Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 14.1.2022. u 12:30
Prikaza: 2154
|
Autor: Grad Požega

Do listopada završetak projekta

'Ovo mjesto više nećemo gledati prazno'

Požega : 'Ovo mjesto više nećemo gledati prazno'Lokacija izgradnje novog objekta požeškog Centra(Foto: Grad Požega)

Projekt bi trebao smanjiti broj upućivanja u institucijske oblike skrbi, povećati kvalitetu pružanja usluga izvan institucijske skrbi te kvalitetu prevencijskih aktivnosti u svrhu smanjenja institucionalizacije.

POŽEGA - Centar za socijalnu skrb Požega nositelj je projekta „Novi centar za život u zajednici" u sklopu kojega je danas svečano obilježen početak izgradnje nove zgrade za potrebe Centra. Projekt se provodi u partnerstvu s Požeško-slavonskom županijom i Gradom Pleternicom, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt je vrijedan nešto više od 12 milijuna kuna kuna, od čega bespovratna sredstva sufinanciranja iznose gotovo 11,4 milijuna kuna. Trajanje projekta je 36 mjeseci, a trebao bi biti dovršen do listopada ove godine, piše Grad Požega.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović i njegov savjetnik, Luka Čirko, zastupnica u Hrvatskom saboru i gradonačelnica Pakraca, Anamarija Blažević, požeško-slavonska županica, Antonija Jozić, gradonačelnik Požege, dr.sc. Željko Glavić, ostali gradonačelnici i načelnici gradova i općina s područja Požeško-slavonske županije, ravnatelji ustanova te drugi uvaženi gosti.

Prigodnim riječima okupljene je uzvanike pozdravio ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega, Vjekoslav Potočanac.

- Prije točno pet godina, uvidjevši potrebu za novim prostorom, krenuli smo s idejom izgradnje nove zgrade Centra i evo danas ostvarujemo jedan od postavljenih ciljeva – početak gradnje. U novoj zgradi, djelatnici Centra imat će uvjete za rad u skladu s vremenom u kojem živimo, a ono što je najbitnije jest to što će više od 2300 korisnika imati kvalitetnije svakodnevne usluge koje ovaj centar pruža na prostoru tri grada i pet općina. Ovim projektom trajno će biti riješeni problemi prostora Centra, ali i podružnice Obiteljskog centra koji se će se po izgradnji useliti u zgradu u Ulici Filipa Potrebice, gdje nam je sjedište još od 1983. godine. - rekao je ravnatelj Potočanac uz zahvalu Ministarstvu, Gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji te partneru, Gradu Pleternici, na pruženoj podršci i suradnji.

Centar za socijalnu skrb Požega je s Gradom Požegom potpisao ugovor o kupoprodaji zemljišta koji je realiziran iz sredstava ovog projekta. Zemljište se nalazi na primjerenoj lokaciji, u Županijskoj ulici, dostatne je veličine i zadovoljava sve uvjete za gradnju nove ustanove stoga je svoje zadovoljstvo projektom izrazio i gradonačelnik Požege, dr.sc. Željko Glavić.

- Veliko mi je zadovoljstvo i čast što danas mogu biti ovdje s vama na početku izuzetno važnog projekta; kako za naš grad Požegu, tako i za cijelu županiju. Drago mi je što jedna važna institucija, Centar za socijalnu skrb, institucija koja ima veliku ulogu u svakodnevnom životu, pogotovo određenih kategorija stanovništva, dobiva i prostorno, a siguran sam i u praktičnom smislu, reprezentativan prostor za svoje djelovanje. Ovdje u Županijskoj ulici, na ovom mjestu koje smo dugo gledali prazno, konačno ćemo imati sadržaj koji, da smo birali, ne bismo mogli bolje izabrati. Meni je to osobito zadovoljstvo i želim svima koji rade na ovom projektu da ga uspješno i u planiranom roku završe. - poručio je gradonačelnik Glavić.

Partner na projektu je Požeško-slavonska županija u čije se ime prigodnim riječima okupljenima obratila županica Antonija Jozić.

- Izuzetno sam ponosna na današnji dan, na provedbu ovog projekta koji itekako na značajniju razinu podiže sve one preduvjete za kvalitetan rad i Centra za socijalnu skrb, svih djelatnika, ali i svih onih koji u Centar dolaze. Novi Centar s novim prostorom, s proširenom djelatnostima, bit će na usluzi svim građanima koji koriste usluge vezane za zakone koji se tiču njihovog socijalnog statusa te za obiteljske zakone. Vjerujem kako će taj prostor služiti svojoj svrsi te da će svi djelatnici Centra u sklopu novog prostora još kvalitetnije, bolje i učinkovitije obavljati svoje zadaće. - rekla je županica Jozić.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike trenutno je u proceduri reforme sustava socijalne skrbi i tako se zaokružuje zakonodavna priča oko socijalne skrbi, sustava koji je dugo godina tražio korjenite promijene, a dio reforme su i projekti koji osnažuju infrastrukturu sustava, naglasio je ministar Josip Aladrović.

- Ono što možemo potvrditi jest da ova reforma donosi te korjenite promijene, iz perspektive korisnika, ali i u organizacijskom smislu te u smislu svih zaposlenika koji djeluju u sustavu. Jedna od promjena koje smo omogućili kroz zakonske izmjene, ali i kroz tri nacionalna plana koja su za sedmogodišnje razdoblje prihvaćena na sjednici Vlade RH u prosincu, predviđa između ostalog i značajna ulaganja u infrastrukturu. Upravo ovo ulaganje je jedan pokazni primjer ulaganja u infrastrukturu, uz pomoć više resora Vlade, odnosno, odrednice cijele Vlade prema samim ulaganjima u sustav socijalne skrbi. Za infrastrukturu smo samo do kraja ovog programskog razdoblja predvidjeli dodatnih 500 milijuna kuna i upravo iz tih sredstava dolazi i ovih 12 koje ulažemo u Požegu. Infrastrukturno ćemo snažiti sustav i kroz 370 milijuna kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a očekujemo više od 150 milijuna eura ulaganja u sljedećem financijskom okviru upravo u segment socijalne skrbi iz perspektive infrastrukture i više od tri i pol milijarde kuna kroz Europski socijalni fond, uz sredstva za zapošljavanje i socijalnu uključenost korisnika. - rekao je ministar Aladrović.

Po završetku prigodnih obraćanja uslijedio je najsvečaniji dio - polaganje kamena temeljca za novu zgradu Centra za socijalnu skrb Požega. Položili su ga ministar Aladrović, županica Jozić te ravnatelj Centra Potočanac.

Spomenimo kako je cilj projekta „Novi centar za život u zajednici" unaprjeđenje infrastrukturnih kapaciteta Centra za socijalnu skrb Požega za jačanje doprinosa prevenciji institucionalizacije i provedbi procesa deinstitucionalizacije čime će se smanjiti broj upućivanja u institucijske oblike skrbi, povećat će se kvaliteta pružanja usluga izvan institucijske skrbi te kvaliteta prevencijskih aktivnosti u svrhu smanjenja institucionalizacije.

Prijelaz s institucionalnih usluga na usluge podrške za život u zajednici. Nakon izgradnje nove zgrade pristupit će se nabavi opreme, namještaja i uređaja za novoizgrađeni Centar kako bi se isti što prije stavio u funkciju. Nabavi vozila pristupilo se na samom početku projekta, kako bi što prije unaprijedili usluge koje se pružaju korisnicima na terenu. - objavio je Grad Požega.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovi mladi imaju priliku mijenjati grad

Jesu li tu zbog sebe ili zbog drugih?

Ovi mladi imaju priliku mijenjati grad

19.1.2022. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakvu su sudbinu građani odabrali za gradsko odmaralište?

Imali su ponuđene tri opcije

Kakvu su sudbinu građani odabrali za gradsko odmaralište?

18.1.2022. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znate li što se dogodilo na današnji dan prije 30 godina?

Jedan od važnih datuma

Znate li što se dogodilo na današnji dan prije 30 godina?

15.1.2022. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobit će novu i bolju prometnu povezanost

Nekad zanemarena Županija

Dobit će novu i bolju prometnu povezanost

12.1.2022. | 17:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad dočekao prvu ovogodišnju bebu

Nakon deset dana

Grad dočekao prvu ovogodišnju bebu

11.1.2022. | 15:29
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čeka li Slavonski Brod i Požegu ista sudbina?

Što vi mislite?

Čeka li Slavonski Brod i Požegu ista sudbina?

10.1.2022. | 17:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što će biti s gradskim odmaralištem na moru?

U odluci će sudjelovati i građani

Što će biti s gradskim odmaralištem na moru?

6.1.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto Grad mora kupiti prostor kojeg je prodao 2001.?

Opasnost od gubitka 33,5 milijuna kuna

Zašto Grad mora kupiti prostor kojeg je prodao 2001.?

5.1.2022. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni iskazuju poštovanje prema svim vjerskim zajednicama

Nazočili božićnom prijemu

Oni iskazuju poštovanje prema svim vjerskim zajednicama

5.1.2022. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva slavonska grada na vrhu liste

Odriješili 'proračunsku kesu'

Dva slavonska grada na vrhu liste

4.1.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što moraju učiniti do 31. siječnja ove godine

Župani, gradonačelnici,...

Evo što moraju učiniti do 31. siječnja ove godine

3.1.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U 70 aktivnih oglasa, traže 122 radnika

O kojim zanimanjima je riječ?

U 70 aktivnih oglasa, traže 122 radnika

2.1.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svjesna opterećenosti Županije - unijela je promjene

Županica Antonija Jozić

Svjesna opterećenosti Županije - unijela je promjene

2.1.2022. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako su u novu 2022. godinu ušli Požežani

Dobre vibracije za prvi dan siječnja

Ovako su u novu 2022. godinu ušli Požežani

1.1.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobre želje za sve (de)žurne službe koje život čine ljepšim

Obilazak važnih i vrijednih ljudi

Dobre želje za sve (de)žurne službe koje život čine ljepšim

1.1.2022. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jednu godinu ne mogu usporediti s 30 godina mog prethodnika

Ravnatelj požeške bolnice Ivan Vukoja:

Jednu godinu ne mogu usporediti s 30 godina mog prethodnika

30.12.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo pola milijarde kuna javnih potpora

Objavljena četiri nova natječaja

Gotovo pola milijarde kuna javnih potpora

30.12.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :