Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 9.3.2021. u 12:59
Prikaza: 3573
|
Autor: Krešimir Žabec/Jutarnji list

DETALJI DOGOVORA

Bit će posla za Đuru Đakovića

Slavonski Brod : Bit će posla za Đuru ĐakovićaIlustracija(Foto: Delil Souleiman/AFP/JL)

SAD nam donira 84 borbena vozila, opremu kupujemo, a bit će posla i za Đuru Đakovića. Obveza Hrvatske je platiti remont te obuku i rezervne dijelove, a cijeli posao mogao bi vrijediti stotine milijuna dolara.

MINISTARSTVO obrane i Glavni stožer Oružanih snaga uspjeli su sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država dogovoriti uvjete donacije američke vojske od 84 borbena vozila Bradley M2A2 ODS, od kojih bi se 62 vozila dovela u operativnu upotrebu i kojima bi se opremila oklopno mehanizirana bojna HV-a u Našicama, u Ministarstvu obrane doznao je Jutarnji list, čiji članak u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Preostala 22 vozila koristila bi se za pričuvu i rezervne dijelove. Nabavkom ovih vozila, koja su bez opreme vrijedna 20 milijuna dolara, Hrvatska će realizirati i svoju obvezu da do 2026. godine ispuni NATO cilj sposobnosti, odnosno opremi srednju pješačku brigadu borbenim oklopnim vozilima na gusjenicama.

Na početku procesa hrvatska je strana podnijela zahtjev za donaciju 120 vozila a sada je zahtjev smanjen na 84 vozila a broj operativnih vozila na 62. Obveza Hrvatske je platiti remont i opremanje vozila te obuku i rezervne dijelove. S time da američka strana Hrvatskoj izlazi ususret tako da omogućava višegodišnje financiranje.

Američki Kongres još je u prosincu prošle godine odobrio isplatu 25 milijuna dolara za program Bradley Hrvatska i tim novcem bi američka strana sufinancirala "prvu ratu". U cijelom poslu velika financijska obveza za MORH je i iznos PDV-a koji će morati platiti na tu donaciju.

Bojna u Našicama

Stručnjaci HV-a u Nevadi su već pregledali i odabrali vozila za donaciju. Prema dostupnim informacijama riječ je o vozilima proizvedenim 90-ih godina prošlog stoljeća.

Projekt Bradley pokrenut je još 2017. godine kad su Sjedinjene Države Hrvatskoj ponudile mogućnost donacije EDA (Excess Defense Article) vozila kroz financijsku potporu programa ERIP (European Recapitalization Incentive program). Hrvatskoj je kroz taj program namijenjeno 25 milijuna dolara pomoći za zamjenu borbenih oklopnih vozila.

U ovom trenutku Oklopno mehanizirane bojne u Našicama i Varaždinu opremljene su već zastarjelim vozilima BVP M-80, proizvedenim 80-ih godina prošlog stoljeća. Nakon opremanja Bradley vozilima bojne u Našicama, BVP-ove će koristiti jedino bojna u Varaždinu.

U cilju razvoja nacionalnih obrambenih sposobnosti, opremanjem ovim sredstvom iznimno je važno za Hrvatsku jer se time povećava vatrena moć vojske. Usprkos svim beneficijama, realizacija projekta prilično se odužila zbog složenosti projekta i potrebnih proceduta, a posljednjih tjedana iz vojnih krugova procurila je informacija da bi Hrvatska od projekta mogla odustati zbog nedostatka novca. Razlog državne besparice su troškovi od potresa i pandemije koronavirusa.

No, u Ministarstvu obrane nas uvjeravaju da se od projekta ne odustaje, da on nema alternativu, ali je u nekim stavkama korigiran. I u američkom veleposlanstvu u Zagrebu su nam potvrdili da projekt ide dalje i da je "krajnji rezultat znatno povećana vojna sposobnost, smanjenje troškova, ali i korist za hrvatsko gospodarstvo i obrambenu industriju".

Posao za "Đaković"

U tom kontekstu posebno je važan nedavni sastanak predstavnika MORH-a i Glavnog stožera s predstavnicima američkog veleposlanstva u Zagrebu, a na kojem su dogovoreni detalji nabave te je pronađeno rješenje zatvaranja financijske konstrukcije projekta. Sva 62 vozila remontirala bi se u tvrtki "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu, što bi prema grubim procjenama trebalo trajati oko tri godine.

Osim 84 vozila, u paketu ide i simulator za obuku, komunikacijska oprema, velika količina rezervnih dijelova, obuka, razni alati i testna oprema, usluga logističke potpore itd. Kolika će biti ukupna vrijednost paketa opreme i obuke, bit će jasno nakon što Ministarstvo obrane u SAD uputi zahtjev za konačnom ponudom, što bi se trebalo uskoro dogoditi, a nakon toga kreće procedura odobrenja s američke strane i završni pregovori oko ugovora.

Prema procjenama naših sugovornika, ugovor bi se mogao potpisati tijekom sljedeće godine. U međuvremenu hrvatska Vlada treba donijeti odluku o višegodišnjem financiranju projekta, a Ministarstvo obrane će o nabavi obavijestiti i zatražiti mišljenje od saborskog Odbora za obranu.

Moderna oprema vrijedna stotine milijuna dolara
- State Department još je 1. prosinca prošle godine odobrio preuređenje 76 Bradley vozila za Hrvatsku te njihovo opremanje opremom vrijednom 757 milijuna dolara. No, MORH sigurno neće uzeti i svu odobrenu opremu i naoružanje.
- Od streljiva odlukom State Departmenta Hrvatskoj su na raspolaganju 84 strojnice M240, streljivo za top 25 mm te oko 1700 raznih vrsta visoko sofisticiranih TOW projektila.
- U MORH-u zasad ne otkrivaju koliko će kupiti raketa, ali je gotovo sigurno da će se hrvatski Bradleyji naoružati radijski vođenim protuoklopnim raketama TOW 2A RF i 2B RF.
- Naši sugovornici također naglašavaju da će se sigurno nabavljati velika količina streljiva za top 25 milimetara kojim je opremljeno vozilo. Uz njega vozilo je opremljeno i puškostrojnicom 7,62x51 mm, termovizijom, bacačima dimnih kutija itd." piše Jutarnji list.Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
justlike

justlike

Komentirano: 12.3.2021. | 4:09

1

hahahahahaha opremljeni starim vozilima proizvedenim u 80-im, a laktare se za one proizvedeni 90-ih. Kakav napredak, da ne kazem progres. Ako se ovako nastavi, 2100. ce kupovati vozila koja se danas proizvedu.
Panonski_mornar

Panonski_mornar

Komentirano: 10.3.2021. | 6:53

2

Dobro je

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Česi za sto puta smanjili vrijednost Đure Đakovića

Nestao socijalistički gigant

Česi za sto puta smanjili vrijednost Đure Đakovića

23.6.2022. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Novi je investitor predstavio ambiciozan plan'

Iz zakašnjelog izvješća Komisije:

'Novi je investitor predstavio ambiciozan plan'

15.4.2022. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Švicarci od 'Specijalnih vozila' naručili teretne vagone

Ugovor 'težak' 80 milijuna kuna

Švicarci od 'Specijalnih vozila' naručili teretne vagone

2.4.2022. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo na koji način Vlada razmatra kako pomoći ĐĐ TEP-u

Blokirana imovina Rusa u Hrvatskoj

Evo na koji način Vlada razmatra kako pomoći ĐĐ TEP-u

17.3.2022. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Stanje u ĐĐ TEP neodrživo je zbog ruskog vlasnika'

Sindikat metalaca Hrvatske:

'Stanje u ĐĐ TEP neodrživo je zbog ruskog vlasnika'

11.3.2022. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog situacije u Ukrajini, upitno poslovanje TEP-a

Traže novog vlasnika?

Zbog situacije u Ukrajini, upitno poslovanje TEP-a

4.3.2022. | 11:27
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potpisan novi ugovor vrijedan 77,5 milijuna kuna

Dobra vijest za brodsko gospodarstvo

Potpisan novi ugovor vrijedan 77,5 milijuna kuna

3.3.2022. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : O odobrenju državne pomoći oglasili se i iz ĐĐ Grupe

Nakon odobrenja Europske komisije

O odobrenju državne pomoći oglasili se i iz ĐĐ Grupe

23.12.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sud donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka

ĐĐ Industrijska rješenja

Sud donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka

24.11.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova imenovanja u ĐĐ Grupi

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru

Nova imenovanja u ĐĐ Grupi

2.11.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je ovaj kraj tako privlačan i bitan plinskim magnatima

Bez ovog plinskog čvora nema povezanosti

Zašto je ovaj kraj tako privlačan i bitan plinskim magnatima

27.10.2021. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Česi i dalje zainteresirani za Đuro Đaković Grupu

Održan sastanak u Ministarstvu obrane

Česi i dalje zainteresirani za Đuro Đaković Grupu

12.10.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novoj Državi trebalo je 30 godina da uništi Đuru Đakovića

Prilog hrvatskoj nesposobnosti

Novoj Državi trebalo je 30 godina da uništi Đuru Đakovića

28.9.2021. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : ĐĐ Industrijska rješenja idu u stečaj?

Đuro Đaković Grupa

ĐĐ Industrijska rješenja idu u stečaj?

2.9.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Na svjetskom tržištu ĐĐ je sve ono što nije na hrvatskom'

100 godina metaloprerađivačke industrije

'Na svjetskom tržištu ĐĐ je sve ono što nije na hrvatskom'

31.8.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo produljenje mandata u Upravi Grupe

Đuro Đaković

Novo produljenje mandata u Upravi Grupe

25.8.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :