samo radnu snagu na tržište EU

Ovo su najbolji izvoznici Slav. Broda

Ne 'izvozimo' samo radnu snagu na tržište EU

2.12.2019. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznato radno vrijeme Katarinskog sajma

Prijave u tijeku

Poznato radno vrijeme Katarinskog sajma

9.10.2019. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spoj tradicije i suvremenosti

Neodoljive slastice u Strossmayerovoj

Spoj tradicije i suvremenosti

25.8.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka oduševljava maštovitim lampama

Kreativnost o kojoj se daleko čuje

Brođanka oduševljava maštovitim lampama

14.7.2019. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Svatko normalan zna da sirup od 20 kuna nije med'

Kupujte med od svog pčelara

'Svatko normalan zna da sirup od 20 kuna nije med'

13.6.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država podupire zanimanje pogrebnika

Plaćaju majstorski, dozvole za rad,...

Država podupire zanimanje pogrebnika

11.4.2019. | 20:24
SBplus.hr, Slavonski Brod : Među nagrađenim inovatorima i mladić iz Brodske županije

Hrvatski inovatori 'ubiru' nagrade

Među nagrađenim inovatorima i mladić iz Brodske županije

10.1.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su se za radnike odlučili izboriti sami

Prilika da i drugi naprave slično

Oni su se za radnike odlučili izboriti sami

25.11.2018. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Već pet godina on je vjeran Katarinskom sajmu

OPG-ovi koji se vraćaju

Već pet godina on je vjeran Katarinskom sajmu

23.11.2018. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvoren ovogodišnji 23. Katarinski sajam

Velika fotogalerija

Otvoren ovogodišnji 23. Katarinski sajam

22.11.2018. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Katarinski sajam preseliti u Tvrđavu?

Traju prijave za sudjelovanje na sajmu

Hoće li Katarinski sajam preseliti u Tvrđavu?

18.10.2018. | 21:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Natjecanje je  predivno i neprocjenjivo iskustvo

Matija i Dejan frizirali u Parizu

Natjecanje je predivno i neprocjenjivo iskustvo

14.9.2018. | 9:25
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :