Crna kronika

Objavljeno: 4.10.2021. u 15:30
Prikaza: 8018
|
Autor: A. Primorac

Mijo Karamazan iznio obranu:

'Krenula me udariti pa sam je zgrabio za ruke i gurnuo'

AP/SBplus
Foto: AP/SBplusMijo Karamazan iznio je obranu
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

"Toga dana supruga Slavica i ja došli smo u Slavonski Brod. Prije toga je Slavica nazvala Zoricu i pitala je što želi, a ova joj je rekla da dođemo. Sastali smo se ispred DM-a u Strossmayerovoj ulici. Prelazeći preko ceste Zorica je počela vikati, psovati mi majku i nasrnula je na mene, nakon čega sam je odgurnuo na šljunak parkirnog prostora."

SLAVONSKI BROD - Na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu, optužba i obrana danas su održale završne riječi u postupku u kojem Državno odvjetništvo supružnike Karamazan tereti za ubojstvo Zorice Fadljević.

Predsjednica sudskog vijeća Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mirjana Madunić, objavu presude Slavici i Miji Karamazanu zakazala je za četvrtak, 7. listopada u 13 sati.

Tomu je prethodilo ispitivanje nekolicine svjedoka koji su potvrdili kako je sredinom studenog Mijo klao svinju za vlastite potrebe, a nešto ranije i piliće. Njihovo ispitivanje predložila je obrana, želeći pokazati kako nije isključeno da je krv, pronađena u automobilu, na dvorištu te u kući Karamazana, životinjskog porijekla. Naime, ranije tijekom suđenja istaknuto je kako sredstvo za detekciju krvi može pokazati pozitivan nalaz, odnosno, reagirati s krvlju životinje.

Dok je Slavica Karamazan odbila dati svoju obranu te odgovarati na pitanja, Mijo Karamazan pristao je reći što se dogodilo kobnog 18. studenog 2019. godine.

- Tog dana supruga Slavica i ja došli smo u Slavonski Brod. Prije toga je Slavica nazvala Zoricu i pitala je što želi, a ova joj je rekla da dođemo. Sastali smo se ispred DM-a u Strossmayerovoj ulici. Prelazeći preko ceste, Zorica je počela vikati, psovati mi majku i nasrnula je na mene, nakon čega sam je odgurnuo na šljunak parkirnog prostora. Ona se ustala i opet krenula na mene. Ponovno sam je uhvatio za ruke i odgurnuo, a ona se dočekala na ruke ponovno nasrnuvši prema meni sa željom da me udari. Uspio sam izbjeći udarac, ali sam je gurnuo i ona je pala. U tom trenutku zazvonio joj je mobitel i dok je ona prtljala po torbi, supruga i ja smo sjeli u automobil i otišli - iznio je Mijo svoju obranu, očitujući se i na tragove krvi koji su pronađeni u automobilu i u kući. Istaknuo je kako se kod klanja životinja čovjek ušprica krvlju, a obično se sve čisti kada kompletan posao bude gotov, što znači da uprljan krvlju, po potrebi, sjedne i u vozilo. Kako je kazao da neće odgovarati na upite, predsjednica sudskog vijeća završila je dokazni postupak te su obje strane pristupile čitanju završnih riječi.

Županijska državna odvjetnica Mirela Šmital iznijela je kompletnu satnicu događaja tog 18. studenog 2019. temeljenu na snimkama nadzornih kamera objekata u ulicama kojima su se kretali Karamazani i Zorica Fadljević. Rekonstruirajući taj dan istaknula je kako je Zorica Fadljević posljednji put viđena u 17.34, kada je nadzornom kamerom trgovine u Strossmayerovoj ulici zabilježen njezin odlazak s Karamazanima u neosvijetljeni dio parkirališta.

- Nakon toga Zorici Fadljević se gubi svaki trag. S obzirom na to da opsežna kriminalistička obrada i potraga za njezinim tijelom nisu dale ciljane i željene rezultate, dokazivanje činjenica temelji se na izvedenim dokazima koji čine zatvoreni krug, a iz kojeg proizilazi kako je Zorica Fadljević usmrćena od strane drugookrivljenog Mije Karamazana, uz aktivnu pomoć prvookrivljene Slavice Karamazan. Nakon usmrćenja, njezino su tijelo pažljivo i smišljeno sakrili na način koji je osigurao da se u dogledno vrijeme, a možda i nikada, neće otkriti - navela je Mirela Šmital, predloživši sudu da supružnike Karamazan proglasi krivima i izrekne im stroge zatvorske kazne. 

Obrana je, pak, mišljenja kako optužba u dokaznom postupku nije nedvojbeno dokazala sve ono što na teret stavlja Slavici i Miji Karamazanu. Prije svega, do danas nije pronađeno tijelo Zorice Fadljević, a nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Slavonskom Brodu odbijen je zahtjev Drage Fadljevića da se kao datum Zoričine smrti proglasi 18. studeni 2019. godine. To su dvije glavne stvari koje idu u prilog obrani, a koja tvrdi kako nema dokaza temeljem kojih bi se supružnici mogli osuditi za ubojstvo.

- Teza optužbe je da je prvookrivljena učinila nešto za što nemaju dokaza i to na neutvrđenom mjestu i na nepoznat način. Optužba svoju tezu temelji i na činjenici da je na tenisici Mije Karamazana pronađena kapljica krvi za koju je DNA analizom utvrđeno da pripada Zorici Fadljević. No, nije utvrđeno radi li se o količini krvi koja bi za posljedicu mogla imati smrt. Oslanjaju se i na iskaze koje je prvookrivljena dala u teškom zdravstvenom stanju nakon pokušaja samoubojstva, a što je navela liječnica, koja prije svjedočenja nije upozorena kako nije dužna govoriti o onome što je čula u vrijeme službe. Ostaje otvoreno i pitanje koliko je u tim trenutcima i u okolnosti da ste pod pritiskom javnosti i prvi put u zatvoru, moguće reći nešto smisleno i istinito. Obrana prvookrivljene smatra kako nije dokazano da je ona počinila kazneno djelo za koje ju se tereti i to zbog nepostojanja tijela mrtve osobe, tragova krvi koji bi ukazivali na usmrćenje te da je niz nepoznanica koje optužba samo nagađa - u završnoj riječi kazao je odvjetnik Krešimir Kmet tražeći za Slavicu Karamazan oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza.

Oslobađajuću presudu za svog branjenika zatražio je i odvjetnik drugookrivljenog, Zoran Mataić koji se također dotakao kapljice krvi kao nedovoljnog dokaza za počinjenje ubojstva kao i nepostojanja tijela kao glavnog dokaza.

- Mi u ovom trenutku znamo da je nestala, ali nema dokaza da se nekomu sudi za ubojstvo. Optužba nije jasno razgraničila ni tko je što radio, odnosno, po kojem su kriteriju odlučili da je netko od njih ubio, a drugi pomagao u ubojstvu. Jedino objektivno je utvrđena kapljica krvi koja može biti posljedica i kapilarnog krvarenja. Uz to, optužba navodi kako je riječ o brižnoj majci i obitelji u kojoj su vladali idilični odnosi - što nije istina. To je vidljivo u presudama Prekršajnog suda o nasilju u obitelji, a koje je obrana iznijela tijekom dokaznog postupka - kazao je odvjetnik Zoran Mataić, dodajući kako je nedvojbeno da su se Karamazani i Zorica poznavali te da su se susreli kobnog dana. 

- Zaključno, ne postoji dovoljno visok stupanj izvjesnosti da bi Mijo Karamazan, a niti Slavica Karamazan, počinili djelo za koje ih terete, a način na koji bi to počinili i dalje ostaje nejasan pa obrana i ne zna kako bi se u tom pravcu očitovala. Samo možemo navesti kako je optužnica neodređena i nejasna te stoga predlažemo donošenje oslobađajuće presude - zaključio je Mataić u završnoj riječi.

Predsjednica sudskog vijeća Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mirjana Madunić, objavu presude Slavici i Miji Karamazanu zakazala je za četvrtak, 7. listopada u 13 sati. 

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija nije u cijelosti postupala sukladno propisima

  Tijekom privođenja nastavnice u Garčinu

  Policija nije u cijelosti postupala sukladno propisima

  17.11.2021. | 22:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uhićena nastavnica garčinske osnovne škole

  Imamo snimku uhićenja

  Uhićena nastavnica garčinske osnovne škole

  17.11.2021. | 12:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgubili spor protiv države

  Tražili višemilijunsku naknadu štete

  Izgubili spor protiv države

  6.11.2021. | 10:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara i Klaić svjedočili kako je Zovak pisao istinito

  U kaznenom postupku

  Duspara i Klaić svjedočili kako je Zovak pisao istinito

  27.10.2021. | 23:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U padu skele ozlijeđen 34-godišnji radnik

  U brodskoj Tvrđavi

  U padu skele ozlijeđen 34-godišnji radnik

  25.10.2021. | 10:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica

  Botoksirala na crno

  U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica

  20.10.2021. | 10:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Znam da imaš djecu...'

  Tomo Opačak prijetio Mirku Duspari:

  'Znam da imaš djecu...'

  19.10.2021. | 17:39
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Istraga protiv 61-godišnjaka osumnjičenog za ubojstvo

  Određen mu je istražni zatvor

  Istraga protiv 61-godišnjaka osumnjičenog za ubojstvo

  18.10.2021. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pucnjava u središtu grada

  Uhićen 76-godišnjak

  Pucnjava u središtu grada

  16.10.2021. | 14:03
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz prijetnju pištoljem od trgovkinje uzeo novac iz blagajne

  Uhvaćen pa završio u zatvoru

  Uz prijetnju pištoljem od trgovkinje uzeo novac iz blagajne

  12.10.2021. | 10:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U tučnjavi sudjelovala dva muškarca i četiri žene

  Zbog nesuglasica na društvenim mrežama

  U tučnjavi sudjelovala dva muškarca i četiri žene

  9.10.2021. | 15:28
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Karamazani osuđeni za ubojstvo Zorice Fadljević

  Mada tijelo nije pronađeno

  Karamazani osuđeni za ubojstvo Zorice Fadljević

  7.10.2021. | 13:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Osobna bankarica (51) potkradala svoje klijente

  ŽDO podiglo optužnicu

  Osobna bankarica (51) potkradala svoje klijente

  6.10.2021. | 12:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz prijetnju oružjem opljačkao pekarnicu

  Novo razbojništvo u Slavonskom Brodu

  Uz prijetnju oružjem opljačkao pekarnicu

  21.9.2021. | 11:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za napad i pljačku starice čeka ih višegodišnji zatvor

  ŽDO podiglo optužnice

  Za napad i pljačku starice čeka ih višegodišnji zatvor

  20.9.2021. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon sudara, došlo do prevrtanja automobila

  Na velikom brodskom raskrižju

  Nakon sudara, došlo do prevrtanja automobila

  16.9.2021. | 18:17
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Riječ je o profesionalcu koji bez problema ulazi u aute'

  Pazite što ostavljate u vozilima!

  'Riječ je o profesionalcu koji bez problema ulazi u aute'

  16.9.2021. | 10:00

  Vezani članci

  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nestala je Zorica (47) iz Sibinja

  NENO

  Nestala je Zorica (47) iz Sibinja

  22.11.2019.
  Posljednji je puta viđena u ponedjeljak, 18. studenog, u Štamparevoj ulici.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ubili ju zbog uznemiravanja?

  Angažiran HGSS, pretraživana i Sava

  Ubili ju zbog uznemiravanja?

  25.11.2019.
  Iako niti Županijsko državno odvjetništvo, a niti Policijska uprava brodsko-posavska, u cilju zaštite istrage, ne izlaze s podatcima vezanim uz ovaj slučaj, neslužbeno se doznaje kako je Zorica Fadljević okrivljenog 62-godišnjaka upoznala na hodočašću u Međugorje. Muškarac je, ka
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Potraga za Zoricom Fadljević i dalje traje'

  Policija poziva građane na suradnju:

  'Potraga za Zoricom Fadljević i dalje traje'

  25.11.2019.
  S obzirom na to da se oštećena nije vratila, a nije pronađeno ni njezino tijelo, građani su i dalje pozvani neka, imaju li bilo kakvu informaciju, istu odmah dojave policiji ili Županijskom državnom odvjetništvu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija se oglasila o potrazi za nestalom Zoricom (47)

  Slučaj koji je uznemirio javnost

  Policija se oglasila o potrazi za nestalom Zoricom (47)

  29.11.2019.
  "U okviru kriminalističkog istraživanja policijski službenici su prikupili određene dokaze, temeljem čega je podnesena kaznena prijava protiv dvije osobe Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ubojstva. U suradnji sa Županij
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U dugoj potrazi za Zoricom sve je više nepoznanica

  Misteriozni zločin bez tijela

  U dugoj potrazi za Zoricom sve je više nepoznanica

  14.1.2020.
  Za nestanak i ubojstvo Zorice Fadljević iz Sibinja osumnjičeni su supružnici Mijo i Slavica Karmazen. No nakon 56 dana još uvijek se traga za tijelom, a istraga tapka u mjestu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li osumnjičenima za ubojstvo Zorice produljiti pritvor?

  Zahtjev je podnesen

  Hoće li osumnjičenima za ubojstvo Zorice produljiti pritvor?

  20.2.2020.
  Iako, krunski dokaz, tijelo nesretne Ružice, još nije pronađeno osumnjičeni supružnici, su i dalje u pritvoru.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Iako tijelo nije nađeno supružnici optuženi za ubojstvo

  U slučaju Zorice Fadljević

  Iako tijelo nije nađeno supružnici optuženi za ubojstvo

  28.4.2020.
  Tužiteljstvo je podnijelo optužnicu protiv supružnika za ubojstvo, iako tijela nema, a ne zna se ni način ni mjesto ubojstva.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zorica se vodi kao nestala, a njima će suditi za ubojstvo

  Kompliciran slučaj

  Zorica se vodi kao nestala, a njima će suditi za ubojstvo

  8.12.2020.
  "Postulat 'nema tijela, nema dijela', poznat je iz američkog pravosuđa. Kod nas je to malo drugačije, presuda se može donijeti i na temelju indicija, no, one moraju biti snažno utemeljene."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Krvi je bilo svuda. I po meni. On mi je rekao da počistim.'

  Počelo suđenje Karamazanima za ubojstvo

  'Krvi je bilo svuda. I po meni. On mi je rekao da počistim.'

  24.2.2021.
  „Kristina, Kristina. Krv. Krvi je bilo svuda. Krvi je bilo i po meni. On je rekao da očistim. Uzela sam Sanitar i čistila sam. Reći ću svima da ju je on ubio"
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Napravio sam što sam napravio. Smračilo mi se pred očima'

  'Recite Miji da sve kaže. On sve zna.'

  'Napravio sam što sam napravio. Smračilo mi se pred očima'

  19.3.2021.
  'Morao sam zaštiti svoju obitelj. Ta nas je žena maltretirala. Tražio sam pomoć policije da nas zaštiti. Nitko ništa nije poduzeo i ja sam to morao riješiti.'
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tragovi krvi pronađeni na vratima vozača i na mašini

  Karamazani se i dalje brane šutnjom

  Tragovi krvi pronađeni na vratima vozača i na mašini

  21.4.2021.
  Najintenzivniji preliminarni tragovi pronađeni su na vozilu i stroju za pranje rublja, no sredstvo korišteno za detekciju tragova osim na ljudsku krv, prema 'nekim stručnim člancima reagira i na neke druge stvari, poput primjerice izbjeljivača i sredstava za čišćenje'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pronađeno tijelo Zorice Fadljević?!

  Ročište odgođeno za srpanj

  Pronađeno tijelo Zorice Fadljević?!

  18.5.2021.
  Utvrdi li se vještačenjem kako je pronađeno tijelo - tijelo Zorice Fadljević, onda bi ovaj slučaj dobio jednu novu dimenziju. Optužbi bi jednostavnije bilo dokazati svoje tvrdnje, dok bi branitelji okrivljenih morali obranu bazirati i na drugim stvarima, a ne samo na činjenici da
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Je li policija tijelo tražila na pravom mjestu?'

  Slučaj Zorice Fadljević

  'Je li policija tijelo tražila na pravom mjestu?'

  7.7.2021.
  Na prošlom ročištu, održanom u svibnju, postojale su određene naznake kako je tijelo pronađeno u Savi možda upravo tijelo Zorice Fadljević, no obavljenom DNA analizom ta je mogućnost odbačena. Tijela nestale žene i dalje nema, ona se u Nacionalnoj evidenciji nestalih vodi kao oso
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :