Život : Ostalo

Objavljeno: 9.2.2021. u 16:00
Prikaza: 450
|
Autor: P. Supan

Uče ih od malih nogu

I mladima treba dati do znanja da Internet nije igra

Požega : I mladima treba dati do znanja da Internet nije igraIlustracija (fotografija nije izravno povezana s događajem opisanim u članku)(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Korištenje tehnologije i interneta je poželjno i korisno, ali treba biti sigurno i odgovorno. Korisnici interneta u virtualnom svijetu trebali bi poštivati svoje sugovornike i svoju privatnost, ali i privatnost drugih.

POŽEGA - Danas se obilježava Međunarodni dan sigurnijeg interneta. Internetske sadržaje mogu stvarati svi, a pitanje koje se nameće je stvaramo li te sadržaje s ciljem unaprjeđenja društvene svijesti, razmjene znanja, ideja i stvaranja novih partnerstva ili suprotno tome s ciljem zlouporaba i štete drugim korisnicima.

Danima kruže priče o prevarama na internetu o kojima je pisao portal SBplus pod naslovima 'Brođanku uvjerili da im mora uplatiti desetke tisuća kuna' i ' 'Umro je član Vaše obitelji i ostavio vam novce'.

Podsjetimo, krajem siječnja 54-godišnjakinja policiji je prijavila da je putem elektroničke pošte stupila u kontakt s jednom osobom koja ju je dovela u zabludu o nepostojećem nasljedstvu, dok je za preuzimanje novca uplatila naknadu od nekoliko desetaka tisuća kuna, nakon čega je shvatila da je prevarena.

Također, početkom veljače, oštećen je i 85-godišnjak s kojim je, putem društvenih mreža, u kontakt stupila nepoznata osoba, koja ga je dovela u zabludu o mogućnosti nasljeđivanja većeg novčanog iznosa, a da bi se navedena transakcija ostvarila, 85-godišnjak je za troškove prijenosa nasljedstva uplatio naknadu od više tisuća kuna, nakon čega je posumnjao da je prevaren.

No ni tu nije bilo kraja, 48-godišnjak na adresu elektroničke pošte zaprimio je poruku o potrebi obnove pretplate korisničkog računa streaming servisa za gledanje videosadržaja. Ipak, nakon obnove podataka u skočnom prozoru koji je prikazivao stranicu banke u kojoj je bilo potrebno upisati autorizacijski ključ za provedbu transakcije, 48-godišnjak je nekoliko puta upisao autorizacijski ključ, no transakcija nije bila izvršena.

Naime, kako bi se spriječile ovakve situacije, PU požeško-slavonska se uključila u obilježavanje i u suradnji s Osnovnom školom 'Braće Radića' u Pakracu provela prigodnu edukacije učenika tri četvrta razreda na temu sigurnog korištenja interneta.

Policijski službenik, Goran Matijević, putem online predavanja iz PU požeško-slavonske učenicima je prigodnom prezentacijom i video materijalima skrenuo pozornost da razvoj elektroničkih medija, njihova interaktivnost i veće mogućnosti komuniciranja uz mnoge prednosti kao i da zanimljiv način komuniciranja i učenja predstavlja i velik rizik za sve, a ponajviše djecu i mlade.

Djeca su upoznata o načinima zaštite na internetu, prepoznavanju nasilnog ponašanja u elektroničkom okruženju i načinu prijavljivanja neželjenog sadržaja ili zlostavljanja:

1. Razmisli o zaštiti svoje privatnosti

Razmisli prije javne objave svojih osobnih podataka: broja telefona, adrese, podataka o školi, o svojim računima, fotografija iz privatnog prostora. Na svojim profilima objavljuj što manje podataka o sebi i svojoj obitelji koji bi mogli poslužiti zlonamjernim osobama da te pronađu i uznemiravaju.

Pažljivo čuvaj lozinke za pristup svojim računima i profilima kako ti ne bi bili "hakirani". Osobe koje saznaju tvoje korisničko ime i lozinku mogu u potpunosti izmijeniti sadržaj tvog profila na društvenim mrežama, mogu na tvom profilu navesti laži o tebi, koristiti tvoje fotografije, predstavljati se kao ti, s tvojih računa/profila mogu drugim osobama slati ružne poruke u tvoje ime i slično. Provjeri postavke privatnosti na svojim profilima. Razmisli kome ćeš i koliko učiniti dostupnim svoje podatke i objave.

2. Budi siguran s kim komuniciraš

Online prijatelji, virtualni prijatelji prijatelja mogu biti sasvim druge osobe od onih kojima se prikazuju. Ukoliko osobu ne poznaješ iz neposrednog kontakta može se raditi o bilo kome. Razmisli i o mogućnosti da se netko lažno predstavlja kao osoba koja te poznaje.

3. Uvijek kontroliraj što dijeliš s drugima

Razmisli s kim i što razmjenjuješ. Obećanje „ovo će biti samo između nas dvoje" nije uvijek istinito- nakon što klikneš „Pošalji" tvoje snimke mogu završiti bilo gdje i kod bilo koga. Ukoliko dijeliš svoje fotografije neka to budu samo one koje bi bez srama podijelila članovima obitelji ili prijateljima u školi.

4. Online prijatelji

Online te mnogi ljudi mogu pronaći i poželjeti biti tvoji prijatelji. Neki će ti biti interesantni, s nekima ćeš se puno dopisivati i imat ćeš osjećaj da ih poznaješ od uvijek. Čak i kada ti je neka osoba puno rekla o sebi, ne znači da je sve istina, ne znači da ju poznaješ i da znaš tko je ona u stvarnom životu.

Ukoliko osoba s kojom ostvaruješ komunikaciju želi znati da li tvoji roditelji čitaju njezine poruke ili ukoliko od tebe zahtjeva da skrivaš svoju komunikaciju s njom o tome obavijesti roditelje jer ta osoba nema "dobre" namjere.

Ukoliko netko od tebe traži da radiš stvari koje te uznemiruju, čine nesigurnim, prestrašenim ili te stavlja pod pritisak- prekini takvu komunikaciju, jer će ona najčešće postajati sve opterećujuća i opasnija. Ukoliko je nekome stalo do tebe neće te tjerati na ponašanja koja ne želiš.

Razmisli na temelju čega nekome vjeruješ? Čak i kada se sve čini prijateljski i uzbudljivo, zapitaj se može li biti iskorišteno da ti naudi. Nude ti se pokloni, nadoplata računa na mobitelu, novac- zapitaj se što se traži ili što će se od tebe tražiti za uzvrat?

5. 'Prijatelj' te želi upoznati?

Iako online možeš upoznati zanimljive osobe ukoliko ti predloži susret „uživo" uvijek obavijesti o tome roditelje ili drugu odraslu osobu u koju imaš povjerenja. Odlazak bez pratnje na sastanak s osobom koju si upoznao/upoznala putem mobitela, raznih chatova i blogova nije dobra ideja jer se može raditi o osobi koja nema dobre namjere i može ti učiniti nešto zaista loše. Ukoliko ipak odlučiš upoznati online prijatelja savjetuj se s roditeljima i susret dogovori na javnom mjestu, na upoznavanje neizostavno dovedi odraslu osobu da se uvjeriš kako je on line prijatelj upravo onaj za kojega se predstavlja.

PU požeško-slavonska kontinuirano kroz godinu provodi mjere i aktivnosti na planu zaštite djece i mladih na internetu u vidu edukacija, radionica i predavanja koja se provode, a s poboljšanjem epidemioloških uvjeta planira se njihov nastavak.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iako nije bilo tradicionalnog obilježavanja, odali su počast

Za požrtvovan i nesebičan rad

Iako nije bilo tradicionalnog obilježavanja, odali su počast

4.5.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vanessa se odlučila okušati u svemu

Fotografira, izrađuje nakit, crta...

Vanessa se odlučila okušati u svemu

3.5.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gabriella je druga koja je uspjela osvojiti glavnu nagradu

Učenica Ekonomske škole

Gabriella je druga koja je uspjela osvojiti glavnu nagradu

30.4.2021. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : I ove godine sudjeluju u hvalevrijednoj akciji

Poslali su nekoliko tisuća čepova

I ove godine sudjeluju u hvalevrijednoj akciji

29.4.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svojim performansom su privukli poglede

Svjetski dan plesa

Svojim performansom su privukli poglede

29.4.2021. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povelja zahvalnosti zasluženo 'otišla' njima

Spašavali, savjetovali, pomagali...

Povelja zahvalnosti zasluženo 'otišla' njima

28.4.2021. | 8:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bliži li se otvorenje nakon osam godina zapuštenosti?

Bazeni postaju 'Aquapark Shhhuma'

Bliži li se otvorenje nakon osam godina zapuštenosti?

24.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog njih se dešavaju najteže nesreće

Koliko ih je bilo?

Zbog njih se dešavaju najteže nesreće

18.4.2021. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijeme je da počnete čistiti svoje tablice

Ako već niste

Vrijeme je da počnete čistiti svoje tablice

18.4.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njegov znanstveni i prosvjetni doprinos je izuzetan

Njemu ide nagrada za životno djelo

Njegov znanstveni i prosvjetni doprinos je izuzetan

14.4.2021. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komu je dodijeljena povelja humanosti?

Oni su nesebični, uporni i humanitarni!

Komu je dodijeljena povelja humanosti?

6.4.2021. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : One ukrašavaju pisanice na 'starinski' način

I dalje se drže tradicije

One ukrašavaju pisanice na 'starinski' način

3.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U akciji sudjelovalo ukupno 175 osoba

175 sati čitanja za 175 godina Knjižnice

U akciji sudjelovalo ukupno 175 osoba

2.4.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U prvom tjednu proljeća nastavili su sa svojim aktivnostima

S dolaskom ljepšeg vremena

U prvom tjednu proljeća nastavili su sa svojim aktivnostima

30.3.2021. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U samo tri mjeseca, udomitelje treba 24 djece

Potrebni su im udomitelji

U samo tri mjeseca, udomitelje treba 24 djece

28.3.2021. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekoliko klikova je dovoljno za sigurne letačke operacije?

HGSS Stanici održan tečaj

Nekoliko klikova je dovoljno za sigurne letačke operacije?

28.3.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zaključili smo nešto jednostavno, a to je - uspjeli smo.'

Prvog dana posjetili ih Mali istraživači

'Zaključili smo nešto jednostavno, a to je - uspjeli smo.'

17.3.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pripremaju se za vjesnika turističke sezone slavonskog kraja

Na početku tjedna - radno

Pripremaju se za vjesnika turističke sezone slavonskog kraja

15.3.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :