Život : Potrošači

Objavljeno: 16.3.2021. u 18:00
Prikaza: 696
|
Autor: P.S./SBplus/MGIOR

Ministarstvo poručuje:

Oprezno s online kupovinom

Požega : Oprezno s online kupovinomIlustracija (fotografija nije izravno povezana s događajem opisanim u članku)(Foto: SBplus/Arhiva)

Obilježavanjem Svjetskog dana prava potrošača svake se godine 15. ožujka ukazuje na potrebu educiranja i podizanja svijesti potrošača o njihovim pravima.

ZAGREB / SLAVONSKI BROD / POŽEGA - Jučer je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izdalo e-letak "Oprezno s online kupovinom!” koji je namijenjen djeci školskog uzrasta, jednoj od najranjivijih skupina kada je riječ o kupovini putem interneta.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić istaknuo je kako je trgovina putem interneta tijekom pandemije koronavirusa doživjela veliki rast. Kako bi se spriječile neželjene posljedice vezane za sigurnost kupovine, zaštitu osobnih podataka, nezadovoljstva kupljenom robom i slično, ključno je informirati se o potrošačkim pravima.

- Ove godine bit će donesen i novi Zakon o zaštiti potrošača kojim će se osigurati bolja informiranost potrošača od strane trgovaca prije sklapanja ugovora, uvest će se nova pravila s ciljem sprječavanja nepoštene poslovne prakse te će se, između ostalog, urediti i dvojna kvaliteta proizvoda. Također, doprinijet će se većoj zaštiti prava potrošača u digitalnom okruženju. - kazao je ministar Ćorić.

Ministarstvo je uspostavilo i prvi hrvatski središnji portal za potrošače „Sve za potrošače", koji u suradnji s ostalim dionicima politike zaštite potrošača omogućuje pregled svih potrošačkih tema i aktualnosti na jednom mjestu.

Tijekom 2020. godine putem Centralnog informacijskog sustava za zaštitu potrošača zaprimljeno je 3536 upita. Ukupan broj zaprimljenih poziva putem besplatnog potrošačkog telefona bio je 5667. Upiti potrošača u najvećoj mjeri odnosili su se na materijalni nedostatak, jamstvo za ispravnost prodane stvari, online prodaju, povrat/zamjenu ispravnog proizvoda, usluge elektroničkih komunikacija, prikupljanje i naplatu miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, električnu energiju, javnu vodoopskrbu i odvodnju te pitanja oko iznosa računa za javne usluge.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prava potrošača je rješavanje problema onečišćenja plastikom s ciljem podizanja svijesti u javnosti o negativnom učinku plastike na okoliš, čemu svi možemo doprinijeti odgovornim ponašanjem.
Informacije vezane za prava potrošača građani mogu dobiti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja putem besplatnog telefona za informiranje potrošača 0800 414 414 ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 14 sati.
Potrošači svoje upite mogu podnijeti i putem Centralnog informacijskog sustava za zaštitu potrošača (CISZP) koji je namijenjen pružanju informacija te podnošenju zahtjeva za inspekcijski nadzor vezanih isključivo uz prava potrošača. U slučaju da je potrošač naišao na povredu svojih potrošačkih prava prekogranično, može se obratiti Europskom potrošačkom centru Hrvatska.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi kupovinu ostavili za 'zadnji tren'

Gužve i na Badnjak

Mnogi kupovinu ostavili za 'zadnji tren'

24.12.2020. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novotvorena mesnica nudi proizvode domaćeg podrijetla

Proširena ponuda Gradske tržnice

Novotvorena mesnica nudi proizvode domaćeg podrijetla

19.12.2020. | 15:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zaposlenici koji rade u poslovnici daju sve od sebe'

Dobili smo odgovor

'Zaposlenici koji rade u poslovnici daju sve od sebe'

11.12.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Toliko šaltera, a samo jedan radi.'

Redovi čekanja sve veći

'Toliko šaltera, a samo jedan radi.'

9.12.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Našli se među 14 gradova s dostupnom 5G mrežom

Stigao brži internet

Našli se među 14 gradova s dostupnom 5G mrežom

4.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stigla obavijest o onečišćenoj vodi

Vodu treba obavezno prokuhavati

Stigla obavijest o onečišćenoj vodi

2.12.2020. | 19:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovo će doprinijeti računalnoj pismenosti Požežana'

Gradonačelnik Puljašić:

'Ovo će doprinijeti računalnoj pismenosti Požežana'

25.11.2020. | 19:35
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :