Gospodarstvo

Objavljeno: 14.9.2021. u 20:20
Prikaza: 7690
|
Autor: Željka Gavranović

'Odluka je bila teška, ali neophodna'

Boxmark otpušta 259 radnika iz pogona u Gornjoj Vrbi

Slavonski Brod : Boxmark otpušta 259 radnika iz pogona u Gornjoj VrbiIlustracija(Foto: AP/SBplus/Arhiva)

Postojeće tržište rada na području Brodsko-posavske županije, zasigurno neće moći zadržati sve one koji će zbog ove odluke ostati bez stalnog zaposlenja.

SLAVONSKI BROD - U kolovozu 2015. godine objavljeni su oglasi za poslove u novom proizvodnom pogonu multinacionalne kompanije Boxmark Leather d.o.o., smještenom u Gornjoj Vrbi, nedaleko ulaza u Slavonski Brod.

Točno šest godina kasnije, jedan od najvećih poslodavaca u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, odlučio je kako na brodskom području za njega više nema budućnosti. Tako je gotovo 260 Boxmarkovih radnika ostalo (ili će uskoro ostati) bez posla na koji su putovali organiziranim prijevozom, u prepoznatljivim autobusima s natpisom „Nisam maneken/manekenka, al' imam dobar posao!". Lošu vijest potvrdili su nam iz Uprave tvrtke.

'Pandemijom posebno pogođen pogon u Gornjoj Vrbi'

- U studenom 2021. godine zatvorit ćemo izdvojeni pogon u Gornjoj Vrbi koji trenutno zapošljava 259 radnika. U tijeku su dogovori sa sindikatom, radničkim vijećem i nadležnim institucijama kako bismo utvrdili sva moguća rješenja za ublažavanje socijalnih efekata ove odluke na zaposlenike i kako bismo proveli ona najadekvatnija. Proizvodnja u Gornjoj Vrbi će biti zatvorena u skladu s planom uravnoteženja proizvodnih kapaciteta s trenutnim i budućim potrebama tržišta, pri čemu će se Boxmark Leather d.o.o. u budućnosti usredotočiti na programe s većom dodanom vrijednošću. - na SBplus-ov je upit odgovorila Elen Banić iz Boxmarka.

Na takvu je odluku, tvrde, najviše utjecala pandemija koronavirusa koja je stvorila velike štete u automobilskoj industriji za koju je, pak, opstojnost tvrtke izravno vezana.

- U 2021. godini znatna je neusklađenost između prognoza velikih proizvođača automobila u pogledu potreba za proizvodima sa stvarnim narudžbama čime su posebno pogođeni proizvodni kapaciteti u pogonu u Gornjoj Vrbi. Uzrok takvom stanju je pandemija COVID-19, odnosno, njezine posljedice koje se odražavaju na volatilnu (raspon i brzina kretanja cijena op.a.) potražnju za vozilima na svjetskom tržištu, a koju nije moguće zadovoljiti zbog kroničnog nedostatka poluvodiča i čipova za automobilsku industriju. - precizno je pojasnila Banić.

Ranije prognoze za 2020. i pogon u G. Vrbi bile su 'blistave'

Još nedavno, prije pandemijskog razdoblja, prognoze su bile dobre. U samoj završnici 2019. godine, portal SBplus tražio je i dobio podatke o poslovanju Boxmarka u Gornjoj Vrbi.

- U 2019. godini podignuli smo broj zaposlenih u Boxmarkovom pogonu u Gornjoj Vrbi s 283 na 344 zaposlena. Prosječna plaća u Boxmarku u 2019. godini iznosila je neto 4.800 kuna. Poslodavac snosi i troškove organiziranog prijevoza radnika, odnosno, plaća putne troškove radnicima koji, zbog rasporeda rada i mjesta stanovanja, na posao dolaze vlastitim prijevozom. Tijekom 2019. godine, radnicima su bile isplaćene i prigodne nagrade u ukupnom iznosu od 2.600 kuna. S plaćom za mjesec siječanj 2020. godine osnovna će plaća biti povećana za 4,93 posto, a uvećat ćemo i iznose neto dodataka za troškove prehrane i prisustvo na radu na 600 kuna mjesečno, dok ćemo prigodne nagrade za 2020. godinu uvećati na 3.100 kuna. - u prosincu 2019. za SBplus je kazao Marijan Batina iz General Executive Centra smještenog u Trnovcu Bartolovečkom.

Ponuđeno im radno mjesto u ostalim pogonima u Hrvatskoj

Kamo će sada radnici iz Boxmarka - veliko je pitanje koje zasad ostaje bez konkretnih odgovora. Poznato je kako su u nekim slučajevima oba supružnika plaću zarađivala upravo u pogonu u Gornjoj Vrbi pa će takve situacije biti posebno kritične. Dio radnika poslovnu je sreću već počeo tražiti drugdje pa neslužbeno doznajemo kako su na brojne adrese pristigle njihove zamolbe za nove poslovne prilike. Danas svi obećavaju učiniti sve kako bi im pomogli.

- Boxmark Leather d.o.o. će, u suradnji s nadležnim institucijama, pomoći radnicima u pronalasku novog radnog mjesta na području njihovog prebivališta, a svim zainteresiranim radnicima ponuđen je nastavak radnog odnosa u našim pogonima u Zlatar Bistrici i Trnovcu. Odluka o zatvaranju pogona u Gornjoj Vrbi bila je iznimno teška, ali i neophodna u ovim okolnostima, kako bi se provelo restrukturiranje poslovanja i time osigurao opstanak daljnjeg poslovanja. - za SBplus kazali su iz Boxmarka.

Pogon u Zlatar Bistrici Boxmark je otvorio godinu dana ranije nego onaj u Gornjoj Vrbi, dakle, 2014. godine, dok je u Trnovcu Bartolovečkom proizvodnju počeo davne 2001. godine. No, teško će se bilo tko od radnika iz Slavonskog Broda i okolice odlučiti na preseljenje u Varaždinsku, odnosno, Krapinsko-zagorsku županiju, posebice s obzirom na niske plaće poznate za tu industriju. Bez riješenog stambenog pitanja, u 'tuđini' će se još teže snaći.

Bosna i Hercegovina primamljivija je lokacija

Iz Boxmarka za SBplus nisu odgovorili na sljedeće pitanje - „Je li istina da je rad pogona iz Gornje Vrbe preseljen u Bosnu i Hercegovinu? Ako jest, kamo i zašto? Koji su razlozi izbora baš te lokacije?". No, neslužbeni izvori tvrde nam kako je upravo tvornica u Gornjoj Vrbi poslužila za pripremu otvorenja novog proizvodnog pogona u susjednoj državi gdje je radna snaga daleko jeftinija.

Kako je pisao portal Slobodna Bosna, Boxmark u Lukavcu (BiH) posluje od 2015. godine, a sada tamo gradi i novu proizvodnu halu koja će omogućiti zaposlenje dodatnih 1500 radnika.

- Iz „Boxmark Leathera" su zahvalili lokalnim i kantonalnim vlastima, koje su prepoznale njihov projekt i pružile im značajnu podršku. „Boxmark Leather" Lukavac u vlasništvu je austrijske kompanije „Boxmark Holding" iz Feldbacha te je dio Grupacije „Boxmark" specijalizirane za proizvodnju kože i kožnih proizvoda. Proizvode za potrebe renomiranih proizvođača u automobilskoj industriji kao što su Mercedes, Audi, BMW, VW, Škoda i ostali. Grupacija zapošljava oko 5.000 radnika u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Argentini, Kini i Meksiku. „Boxmark Leather" Lukavac zapošljava više od 800 radnika s tendencijom povećanja za dodatnih 1.500 radnika do kraja 2021. godine. - stoji u članku objavljenom krajem 2020. godine.

Ako su te informacije točne, onda tvrtka Boxmark - pandemiji usprkos - ima sigurno tržište za svoje proizvode. No, isto tako, ima pravo donositi poslovne odluke poput ove koja će zasigurno biti stresna za 259 radnika iz pogona u Gornjoj Vrbi. Preostaje im, tek, nadati se da će na tržištu rada u Brodsko-posavskoj županiji biti mjesta i za njih.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
realansb

realansb

Komentirano: 15.9.2021. | 22:47

1

Dok su radili cvililo se na nehumane uvijete, sad zatvaraju opet se cvili. Privatna firma ide gdje je bolje. Tko je kriv? Isti oni koji su krivi zasto ljudi idu gdje im je bolje (Njemacka, Austrija...). Kakva prosvjedna pisma, novinari bolje neka pitanja postavljaju ovima koji vrse teror maskama po osnovnim skolama i brinu o ustasama i cetnicima...
Jaketa

Jaketa

Komentirano: 15.9.2021. | 14:22

2

Vuleta šta ti ķažeš na ovu vijest? Ti imaš dvije plaće i službeni auto koji korištiš za svatove i nogometne utakmice a mi ti ga plaćamo. Zaboli tebe ona stvar za tu vijest.
Hrvatina

Hrvatina

Komentirano: 15.9.2021. | 13:08

3

Kolega Chidori,znaš kako je to,radnici još uvijek ne smiju komentirati,(kasnije će plakati) jer se boje. Od ovih velikih igrača nitko neće u takvoj firmi zaposliti svog najmilijeg i tako to funkcionira.Sindikalka im je u Nadzornom odboru Boxmarka i što nju briga za ovo.Ona kao i ovi na višem nivou svoje ionako dobivaju redovito bez obzira koliko je tu otkaza.Je li si možda od nekoga dobio informaciju da je netko poslao kako protestno pismo Upravi Boxmarka ili možda zatražio povrat komunalne naknade za prošlih 5 godina,ma nije.Samo treba znati da oni neće biti jedini,bit će toga vjerujem ubrzo još,samo polako.
Chidori

Chidori

Komentirano: 15.9.2021. | 12:13

4

I ovo nitko ne komentira, što će biti s tim ljudima koji su ostali bez posla? Gdje ste sveznalice i dušebrižnici?

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ubiru velike novce, a mi ne znamo ni komu niti za što idu'

Čitatelj oštro kritizira:

'Ubiru velike novce, a mi ne znamo ni komu niti za što idu'

13.8.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje će inovatori moći jeftino unajmiti poslovni prostor

Poduzetnički inkubator InnoBrod

Ovdje će inovatori moći jeftino unajmiti poslovni prostor

27.7.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vodovod radi na projektima vrijednim 1,5 milijardi kuna

Donosimo iz registra projekata (6)

Vodovod radi na projektima vrijednim 1,5 milijardi kuna

28.5.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavonskom Brodu je izgrađena peta hrvatska CNG punionica

Jedina između Zagreba i Beograda

U Slavonskom Brodu je izgrađena peta hrvatska CNG punionica

20.5.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do kraja travnja aktivna četiri zanimljiva natječaja

HZMO i MUP traže djelatnike

Do kraja travnja aktivna četiri zanimljiva natječaja

23.4.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska tvrtka svoj vozni park prebacuje na prirodni plin

Uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša

Brodska tvrtka svoj vozni park prebacuje na prirodni plin

22.3.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo podatke o TOP 50 slavonskobrodskih tvrtki u 2019.

Po prihodu, dobiti i broju zaposlenih

Donosimo podatke o TOP 50 slavonskobrodskih tvrtki u 2019.

26.10.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sa sto radnika manje proizvodimo jednak broj vagona mjesečno

Nakon novih odluka Skupštine Grupe:

Sa sto radnika manje proizvodimo jednak broj vagona mjesečno

25.8.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte što planiraju raditi u Rafineriji Brod

'Otpuštanja radnika neće biti'

Pogledajte što planiraju raditi u Rafineriji Brod

19.8.2020. | 20:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro će ovim cijevima do Rafinerije 'putovati' plin

Plinofikacija pri kraju?

Uskoro će ovim cijevima do Rafinerije 'putovati' plin

21.7.2020. | 12:58
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najavili Glavnu skupštinu Društva

O čemu će raspravljati?

Najavili Glavnu skupštinu Društva

16.7.2020. | 18:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Izvješću otkrili jedina dva moguća scenarija

Kako su poslovali prva tri mjeseca 2020.

U Izvješću otkrili jedina dva moguća scenarija

6.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Centar u stečaju, nikad iskorišteni objekt na dražbi

Projekt za 17 mil. kn koji nije zaživio

Centar u stečaju, nikad iskorišteni objekt na dražbi

2.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Današnjim miniranjima, Opačak u kamenolom vratio život

Nakon tri desetljeća

Današnjim miniranjima, Opačak u kamenolom vratio život

21.5.2020. | 21:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Želite li se izvući - i dalje ulažite, gradite, radite,...

Poručili gradovima i općinama:

Želite li se izvući - i dalje ulažite, gradite, radite,...

21.4.2020. | 20:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki natječaj za medicinske sestre i tehničare

U slavonskobrodskoj Općoj bolnici

Veliki natječaj za medicinske sestre i tehničare

31.1.2020. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od nule do europskog broja jedan u montaži dizala

Priča o upornosti i uspjehu

Od nule do europskog broja jedan u montaži dizala

26.1.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Posrtanje Đure imalo bi negativan utjecaj na Županiju'

Za 'Đuru' ipak 300 milijuna kuna

'Posrtanje Đure imalo bi negativan utjecaj na Županiju'

16.1.2020. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država 'Đuri' osigurala posljednji 'šut'

Isplivaju na površinu pa ponovno potonu

Država 'Đuri' osigurala posljednji 'šut'

14.1.2020. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :