Crna kronika

Objavljeno: 19.3.2021. u 14:00
Prikaza: 9149
|
Autor: A. Primorac

'Recite Miji da sve kaže. On sve zna.'

'Napravio sam što sam napravio. Smračilo mi se pred očima'

AP/SBplus
Foto: AP/SBplusSlavica i Mijo Karamazan pri ulasku u zgradu Suda
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

'Morao sam zaštititi svoju obitelj. Ta nas je žena maltretirala. Tražio sam pomoć policije da nas zaštiti. Nitko ništa nije poduzeo i ja sam to morao riješiti.'

SLAVONSKI BROD - 'Htio bih reći sve što se dogodilo. Teško mi se sa svim tim nositi. Napravio sam što sam napravio jer mi se smračilo pred očima. Morao sam zaštititi svoju obitelj. Ta nas je žena maltretirala. Tražio sam pomoć policije da nas zaštiti. Nitko ništa nije poduzeo i ja sam to morao riješiti. Sada svi pitaju za nju, a nitko ne pita kako je meni." Riječi su to koje je Mijo Karamazan, a kojem se zajedno sa suprugom Slavicom sudi za ubojstvo Zorice Fadljević, izrekao u požeškom zatvoru. Tako je, naime, potvrdio djelatnik zatvora Josip Uršić koji je danas svjedočio u postupku koji se protiv bračnog para Karamazan vodi pred Županijskim sudom u Slavonskom Brodu.

'U krvi s tenisice nalazi se DNA ženske osobe, odnosno dobiveni nalaz upućuje na to da krv s tenisice potječe od osobe koja je majka Maje i Darija Fadljevića.'

Prema današnjem iskazu Uršića, Miji Karamazanu, koji je tada navodno želio dati priznanje, omogućen je odlazak u Županijsko državno odvjetništvo. Njegov odvjetnik Zoran Mataić pitao je Uršića je li mu poznato da je iskaz i dao. - Na Odvjetništvu se, mislim, branio, šutnjom i nije htio ništa iskazivati. - odgovorio je Uršić, dodavši, ponovno na upit odvjetnika Mataića, kako 'Mijo Karamazan ni u razgovoru s njim nije decidirano izjavio da je nekoga ubio'.

'Mijo je izvukao Zoricu. Vratio se bez nje.'

Uršić je potvrdio i svoj iskaz od 20. veljače prošle godine kada je prepričao razgovor koji se u požeškom zatvoru vodio između njegove kolegice, pravosudne policajke Radmile Plećaš i Slavice Karamazan. Prema tom iskazu, Slavica je navodno kazala da se sa Zoricom susrela kod bolnice i pijace, nakon čega su se udaljile od Mije. Nakon što je, prema pročitanom iskazu, Zorica Slavici kazala kako 'Miji ne treba baba' porječkale su se, da bi potom Slavica otišla u automobil. Navodno je potom došao Mijo koji je ugurao Slavicu u vozilo. 'Vozili smo se. Stali smo na neku livadu. Mijo je izvukao Zoricu. Vratio se bez nje.' riječi su za koje je Uršić u svom iskazu od prošle godine kazao da ih je izrekla Slavica Karamazan. Danas je to potvrdio dodavši kako im je Slavica govorila neka 'Miji prenesu da sve kaže, jer on sve zna.' Nedugo nakon tog razgovora sa pravosudnom policijskom Slavica Karamazan pokušala je suicid, o čemu je govora bilo na prethodnom ročištu.

No, s obzirom na to da decidiranog priznanja o počinjenju ubojstva nema, a nema niti tijela nesretne žene, ostalim dokaznim postupcima ŽDO pokušava potvrditi da su supružnici Slavica i Mijo Karamazan 'dogovorili susret sa Zoricom Fadljević, da su je dogovorno usmrtili te se, isto tako dogovorno, riješili njezina tijela'.

Analiziran vrlo oskudan uzorak krvi

Na današnjem ročištu svjedočila je sudska vještakinja Nataša Ortynski, profesorica biologije. Ona je biološki vještačila obuću, odjeću, predmete i uzorke izuzete tijekom pretrage obiteljske kuće Karamazana te automobila Renault Clio.

- Na jednoj vesti je pronađen trag krvi koji se podudara s DNA Slavice Karamazan. U krvi s tenisice nalazi se DNA ženske osobe koji se nije podudarao sa Slavicom Karamazan, ali kako su nam dostavljeni uzorci Maje Darija Fadljevića, djece Zorice Fadljević, kao i njene majke, dobiveni nalaz upućuje na međusobno obiteljsko srodstvo. Odnosno, trag krvi s tenisice potječe od osobe koja je majka Maje i Darija. Ta je pretpostavka, dobivena korištenjem računalnog programa popstas, 5,77x10 na 16 veća, odnosno, realnija od pretpostavke da krv potječe od neke druge ženske osobe - kazala je vještakinja.

Prema riječima državne odvjetnice Mirele Šmital tijekom pretrage kuće i vozila obitelji Karamazan policijskom metodom preliminarnog testa za krv je utvrđeno kako se tamo nalazila veća količina krvi.

- Može li Sanitar uništiti trag do te mjere da se iz njega onda ne može izvući DNA? - pitala je Šmital, na što je vještakinja odgovorila da može. Na pitanje odvjetnika Mataića o kolikoj količini krvi koju su uspjeli analizirati se radi te je li riječ o količini koja bi upućivala na iskrvarenje koje bi moglo dovesti do smrti, vještakinja je kazala da se radi o vrlo oskudnom uzorku krvi. Na drugi dio pitanja nije mogla dati odgovor. Upravo je stoga, a s obzirom na činjenicu da u ovom slučaju nema tijela, odvjetnik Zoran Mataić u dokaznom postupku predložio pozivanje liječničkog vještaka koji bi mogao dati odgovor na to pitanje. No, sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Mirjanom Madunić, taj mu je zahtjev odbilo.

- S obzirom na naša saznanja da je Zorica Fadljević bila pod nadzorom Centra za socijalnu skrb te da je imala staratelja tražimo da se kod Centra pribave podatci o tome. Želeći provjeriti naša saznanja o tome da je njen suprug Drago, oboljeli od PTSP-a i navodno osoba koja ima problem s alkoholom te da joj je nanio tjelesne ozlijede, tražimo njegovu medicinsku dokumentaciju i podatke od HZZO plaća li i s kojeg osnova njima regres. Uz to tražimo i zdravstveni karton Slavice Karamazan iz požeškog zatvora - predložio je odvjetnik Zoran Mataić. Svi zahtjevi, s izuzetkom podataka koji će se zatražiti od Centra za socijalnu skrb, su odbijeni. Prijedlozi Županijske državne odvjetnice o ispitivanju policijskog službenika koji je obavljao preliminarne pretrage krvi kao i svjedoka koji su tome nazočili prihvaćeni su te će ih sud pozvati na sljedeće ročište kako bi svjedočili.

Sukladno Zakonu o proglašenju nestalih osoba umrlima i dokazivanje smrti u članku jedan se navodi da se dokazivati umrlim može osoba o čijem životu u posljednjih pet godina nije bilo nikakvih vijesti. Stoga nismo fascinirani ovim postupkom, a donošenje odluke o tom postupku neće vezati ovaj sud.

Pokrenut postupak dokazivanja smrti

Sljedeće ročište zakazano je za 21. travnja ove godine, a hoće li već tada postupak biti priveden kraju, teško je reći. Prema danas viđenom čini se kako se obrana neće 'lako' predati. Oštećenici, u ovom slučaju obitelj Zorice Fadljević na Općinskom su sudu, putem opunomoćenika, pokrenuli postupak dokazivanja njene smrti. Iako je ova informacija izrečena na današnjem suđenju Kramazanima, o njoj se očitovao odvjetnik drugookrivljenog Mije Karamazana, Zoran Mataić. - Sukladno Zakonu o proglašenju nestalih osoba umrlima i dokazivanje smrti u članku jedan se navodi da se dokazivati umrlim može osoba o čijem životu u posljednjih pet godina nije bilo nikakvih vijesti. Stoga nismo fascinirani ovim postupkom, a donošenje odluke o tom postupku neće vezati ovaj sud. - poručio je Mataić. Dakle, ne nađe li se tijelo Zorice Fadljević ili okrivljeni priznaju krivnju teško će postupak o dokazivanju smrti pred Općinskim sudom utjecati na donošenje presude Karamazanima.

Njima se sudi temeljem dokaza i iskaza svjedoka, od kojih je danas svjedočilo još njih troje. I dok je prošli puta Mijin poslodavac Vjekoslav Bošnjak kazao kako su mu dečki rekli da su kobnog utorka Miju zatekli u garderobi gdje se 'iz radne presvlačio u civilnu odjeću...te da je bio smušen i tražio ključeve i mobitel', njegov radni kolega Bruno Janković u svom današnjem svjedočenju je kazao da je zatekao Miju u radioni, ali da nije bilo ničeg neuobičajenog.

'Nisam vidio krv. On je izgledao potpuno normalno.'

- Izgledao je normalno. To se zbilo mislim u utorak. U srijedu i četvrtak je radio i izgledao normalno. - kazao je Janković odgovorivši na izravni upit odvjetnika Mataića kako na Miji Karamazanu niti na njegovim stvarima nije primijetio krv. - Nisam vidio krv. On je izgledao potpuno normalno. - izjavio je svjedok.

Vlasnik autobusnog poduzeća u kojem je Mijo vozio turiste za Međugorje, Stjepan Kovačević u današnjem je iskazu kazao da na spornom putovanju u Međugorje on osobno nije vidio sukobe između Slavice i Zorice, ali da su mu žene o tome pričale i govorile da je Slavica bila iznimno neljubazna prema Zorici. - Mijo je skoro cijelo vrijeme tada bio sa mnom. - dodao je Kovačević, naglasivši kako je pri povratku iz Međugorja, a što je bilo prije kobnog susreta kod brodske bolnice, Slavica Zorici prijetila da će ju baciti u Neretvu. - Zorica me je nakon toga nekoliko puta zvala i govorila da joj prijete i da je Slavica čak povlačila pištolj na nju ali ja to ne znam. Molio sam ih samo da me puste na miru i ne petljaju u to. - rekao je danas u sudnici Kovačević.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zovak mijenja i petog suca porotnika - političara

  Sude mu suci i političari

  Zovak mijenja i petog suca porotnika - političara

  10.5.2021. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se to sinoć događalo u Podvinju?

  Građane iznenadila policijska akcija

  Što se to sinoć događalo u Podvinju?

  6.5.2021. | 10:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sin je oca napao dok je spavao u dnevnom boravku

  Obavljeno prvo ispitivanje napadača

  Sin je oca napao dok je spavao u dnevnom boravku

  28.4.2021. | 8:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz uporabu čekića sin (20) je oca napao i kuhinjskim nožem

  Završio u istražnom zatvoru

  Uz uporabu čekića sin (20) je oca napao i kuhinjskim nožem

  26.4.2021. | 10:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prenoćili u provaljenoj kamp kućici da bi joj oteli novac

  Ženi (72) prijetili nožem

  Prenoćili u provaljenoj kamp kućici da bi joj oteli novac

  23.4.2021. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sin oca izmasakrirao čekićem?

  U Slavonskom Brodu

  Sin oca izmasakrirao čekićem?

  23.4.2021. | 11:29
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dokaže li Janković da je imovinu stekao na zakonit način

  Jerko je uvrijedio Jerka

  Dokaže li Janković da je imovinu stekao na zakonit način

  21.4.2021. | 18:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tragovi krvi pronađeni na vratima vozača i na mašini

  Karamazani se i dalje brane šutnjom

  Tragovi krvi pronađeni na vratima vozača i na mašini

  21.4.2021. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za prijevoz migranata trebali su dobiti pet tisuća eura

  DO ide s žalbom na rješenje suca istrage

  Za prijevoz migranata trebali su dobiti pet tisuća eura

  13.4.2021. | 10:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepoznati počinitelj opustošio Starčevićevu

  Ukrali 13 grmova i procvjetalu magnoliju

  Nepoznati počinitelj opustošio Starčevićevu

  8.4.2021. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svjedoci potvrdili da je Rimac bio (i) u njemačkom zatvoru

  U slučaju tužbe za klevetu

  Svjedoci potvrdili da je Rimac bio (i) u njemačkom zatvoru

  7.4.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani jutros naišli na beživotno tijelo

  Na šetnici u Slavonskom Brodu

  Građani jutros naišli na beživotno tijelo

  6.4.2021. | 7:59
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Majku sada terete za 'tešku ozljedu s posljedicom smrti'

  Mirela Šmital o prekvalifikaciji djela

  Majku sada terete za 'tešku ozljedu s posljedicom smrti'

  4.4.2021. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Djevojčica je ozljede zadobila tjelesnim kažnjavanjem

  Stravični rezultati istrage potvrdili

  Djevojčica je ozljede zadobila tjelesnim kažnjavanjem

  2.4.2021. | 20:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uhićeni otac otprije poznat policiji kao zlostavljač supruge

  Nadležne službe i ovaj put zakasnile

  Uhićeni otac otprije poznat policiji kao zlostavljač supruge

  2.4.2021. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U dogovoru s nepoznatom osobom u kamion uveo migrante?

  Vozaču određen istražni zatvor

  U dogovoru s nepoznatom osobom u kamion uveo migrante?

  30.3.2021. | 13:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bit će dobro ako netko ne nastrada'

  Gust dim onemogućava vožnju

  'Bit će dobro ako netko ne nastrada'

  29.3.2021. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Život izgubio 25-godišnjak

  U prometnoj u Trnjanima

  Život izgubio 25-godišnjak

  27.3.2021. | 7:47
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Utvrđen identitet četvero poginulih

  Protiv vozača podnesena kaznena prijava

  Utvrđen identitet četvero poginulih

  27.3.2021. | 7:30

  Vezani članci

  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nestala je Zorica (47) iz Sibinja

  NENO

  Nestala je Zorica (47) iz Sibinja

  22.11.2019.
  Posljednji je puta viđena u ponedjeljak, 18. studenog, u Štamparevoj ulici.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ubili ju zbog uznemiravanja?

  Angažiran HGSS, pretraživana i Sava

  Ubili ju zbog uznemiravanja?

  25.11.2019.
  Iako niti Županijsko državno odvjetništvo, a niti Policijska uprava brodsko-posavska, u cilju zaštite istrage, ne izlaze s podatcima vezanim uz ovaj slučaj, neslužbeno se doznaje kako je Zorica Fadljević okrivljenog 62-godišnjaka upoznala na hodočašću u Međugorje. Muškarac je, ka
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Potraga za Zoricom Fadljević i dalje traje'

  Policija poziva građane na suradnju:

  'Potraga za Zoricom Fadljević i dalje traje'

  25.11.2019.
  S obzirom na to da se oštećena nije vratila, a nije pronađeno ni njezino tijelo, građani su i dalje pozvani neka, imaju li bilo kakvu informaciju, istu odmah dojave policiji ili Županijskom državnom odvjetništvu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija se oglasila o potrazi za nestalom Zoricom (47)

  Slučaj koji je uznemirio javnost

  Policija se oglasila o potrazi za nestalom Zoricom (47)

  29.11.2019.
  "U okviru kriminalističkog istraživanja policijski službenici su prikupili određene dokaze, temeljem čega je podnesena kaznena prijava protiv dvije osobe Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ubojstva. U suradnji sa Županij
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U dugoj potrazi za Zoricom sve je više nepoznanica

  Misteriozni zločin bez tijela

  U dugoj potrazi za Zoricom sve je više nepoznanica

  14.1.2020.
  Za nestanak i ubojstvo Zorice Fadljević iz Sibinja osumnjičeni su supružnici Mijo i Slavica Karmazen. No nakon 56 dana još uvijek se traga za tijelom, a istraga tapka u mjestu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li osumnjičenima za ubojstvo Zorice produljiti pritvor?

  Zahtjev je podnesen

  Hoće li osumnjičenima za ubojstvo Zorice produljiti pritvor?

  20.2.2020.
  Iako, krunski dokaz, tijelo nesretne Ružice, još nije pronađeno osumnjičeni supružnici, su i dalje u pritvoru.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Iako tijelo nije nađeno supružnici optuženi za ubojstvo

  U slučaju Zorice Fadljević

  Iako tijelo nije nađeno supružnici optuženi za ubojstvo

  28.4.2020.
  Tužiteljstvo je podnijelo optužnicu protiv supružnika za ubojstvo, iako tijela nema, a ne zna se ni način ni mjesto ubojstva.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zorica se vodi kao nestala, a njima će suditi za ubojstvo

  Kompliciran slučaj

  Zorica se vodi kao nestala, a njima će suditi za ubojstvo

  8.12.2020.
  "Postulat 'nema tijela, nema dijela', poznat je iz američkog pravosuđa. Kod nas je to malo drugačije, presuda se može donijeti i na temelju indicija, no, one moraju biti snažno utemeljene."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Krvi je bilo svuda. I po meni. On mi je rekao da počistim.'

  Počelo suđenje Karamazanima za ubojstvo

  'Krvi je bilo svuda. I po meni. On mi je rekao da počistim.'

  24.2.2021.
  „Kristina, Kristina. Krv. Krvi je bilo svuda. Krvi je bilo i po meni. On je rekao da očistim. Uzela sam Sanitar i čistila sam. Reći ću svima da ju je on ubio"
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :