Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 15.3.2021. u 21:00
Prikaza: 5571
|
Autor: A. Primorac

U godini stote obljetnice

Jesu li konačno pronašli investitora koji će ih spasiti?

Slavonski Brod : Jesu li konačno pronašli investitora koji će ih spasiti?Ilustracija(Foto: SBplus/arhiva)

Česi izrazili ozbiljnu namjeru 'za sudjelovanjem u restrukturiranju Đuro Đaković Grupe d.d. dokapitalizacijom, uz ispunjenje specificiranih uvjeta'.

SLAVONSKI BROD - Nakon što je u rujnu prošle godine Đuro Đaković Grupa d.d. zaprimila neobvezujuće ponude budućih potencijalnih investitora, a u studenom 2020. najveći privatni dioničar Nenad Bakić svoj udio prodao Czechoslovak Group (CSG), krajem te iste godine ĐĐ Grupa zaprimila je dvije uvjetne ponude. Ovih dana potencijalni češki investitor DD Acquisition d.d., o čijoj je ponudi javnost informirana prvim danom prosinca prošle godine, poslao je ĐĐ Grupi dodatak svojoj ponudi.

'Ovim Dodatkom, koji zajedno s inicijalnom ponudom čini jednu cjelinu, društvo DD Acquisition d.d. je, nakon provedenog pregleda podataka Društva, izrazilo namjeru za sudjelovanjem u restrukturiranju Đuro Đaković Grupe d.d. dokapitalizacijom, uz ispunjenje specificiranih uvjeta.', poručili su iz Đuro Đaković Grupe, napominjući kako zaprimljena ponuda ne predstavlja ponudu za kupnju dionica

Ono što je izvjesno je da će u idućem razdoblju Društvo obaviti detaljnu analizu zaprimljene ponude, a nakon toga će, istaknuli su, potaknuti komunikaciju s tijelima nadležnim za daljnju provedbu pregovora i odlučivanje o sadržaju pristigle ponude.

"Uprava Društva naglašava da se predmetni proces vodi sukladno Odluci Vlade RH od 16.1.2020. godine o davanju državnog jamstva u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu za kreditno zaduženje i/ili financijski okvir za likvidnost društvima Đuro Đaković Grupa d.d., Slavonski Brod, Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. Slavonski Brod i Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d., Slavonski Brod, kao i temeljem Odluke Glavne skupštine Društva od dana 26.5.2020. godine, kojima je, između ostalog, utvrđena obveza Uprave, Nadzornog odbora i Glavne skupštine Društva donijeti sve odluke koje omogućuju ulazak mogućeg strateškog partnera u vlasničku strukturu Društva sukladno Programu restrukturiranja. Proces restrukturiranja Društva odvija se sukladno Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama (2014/C249/1), a bilo kakva odluka o restrukturiranju Društva dokapitalizacijom spada isključivo u domenu Glavne skupštine, odnosno dioničara Društva. Nastavno na navedeno, smatramo da bi objava bilo kakve dodatne informacije u ovom trenutku mogla djelovati zbunjujuće i obmanjujuće na investicijsku javnost. Društvo će i dalje o svim relevantnim činjenicama pravovremeno izvješćivati investicijsku javnost.", poručili su iz ĐĐ Grupe.

Još ranije je, za SBplus, predsjednik Uprave ĐĐ Grupe Hrvoje Kekez kazao kako je riječ o potencijalnom investitoru 'koji iskazuje visoku zainteresiranost i spremnost, posjeduje priličnu snagu, kako financijsku tako i tržišnu'. Upravo je ta visoka zainteresiranost potvrđena najnovijim dodatkom ponudi. Hoće li dogovor na kraju biti postignut pokazat će vrijeme no ono što je sigurno neće to biti 'preko noći'. - Zbog velike složenosti procesa, obveza prema pravilima EU komisije i drugih uvjeta (više sjednica skupština…) proces ne možemo završiti kroz mjesec/dva. Nastojimo da s potencijalnim investitorima u što kraćem roku završimo dodatne analize, program restrukturiranja i modele dokapitalizacije. Nakon toga ćemo odraditi sve aktivnosti s resornim ministarstvom, EU komisijom kao i sve ostale potrebne korak, kako bi u konačnici na Skupštini dioničari odlučili o prihvaćanju ili neprihvaćanju ulaska strateškog partnera u temeljni kapital Društva. - kazao je tada Kekez.

Ulazak novog investitora bio bi, nadaju se svi, konačni spas onoga što je ostalo do nekadašnjeg industrijskog diva kakav je Đuro Đaković bio u bivšoj državi. Nekadašnjeg diva koji u ovoj godini obilježava sto godina industrije u Slavonskom Brodu. Lijep dar i pozitivna vijest tim više što je poslovanje unutar društava Grupe, s izuzetkom Industrijskih rješenja kojima je potvrđen predstečajni sporazum, prilično dobro.  ĐĐ Specijalna vozila trenutno imaju visoku ugovorenost poslova. U posljednjih godinu dana je napravljen ogroman pomak u optimizaciji poslovanja ĐĐ Specijalnih vozila što se može vidjeti iz dostupnih izvještaja o rezultatima za prvih 6 i 9 mjeseci 2020. godine. Ne treba pri tome zaboraviti niti da se pred Specijalnim vozilima našao i mogući posao remonta 62 borbena vozila koja SAD daruju Hrvatskoj.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : ĐĐ Industrijska rješenja idu u stečaj?

Đuro Đaković Grupa

ĐĐ Industrijska rješenja idu u stečaj?

2.9.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Na svjetskom tržištu ĐĐ je sve ono što nije na hrvatskom'

100 godina metaloprerađivačke industrije

'Na svjetskom tržištu ĐĐ je sve ono što nije na hrvatskom'

31.8.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo produljenje mandata u Upravi Grupe

Đuro Đaković

Novo produljenje mandata u Upravi Grupe

25.8.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvije godine ne rade, a ostvarili dobit od gotovo 300 mil kn

Sumnjaju u pranje novca?

Dvije godine ne rade, a ostvarili dobit od gotovo 300 mil kn

11.5.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno uređenje odmorišta Marsonija

HAC potvrdio:

Konačno uređenje odmorišta Marsonija

8.5.2021. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država će prodati svoje udjele u Podravki i Đuri Đakoviću?

Rješavaju se onih koji nisu na listi

Država će prodati svoje udjele u Podravki i Đuri Đakoviću?

8.5.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Đuri Đakoviću bit će zaposleno još tisuću ljudi?

Nakon razgovora sindikata i ulagača

U Đuri Đakoviću bit će zaposleno još tisuću ljudi?

1.5.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ispod Save provukli cijev kojom će putovati prirodni plin

Na korak do plinofikacije Rafinerije

Ispod Save provukli cijev kojom će putovati prirodni plin

25.3.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod-plin krenuo s rušenjem starih spremnika mazuta

U Naselju Slavonija I

Brod-plin krenuo s rušenjem starih spremnika mazuta

15.3.2021. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će posla za Đuru Đakovića

DETALJI DOGOVORA

Bit će posla za Đuru Đakovića

9.3.2021. | 12:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro Đaković Grupa nastavlja pregovore sa češkom tvrtkom

Bliži se dokapitalizacija?

Đuro Đaković Grupa nastavlja pregovore sa češkom tvrtkom

28.1.2021. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Đ.Đ. Grupa' prikuplja ponude za prodaju četiri nekretnine

Oglas za zgradu, dvorišta i prakiralište

'Đ.Đ. Grupa' prikuplja ponude za prodaju četiri nekretnine

15.1.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I Specijalna vozila bit će uključena u veliki vojni projekt?

Hrvatska nabavlja 76 borbenih vozila

I Specijalna vozila bit će uključena u veliki vojni projekt?

8.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nisam htio stajati na putu transformacije ĐĐ Grupe

Oglasio se i Nenad Bakić

Nisam htio stajati na putu transformacije ĐĐ Grupe

20.11.2020. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :