Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 10.5.2020. u 10:15
Prikaza: 2807
|
Autor: A. P./SBplus

Europska komisija odobrila odluku Vlade

Đuri Đakoviću stiže 300 milijuna kuna potpore

Slavonski Brod : Đuri Đakoviću stiže 300 milijuna kuna potporeIlustracija (fotografija nema izravne veze s događajem opisanim u članku)(Foto: Danijel Soldo/Cropix)

Europska komisija u petak je odobrila odluku hrvatske Vlade o državnom jamstvu za kredit Đuro Đaković Grupi u visini od 300 milijuna kuna, koji bi trebao pokriti njezine hitne potrebe za likvidnošću u sljedećih šest mjeseci.

SLAVONSKI BROD - Odluka o državnom jamstvu trebala bi slavonskobrodskom Đuri Đakoviću, osigurati hitnu potrebu za likvidnošću i omogućiti nastavak poslovanja bez neopravdanog narušavanja tržišnog natjecanja na jedinstvenom tržištu, ono je što, prema pisanju tportala, navela Europska komisija.

Riječ je o potpori koja će ići u dvije faze - 150 milijuna kuna za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đure Đakovića, a preostalih 150 milijuna kuna će ići u kasnijoj fazi.

Financijske poteškoće Đure Đaković Grupe sežu još prije epidemije koronavirusa, a mjera potpore donesena je u skladu sa smjernicama Komisije o sanaciji i restrukturiranju. Riječ je o mjerama koje se ubrajaju među one vrste državnih potpora koje najviše narušavaju tržišno natjecanje i odobravaju se samo onda kada su iscrpljene sve druge tržišne opcije. A u slučaju Đure Đakovića čini se da se upravo došlo do tog stadija. Prema pisanju tportala jasno je kako je i EK ocijenila da je državna potpora neophodna za nastavak proizvodnje. Samo na takav način moći će se realizirati već ranije ugovoreni poslovi, ali i spriječiti otpuštanja radnika. Sve to je od velike važnosti i s obzirom na činjenicu da je riječ o tvrtki koja posluje u jednom od najnerazvijenijih područja Hrvatske s velikom stopom nezaposlenosti i smanjenim opsegom otvaranja novih radnih mjesta, što je sada, nakon epidemije koronavirusa, još više izraženo. Upravo činjenicu poslovanja na istoku zemlje kao jedan od čimbenika spominje i EK.

"Komisija također smatra da se potrebe društva za likvidnošću tijekom sljedećih šest mjeseci temelje na razumnim pretpostavkama i da se Hrvatska obvezala osigurati plan restrukturiranja Đure Đakovića u roku od šest mjeseci nakon prve isplate zajamčenih sredstava.", piše tportal, podsjećajući kako Đuro Đaković zapošljava 794 ljudi i ima razgranati industrijski portfelj, uključujući, obranu, transport i energiju, a temeljna djelatnost tvrtke je proizvodnja teretnih vagona za posebne namjene.

Podsjetimo, Đuro Đaković se našao u poteškoćama kada su izgubili stabilnost financiranja proizvodnje, a posebno teške okolnosti nastupile su sredinom 2019. kada je banka, koja je pratila financiranje proizvodnje teretnih vagona, otkazala nastavak suradnje. Poteškoće su posljedica i rezanja potrošnje za nacionalnu obranu u posljednjih nekoliko godina. Zbog svega toga, radnicima je u nekoliko navrata kasnila plaća, zbog čega su prosvjedovali, a sve donesene mjere predstavljale su tek gašenje požara, a nikako dugoročno rješenje.

Đuro Đaković je podnio zahtjev za potporom za sanaciju i osiguranje likvidnosti u visini od 300 milijuna kuna. Vlada je u siječnju donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna. Premijer Andrej Plenković potom je posjetio Đuru Đakovića, a tada je potpisan ugovor te tvrtke s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) o kreditu u iznosu 150 milijuna kuna, što je prvi dio od ukupnog iznosa za koji je Vlada dala jamstvo. 

Riječ je o potpori koja će ići u dvije faze - 150 milijuna kuna za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đure Đakovića, a preostalih 150 milijuna kuna će ići u kasnijoj fazi,

Prvi dio tog iznosa od 150 milijuna kuna u vidu kreditnog zaduženja i/ili financijskog okvira kod HBOR-a ili drugih poslovnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu, namijenjen je za stvaranje preduvjeta za deblokadu računa, pokretanje proizvodnje i završetak započetih ugovora s kupcima, te plaćanje obveza prema financijskim institucijama kao i obveza prema državi.

Preostalih 150 milijuna kuna koristit će se za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đuro Đaković Specijalnih vozila i to za plaćanje dobavljačima, kreditna zaduženja, garancije za dobro izvršenje posla, primljene avanse.

Glavna skupština Društva ĐĐ grupacije zakazana je za utorak, 26. svibnja u 13 sati, a na dnevnom redu naći će se izvješće Uprave o aktualnom stanju u Društvu te procesu restrukturiranja, kao i Odluka o provedbi postupa sanacije i restrukturiranja Društva, sukladno odluci Vlade RH-a od 16. siječnja ove godine o davanju državnog jamstva u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji ili inozemstvu za kreditno zaduženje ili financijski okvir za likvidnost društvima ĐĐ Grupa, ĐĐ Specijalna vozila i ĐĐ Industrijska rješenja. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
pajser

pajser

Komentirano: 13.5.2020. | 16:13

1

Izbori su uskoro. Nemoj mi dati ribu, nego mi omogući da ju upecam.
korupcija1

korupcija1

Komentirano: 13.5.2020. | 10:14

2

Kud god se okreneš, bosanska posla. Naročito u Đuri. Ovo odavno nije Slavonski već Bosanski Brod, a onaj s druge strane Save je od Bosanskog preko Srpskog postao samo Brod, a oba više liče na podmornice.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 12.5.2020. | 19:39

3

Konačno nešto dobro,već sam mislio da će uslišati Bozanićeve vapaje za obnovu crkava u Zagrebu ili poslati novce da im se nađe u nama dragu susjednu državu da pomognu nogometne klubove , izgleda da su izbori blizu i da dolazi pamet iz dupeta u glavu
Igramala

Igramala

Komentirano: 12.5.2020. | 18:56

4

Neće. Iskreno mislim da je trenutno prvi covjek pravi. Moj prethodni komentar odnosio se na proslo vrijeme. Sad je Brođanin na kormilu i drugacije je to kad zelis hodat uspravno u svom gradu. Samo sto se bojim da je rascerupano sve dosad.
balkanforever

balkanforever

Komentirano: 12.5.2020. | 18:37

5

Bit ce i za bonuse upravi, s ovim kreditom ce im bilanca opet biti pozitivna.
Igramala

Igramala

Komentirano: 12.5.2020. | 18:04

6

Juhuuuu.... jos novaca za dnevnice, naknade. Mozda bi se moglo dovest nekog iz ZG u menagment...ponovo para ima.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : ĐĐ Industrijska rješenja idu u stečaj?

Đuro Đaković Grupa

ĐĐ Industrijska rješenja idu u stečaj?

2.9.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Na svjetskom tržištu ĐĐ je sve ono što nije na hrvatskom'

100 godina metaloprerađivačke industrije

'Na svjetskom tržištu ĐĐ je sve ono što nije na hrvatskom'

31.8.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo produljenje mandata u Upravi Grupe

Đuro Đaković

Novo produljenje mandata u Upravi Grupe

25.8.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvije godine ne rade, a ostvarili dobit od gotovo 300 mil kn

Sumnjaju u pranje novca?

Dvije godine ne rade, a ostvarili dobit od gotovo 300 mil kn

11.5.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno uređenje odmorišta Marsonija

HAC potvrdio:

Konačno uređenje odmorišta Marsonija

8.5.2021. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država će prodati svoje udjele u Podravki i Đuri Đakoviću?

Rješavaju se onih koji nisu na listi

Država će prodati svoje udjele u Podravki i Đuri Đakoviću?

8.5.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Đuri Đakoviću bit će zaposleno još tisuću ljudi?

Nakon razgovora sindikata i ulagača

U Đuri Đakoviću bit će zaposleno još tisuću ljudi?

1.5.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ispod Save provukli cijev kojom će putovati prirodni plin

Na korak do plinofikacije Rafinerije

Ispod Save provukli cijev kojom će putovati prirodni plin

25.3.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li konačno pronašli investitora koji će ih spasiti?

U godini stote obljetnice

Jesu li konačno pronašli investitora koji će ih spasiti?

15.3.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod-plin krenuo s rušenjem starih spremnika mazuta

U Naselju Slavonija I

Brod-plin krenuo s rušenjem starih spremnika mazuta

15.3.2021. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će posla za Đuru Đakovića

DETALJI DOGOVORA

Bit će posla za Đuru Đakovića

9.3.2021. | 12:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro Đaković Grupa nastavlja pregovore sa češkom tvrtkom

Bliži se dokapitalizacija?

Đuro Đaković Grupa nastavlja pregovore sa češkom tvrtkom

28.1.2021. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Đ.Đ. Grupa' prikuplja ponude za prodaju četiri nekretnine

Oglas za zgradu, dvorišta i prakiralište

'Đ.Đ. Grupa' prikuplja ponude za prodaju četiri nekretnine

15.1.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I Specijalna vozila bit će uključena u veliki vojni projekt?

Hrvatska nabavlja 76 borbenih vozila

I Specijalna vozila bit će uključena u veliki vojni projekt?

8.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :