Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 9.6.2021. u 15:30
Prikaza: 551
|
Autor: Grad Požega

Brigadir Željko Kalić

'Rekli smo tada svima jasno - hoćemo svoju državu!'

Požega : 'Rekli smo tada svima jasno - hoćemo svoju državu!'

Čelnici Udruge ratnih veterana 63. "A" samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde RH Požega izvijestili su gradonačelnika o nedjeljnoj proslavi, kazavši kako će tom prigodom 13 članova Udruge primiti državna odlikovanja od strane predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

PRVA profesionalna postrojba na zapadnoslavonskom bojištu, 63. ''A'' samostalna bojna ZNG-a Požega osnovana je 7. lipnja 1991. godine, a već 13. lipnja su potpisani prvi profesionalni ugovori pripadnika bojne u mjestu Vidovcima kod Požege te u Orahovici, a njezin prvi zapovjednik bio je Miljenko Crnjac, danas general pukovnik u miru.

Kako se bliži 30. obljetnica osnutka postrojbe, pripadnike Udruge ratnih veterana 63. "A" samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde RH Požega, koja danas čuva spomen na tu prvu profesionalnu vojnu postrojbu, danas je primio požeški gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić, zajedno sa svojim zamjenikom dr.sc. Borislavom Miličevićem, piše Grad Požega.

- Izuzetna mi je čast, bez imalo kurtoazije, primiti vas danas. Vas koji ste se u samim počecima stavili na raspolaganje Republici Hrvatskoj. Vaša tadašnja postrojba, 63. "A" samostalna bojna ZNG Požega bila je prva postrojba na ovom području i iz nje je poslije stvarana 123. brigada HV-a. Žao mi je što s nama ne može biti vaš prvi zapovjednik, general Miljenko Crnjac, kojemu ćemo i s ovoga sastanka poslati pozdrave i izraze podrške u borbi s teškom bolešću. Što se tiče vaše nedjeljne proslave, podrška Grada Požege, financijska i logistička, je neupitna. Čestitam vam 30. obljetnicu osnutka, osobno i u ime Grada Požege - kazao je gradonačelnik Glavić.

Jedan od zapovjednika63. ''A'' samostalne bojne ZNG-a Požega, umirovljeni brigadir Željko Kalić evocirao je uspomene na početke stvaranja Hrvatske vojske u Požeštini.

- Bili smo mladi te '91., i puno toga nismo znali, ali znali smo što želimo i rekli smo tada svima jasno - hoćemo svoju državu! Mi smo bili ti i koji smo odrađivali prve ratne terene, a paralelno radili i ustroj vojske. Ponosni smo što smo bili i temelj 123. brigade HV-a - kazao je, među ostalim, brigadir Kalić.

Čelnici Udruge ratnih veterana 63. "A" samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde RH Požega izvijestili su gradonačelnika o nedjeljnoj proslavi, kazavši kako će tom prigodom 13 članova Udruge primiti državna odlikovanja od strane predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Donosimo vam ovom prigodom i dio ulomka iz knjige „Tada je trebalo imati petlju'', koju je napisao general Miljenko Crnjac o tom vremenu:

„Tog povijesnog datuma za požeški kraj, 13. lipnja 1991. godine na stadionu NK Dinama iz Vidovaca ispred mene postrojavaju se prvi dragovoljci i stvaraju temelje 63. A samostalne bojne ZNG-a, kasnije i 123. brigade. Tako su prvi dragovoljci na blagdan sv. Ante, kojem smo se zavjetovali, potpisali profesionalni ugovor o stupanju u ZNG i odlučno stupili u sastav buduće Hrvatske vojske, spremni se suprotstaviti JNA, jednoj od tada najvećih vojnih sila u Europi. Za one koji su nas u tim trenucima izbjegavali nismo puno marili, već smo svojim dolaskom na stadion počeli uređivati prostor u kojem ćemo živjeti..."

Bila je to,podsjetimo još jednom, jedina, ''A'' samostalna bojna osnovana na zapadnoslavonskom bojištu u lipnju 1991. godine. Nedugo zatim postrojba dobiva prve borbene zadatke na istočnom bojištu u obrani Tenje kod Osijeka, gdje nažalost 7. srpnja 1991. godine život gube dva pripadnika satnije iz Orahovice.

63. ''A'' samostalna bojna ZNG-a Požega potom provodi bojna djelovanja na zapadnoslavonskom bojištu u području Okučana i Nove Gradiške, zajedno sa 1. brigadom Tigrovi i 3. bojnom 3. brigade Kune. Postrojba djeluje i u napadnim akcijama na vojne objekte, tadašnju kasarnu u Požegi, radio relejni centar Degman na Dilj gori i radio relejni centar Papuk na Papuku. Poradi rasterećenja novogradiške bojišnice 63. A samostalna bojna ZNG-a Požega sudjeluje u napadu na privremeno okupiranu Kamensku u rujnu 1991. godine, kada na žalost život gubi njenih pet pripadnika. Bojna sudjeluje početkom listopada 1991. u obrambenim borbenim djelovanjima na istočnom bojištu kod Vinkovaca te potom u formiranju linije obrane Požeštine u jesen 1991. godine. Do tada u postrojbi je poginulo osam pripadnika, a više od trideset pripadnika 63.''A'' samostalne bojne ZNG Požega je ranjeno.

Uz 63. A bojnu i četvrta pričuvna bojna/108 brigade ZNG-a čine osnovu stvaranja pobjedničke 123. brigade HV-a Požega. 63. A samostalna bojna ZNG-a postaje prva bojna spomenute brigade, gdje sudjeluje kao udarna snaga 123. brigade HV na glavnim smjerovima napada u kroz devet akcija u najvećoj napadnoj operaciji Hrvatske vojske na zapadnoslavonskom bojištu, pod nazivom „Papuk 91".

Najtužniji dan za postrojbu je 2. prosinca 1991. kada od strane neprijatelja u zasjedi na Papuku pogiba devet njezinih pripadnika. Nakon sarajevskog primirja 3. siječnja 1992. godine i transformacije 123. brigade HV-a formiraju se namjenski organizirane snage TG – 7., TG – 123 čiju glavninu čine pripadnici 63. A samostalne bojne ZNG-a, odnosno 1. bojne 123. brigade. Ovako organizirane namjenske snage provode borbena djelovanja na istočnom posavskom bojištu do listopada 1992. godine. Poginula su ukupno 34 pripadnika Bojne u direktnim bojnim djelovanjima, a više od 100 ih je ranjeno.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Kasana predsjednik je Županijske skupštine

Konstituirajuća sjednica

Vinko Kasana predsjednik je Županijske skupštine

18.6.2021. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Gradskog vijeća je HDZ-ovac Matej Begić

Tko su potpredsjednici?

Predsjednik Gradskog vijeća je HDZ-ovac Matej Begić

17.6.2021. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kome prijavljujete štete uzrokovane poplavom

Rok je do 18. lipnja

Evo kome prijavljujete štete uzrokovane poplavom

14.6.2021. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su nove upute za svečanosti

Donosimo

Ovo su nove upute za svečanosti

14.6.2021. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo o čemu su govorili na sastanku

Vlada održala sastanak

Evo o čemu su govorili na sastanku

10.6.2021. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo vozilo olakšat će rad djelatnicima

Uz kvalitetniju uslugu

Ovo vozilo olakšat će rad djelatnicima

8.6.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Polaganjem vijenaca obilježili Dan državnosti RH

Ove godine 31. obljetnica

Polaganjem vijenaca obilježili Dan državnosti RH

29.5.2021. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stiže novi početak turizma ovog dijela Slavonije

Ministrica Brnjac u posjeti bazenima

Stiže novi početak turizma ovog dijela Slavonije

27.5.2021. | 19:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su uspjeli ući u Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu

U Požeštini nova i stara lica

Oni su uspjeli ući u Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu

21.5.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Glavić potvrđeni pobjednik izbora za gradonačelnika Požege

Odlukom Županijskog povjerenstva

Glavić potvrđeni pobjednik izbora za gradonačelnika Požege

21.5.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potrebno im je 16 novih specijalizanata

Patologija, urologija, psihijatrija...

Potrebno im je 16 novih specijalizanata

20.5.2021. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čekaju li vas 2 godine pauze te ponovno polaganje ispita?

Provjerite koliko ih imate

Čekaju li vas 2 godine pauze te ponovno polaganje ispita?

18.5.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznati rezultati i u ostalim gradovima

Obrađena sva biračka mjesta

Poznati rezultati i u ostalim gradovima

17.5.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je od njih 'pobrao' Vaše povjerenje?

U kampanji su bili bez donacija

Tko je od njih 'pobrao' Vaše povjerenje?

14.5.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko su kandidati za župana PSŽ potrošili na kampanje

Nemaju niti jednog donatora

Evo koliko su kandidati za župana PSŽ potrošili na kampanje

12.5.2021. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :