Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 28.9.2021. u 9:20
Prikaza: 3563
|
Autor: V.M.(Jutarnji list)/A.P.(SBplus)

Prilog hrvatskoj nesposobnosti

Novoj Državi trebalo je 30 godina da uništi Đuru Đakovića

DS/Cropix/JL
Foto: DS/Cropix/JL
 • DS/Cropix/JL
 • AP/SBplus

Češka kompanija DD Acquisition nadomak je preuzimanja poklona od Hrvatske države - socijalističkog giganta Đure Đakovića - oslobođenog tereta nastalih 30 godišnjim parazitskim vođenjem tvrtke i hajdučkim čerečenjem njezine imovine.

ZAGREB / SLAVONSKI BROD - Vlada je uspješno dovršila gotovo dvomjesečne pregovore s Europskom komisijom o planu preustroja slavonskobrodskog Đure Đakovića, čime je ta kompanija izbjegla gotovo sigurno gašenje dijela poslovanja i radnih mjesta, potvrđeno nam je u ponedjeljak u Banskim dvorima. Druga najvažnija posljedica prihvaćanja Vladina rješenja za Đuru Đakovića u Europskoj komisiji bit će prelazak slavonskobrodskog holdinga u vlasništvo češkog DD Acquisitiona, koji je trenutno manjinski dioničar holdinga, piše Jutarnji list.

- U posljednjoj komunikaciji koja je s Glavnom upravom za tržišno natjecanje Europske komisije vođena u petak, dobili smo očitovanje da Uprava nema više nikakvih dvojbi ili pitanja o planu preustroja Đure Đakovića te da će Europskoj komisiji pripremiti odluku za usvajanje plana sa sadržajem koji su dvije strane usuglasile - kazali su izvori Jutarnjeg u Vladi.

S jedne su strane Uprava Đure Đakovića, DD Acquisition i ministarstva gospodarstva i financija, a s druge je Europska komisija. U jednoj od faza pregovora hrvatski pregovarački tim pojačao je, doznaju, i Ured predsjednika Vlade.

Doprinos

Na pitanje je li uključenje Ureda predsjednika Vlade bilo presudno za pozitivno rješavanje procedure o planu preustroja Đure Đakovića s Glavnom upravom za tržišno natjecanje, sugovornici u Vladi kažu kako bi točna ocjena bila da je "Ured predsjednika Vlade dao svoj doprinos uspješnom dovršenju pregovora".

U svakom slučaju, očekuje se da Glavna uprava za tržišno natjecanje do kraja ovog tjedna dostavi Komisiji prijedlog rješenja, a ako sve bude išlo prema planu, EK će do sredine listopada odluku o prihvaćanju plana objaviti u službenom glasniku Europske unije, čime će se ukloniti i posljednja formalna prepreka da Vlada usvoji plan restrukturiranja Đure Đakovića.

Na pitanje je li još otvorena mogućnost da Europska komisija zatraži dodatna objašnjenja ili poboljšanja plana za slavonskobrodski holding, u Vladi su Jutarnjem odgovorili potvrdno, ali ističu da ne očekuju takve poteze Komisije.

- Sve dok se pripadajuća odluka Europske komisije ne objavi u službenom glasniku, nismo u mogućnosti izlaziti s detaljima plana preustroja Đure Đakovića, a u tome nas onemogućavaju i pravila trgovanja na Zagrebačkoj burzi, na kojoj je izlistan Đuro Đakovića Holding - piše Jutarnji pozivajući se na svoje izvore iz Vlade.

Model spasa

Zbog spomenutih ograničenja ni drugi im sudionici pregovora s Europskom komisijom o modelu spasa Đure Đakovića nisu mogli otkriti kakve obveze slijedom toga preuzimaju DD Acquisition, država i Uprava Đure Đakovića. No, prema neslužbenim informacijama koje su procurile u javnost za vrijeme usuglašavanja plana preustroja slavonskobrodskog holdinga s Bruxellesom, DD Acquisition nije spreman preuzeti holding, financirati njegovo redovno poslovanje i restrukturiranje, a pritom vraćati i dugove iz prethodnih razdoblja. Iz toga je razvidno da će država morati pronaći rješenje za servisiranje dugova Đure Đakovića, a možda i podnijeti taj teret.

Sadašnji predsjednik Uprave ĐĐ Grupe Hrvoje Kekez preuzeo je tvrtku s golemim teretom duga od oko 600 milijuna kuna. No vjeruje kako će nakon odobrenja od strane Bruxellesa sve ići na bolje.

- Na početku je bio stvarno veliki problem samog duga koji je s onih 300 milijuna kuna - ne kredita, ne kompletnog iznosa u novcu, nego jednim velikim dijelom u državnim jamstvima - iskorišteno da bi se zatvorile blokade, platili stari dugovi dobavljačima, vratilo opet tvrtku u stanje u kojem može raditi, platiti plaće radnicima, prekinuti štrajk i to je sve napravljeno prošle godine u prva tri mjeseca te je nastavljena daljnja proizvodnja što je bio u stvari osnovni uvjet.

Što se tiče same bilance, kada se odobri od strane Bruxellesa trebalo bi ići sve svojim tijekom jer je sam program restrukturiranja napravljen, u suradnji s investitorom, koji ima neke svoje planove što u budućnosti promijeniti, i državom kao netko prema kome smo mi išli sa svom tom dokapitalizacijom. Programom restrukturiranja će se sve stabilizirati i ići na bolje. - za SBplus rekao je nedavno Hrvoje Kekez

Prema poslovnom izvješću Uprave Đure Đakovića za 2020., na kraju prošle godine dugoročne obveze kompanije iznosile su 266 milijuna kuna, a kratkoročne 412 milijuna kuna. Tvrtke u sastavu holdinga, prema istome izvoru, imaju ugovorene poslove u vrijednosti od 316 milijuna kuna.

Česi vide ovdje potencijal

 Bez obzira na to što mi napravili sve dok se ne odrade promjene u restrukturiranju ĐĐ Grupa je prezadužena i sama ta prezaduženost, s kamatama koje ona nosi, je veliki teret. Tako da i kad napravimo sve ono da sam proizvodni nalog nosi svoju dobit, to ne može o biti dugoročno održivo s ovim zaduženjima koja jesu i koja će se naravno većim dijelom ispeglati procesom restrukturiranja. Dug nije narastao. Daljnjih zaduživana nije bilo, a postojeće obveze smo izmirivali redovito tako da se on ne povećava. Vodi se računa o svakoj lipi. - kazao je tada Kekez i sam ističući kako priča neće biti gotova vijestima iz Europske komisije. 

Naime, kako piše Jutarnji, prema neslužbenim procjenama, država bi na sebe trebala preuzeti oko 360 milijuna kuna slavonskobrodskog holdinga, a DD Acquisition spreman je dokapitalizirati kompaniju sa 120 milijuna kuna.

- Nakon Europske komisije očekujemo odluke Vlade, a onda puno koraka kako bi se sve moglo odraditi u skladu sa smjernicama EK, u skladu sa zakonom, u skladu s burzom, dakle kako bi se sve ispoštovalo. Cijeli proces, s ulaskom investitora, će trajati sigurno tri četiri mjeseca, a sam program restrukturiranja, u kojem mi moramo izaći na nekakav plus, razviti se i organizirati, predviđeno je da traje tri godine pri čemu će Europska komisija i država pratiti svaki naš korak i voditi računa da ne odemo u krivom smjeru. Dakle prvo Bruxelles, pa država, a onda će sve ovo dalje biti pod manjim pritiskom i strahom. Ima puno posla, ali neće biti veliki pritisak. najavio je već početkom rujna Kekez, naglašavajući da češki investitori, koji su ušli i u vlasničku strukturu ne odustaju od Grupe. Tvrde, kazao je, da vide potencijal u iskustvu radnika i inženjera, te da ranije postavljene određene temelje treba iskoristiti.

SBplus portal jutros je pokušao kontaktirati Hrvoja Kekeza kako bi komentirao najnovije vijesti. Do trenutka objave ovoga članka komentar nismo dobili. Kada (i ako) stigne objavit ćemo ga naknadno.
Lani je Vlada osigurala kredit od 300 milijuna kuna
Uskočivši putem HBOR-a u siječnju prošle godine s osiguravanjem kredita od 300 milijuna kuna Đuri Đakoviću, Vlada je praktički sudbinu slavonskobrodskog holdinga preuzela na sebe. Naime, spomenuti kredit pripremljen je u skladu sa smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama, čime se Đuro Đaković obvezao pripremiti plan preustroja, angažirati konzultanta na izradi plana te cijeli postupak dogovarati s Vladom, s na koncu i s Europskom komisijom.

  Broj komentara: 4

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  MENTALIST

  MENTALIST

  Komentirano: 30.9.2021. | 12:45

  1

  sve po sedam kuna
  PeroT

  PeroT

  Komentirano: 30.9.2021. | 11:24

  2

  Dali se moze znati kojeg konzultanta ili konzultantni ured su angazirali i po kojoj cijeni????
  Crvena_marama

  Crvena_marama

  Komentirano: 28.9.2021. | 20:17

  3

  Ma za to su krive" komunjare" i Drug Tito. Što je Tito i narod napravio ovi će sve da razjebu.
  Slavonija01

  Slavonija01

  Komentirano: 28.9.2021. | 12:29

  4

  Kad se sjetim onog redikula direktora Lovre Štruca, ( iako nije bio redikul za svoj đep) i njegovog vjernog psa Borića i jos tu dodamo supersposobnog direktora Bartola Jerkovića koji se ponašao kao kralj svemira, a nisu vrijedili više od onog crnog pod noktom, nije ni čudo da je firma tu gdje je. Koperanti, sumnjiva nabava alata i materijala, pranje love u punom zamahu, nitko ne odgovara za ništa.

  Broj komentara: 4

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Novi je investitor predstavio ambiciozan plan'

  Iz zakašnjelog izvješća Komisije:

  'Novi je investitor predstavio ambiciozan plan'

  15.4.2022. | 12:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Švicarci od 'Specijalnih vozila' naručili teretne vagone

  Ugovor 'težak' 80 milijuna kuna

  Švicarci od 'Specijalnih vozila' naručili teretne vagone

  2.4.2022. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo na koji način Vlada razmatra kako pomoći ĐĐ TEP-u

  Blokirana imovina Rusa u Hrvatskoj

  Evo na koji način Vlada razmatra kako pomoći ĐĐ TEP-u

  17.3.2022. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Stanje u ĐĐ TEP neodrživo je zbog ruskog vlasnika'

  Sindikat metalaca Hrvatske:

  'Stanje u ĐĐ TEP neodrživo je zbog ruskog vlasnika'

  11.3.2022. | 13:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog situacije u Ukrajini, upitno poslovanje TEP-a

  Traže novog vlasnika?

  Zbog situacije u Ukrajini, upitno poslovanje TEP-a

  4.3.2022. | 11:27
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Potpisan novi ugovor vrijedan 77,5 milijuna kuna

  Dobra vijest za brodsko gospodarstvo

  Potpisan novi ugovor vrijedan 77,5 milijuna kuna

  3.3.2022. | 13:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : O odobrenju državne pomoći oglasili se i iz ĐĐ Grupe

  Nakon odobrenja Europske komisije

  O odobrenju državne pomoći oglasili se i iz ĐĐ Grupe

  23.12.2021. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sud donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka

  ĐĐ Industrijska rješenja

  Sud donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka

  24.11.2021. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova imenovanja u ĐĐ Grupi

  Predstavnik radnika u Nadzornom odboru

  Nova imenovanja u ĐĐ Grupi

  2.11.2021. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je ovaj kraj tako privlačan i bitan plinskim magnatima

  Bez ovog plinskog čvora nema povezanosti

  Zašto je ovaj kraj tako privlačan i bitan plinskim magnatima

  27.10.2021. | 14:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Česi i dalje zainteresirani za Đuro Đaković Grupu

  Održan sastanak u Ministarstvu obrane

  Česi i dalje zainteresirani za Đuro Đaković Grupu

  12.10.2021. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : ĐĐ Industrijska rješenja idu u stečaj?

  Đuro Đaković Grupa

  ĐĐ Industrijska rješenja idu u stečaj?

  2.9.2021. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Na svjetskom tržištu ĐĐ je sve ono što nije na hrvatskom'

  100 godina metaloprerađivačke industrije

  'Na svjetskom tržištu ĐĐ je sve ono što nije na hrvatskom'

  31.8.2021. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo produljenje mandata u Upravi Grupe

  Đuro Đaković

  Novo produljenje mandata u Upravi Grupe

  25.8.2021. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvije godine ne rade, a ostvarili dobit od gotovo 300 mil kn

  Sumnjaju u pranje novca?

  Dvije godine ne rade, a ostvarili dobit od gotovo 300 mil kn

  11.5.2021. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :